O victorie a bunului simt

Rezultatele lucrărilor Consiliului Naţional al PSD reprezinta o victorie a bunului simţ. Era de domeniul evidenţei faptul că lipsa din prim planul acţiunii şi deciziei partidului a unor oameni de valoare, precum Ion Iliescu, Adrian Năstase, Miron Mitrea şi alţii a fost neproductivă. Spun acest lucru privind atât rezultatul obţinut la alegerile europene, cât şi sondajele de opinie. Pentru mine, care până la Congresul extraordinar din decembrie 2006 am fost vicepreşedinte al PSD, aceste lucruri au fost mai evidente decât pentru  oameni care privesc şi acum la evoluţia lucrurilor din partid ca la un spectacol mediatic.

Cred că, înainte de orice, politica ar trebui să fie un spaţiu al responsabilităţii şi al solidarităţii. Or, poate că, mai mult ca niciodată în ultimii trei ani şi ceva, cei de la vârful partidului au dat dovadă că înţeleg să-şi asume responsabilitatea faţă de oamenii care, în 2004, ne-au votat şi îşi pun şi în continuare speranţa în PSD şi în capacitatea sa de a le reprezenta interesele. 

De fapt, cred că acest Consiliu Naţional nu ar fi fost posibil, iar rezultatul său nu ar fi fost cel de acum cunoscut, dacă liderii săi  nu ar fi fost puşi sub presiunea bazei partidului. Şi alături de bunul simţ, victorioşi au fost cei multi, de la baza partidului.

Sigur că a existat şi o concurenţă între oameni. Dar a fost in primul rand o luptă între două viziuni. La Congresul extraordinar din aprilie 2005, PSD – în numele „reformei”, a „ruperii de trecut” – a făcut un viraj spre dreapta, în speranţa că va atrage un alt electorat, al cărui sprijin nu l-am avut niciodată. Acest viraj spre dreapta nu a fost nici explicat membrilor şi simpatizanţilor, şi nici aprobat de ei, dovadă scorul electoral şi sondajele de opinie. Mai mult, principalii exponenţi ai curentului de stânga au fost marginalizaţi, vocea lor practic nu s-a mai auzit o bucată de vreme în partid. 

Această stare nefirească de lucruri nu mai putea continua fără să pună în pericol viitorul partidului. Cele două grupuri ideologice trebuiau să facă pace, să intre în dialog şi să lucreze împreună pentru a face din PSD alternativa firească la puterea de dreapta. Primul pas a fost făcut la Congresul extraordinar din decembrie 2006, prin alegerea lui Ion Iliescu în funcţia de preşedinte de onoare. Acum, sper eu, prin alegerea lui Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, ca şi prin revenirea unor oameni precum Alexandru Athanasiu şi Miron Mitrea partidul îşi regăseşte, dacă nu unitatea, măcar coerenţa demersului în lupta politică.

In opinia mea, PSD trebuie să-şi radicalizeze la stânga discursul, mai ales în domeniul social. Nu ar fi ceva neobişnuit: şi celelalte partide membre ale PSE au făcut sau se pregătesc să facă acest lucru, nu din capriciu, ci pentru că sunt obligate de o serie de realităţi îngrijorătoare.

Acum PSD trebuie să demonstreze că a învăţat ceva din aceşti trei ani de opoziţie. Suntem un partid social-democrat şi este de datoria noastră să fim, înainte de orice, solidari, în primul rând cu cei pe care îi reprezentăm. Şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană, şi Miron Mitrea, şi Ion Iliescu au de dus, ca noi toţi, membri şi simpatizanţi ai PSD, aceeaşi luptă: o luptă pentru binele public, pentru modernizarea şi europenizarea României, pentru demnitatea celor mulţi.

57 de gânduri despre “O victorie a bunului simt

 1. V-am inteles, bunul simt si un mare REGRET.

  Iliescu si-a facut datoria, AN a scos pachetul

  Bani spalati prin partid.

  1′000′000 Eu scos pentru campanie de catre AN pentru a câstiga sefia CN.

  Cu AN si discursul lui Iliescu social democratia din Romania se indreapta spre Alianta de Stânga.

  Cine a câstigat :

  – Ion ILIESCU cu mentinerea artificiala in fata
  – 1′000′000 Eu a lui AN a venit bine la bugetul Kolhozului psd ist

  Cine a pierdut :

  – Natiunea Româna
  – Social Democratia din ROMANIA
  – Statul de drept si Democratia
  – Adevarati social democrati din viitorul kolhoz
  – Tineretul in mod special

  La ce sa ne asteptam :

  – Agonia, saracia si umilinta cetateanului va continua
  – Kolhozul care se reface nu poate fi considerat ca o alternativa politica
  – Lipsa alternativei va conduce la bâlbâiala totala.

  Sa nu fie adevarat, dar acesta este viitorul care se intrevede.

  Cu stima,

 2. http://mariabarbu.wordpress.com/2008/02/22/semnal-major-revenirea-lui-adrian-nastase/

  @Corina draga,

  si eu cred cu tarie ca astazi s-a produs un eveniment de importanta nationala, pentru ca revigorarea PSD-ului inseamna in realitate reechilibrarea politicii romanesti.
  Mesajul acestui eveniment are o valoare exceptionala, pentru ca este primul eveniment politic cu adevarat pozitiv, dupa trei ani de dementa portocalie.
  Discurusl presedintelui Iliescu a fost un plan strategic al reafirmarii politicii de stanga pe scena politica romaneasca, dupa toate aceste deviante de dreapta ori de pseudo-dreapta.
  Iar Adrian Nastase este chiar un lider emblematic al unei viitoare presedintii de stanga a Romaniei!

 3. @radoveanu
  Nu am nimic personal cu dvs, nu va cunosc, dar aruncati cu vorbele atit de usor incit te intrebi de ce oare. Spuneti dvs: „1′000′000 Eu scos pentru campanie de catre AN pentru a câstiga sefia CN.” Domnule, aveti vreo afectiune sau o misiune de prostire a bloggerilor? Chiar asa de naivi ne credeti?

 4. Interventia unui europarlamentar,atunci cand trebuie sa recunoastem este deosebit de pertinenta ar trebui luata in considerare si insusita, in special de conducerea PSD. Corina a avut rezultate deosebite in Parlamentul European. PSD, in noua conjunctura ar trebui sa valorifice experienta si prestigiul unor alesi cu care ar trebui sa se mandreasca>Corina Cretu, Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu si altii reprezinta valori ale PSD .Sta in obligatia presedintelui nou ales valorificarea acestui excelent capital !

 5. @Darius
  Eu nu lucrez decat la stat, sunt un biet muncitor matretzar dar mi-am dat totusi seama azi, ca in PSD sunt preferati smecherii, care ne shunteaza cu tupeu, care ne fura pe fata,care isi trag terenuri de la stat si apoi pozeaza in victime politice.

  Dan Mircea Popescu, este omul de stanga perfect.
  Sincer,onest, muncitor, fara conturi grase de la matusi,fara ferme minune, opere de arta in casa si multe alte, alea, specifice doar ciocoilor vicleni care zic de stanga si-o vireaza scurt, la dreapta.
  Imi doream sa fiu in sala si sa pot vota de 300 de ori ca sa castige, domnia sa. Merita dupa 18 ani ,acest premiu.Dar la noi, premiantii sunt cei care fraudeaza legile si statul roman…..

  Justitia din Romania a fost ingropata astazi, parerea mea.Preferam un partide stanga cea mai slab dar care sa reprezinte poporul roman. Acest PSD, sfideaza in continuare din pacate reguli elementarede bun simt.

  Il respect enorm pe dl. Iliescu, dar incep sa-mi dau seama ca trebuie sa ma gandesc si la mine, sa fiu si eu smecher, sa fur si apoi sa vin fuga in PSD sa nu mai visez la cai verzi, pe peretii mei scorojiti de la bloc.
  Sper sa fiti solidari si cu mine.

  Iertare, domnisoara Cretu…..eu, va simpatizez si pe dumneavoastra dar vine o vreme cand nu mai poti visa.Astazi m-am trezit la realitate, o realitate cruda, care nu are legatura cu stanga sau poporul roman.Si nici cu dumneavoastra, stiu ca poate asa in suflet, ati fi vrut ca si mine sa castige, Dan Mircea Popescu.

 6. @D-na Corina Crețu
  O să ……… nu știu nici eu ce dar :
  Unde sunt ”femeile” sau sexul frumos în comentariul dv și discursurile de CN al PSD-ului?-bineînțeles excluzînd faptul că dv sunteți femeie.
  Cineva drag mie îmi spune,simpatic dealtfel:oaia este de sex feminin.Boul este masculin-să dau ceva apă la moară.

  ”doctoru” a spus: așa un om/președinte așa discurs.
  Sincer are dreptate.Cred că nimeni nu poate ajunge la nivelul dlui.Ion Iliescu sau dacă este posibil atunci întîi trebui ca cineva să nască un copil care să fie educat și crescut principial după care să îmbine plăcutul cu utilul și totodată să țină capul plecat.Cu toate că nu mai poate candida la funcția supremă în stat dumnealui este singura,rețineți,singura persoană capabilă să poarte acest ”război”-comparabil cu Ahilleas din Iliada lui Homer-restul sunt……
  Bunul simț mă obligă să nu-mi exprim comparația despre ei.
  Sincer,mult timp am crezut că aveți ”înclinații” către dl.Geoană,cred că am greșit,dar vă rog să aveți în vedere cele spuse de către ”bătrînu” PSD-ist care printre altele nu are egal nici la propriu și nici figurat.Este întradevăr unic chiar prin esență nu mai discut faptic și oratoric.
  Vă mulțumesc

 7. @stefan radoveanu
  ”ZURICH (Reuters) – The Swiss banking association has expressed regret for comparing methods used by German authorities in pursuing tax evaders with those of the Nazi-era state police, the Gestapo.

  Comentezi!!!!!!-reclama la pate
  Mai încet Fane că te prinde radarul

 8. @ Krudus

  Multumesc pentru comentariu, e un punct de vedere destul de raspandit in partid. Si as vrea sa precizez, cu mana pe inima, ca eu il respect si am toata admiratia pentru Dan Mircea Popescu. Am lucrat impreuna mult timp, am cooperat, eram intr-un timp, cum sa spun, aproape prieteni de familie. Ai dreptate – e un om sincer, onest, muncitor, dedicat. E un om de stanga. Cei mai de dreapta din partid l-au ales pe Dan Mircea Popescu ca simbol pentru ca stiau ca, o data ales, Dan Mircea Popescu ar face ceea ce a facut si pana acum, ca presedinte al Consiliului National – ar munci pe branci, cu discretie, se va enerva doar in particular si nu ar iesi la rampa. Este un om discret si onest si insist pe ideea ca il apreciez foarte mult. Dar iti reamintesc ca el a fost si pana acum presedintele Consiliului National. In opinia mea, trebuia o schimbare, de atata vreme incoace deciziile erau luate de trei-patru oameni si atat, peste capul lui Dan Mircea Popescu. Aceasta practica ar fi continuat. Adrian Nastase a facut si greseli si ramane ca el sa-si lamureasca problemele pe care le are cu Justitia. Dar cred ca partidul a castigat prin revenirea unui om in care tara a dus-o cel mai bine cat el a fost prim-ministru. Nu sunt vorbe aruncate in vant, uitati-va pe toti indicatorii economici si veti vedea ca sub guvernarea lui Romania a avut o continua si spectaculoasa crestere economica (nici o alta tara din Europa nu a avut patru ani la rand peste 8% crestere economica) si o imbunatatire semnificativa a nivelului de trai. Indiferent daca ne place sau nu, in cartile de istorie va ramane faptul ca Romania a intrat in NATO si a incheiat negocierile cu Uniunea Europeana atunci cand Ion Iliescu era presedinte, Adrian Nasatse – prim ministru si Mircea Geoana – ministru de externe.
  M-am cam lungit, dar nu am vrut sa se interpreteze ca am ceva impotriva lui Dan Mircea Popescu. Cred insa ca e benefica revenirea oamenilor cu experienta politica. Nu e vina mea ca PSD nu a produs alti lideri in ultimii ani.

 9. Da, aşa este, şi noi cei mulţi, neştiuţi, nevăzuţi am câştigat astăzi odată cu victoria bunului simţ. E un succes de etapă care ne obligă să ne punem energiile în slujba costruirii unei Românii de Stânga. Motivele sunt foarte multe, nu le enumăr acum. Aproape epuizată de încordare, am urmărit astăzi Consiliul. E prima dată de la congresul nefericit din 2005 când îmi permit să fiu oarecum liniştită. Ne-am întors la drum, după ce am umblat pe câmp ca bezmeticii.

 10. O victorie ?!

  Un tren rapid care a devenit accelerat , apoi personal cu mers de cursa , in care fiecare turmentat cu cateva clase in plus [ fata de categoria trenului ] tragea cate un semnal de oprire . Aceasta este imaginea marelui partid .

  Daca un vicepresedinte al partidului nu este de vina ca PSD [ oare de ce se numeste asa , isi mai aduce cineva aminte ? ] nu a produs alti lideri in ultimii ani , atunci inseamna ca noi suntem de vina [ nemembrii ] ca acest mare partid inca mai exista ?!

  Ce mi- o fi venit mie Pelerinului sa comentez ?!

  Stiu ! Pentru ca simt cat esti de corecta CORINA CRETU .

 11. @ Multumesc pentru ultima fraza, Pelerinule. Chiar incerc sa fiu corecta si sa privesc lucrurile cat pot eu de obiectiv. Stiu ca nu intotdeauna reusesc. Din pacate, trebuie sa fiu de acord partial cu imaginea metaforica prin care ai descris tu partidului. Tocmai pentru ca ajunsese un accelerat turmentat cu mers de cursa, eu cred ca se impunea o schimbare.
  Pentru ca ai amintit de „vicepresedintia” mea, as vrea sa fac o precizare: eu am fost aleasa vicepresedinte la Congresul din 2005. Dupa mai putin de o luna, s-a pus problema trimiterii observatorilor la Bruxelles, de care am fost tentata, in primul rand pentru ca acumulasem o experienta in timpul negocierilor cu UE, in domeniul politicii externe in general, tot pregatind actiunile externe ale Presedintelui. Mie si lui Mircea Pascu ni s-a pus in vedere ca – daca vrem „cariera europeana”, trebuie sa renuntam la functia de vicepresedinte. Am fost practic stransi cu usa, iar ceea ce m-a durut cel mai mult a fost faptul ca nu aceeasi masura s-a aplicat celorlalti oameni cu functii din partid. Doar mie si lui Puiu Pascu. Deci vicepresedintia mea nu a durat foarte mult, doar cateva luni. Adevarata perioada in care eu am detinut functii in partid a fost perioada 1996-2000, cand am fost secretar executiv si sef al Biroului de Presa si atunci cand am fost Purtator de Cuvant in campania electorala a Presedintelui Iliescu.
  Dar nu vreau sa se creada ca imi pare foarte rau dupa functia de vicepresedinte, m-am dedicat exclusiv muncii in Parlamentul Europei si am invatat mult, a fost un salt benefic pentru mine. Ceea ce constat a fost doar dubla masura cu care s-a lucrat. Si izolarea, marginaliarea unora care ar fi putut deveni si creste ca lideri. Imaginea unui om politic, notorietatea nu se castiga peste noapte si nici nu poate fi obtinuta fara un sprijin solidar, pe cont propriu. Imi pare rau ca ma refer numai la mine, nu stiu daca e cel mai nimerit exemplu, dar stiu ca multi s-au confruntat cu astfel de lucruri: sa incerci sa spui ce ai de spus pe cont propriu, fara sa simti ca ai sprijinul partidului. Sper ca aceasta practica sa se schimbe si sa se apeleze la toti, pentru a arata ca intr-adevar exista oameni valorosi in partid, multi, nu numai 4-5 oameni care au acaparat ecranele televizoarelor. Aici m-am referit doar la PSD – si poate ca am fost excesiv de sincera cu atatea detalii, dar eu in general cred ca in Romania nu s-au format multi lideri de calibru in ultimii ani. Si, in general, tarile din est au avut un prim val dupa 89 de lideri puternici si cu autoritate, iar acum cei care vin din urma – cu putine exceptii – nu se ridica la standardele unor veritabile personalitati politice.
  Iti multumesc ca ai comentat si mi-as dori sa o faci in continuare.

 12. @ Da, Gabriela, ne-am intors, ne-am intors practic de unde am plecat in 2005, dupa un mare ocol de trei ani de zile. Si eu ma simt mai linistita, desi nu exagerat de entuziasta.

 13. Incerc sa nu ma amestc in politica dar prietenii mei ma-ntreaba Pana cand ?

  Intru adevar aproape ca faci parte din comunitatea noastra , care cum i-am spus si Mariei Barbu nu ne dam in vant dupa politica . Iti doresc succes ! Noi suntem aproape de tine !

 14. @ Pelerinul
  Multumesc. Eu am nimerit cumva din intamplare in politica, in sensul ca eram ziarista, imi placea ce fac si nu credeam ca voi face altceva. Am avut unele sanse apoi pe care nu putini oameni le au in viata si am cezut sincer ca e datoria mea sa nu le refuz. Am avut si mult noroc, am muncit mult, dar am si inghitit multe. Cum i-am scris si Mariei, eu cred ca toti trebuie sa incercam sa facem cate ceva. Ea chiar are simt civic, spirit de observatie, este extrem de cultivata si la curent cu toate probleme si subiectele zilei, de ce sa nu se implice? E greu sa patrunzi, e si mai greu sa te mentii, mai ales in atmosfera politica romaneasca de azi. Dar tocmai de aceea cred ca oamenii de calitate trebuie nu sa se retraga, ci sa se afirme. Iti multumesc pentru solidaritate.

 15. Senzational Ion Iliescu!
  A izbutit sa atenueze totul in PSD, dar cred ca greul incepe din acest moment. Sper ca Nastase a inteles cate ceva, pentru ca daca revine cu aceleasi atitudini este pacat. Un partid nu este un pension de domnisoare si nici acolo nu este liniste decat cel mult in aparenta, atunci cand respectivele ies impreuna la un ceai. Va fi greu, pentru ca multi dintre cei care au decis eliminarea lui Iliescu si Nastase erau acolo si zambeau si aplaudau de parca nu mancasera usturoi in viata lor. Nu te poti desparti de ei, este nevoie de fiecare, dar nici bine nu poate sa-ti faca. Din acest punct de vedere nu m-am putut maturiza deloc. Eu daca urasc, sau dispretuiesc, nu ma pot preface ca nu-i asa. Poate din cauza asta si sentimentul pe care il incerc din ce in ce mai des ca nu am ce cauta in politica. Dincolo de orice consideratii am fi tentati sa facem acum, este, cum zici, o victorie a bunului simt, fie si atata cat mai poate el exista.

 16. @corina

  Daca am sa ajung aproape de tine [ te rog sa cauti pe google ,,echinoxul mantuirii noastre „] ai sa vezi locul . Coordonatele geografice sunt extem de exacte .

  Daca reusesti sa-l localizezi spune-le tuturor despre acest minunatie a vremurilor [comparabila cu VENETIA in zorii celui de al xiii-lea secol , in ce priveste democratia si mai ales libertatea ].

 17. @ Mihai, Iti dau dreptate, cred ca va fi greu si mai ales e nevoie de foarte multa intelepciune de acum inainte, de o actiune solidara intre oameni care au ajuns in ultima perioada aproape pana la ura sau, in orice caz, la o lupta deschisa. Si eu cred ca nu e usor si am spus ca nu sunt excesiv de entuziasmata, doar cred ca s-a facut un pas inainte. Mihai, trebuie sa recunosc ca ma incearca acelasi sentiment ca si pe tine si imi tot propun sa nu ma mai minunez si sa invat ca asa e in politica. Vad si in alte tari, esti adversar de moarte, apoi faci aliante, te aliezi din nou cu vechii dusmani.. Tu stii la fel de bine ca mine ce inseamna sa vina la tine oameni care iti spun cat te admira, cand stii bine ca numai cu un minut inainte nu stiau cum sa-ti mai faca rau, sa te scoata de pe lista, samd. Dar noi trebuie sa mergem mai departe, Mihai, asa cred eu. Cat se (mai) poate. Multumesc pentru comentariu.

 18. Poate ca cei prezenti nemijlocit la eveniment, or sa poata sa imi explice si mie, candva, unde este legatura intre:

  Adrian Nastase si Bunul Simt
  Adrian Nastase si un presupus curent de Stanga in interiorul PSD.

  Faptul ca Dan Mircea Popescu a obtinut 202 voturi e o chestie care, daca nu a fost regizata, imi da mai multe motive de optimism decat „victoria bunului simt”. Nu pentru ca nu mi-as fi dorit intarirea partidului cu un Nastase aflat din nou in miezul evenimentelor, ci pentru ca inseamna ca exista in partid si suficienti oameni care stiu sa aprecieze un om de calitate, atunci cand intalnesc unul. In ultima vreme, aveam indoieli serioase in acest sens. Cei 202 mi le-au atenuat semnificativ.

  Recuperarea lui Adrian Nastase, insistand asupra diferentei intre un lucru pozitiv si unul „de bun simt”, este un gest care, pentru mine, se traduce in felul urmator:

  Din cele trei lucruri pe care PSD trebuie in mod necesar sa le faca, pentru a-si asigura viitorul, partidul l-a ales pe cel mai simplu ca sarcina prioritara. Asta nu e neaparat rau, dar nici despre vreo betie de sperante nu poate fi vorba.

  Cele trei lucruri necesare sunt:

  1. (Re)-conectarea cu electoratul. (Ion Iliescu, campion la categoria grea a acestui sport, nu poate ramane pe veci unicul fruntas PSD-ist pe care oamenii sa se poata imagina invitandu-l la masa lor, duminica, in familie!);
  2. organizarea increngaturii de cumetrii de asa natura, incat sa permita, pe langa realizarea intereselor directe si de moment ale celor in cauza si recrutarea, promovarea si perfectionarea de oameni cu competente, capabili de performanta in domeniile lor de activitate;
  3. asumarea luptei directe cu adversarul/adversarii-revenirea la guvernare.

  Alegerea lui Nastase in detrimentul lui Dan Mircea Popescu in functia de la Consiliul National nu promite nimic in rezolvarea primei probleme, asa cum nu ar fi promis, de altminteri, nici confirmarea domnului Popescu. Consiliul National si alegerea conducerii sale nu avea, pur si simplu, tangenta cu tematica. Ma astept, insa, ca in conditiile cele noi, conducerea sa mai priveasca odata in jur, la numele care ii stau la dispozitie si sa realizeze ca o parte din ei, cu oarece sprijin, ar putea misca mult partidul in aceasta directie capitala.

  In schimb, in privinta intelegerii de catre delegati si a disponibilitatii de abordare a problemei numarul 3, alegerea lui Nastase spune mult: cel putin baza a inteles ca trebuie adusi in fata cei capabili (si dispusi) sa isi asume lupta corp la corp.

  Astept, in aceasta ordine de idei, iesirea pe tusa a celor care au crezut ca infruntarea inseamna sa fii cerber cu ai tai si mielusel cu adversarul.

  In privinta problemei numarul 2, revenirea confirmata institutional a lui Nastase in prim plan promite ceva, daca e luat in calcul potentialul de intelegere politica a personajului. Daca e luat in calcul, in schimb, efectul guvernarii Nastase asupra evolutiei in domeniu a partidului, promisiunile nu mai sunt atat de generoase. Ba chiar dimpotriva.

 19. T
  T, Parerea mea, pe care am incercat sa o explica cat am putut eu de clar, este ca oamenii au inteles ca trebuie facut ceva, ca nu se mai poate continua cu aceasta incercare de eliminare continua a celor de dinainte. Sunt de acord cu tine ca prioritatea nr 1 este reconectarea cu electoratul si acest lucru il poate face cu excelenta Ion Iliescu, daca nu intervin geloziile care uneori il fac sa renunte la multe vizite prin tara. Si Miron Mitrea are un rol important, sa mobilizeze judetele si oamenii in an electoral, asa cum a facut-o in atatea randuri.
  Mi-a placut descrierea „cerberi cu ai tai si mielusel cu adversarul”, se potriveste atat de bine…

 20. @corina: cred ca Ion Iliescu a ilustrat perfect atitudinea cheie, in rezolvarea problemei la care faceti referire: nu exista „cei de dinainte” si „cei de astazi” sau cel putin nu trebuie sa existe.

  Alta miscare importanta, mai degraba la nivel simbolic decat la nivel uman si de „cadre”, pe care a reusit-o Ion Iliescu a fost propunerea vizandu-l pe Alexandru Athanasiu. In privinta personajului in sine, imi retin, politicos, comentariile. In privinta argumentului pe care l-a adus Presedintele in sprijinul readucerii lui Athanasiu in conducerea colegiala, cred ca trebuie insistat: ai nostri sunt si cei care au facut parte din PSDR. Cei care, cu alte cuvinte, candva erau si ei, cel putin simbolic, prin pietele patriei si strigau: „Jos Iliescu!”, pentru ca apoi sa inteleaga ca Stanga isi poate pastra profilul doar ramanand unita.

  Presedintele a dat un semnal, in felul acesta, ca un eventual „viraj spre stanga” (discutabila formula, in conditiile in care, la nivelul comportamentului politic, partidele romanesti nu pot fi foarte usor tintuite pe esichier) nu va insemna trecerea „la index” a celor cu alte optiuni.

  Mesajul lui „impreuna” a aparut ca suficient de pregnant, privind evenimentul exclusiv prin prisma reflectarii (refractarii?) mediatice. Iar asta in cea mai mare masura datorita aceluiasi Ion Iliescu.

  In fond, Papandreu senior a readus PASOK guvernarea in Grecia dupa ce trecuse de 80 de ani si era demult socotit mort si ingropat de adversari dar si de unii dintre prieteni. Doar ca patriarhul socialismului democratic grecesc a avut si cui lasa mostenire partidul, cand a plecat intr-o lume mai buna. Aici trebuie sa cam oprim paralela…

 21. Iar in privinta „mobilizarii judetelor”, fara sa vreau sa comentez acum posibilul rol al unui Miron Mitrea, cred ca PSD (ca si celelalte partide, de altminteri), trebuie sa inteleaga ca natura jocului politic se va schimba substantial odata cu introducerea unei formule de vot uni-nominal.

  Uninominalul va deschide poarta oficializarii unui tip cu totul diferit de relatie intre centru si teritoriu, in interiorul partidului, or aici ramane de vazut daca un Mitrea, un Hrebenciuc ori un Cozmanca mai sunt modelele de care PSD are nevoie ori ba.

  Uninominalul va „federaliza” practic relatia intre centru si fiecare organizatie de circumscriptie. Era baronilor locali abia acum va incepe. Asta nu inseamna ceva negativ, neaparat. Dimpotriva, poate insemna inceputul democratizarii reale a relatiilor centru-teritoriu.

  In schimb, la nivelul fiecarei filiale, democratia, atata cata se mai afla si pe unde se mai gasea, este in mare pericol odata cu adoptarea uninominalului ca formula de confruntare cu electoratul.

  Vom trai si vom vedea. Sigur, un om ca Mitrea trebuie sa-si gaseasca si isi va gasi cu siguranta locul potrivit intr-un angrenaj organizatoric si de putere, la nivelul partidului.

  Daca toate aceste reveniri vor reusi sa imprumute partidului dinamismul de care are acum nevoie, evitand cu strictete imaginea unei „restauratii”, putem astepta o curba ascendenta a evolutiei..

 22. @
  Mihai MALAIMARE

  Apreciez mesajul Dvs, express si just.
  Notiunea de bun simt poate fi interpretata si astfel.
  Dupa Corina CRETU *am pierdut trei ani (ocol), revenim de unde am plecat in 2005″,

  – bun simt pentru AN, partidul sufera de cadre tinere
  – tineretul din partid este orientat social democrat si nu se doreste
  – bun simt ca am revenit in alianta de stâmga
  – bunul simt, cadrele din partid cu functiile si ametim natiunea cu dogme comuniste (de stânga)

  @
  Corina CRETU,

  Revenirea de unde ati plecat va scoate din piata politica.
  Va recomand inca odata discursul lui Tony BLAIR.
  O societate nu poate trai cu subventii, saracia si umilinta natiunii se datoresc guvernarilor succesive, Roman, Vacaroiu, Nastase.
  Celelante guvernari au reparat caseroalele acestor guvernari si tara a stat pe loc.

  Sa importi 70 % din produsele agro alimentare, sa fie o tara de mâna de munca ieftina, sa traiesti pe sudoare personalului din LOHN uri, sa te intorci inapoi inseamna O CRIMA.

  Cu stima,

 23. Corina, foarte corecta analiza ta – nici nu ma asteptam altfel. Intr-adevar, PSD revine la stinga, dar nu pentru a satisface orgoliile unor persoane, asa cum am vazut nu putine comentarii, ci pentru ca asta cere ceea ce presedintele Mitterrand numea „poporul de stinga”. Mult succes!

 24. După victorie, este cazul ca să ne ocupăm nu numai de viitorul ţării, ci şi de împrospătarea PSD-ului. Este timpul să ne ocupăm de viitoarea generaţie, de cei cene vor înlocuii.

 25. Am ascultat mare parte din ceea ce s-a întâmplat ieri la Realitatea TV. Am ascultat în sfârşit, după foarte mult timp, două discursuri politice, Iliescu/Năstase. Eu sper ca acest nou început să nu se termine aici şi să devină o permanenţă.

 26. @krudus
  Nici eu nu sunt mai mult decat tine.
  Sunt de acord ca Dan Mircea Popescu, este „omul de stanga perfect” dar asta nu inseamna ca este si „liderul de stanga perfect”. In politica din pacate este nevoie de mai mult decat de cinste si onestitate. E nevoie si sa fii putin, sau mai mult, „smecher” asa cum spui tu.

  Si eu as prefera un PSD mai aproape de oameni, un PSD mai mult Socialist decat Democrat dar mi-e teama ca acest lucru este foarte foarte greu de realizat in anul 2008. Pe de alta parte s-ar putea sa fim degeaba mai aproape de oameni daca nu am avea puterea sa facem nimic pentru ei. Nu sunt sigur care ar fi varianta cea mai buna.

  Din felul in care gandesti nu prea ti se intrevede un viitor bazat pe smecherii si furtisaguri asa ca eu zic ca poate e mai bine sa ramai asa cum esti. Inca mai e nevoie si de oameni cinstiti in partidul asta. Si-apoi mai e si vorba aia din popor „Decat bogat si nedormit mai bine sarac si linistit”.

 27. Un neutru. Urmarindu-va, va admir. Problema importante dezbatute cu suflet si maturitate. Acum am realizat ca degeaba s-au adunat la Cotidianul voci noi, nu vor reusi mai mult decat pana acum. Ce se posteaza in aceste zile reprezinta o forta, care cu timpul poate iesi din anonimat. Important ca exista si ea creste. Succes si la mai mare

 28. @ Lucia Verona
  Ma bucur mult ca va place textul, este ceea ce am simtit aseara, dupa Consiliu. Din pacate, doar apropierea alegerilor i-a facut pe unii din teritoriu sa-si aminteasca ce-si doresc oamenii. Dar poate ca nu e prea tarziu.

 29. „O victorie a bunului simt” : frumos titlu. Ar mai fi de adaogat: un eveniment de mult timp asteptat. Din comentariile de mai sus mi se pare ca nimeni nu a atras atentia ca revenirea lui Nastase, Mitrea si Athanasiu pe primul plan inseamna totodata un vot de blam acordat lui Mircea Geoana. Caci sub conducerea lui partidul a cotit-o spre dreapta. Ca si cum la dreapta nu s-ar fi inghesuit toate celelalte partide, ca si cum populatia, atat de saraca, nu ar striga dupa un partid care sa-i ia apararea. Sunt convins ca, dupa atatea surprize neplacute si dupa atatea umiliri la care a fost supus in acesti trei ani, Nastase a tras concluziile cuvenite si a devenit mai intelept. Doresc sa vad cum Iliescu si cu el se vor descotorosi de Geoana si, mai ales, in ce va consta reorientarea mai spre stanga inca a singurului partid ce se afirma, in vorbe, a fi de stanga, dar inca nu a dovedit-o.
  P.S. Va semnalez un articol pe http://www.presa-alternativa.ro : „Un manifest confruntat cu istoria”.

 30. @ George Gross: Sunt de acord cu dvs in ceea ce priveste tinerii si improspatarea PSD-ului. Dar eu cred ca acest lucru trebuie sa se faca cu intelepciune, nu asmutind generatiile unele impotriva altora. Imi place cum ati sintetizat in trei fraze tot ce e de spus pe tema asta si multumesc pentru comentariu.

 31. @ neinfectat de comunism.
  Nu sunteti singurul neinfectat de comunism si nu stiu de ce tot scrieti pe blogurile astea care nu va convin, jignind in toate partile. Daca aveti idei, chiar si contrare, nu ma deranjeaza, dar daca nu puteti dovedi un minim de respect pt ideile si convingerile altora, eu una nu am de ce sa inghit lucrurile astea pe blogul meu.

 32. N Raducanu, multumesc pentru comentariul dvs. Da, o cam virasem la dreapta, dar cea mai grava a fost scaderea continua in toti acesti ani a increderii oamenilor in PSD. Cei care au fost dintotdeauna cu noi s-au indepartat si nu mai intelegeau nimic din oscilarile de la varf. Sper sa avem mai multa corenta si, mai ales, cum spuneti dvs, sa ne afirmam mai puternic ca ceea ce ar trebui sa fim, un autentic partid social-democrat, aplecat spre nevoile celor multi, ale tinerilor studiosi si fara multe sanse, ale tinerilor de la sate, ale taranilor, ale muncitorilor, ale intreprinzatorilor cinstiti, ale intelectualitatii fara ifose si fite, ale celor care cred in solidaritate si efort colectiv.

 33. @ N Raducanu
  Tocmai am citit articolul pe care mi l-ati recomandat, este o interesanta analiza, pentru care va felicit. Eu cred in modelul social, in faptul ca societatea noastra are nevoie de solidaritate, de masuri sociale, care sa ajusteze discrepantele economice, mai ales cele in privinta nivelului de trai al oamenilor.

 34. @ Ovidiu Bufnita
  Multumesc ca ati venit pe blogul meu. Va referiti la ceva anume cu „cenzura si botnita”?
  M-am uitat si eu pe blogul dvs si mi-a placut, desi recunosc ca nu sunt o adepta a SF-ului. Mi s-a parut interesant articolul „Ce este politica”, dar cred ca sunteti prea pesimist. Pana la urma, politica e necesara. Si sigur ca nu se pot face in fiecare zi revolutii, ar fi chiar haos sa fie asa, dar incet-incet putem evolua ca societate.

 35. Stimata doamna Cretu, frumoasa si simtita postare. Eu as fi preferat sa o fi vazut in locul celei intitulate ‘Consiliul National’.

 36. @ Instalatorul
  Ma bucur ca v-a placut textul meu si probabil vreti sa spuneti ca ar fi fost mai nimerit sa il fi scris inainte de Consiliu, nu? Dar nu eram inspirata deloc inainte, am venit joi noaptea de la Strasbourg, iar „Consiliul National” l-am scris pe fuga, vineri dimineata, inainte de a pleca la sedinta. Dar sa stiti ca nu sunt dintre cei care vin dupa razboi, cand se arata vitejii, parerile mele sunt cunoscute in general. Si recunosc ca nu in fiecare zi imi iese un text frumos. Ceea ce m-a inspirat a fost atmosfera, dar mai ales discutiile cu multi oameni din judete pe care le-am avut in timpul Consiliului.

 37. @neinfectat
  „la misto” e condusa tara acum de mistocari ca tine, ca doar asta au facut toata viata. Ca sa ajungi sa reprezinti o tara iti trebuie educatie si civilizatie, „clasa” cum se spune, ceea ce cam lipseste pe la Cotroceni. Dupa cum te exprimi se vede ca apartii terenurilor de fotbal. Lasa politica si fa joc de picioare mai bine, e chiar mai sanatos. Fara misto!

 38. @neinfectat de comunism
  Dacă dl.Ion Iliescu lua seamă de ”el comandante” atunci cînd se zbătea ca o ………nă în izmene (anul 1993/1994) poate că acum dl Ion Iliescu ar fi avut pieptul plin de medalii pentru recunoștință și meritele aduse poporului Român.
  Dar cum dl Ion Iliescu NU LA BĂGAT ÎN SEAMĂ și ”el comandante” se iubește mult pe sieși nu avem recunoștințe, nici principii aprope nimic de bun augur…….

 39. Vreau sa-i multumesc si aici Bibliotecarului pentru calitatea blogului sau, informat mai bine ca o agentie de presa, pentru ideile pe care ni le da si, nu in ultimul rand, pentru ca preia din cand in cand spusele mele.
  Cel mai mult imi place insa ca Blogul Bibliotecarului ne anunta inca de la inceput ca Cineva e deasupra noastra, ceea ce multi uita..

 40. Pingback: virajul spre dreapta si reforma morala in PSD « dromichaetes invinge limacsi, licurici si alte lighioane…

 41. Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Nu cred însă că le merit. Sunt un simplu om care a adunat prea multă durere şi încearcă să facă ceva ca să ocrotească mici cetăţeni de azi într-o zi de mâine pe care încă o văd plină de nori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s