Africa

In aceasta saptamana am luat cuvântul în plenul Parlamentului European în cadrul dezbaterilor asupra situatiei din regiunea Cornul Africii, poate cea mai defavorizata zona a lumii. Iata înregistrarea interventiei mele, precum si textul acesteia.

 Dle Preşedinte, Doamna Comisar,

As dori în primul rând sa salut efectuarea misiunii de informare a colegilor mei într-una din cele mai periculoase regiuni din lume si cu siguranţa una din cele mai defavorizate. Cornul Africii este poate cea mai săraca zona din lume. Etiopia a suferit in urma secetei din ultimii ani – o catastrofa într-o tara în care milioane de persoane suferă de foame chiar si în anii cu recolta bogata. Sudanul si in special regiunea Darfur sunt, de asemenea, prezente tragice pe harta lumii prin catastrofa umanitara, calificata de mulţi specialişti drept un veritabil genocid in urma masacrării a peste doua milioane de oameni, in vreme ce alte patru milioane sunt refugiaţi din calea războiului civil. Somalia, Eritrea si Djibuti sunt printre cele mai sărace tari, unde conflictele sunt o realitate permanenta.

Instabilitatea constanta a regiunii este una din cauzele greutăţilor pe care Cornul Africii le întâmpina în procesul de dezvoltare economica, sociala si politica. Succesul procesului de pace în regiune este strâns legat de participarea la acesta a structurilor regionale si africane, cum sunt Autoritatea Interguvernamentala pentru Dezvoltare sau Uniunea Africana. Uniunea Europeana trebuie sa susţină consolidarea acestor organizaţii, precum si creşterea capacitaţii lor de a preveni si a soluţiona conflicte. O mai buna integrare regionala ar permite de asemenea un dialog mai deschis între tarile din Cornul Africii asupra unor subiecte de interes comun cum sunt migraţia, traficul de arme, energia sau resursele naturale, si ar constitui o baza pentru dialogul asupra temelor divergente, cum ar fi respectarea frontierelor delimitate si retragerea trupelor masate la graniţe.

Un alt domeniu în care Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai mult este violarea drepturilor omului. Conform acordului de la Cotonou, aceste tari trebuie sa ajungă la un acord cu Uniunea Europeana în privinţa respectării legilor statului de drept, a drepturilor omului si a principiilor democratice.

De asemenea, Uniunea Europeana ar trebui sa implice parlamentele naţionale si reprezentanţii societăţii civile din aceste tari în negocierile pe care UE le poarta cu statele africane. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru în procesul de elaborare a Strategiei Uniunea Europeana – Africa.

Sper ca dezbaterea noastră de astăzi sa aibă un efect concret în privinţa creşterii rolului Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea situaţiei din aceasta regiune.

Reclame

12 gânduri despre “Africa

 1. Corina.
  Nu poti construi bunastare in Europa sau aiurea daca in alte parti alr globului stapaneste saracia endemica.Saracia de care vorbesti,acolo in Cornul Africii,are radacini istorice ,determinate si de indiferenta si de conditiile climatice,geografice dar mai ales in traditiile ancestrale de tip tibal care inca mai persista.Aceasta saracie se conjuga si cu starea nivelul de educatie scolara, morala ,religioasa ca sa nu mai vorbim de absenta unei culturi civice.
  Faptul ca Uniunea Europeana manifesta un interes fata de situatia concreta din acea regiune a Africii demonstreaza necesitatea globalizarii in efecte legate de existenta si eradicare a foametei.Intr-o sintagma consacrata in politica umanitara se spune ca”Starea de bine pe glob nu se poate realiza atat timp cat in zone apropiate noua se moare de foame” Cred ca aceasta este esenta demersului vostru si de aceea va doresc sa reusiti.O seara frumoasa,IonBorgo.

 2. waste of time…ue nu aer nici un gram de influenta/credibilitate in acea regiune…ar fi mai bina sa bagam bani in estul europei, adica in romania

 3. Domnule profesor, intr-adevar, bunastarea noastra, a tuturor, depinde de cea a fiecarei regiuni in parte. este obligatia Comisiei de Dezvoltare a PE sa se ocupe de fiecare regiune in parte. A trebuit sa iau ieri cuvantul in legatura ca o misiune a colegilor mei in Sudan, Somalia, Eritreea si Djibuti. Comunitatea internationala nu acorda suficienta atentie aceste zone, cea mai saraca din lume in opinia mea, unde conflictele sunt permanenente iar aceste traditii tribale de care vorbiti inmultesc victimele in fiecare zi.
  Multumesc pt comentariu si va doresc o seara frumoasa! Sper ca sunteti bine, sanatate multa si fericire!

 4. Draga Corina, imi face plăcere să constat din nou interesul şi implicarea ta în chestiuni foarte diverse şi foarte importante. Uniunea Europeană pare să fi intrat – în ciuda tuturor părerilor răuvoitoare – în faza de maturitate, prin recunoaşterea acestui adevăr simplu, dar incomod – nu poţi fi fericit într-o mare de nenorocire, nu poţi trăi în bunăstare cînd în apropiere se moare de foame, nu poţi trăi în pace cînd în jurul tău oamenii mor zi de zi în războaie stupide.
  Îţi doresc succes în tot ce faci şi un sfîrşit de săptămînă liniştit.

 5. Doamna Verona, multumesc frumos. Am cateva Rapoarte in legatura cu situatia din Africa si ma bucur ca sunt oameni interesati si de asta. Am eziat sa pun pe blog interventia mea de ieri, sa nu se zica cum ca e „ca nuca in perete”.. Dar e munca mea din parlamentul Europei si eu zic, asa cum frumos spuneti, si cum a spus si dl prof Borgo inainte, ca nu poti fi fericit intr-o mare de nenorocire. Ceea ce se intampla in Darfur, de pilda, de atatia ani, este cea mai mare tragedie umanitara din lume, 2 milioane de oameni ucisi in confruntari sau din cauza foametei..
  Si eu va doresc tot binele din lume si o seara frumoasa!

 6. (Off topic)

  SA NE FACEM CA NU OBSERVAM (!?):
  VIZATA DESTRUCTURARE A SCENEI POLITICE

  1. Boc “da” o Ordonanta care provoaca scandal la nivel de tara (cea legata de cumulul venituri- pensii). Se “scapa”, insa, informatia ca erau vizati doar generalii care cumulau pensiile cu salariul, in ideea de a le forta mana sa paraseasca zonele administratiei.

  2. In urma unor (dez)informatii (voi fi iertata pentru licenta!) lansate pe sensibilul teren al numirii cuiva intr-un post-cheie din MAI fara a consulta conducerea PSD (aceasta fiind greseala formala), (ex)ministrului (generalului) Gabriel Oprea i se retrage sprijinul politic.

  3. Generalul (Armata) Gabriel Oprea demisioneaza, initial doar de la conducerea ministerului, apoi de la conducerea PSD Ilfov, apoi se retrage din PSD;

  3. Generalul Anghel Iordanescu (Armata) se retrage din PSD.

  4. Primarul de Voluntari (militar de cariera) Florentin Pandele s-a retras din PSD.

  5. Virgil Ardelean (general, provenit din zona Armatei!) demisioneaza de la conducerea DGIPI (vineri 16 ianuarie 2009, dupa amiza, Boc ii accepta demisia).

  Doru Giugula (ofiter de Securitate) anunta pe posturile TV ceva CARE REPRODUCE TEHNICILE SECURITATII (inclusiv de intimidare).
  Citez din memorie socanta, incredibila exprimare: ” Vor continua verificarile in randul membrilor de partid sa se vada daca a fost instigat in denigrarea CONDUCERII SUPERIOARE DE PARTID (s.A.) sau daca a actionat singur”.
  Se referea la filiala PSD Ilfov si, aparent, la Gigi Netoiu.
  Este de la sine inteles ca urmeaza ca, pe masura “depistarii” respectivilor, sa se ia masuri de sanctionare.
  Orice comentariu este de prisos!

  PARALEL:

  – Grupul Stolojan et Cie planuieste retragerea din PD-L si refacerea PLD (motivatia pentru urechile tuturor fiind ca gruparea PLD nu a primit posturi interesante, desi au obtinut 6% la europarlamentare);
  -Valeriu Stoica este activ in aceasta directie.

  UN AMANUNT:

  Unii dintre cei VIZIBILI in aceste evenimente (la nivel de PSD dar si de “factiune” PLD, din PD-L) sunt parlamentari.

  LA NIVELUL PARLAMENTULUI, PREVIZIBIL:

  Prin refacerea PLD, unii parlamentari PD-L se vor retrage din acest grup parlamentar (retragandu-se din partid) si vor forma o “grupare” disctincta in Parlament.
  POSIBIL (nu vreau sa apreciez, inca, gradul de probabilitate): parlamentarii PSD care s-au retras din partid se vor “alipi” acelei grupari.

  La nivel de Parlament se REFACE o strategie care a mai fost incercata, initial in 1998 (sub numele de cod “Grupul 100″!!!) in ideea destructurarii parlamentare cu reflex la nivel de intreaga clasa politica!
  (In 1998 miscarea a fost descoperita si anihilata de Adrian Nastase).

  Incercarea a fost reluata in 2005, la inceputul anului (prin miscarile initiate de Cosmin Gusa inca din ianuarie- februarie 2005).

  Politic, ACUM se aplica “schema ApR” (care, in 1997, a operat, in principal, la nivel de PDSR- inclusiv ca declansare a scenariului; ApR urma sa capteze personaje politice din toate partidele; APARENT, initiatorul a fost Melescanu). In 1997 s-a incercat aplicarea “schemei declansatoare”, initial, in PDSR.
  ACUM, se intentioneaza ca “schema” sa opereze, ca declansare, in PD-L, fiind vizate personaje din alte partide (si, bineinteles, parlamentari).
  APARENT, initiatorul este Stolojan.

  REMARCI CONEXE:
  Stolojan si Melescanu au in comun, “coincident”, cateva elemente:
  -amandoi provin din aceeasi zona politica (de stanga, generic, PDSR);
  -amandoi au ajuns, pe cai ocolite, in PNL;
  -amandoi sunt “asociabili” cu aceasi “zona” antedecebrista “instelata” din care face parte si Magureanu (”zona” adversa Armatei).

  PREVIZIBIL:
  Urmeaza ca miscarea de destructurare sa loveasca PNL, via “gruparea ApR” (care a ajuns la liberali impreuna cu Melescanu).
  Devine cat se poate de clar motivul presiunii (prin Ludovic Orban) pentru schimbarea lui Calin Tariceanu de la conducerea PNL.

  La nivelul partidelor (deocamdata, PSD, PD-L si PNL) exista personaje care au ca sarcina formarea tensiunilor interne si dezinformarea unor factori de decizie si de influenta pentru a lua, in urma falselor informatii primite, hotarari cu efect negativ in lant.

  “COINCIDENT”
  Melescanu a fost ministrul Apararii (provenit, ca si Stolojan din zona antedecembrista ostila Armatei; atat Melescanu cat si Stolojan sunt “declansatorii” aceluiasi tip de miscare destructuranta, la nivel de clasa politica; REGIZORII sunt aceiasi- cei doi fiind doar executanti!).

  SESIZABIL:
  In PSD, sarcina formarii tensiunilor ii revine lui Doru Giugula (parte a fostei Securitati- deci o anumita “zona” a serviciilor adverse Armatei!).
  (Ma opresc aici, desi as putea continua).

  Daca la nivelul decizional al “centrului”, PSD vor continua “executii rituale”, luand ca valabile dezinformarile (sursele sunt, indiscutabil, creditate ca fiind de buna credinta!) destructurarea nu va mai putea fi oprita.

  INIATIATORUL ACESTEI MISCARI GENERALE NU ESTE BASESCU!
  Din pacate, toti ochii sunt indreptati catre el, facandu-se greseala (de neingaduit, uneori) de a privi – de data asta, din reflex- in directia de unde vine zgomotul, in mod obisnuit (nu si acum).

  Exista elemente care duc la concluzia ca si Basescu a realizat sau a aflat de existenta acestei miscari (care ii este defavorabila SI lui!!!) devenind constient de faptul ca, din cauza felului lui “zgomotos” de a fi, pana acum, privirile se indreapta (gresit, acum!!) catre el, “regizorii” putand actiona linistiti, caci nimeni nu-i “priveste”.
  Este motivul pentru care (dupa cum bine au remarcat unii comentatori!) Basescu s-a comportat, cateva zile, CUM NU-I STA IN FIRE: tacand.
  (A fost cumva fortat de imprejurari sa “faca zgomot” cu schimbarea Constitutiei- dar, dupa cum se observa, s-a ostenit sa fie cat mai putin zgomotos cu putinta).

  FIE CA SUNT, FIE CA NU SUNT CREZUTA:
  – in aceasta miscare este implicat Emil Boc (care NU indeplineste ordinele lui Basescu, acum; repet, miscarea ii este defavorabila SI lui Basescu); NU este implicat Basescu (poate, doar folosit fara voia lui);
  – sfatuitorul lui Basescu in materie de “interpretare constitutionala” a fost mereu Boc (care, cu buna stiinta, l-a facut sa spuna aberatii pe care, apoi, asumand TOT CU BUNA STIINTA rolul mascariciului, le-a repetat, desi il discreditau profesional; acest lucru arata ca viza era mult mai importanta decat prestigiul sau public; indeplinea un ordin);
  -omul care s-a priceput sa-l “capteze” pe Basescu, deseori speculand slabiciuni ale acestuia, este Boc (astfel, devenit sfatuitorul lui tainic de incredere si “purtator de informatie”- care, de la un moment dat, s-a transformat in dezinformare!);
  -PRIN Boc (ajuns premier prin specularea increderii lui Basescu) s-a declansat operatiunea “atac impotriva Armatei” (prin actiuni sensibile, de natura a irita toti ofiterii)- atitudinea de aparenta sustinere a lui Basescu este atat urmare a dezinformarii cat si a faptului ca, in mod indiscutabil, Boc va fi speculat din nou slabiciuni omenesti ale lui Basescu, printre cei vizati de Ordonanta fiind si indivizi caruia lui Basescu ii repugna);

  PRINCIPALUL ACTOR (subliniez, actor!!!) al vizatei miscari destructurante, pe principiul dominoului, este EMIL BOC.
  Este implicat in aceasta miscare cu buna stiinta (Basescu este folosit ocazional, fara a sti- el ramanad mereu cu “cartoful fierbinte” in mana).

  Este cu atat mai bine ales cu cat, prin modul penibil si servil (tot un rol!) in care s-a comportat pana acum si prin felul in ca arata, creaza impresia de “caraghios” caruia nimeni nu-i da atentie si pe care nimeni nu l-ar crede in stare de ceva important.
  Mai mult, prin crearea FLASEI IMAGINI de individ care nu face nimic fara ordinul lui Basescu, orice actiune mizera a lui Boc (de fapt, facuta PRIN Boc) ii va fi pusa pe seama lui Basescu.

  “Coincident”:
  -Magureanu este un foarte apropiat la Republicii de la Cluj (si prin origini) al carui reprezentant indiscutabil este Boc;
  -Magureanu este regizorului incercarii de destructurare politica prin “Grupul 100″ (1998)- care, pastrand schema, seamana cu ceea ce este previzibil ca va urma, acum; este si regizorul incercarii din 2005;
  -Magureanu este “parte a serviciilor” (care ii inglobeaza pe Stolojan si Melescanu) adverse (dintotdeauna) Armatei;
  -Cei raspunzatori cu formarea tensiunilor sunt de la fosta Securitate (de exemplu, Doru Giugula in PSD)- deci “zona” adversa Armatei;
  -Miscarea de acum (pornita in ideea reactiei in lant) este, initial, indreptata impotriva Armatei (si, aparent, doar impotriva ei).

  Repet ce am mai scris:

  Daca la nivelul decizional al “centrului”, PSD vor continua “executii rituale”, luand ca valabile dezinformarile (sursele sunt, indiscutabil, creditate ca fiind de buna credinta!) destructurarea nu va mai putea fi oprita.
  A bon entendeur, salut!

 7. „De asemenea, Uniunea Europeana ar trebui sa implice parlamentele naţionale si reprezentanţii societăţii civile din aceste tari în negocierile pe care UE le poarta cu statele africane.” original si interesant ca abordare. un levier democratic ar fi ceva intr-adevar nou in abordarea relatiilor euro-africane.

 8. Felicitari! Nu sunt expert in astfel de probleme dar pot intui un lucru anume. In astfel de zone, bantuite de o asemenea saracie, coruptia si hotia devin un mod de supravietuire. Imi amintesc la noi inainte de 1989 si, apoi, la inceputul anilor ’90, tot ce venea de afara si nu era strict controlat – chiar si atunci – se volatiliza. Oamenii aceia trebuie ajutati dar inainte de toate trebuie facute reforme politice care sa permita acordarea unui sprijin economic in conditii de siguranta si eficienta. La cat comunism si „revolutie” s-a traficat in lume in ultimii o suta de ani cred ca ar trebui sa lasam menajamentele si sa-i fortam, cu asistenta PE si chiar a altor state, in folosul cetatenilor de acolo, sa-si consolideze o societate democrata. Comunitatea internationala nu se poate amesteca acolo unde exista garantia ca se respecta vointa cetatenilor. In paralel trebuie sa existe si preocuparea de a gasi resurse economice pentru a-i ajuta. Altfel actiunile PE ar putea sa consolideze o Putere nociva, cum de altfel s-a mai intamplat si in Etiopia si in Algeria. Gresesc? Succes, mult succes!

 9. Domnule George Serban, ma bucur ca ati pus, intr-un fel, degetul pe rana. Africa a primit ajutoare in ultimii 50 de ani si practic situatia nu s-a schimbat foarte tare, desi – totusi – o noua generatie de politicieni parca se intrevede. O generatie mai onesta si mai democratica. Luptele pentru putere sunt atat de sangeroase in numeroase tari din Africa tocmai pentru ca politcul este calea catre acumularea unor averi imense pentru conducatori si clanurile lor. De aceea, se gandesc tot timpul modalitati de a urmari cum se cheltuiesc banii. Chiar la sfarsitul anului trecut UE a alocat 1 miliard de euro – esalonat pe trei ani – destinat aprovizionarii urgente cu alimente a populatiei infometate, dar mai ales ajutorarii agriculturii, demararii unor programe care sa asigure alimente din productie proprie. cati din acesti bani vor ajunge la populatie si vor fi folositi pentru scopul propus?
  Succes si dvs in tot ce faceti, va urmaresc blogul, e foarte interesant. Va doresc numai bine.

 10. (Off topic)

  DE RASU’ – PLANSU!

  Cineva (nu merita sa-i scriu nici numele, nici porecla, acum) devenit celebru prin comicul grotesc al limbajului, a lansat stirea ca pentru conducerea doi s’un sfert (DGIPI), PSD l-ar putea propune pe “vestitul” Bogdan Georgescu, fost sef al pietelor (nu mai conteaza unde si cand).

  Nu numai cei de la doi s’un sfert s-au tavalit de ras cand au auzit ca viitorul lor sef ar putea fi un “pietzar”, dar si cei din civilie, care mai inteleg cate ceva.

  Insa, pe de alta parte, politic, este echitabil.
  Sa se faca numai PD-L de “mandra minune”, vorbea ardeleanului, ca a dat un prim ministru ca Boc?
  Nu se poate asa ceva!
  Acum e randul PSD, care are in vedere un tarabagiu-sef in fruntea serviciului secret al MAI.
  Apoi, e randul PD-L sa se joace frumos (pe la SRI, pe la SIE- parca poate sti cineva?) cu vreun gunoier sef.
  Se pregateste PSD, s.a.m.d.
  Rasu’- plansu’, vorba lui Nichita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s