La Multi Ani de Sfantul Ion!

La Multi Ani tuturor de Sfantul Ion!
La Multi Ani dlui Presedinte Iliescu si tuturor celor care se serbeaza astazi!
Despre semnificatia acestei zile, preiau un articol de pe site-ul Crestin-Ortodox, intitulat „Sfantul Ioan Botezatorul, un inger in trup”:

In fiecare an, pe data de 7 ianuarie praznuim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini. Fiul Elisabetei si al preotului Zaharia este cunoscut sub denumirea de „Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.  Zaharia era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar sotia lui era din neamul lui Aaron si erau rude cu Sfintii Parinti Ioachim si Ana. In timp ce Zaharia slujea la templu in Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil ca Elisabeta va naste un fiu la batranete si se va chema Ioan. Pentru ca Zaharia s-a indoit de aceasta veste, a ramas mut pana ce Elisabeta a nascut. Prorocul Maleahi il vesteste ca fiind „Ingerul Domnului” care avea sa-I pregateasca calea. El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legatura cu Noul Testament. Si-a inceput activitatea in anul 26 d.Hr. ( primul an al guvernarii lui Pilat din Pont). Ca „inger” in trup, Ioan propovaduia „imparatia cerurilor” si savarsea „botezul pocaintei” celor ce veneau la el si isi marturiseau pacatele. Predica lui avea un caracter social: urmarea eliminarea nelegiuirilor, indreptarea moravurilor si intronarea dreptatii. Ioan Il descopera lumii pe Hristos ca fiind Mesia – Fiul lui Dumnezeu: „Acesta este despre care eu am zis: Dupa mine vine un barbat, Care a fost inainte de mine, fiindca mai inainte de mine era. Si eu nu-L steam; dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea a venit eu botezand cu apa… Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El. Si eu Nu-l cunosteam pe El. Dar Cel ce m-a trimis sa botez, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este care boteaza cu Duh Sfant.Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu” In. I, 30-33.

Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui – 23 septembrie; nasterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; taierea capului – 29 august; prima si a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului sau – 25 mai.

Primele cuvinte ale Sfantului Ioan Boteaztorul

Primele cuvinte de invatatura ale Sfantului Ioan Botezatorul au fost: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 3, 2). Tot asa a inceput si Hristos Evanghelia Sa. Primele cuvinte pe care le-a rostit la Capernaum cand a iesit sa propovaduiasca sunt acestea: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 4, 17).  Pocainta poate fi definita ca intoarcere de la starea „impotriva firii” la cea „dupa fire” sau conforma cu firea, si ca intoarcere de la diavol la Dumnezeu. Pocainta este lepadarea pacatului si staruirea in virtute, departarea de rau si intoarcerea catre bine. Iar aceasta se intampla cand omul se osandeste pe sine ca pacatos si cauta cu zdrobire sufleteasca mila lui Dumnezeu. Pocainta nu este in ultima analiza un fapt moral, ci existential. Nu apartine nivelului psihologiei sau al comportamentului social, ci nivelului vietii duhovnicesti. Daca pacatul nu consta in incalcarea poruncilor morale, ci in indepartarea de izvorul vietii, de Dumnezeu, tot asa si pocainta nu consta in indreptarea morala, ci in intoarcerea la Dumnezeu si in salasluirea inlauntrul vietii celei indumnezeite. Pocainta rupe mintea de pacat si o lipeste de pomenirea lui Dumnezeu; o duce la unirea cea dupa har si impreuna-petrecerea cu Dumnezeu, ce se savarseste tainic in inima omului, pe „tronul harului”, si il unifica pe om.

Moartea Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelulul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata. Dupa moartea prorocului, ucenicii lui i-au luat trupul si l-au ingropat, dar capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Fiecare „aflare” a cinstitului cap este ca o noua intalnire a noastra, a crestinilor, cu prorocul si Botezatorul Domnului, adica un nou indemn spre pocainta si un indemn sa credem in Cel ce a venit dupa dansul, adica in Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Semnificatia numelui Ioan

Ioan este nume iudaic: „Iohanan” prescurtare din Iehohanan” si inseamna „Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte multi romani poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan, Ioana (fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana s. m. a.), alcatuind cea mai bogata familie onomastica de la noi.

La Multi Ani!

P.S. Un gand special si toate urarile mele de bine dlui profesor Borgo. La Multi Ani!

Anunțuri

14 gânduri despre “La Multi Ani de Sfantul Ion!

 1. La multi ani! chiar daca e ziua altora.
  Cand intri pe blogul acesta totul se lumineaza. Se lumineaza de frumos, de liniste, de calm, de bunsimt, de inteligenta.
  Cand privesc in jurul meu si vad ce se intampla, ma apuca disperarea. Ma linistisem de ceva ani cu gandul ca nu mai vreau politica. Nu stiu ce naiba m-a apucat … si cu blogul si toate astea … Daca ai renunta sa ma domnesti in referirile la mine, mi-ar fi mai usor sa scap cate o prostie. Ca de exemplu: intrand pe blogul tau si al altora, mi-am dat seama ce as dori; sa am puterea de a desfinta partidele romanesti si in locul lor sa dau, cu bunavointa, libertatea de a se infiinta doar trei partide: al prostilor, al pragmatiilor (desi nu-mi place Cartarescu) si, bineinteles … al nostru! Vreau sa fac parte dintr-un partid in care sa-mi aleg eu prietenii, colegii, camarazii. Daca as avea bani, as cumpara o tara mica … Noapte buna!

 2. La Multi Ani, multumesc ca ati trecut pe aici, ma bucur de fiecare data cand comentati la mine. Nu prea imi vine, sa fiu sincera, sa nu va spun dvs, poate cu timpul ne intalnim si reusim sa scapam de unele retineri. imi place ideea celor trei partide.. macar de-am putea indrepta ceva din ce avem acum…
  Noapte buna..

 3. Aici am vrut sa postez:
  La multi ani, celor pe care-i cheama Ioan sau Ioana. La multi ani si tie Corina, in Noul An, si mult succes in 2009.

 4. Multa liniste aici,bun simt si mai putina ura. Sunt lucruri ce m-au determinat si pe mine a reveni de atatea ori.
  Ganduri pline de zmbet si fericire pornite spre acei ce astazi poarta acest insemnat nume!

 5. La multi ani domnului Ion Iliescu si deasemenea tuturor celor care poarta acest nume!Fie ca viata sa le daruiasca multe bucurii si totodata puterea de a trece peste tristeti.La multi ani!

 6. Minunate si bogate informatii despre aceasta sfanta zi de sarbatoare, draga Corina!
  Sa incercam si noi, ca altadata, acest „inger in trup”, Sfantul Ioan Botezatorul, sa realizam cu smerenie si cuget curat, botezul pocaintei!
  Cu siguranta ca soarele va straluci atunci mai frumos, mai convingator, mai zambitor!
  LA MULTI ANI tuturor sarbatoritilor de astazi!
  LA MULTI ANI crestinilor adevarati care cinstesc cum se cuvine aceasta mare zi!
  Iti doresc sa te bucuri de multa lumina, bucurii si pace sufleteasca!

 7. Corin,
  Multumesc din suflet pentru urarile transmise si crede-ma ca pentru mine conteaza enorm.Cu mult respect,drag si pretuire,IonBorgo.

 8. This site appears to get a good ammount of visitors. How do you get traffic to it? It offers a nice unique twist on things. I guess having something useful or substantial to say is the most important factor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s