Conferinta de presa

Doresc să abordez atât subiecte legate de activitatea mea şi a colegilor mei din grupul socialist al Parlamentului European, dar şi subiecte legate de politica internă, care au consecinţe directe şi in plan international, inclusiv la Bruxelles. 
1. Criza politică din Romania se prelungeste nepermis de mult şi cea mai mare problemă o reprezintă, in acest moment, incapacitatea Preşedintelui României şi a Premierului de a se pune de acord asupra unei persoane care să gestioneze Ministerul Justiţiei. Avem probleme în dialogul cu Comisia Europeană in legatura cu acest subiect, pentru ca este total nefiresc pentru o tara membra a Uniunii Europene sa intre in campania electorala pentru alegerile locale fara un titular al Justitiei. Faptul că în ultimele zile au fost adoptate două moţiuni simple la adresa guvernului reprezintă un semnal de alarmă faţă de lipsa de performanţă a guvernarii. Cea mai raţională soluţie ar fi acum crearea unui consens parlamentar asupra programului de guvernare în lunile care au mai rămas până la alegerile parlamentare. Dezechilibrele evidente din economia romaneasca nu trebuie accentuate de instabilitate politică şi mai ales socială, cu atât mai mult cu cât situaţia economiei la nivel european şi global este ameninţată de o recesiune despre ale cărei proporţii este greu să ne pronunţăm acum. 
2. PSD poate să joace un rol important în definirea acestui program minimal de guvernare pentru lunile care au mai rămas din acest mandat parlamentar. Am salutat rezultatele Consiliului Naţional  de vinerea trecută, care, sper eu, vor da un suflu nou acţiunii PSD şi o mai marcată identitate de stânga. Sper sincer ca, dupa dezbinarea ultimilor trei ani, partidul sa işi regăseasca, dacă nu unitatea, măcar coerenţa demersului în lupta politică.
3. In legatura cu declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo, as vrea sa spun ca ar fi extrem de neprofesionist dacă autoritatile romane si-ar schimba pozitia, mai ales după ce Preşedintele şi  partidele parlamentare au ajuns la o poziţie comună în aceasta privinţa.Poziţia PSE în legătură cu subiectul Kosovo este extrem de nuanţată şi se referă, printre altele, la necesitatea unui control internaţional în Kosovo, definirea unui cadru legal de drept internaţional pentru independenţă şi angajamente clare care să ofere Serbiei şi Kosovo un orizont clar pentru aderarea la UE. De asemenea, se insistă pentru alocarea unor fonduri pentru ajutorarea Serbiei şi a provinciei Kosovo, precum şi pentru refugiaţii sârbi.
4. In alta ordine de idei, astazi am adresat ministrului de externe, dlui Adrian Cioroianu, o scrisoare deschisa, pornind de la dezbaterile din aceasta saptamana in cadrul grupului parlamentar al UE pentru relaţiile cu Congresul American, din care fac parte si din care a facut parte si dl Cioroianu inainte de a fi ministru de externe. Dupa cum probabil stiti, Cehia este pe cale să obţină, pe baze bilaterale, un acord cu SUA in problema vizelor, fapt care a starnit controverse in interiorul Comisiei Europene. In opinia mea, tarile care negociaza aceasta problema cu Statele Unite ar castiga mult mai mult daca ar actiona in comun sic red, in acelasi timp, ca există o datorie de solidaritate din partea vechilor membri  de a sustine noile state membre ale Uniunii in demersul lor.  De aceea, ii propun ministrului roman de externe demararea unor consultari cu omologii sai in vederea unei actiuni comune pentru realizarea unui acord in vederea obtinerii vizelor in relatia cu SUA, concomitant cu solicitarea unui sprijin mai active din partea Comisiei Europene.Am dat deja publicitatii deja textul integral al scrisorii mele catre seful diplomatiei romane. 
5. Un alt subiect se refera la toate aceste dezbateri privind votul uninominal.  Acum, când se pregăteşte adoptarea sistemului uninominal, este un moment propice rezolvării unitare a problemei alegerii eurodeputaţilor. Cum la nivelul UE toate ţările membre practică votul pe listă în cazul alegerilor europene, pentru a fi coerenţi în modul de alegere, eu propun ca partidele politice sa gandeasca in ce masura poate fi adoptat, pentru alegerile europarlamentare din 2009, votul preferenţial pe listă, care are avantajul ca ofera cetatenilor posibilitatea să aleagă de pe lista unui partid pe aceia care cred ei că sunt cel mai bine pregatiti si pot reprezenta cel mai bine interesele tarii si ale cetatenilor ei in Parlamentul European.
6. Vreau sa va mai informez ca, in cursul acestei săptămâni, am înregistrat Declaraţia scrisă privind traficul de femei în scop de prostituţie în Uniunea Europeană, care se vrea a fi un semnal de alarmă pentru adoptarea de măsuri care să remedieze situaţia din prezent.  
7. În acelaşi registru de preocupări, se înscrie organizarea, la propunerea pe care am adresat-o in calitate de membra a Comisiei de Dezvoltare, a Zilei Socialiste Europene a Dezvoltării, la Bucureşti, la 1 octombrie anul acesta. Alegerea României pentru organizarea Zilei Socialiste Europene a Dezvoltării, la care vor participa personalităţi importante ale PSE şi ale PE, reprezintă un succes şi un prilej pentru dezbaterea temelor importante ale dezvoltării durabile şi combaterii sărăciei. La reuniunea vor fi abordate următoarele teme: rolul noilor state membre în cooperarea europeană;  rolul media în promovarea şi susţinerea politicilor publice de dezvoltare în noile state membre; rolul femeilor în procesul de definire a politicilor de dezvoltare;  comunităţile locale şi Agenda 2000.
8. De asemenea, în cadrul comisiei de Dezvoltare a Parlamentului European am fost numita raportor pe trei rapoarte, in legatura cu care voi reveni atunci can dele vor intra in dezbaterea Parlamentului.Daca doriti detalii in legatura cu aceste rapoarte sau cu alte teme pe care le-am supus astazi atentiei,  astept cu placere intrebarile dvs.  

14 gânduri despre “Conferinta de presa

 1. @Corina, cred ca ai o misiune destul de dificila pentru ca se pare ca, pe de o parte, nu exista un sprijin eficient si corelat cu institutiile abilitate din Romania, iar pe de alta parte, declaratiile autoritatilor romane te pot pune in dificultate. Sa luam ca exemplu ultima declaratie a Primului Ministru, cel referitor la „nasturii” pe care Comisia Europeana ar impune Romaniei sa ii produca, in timp ce alte tari produc masini si avioane. Declaratia asta arata nu doar infantilitatea gestionarii retoricii de catre cel mai inalt reprezentant al Guvernului, dar mult mai important, neintelegerea modului in care opereaza UE de catre Primul Ministru al unei tari membre. E ca si cum ai spune ca mi-am facut abonament la Clubul de Golf, insa eu vreau sa joc fotbal pe terenul de golf.

 2. Am vazut ca a aparut si pe Mediafax 🙂
  BUCUREŞTI, 29 feb
  Sursa: Mediafax – (29.02.2008 13:29)
  Furnizor: Mediafax

  Corina Creţu propune introducerea votului preferenţial pe liste pentru euroalegerile din 2009

  Europarlamentarul PSD Corina Creţu a anunţat, vineri, că propune modificarea legislaţiei electorale pentru alegerea europarlamentarilor români, prin introducerea votului preferenţial pe liste.
  „Eu propun o primă gândire despre acest subiect. Prin votul preferenţial pe listă, cetăţenii pot alege din lista propusă de partid o altă eşalonare a candidaţilor. Dă satisfacţie şi cetăţenilor să-şi spună cuvântul în legătură cu unii membri propuşi de un partid anume”, a declarat europarlamentarul PSD.
  Corina Creţu a menţionat că propunerea a fost făcută în nume personal, urmând să o discute cu membrii conducerii PSD, formaţiune care a promovat-o în Parlamentul European.
  „M-aş bucura dacă PSD ar lua în dezbatere această temă şi ar propune această variantă sau una îmbunătăţită. Eu nu cred că are ce să deranjeze faptul că se îmbină această posibilitate a votului pe listă cu posibilitatea ca cetăţenii să-şi spună cuvântul în legătură cu unul sau altul dintre cei propuşi de partid”, a mai spus Corina Creţu
  Ea a făcut această propunere în contextul dezbaterilor asupra introducerii votului uninominal la alegerile pentru Parlamentul României.
  Totodată, europarlamentarul PSD a afirmat că, din punctul său de vedere, criza politică din România se prelungeşte „nepermis de mult”.
  „Cea mai mare problemă o reprezintă, în acest moment, incapacitatea preşedintelui şi a premierului de a se pune de acord asupra unei persoane care să gestioneze Ministerul Justiţiei. Avem probleme cu Comisia Europeană pe acest domeniu”, a mai spus Corina Creţu.
  Ea a propus liderilor politici de la Bucureşti să ajungă la un consens parlamentar asupra programului de guvernare, pe care Guvernul să şi-l asume până la alegerile parlamentare.
  (Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

 3. @D-na Corina Crețu
  Începind cu ora 17,10 ora României pentru 1,4 și 5 ”problema este rezolvată”.Avem ministru agreat și viitoare înțelegeri gen triumvirat.

 4. @mailman
  oamenii politici fac parte,de altfel și altii,dintr-un fel de club.Să primești permisiunea să intri în acest club trebuie ca ”cineva” să te introducă.Unii dintre membrii acestui club au făcut o ”nouă bisericuță”.Scopul lor îl vom afla.De aceea propun un scenariu:
  Au realizat că pericolul principal și secundar este fostul președinte dl.Ion Iliescu și au încercat să coopteze noi adepți din rîndul membrilor.Cu unii au reușit-vezi M.Geoană,I.Rus,I.Sîrbu-cu alții nu-vezi Adrian Năstase,C.Diaconescu,etc……
  Dar de ce dl.Ion Iliescu este la categoria PERICOL?
  1.Păi toată lumea știe că este CINSTIT,ba mai mult are și motive să fie așa.
  2.are o educație bine pusă la punct
  3.este singurul cu școală politică adevărată și care o și practică ca ”meserie”-brățară de aur.
  ….dacă se dorește pot continua cu specificațiile….
  După o gîndire”profundă”aripa reformatoare din club constată că dl.Ion Iliescu este un pericol pentru INTERESELE LOR și atunci trebuie să se actioneze.Dar cum?Să atacăm tot ce a atins,atinge sau poate atinge ”bolșevicu,gorbaciovistu…..”spune unu.Și încep atacul fraierii.
  Și cum trec ei la acțiune se leagă de:Revoluție,posturi ocupate,încredere acordată,Adrian Năstase,prieteni,cunoștințe,procesul comunismului,etc……
  fără să țină cont că dl.Ion Iliescu are ”niște” adepți ceva de genul 5 milioane de alegători?
  Cu toate că Adrian Năstase ȘTIE foarte clar ce a făcut și cum a făcut,că de este băiat ”citit” și nu este prost,este promovat de către dl.Ion Iliescu deoarece JUSTIȚIA TREBUIE APLICATĂ IDENTIC pentru cazuri similare de ……….Pericolul planează.Ion Iliescu a preluat conducerea.Le este frică fraierilor.Trebuie din nou unitate deoarece dușmanul(nu adversarul) este mare și greu de oprit,mai mult ei nu sunt cei trei sute-de spartani.
  Și iacătă apare unitatea adică avem un ministru agreat de …….

  Am dreptate?
  Vă mulțumesc.
  PS-aviz amatorilor
  1.Dl.Ion Iliescu este în memoria Românilor la categoria BUNI
  2.fraieri de genul……scu,….nu,…..ciu,…..scu,etc în memoria Românilor la categoria hoți,nemernici,proști,nesimțiți,jigodii,dobitoci,bolnavi mintal,transexuali,……etc

 5. D-na Corina Creţu
  …..”rolul femeilor în procesul de definire a politicilor de dezvoltare; comunităţile locale şi Agenda 2000″………
  Sincer eu cred că femeia are un rol foarte clar definit,problema stă în interpretarea noastră ,a oamenilor.
  De curiozitate aş dori să cunosc,din punctul dv de vedere,care este rolul femeilor în acest proces?
  Cum definiţi dv politica de dezvoltare?
  De altfel aştept şi părerea altor doamne/domnişoare.
  Vă mulţumesc

 6. 1 Martie
  Martisoare si acadele

  Un député qui a du charisme est un député qui sait faire passer les motions.

  Les députés sont élus par les bons citoyens qui ne votent pas.

  On dit des députés qu’ils sont honorables, comme on dit des académiciens qu’ils sont immortels.

  Ce n’est pas tout d’avoir raison, encore faut-il attendre son heure.

  Pendant longtemps, on n’a pas payé les députés. Depuis qu’on les paye, il ne paraît pas, tant s’en faut, qu’on obtienne une qualité supérieure.

  La chambre des députés, la moitié sont bons à rien. Les autres sont prêts à tout.

  Cu sensibilitatea care va caracterizeaza sper ca ati inteles subtilitatea la activitatea zilnica de ….

  Cu stima

 7. Am participat la Conferinta de presa sustinuta de d-stra la sediul PSD din data de 29.02.2008.
  In primul rand am remarcat modul profesionist si la obiect in care sustineti mandatul de europarlamentar. Activitatea d-stra se concretizeaza printr-o suita de initiative si actiuni cu scopul firesc de a promova interesele Romaniei in forul european.
  In acest sens dorinta de a realiza intalniri periodice ale celor 35 de europarlamentari pentru a-si armoniza pozitiile in probleme de importanta nationala este edificatoare.
  Este nefiresc comportamentul unor europarlamentari romani care nu inteleg insasi scopul prezentei lor acolo.
  Modul in care se comporta europarlamentarii altor tari ar trebui sa constituie un exemplu .
  Din conferinta d-stra sustinuta recent in cadrul Clubului Politic al PSD 3 , am retinut un exemplu edificator , legat de grupul europarlamentar grec care s-a opus initiativei de a micsora tarifele pentru convorbirile telefonice internationale practicate in statele recent admise in UE pana la nivelul tarifelor practicate in vestul UE.
  Grecia , care prin Romtelecom si Cosmote are interesul de a mentine aceste tarife cat mai mari si-a vazut interesul si s-a opus initiativei. Apoi printr-un cumul de factori , reducerea tarifelor pentru tarile nou venite a fost amanata cativa ani.
  In acest caz la fel de fireasca ar fi fost o pozitie comuna a tuturor europarlamentarilor romani pentru a sustine interesul nostru national de a plati un pret corect pentru aceste convorbiri telefonice . Suntem toti egali in UE dar noi platim tarife duble pentru aceleasi servicii.
  Revenind la Conferinta de presa , in Scrisoarea deschisa catre Ministrul de Externe al Romaniei dl Adrian Cioroianu remarcati necesitatea unui demers diplomatic , pentru a realiza o pozitie comuna a tarilor recent admise in UE in relatia cu SUA , privind problematica vizelor.
  La fel de important , sustineti a fi realizarea unui demers diplomatic pentru a concretiza srijinul membrilor mai vechi pentru demersul comun al noilor state in problema mai sus amintita .
  Totusi este o intrebare de acest sprijin al vechilor state nu este considerat de la sine inteles , la fel cum este considerat sprijinul noilor state in probleme de maxima importanta pentru vechile state ?
  In alta ordine de idei aproape toti membri vechi ai UE au semnat acorduri bilaterale in domeniul energiei considerand mai importanta securitatea energetica nationala , decat realizarea unei politici comune energetice .
  Totusi aceasta politica energetica comuna la nivelul UE are sprijinul de necontestat al noilor state .
  In ceea ce priveste noile state europene , nu trebuie uitata maniera diferita in care acestea si-au sustinut propria politica europeana.
  Astfel este de notorietate cazul Poloniei care sustinandu-si cauza a blocat efectiv negocierile pentru adoptarea noii Constitutii Europene .
  Toate aceste exemple arata cat de important este un demers diplomatic solid si coerent , in concordanta cu interesul national.
  In cazul actual al Romaniei in care scandalul politic permanentizat tine loc de politica de stat evident nu avem forta de a sustine un demers diplomatic individual.
  Din acest motiv mult mai lesne ne-am putea atinge interesele militand pentru o politica comuna a noilor state UE in probleme de importanta vitala , aceast tip de politica externa fiind si in spiritul principiilor UE.
  La fel de fireasca si tot in spiritul principiilor UE , ar fi si sprijinul vechilor state in probleme de importanta vitala pentru noii membri ai UE.
  Cu riscul de a fi facut anumite greseli de interpretare consider pozitia d-stra fireasca , pertinenta si mai ales cu sorti de reusita in spiritul realizarii obiectivului diplomatic de eliminare a vizelor cu SUA din pozitia de stat nou al UE.

 8. @Bravo Corina,

  esti serioasa, implicata, activa! Esti un model demn de urmat.
  Felicitarile mele!
  O asemenea voce ar trebui sa aiba fiecare europarlamentar, si chiar fiecare parlamentar inteligent si responsabili din Parlamentul Romaniei.
  Sunt foarte mandra de tine!

 9. Pe aripi de primavara…
  Martie usor coboara…
  Si va aduce incetisor…
  Un pupic pe obrajor!
  Va doresc din suflet sa aveti parte de tot binele din lume si de o primavara vesnica si luminoasa in suflet!

 10. Multumesc tuturor pentru comentarii, pentru aprecieri si pentru dedicatii. Imi cer scuze ca nu am scris ultimele doua zile, dar am fost plecata din Bucuresti. Va urez si eu tuturor o primavara minunata!

 11. Of ! As muri de ras daca n-ar fi de plans ! Pai toata lista seamana cu congresu paispe de cazi pe spate ! Pai cu asa euro parlamentari nu-i de mirare ca ne rad si curcile .corina, daca eu as fi avut porcescul noroc sa n-am pic de constiinta si ajungeam EXACT in locul tau ,te asigur ca pana la urma ma trezeam si spargeam calculatoru’ Este oribil si ridicol sa citesti 5 minute de laude . Valeu ce vremuri traim, pe cine am omorat eu sa vad asa ceva ?

 12. Nu am pretentia ca ma pricep prea bine la politica, iar ceea ce aflam din mass-media e prea putin. Dar ma intreb daca politicienii nostri n-ar trebui mai intai ,,scoliti”, examinati si apoi numiti in functii cheie in conducerea si guvernarea Romaniei? Prea au ajuns sa fim condusi de fel si fel de indivizi pusi numai pe capatuiala. Dumneavoastra aveti un cuvant de spus, (asta cred eu despre europarlamentari) si ar trebui sa incepeti sa-i mai trageti de maneca pe cei ce gresesc. Legile europene nu au valoare si in Romania?
  La noi ca la nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s