Dumnezeu sa ii odihneasca!

Grigore Vieru, unul din cei mai sensibili poeti ai literaturii noastre, si-a inchinat intreaga viata limbii romane, intr-o epoca in care aceasta era pusa la zid in Basarabia. A fost unul dintre promotorii curentului national, care a culminat cu recunoasterea limbii romane ca limba oficiala in 1989 si cu proclamarea independentei de stat in 1991. A militat pentru Unirea romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului, in ciuda evolutiilor ostile de la Chisinau din ultimii ani. Marturisirea lui despre prima calatorie pe care a efectuat-o in Romania sintetizeaza intreg patriotismul sau si ramane o lectie pentru noi toti:„Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul”.
Sibilla a scris un articol foarte frumos despre poetul-simbol, luptatorul pentru limba romana si pentru drepturile romanilor, articol pe care il puteti citi aici.

Azi-dimineata a murit in mod neasteptat un om extraordinar de bun, Nasul Iacob din Zalau. Sunt cu tot sufletul alaturi de dna Iacob, ca si de Dana si Cipri, in aceasta incercare grea. 

Tot azi, cu 19 ani in urma, murea Maia, bunica noastra draga, Valentina.

Dumnezeu sa ii odihneasca si sa ii aiba in paza Sa!

Anunțuri

23 de gânduri despre “Dumnezeu sa ii odihneasca!

 1. Dumnezeu să-i hodinească în pace !
  Ne vor veghea şi Lumina de pe ” stelele unde s-au mutat ” …
  Condoleanţe, Corina ! Tărie şi putere-ţi doresc, să rămâi acelaşi OM şi ROMÂN minunat de care e mândră familia ta, zâmbetele mutate pe stelele lor, şi noi, cu toţii !

  Ascultati-ma, surori, pe mine,
  Si voi, fratii mei, ce va sfaditi:
  E pacat, nu-i drept si nu e bine
  Sa vinzi casa care te-a-ncalzit.
  Bani ne-ar trebui la fiecare,
  Toti avem copii si vremea-i grea.
  Insa cum sa vinzi fereastra oare,
  Cea la care maica te-astepta?!
  Casa parinteasca nu se vinde,
  Nu se vinde tot ce este sfant.
  Din atatea lucruri dragi si sfinte
  Ochii mamei inca ne privesc.
  O vom da si vor schimba lacata
  Si vor pune si ferestre noi.
  Si trecand pe langa ea vreodata,
  Va privi ca la straini la noi.

  Casa parinteasca nu se vinde,
  Nu se vinde tot ce este sfant.
  Din atatea lucruri dragi si sfinte
  Ochii mamei inca ne privesc.
  Vom pleca si noi canva din viata
  Si parintii sus ne-or intreba
  Ce mai face casa lor cea draga,
  Cine are grija azi de ea.

  Autor: Grigore Vieru
  Poezia CASA PARINTEASCA de Grigore Vieru

  Fiule, sa nu
  Calci de sus,
  Sa nu incovoi spinarea.
  Sa mergi frumos si demn
  Si nezgomotos
  Ca pe obraz
  Lacrima celui care a invins.
  * * *
  In memoria Doinei
  si a lui Ion Aldea Teodorovici
  Pe sangele nostru,
  Pe sangele nostru
  De soare vazut
  Curg florile
  Alfabetului latin.
  Curajul de-a trai,
  Curajul de-a muri
  Iata cele doua aripi
  Care pot
  In ceruri sa te ridice.

  Autor: Grigore Vieru
  Poezia SA MERGI FRUMOS de Grigore Vieru

  Bunica ta, zâmbeşte cu drag … din lacrima ta ai răsărit surâs ei, acolo, de unde te priveşte cu mândrie, Corina !
  respecte şi preţuire,
  Sibilla

 2. 1) Apa Prutului are gustul lacrimilor sufletului românesc, îndoliat de moartea lui Grigore Vieru. Eminescu nu-i iartă pe cei dragi şi-i cheamă la el, iar noi rămânem cu toţi patapievicii şi bâlbâiţii cu gura strâmbă, ca diriguitori ai naţiei.

  2) Români treziţi-vă la luptă şi veghe pentru tot ce avem mai sfânt, până nu este prea târziu. Cred că aceasta era şi ultima dorinţă a celui dispărut.

  Nu avem moarte cu tine nimic! Tristă ţară!
  Cu amiciţie dacică,
  Dacul Liber

 3. Dumnezeu sa ii odihneasca! E greu de inteles pentru cei din Romania ce a insemnat prigoana anti-romaneasca din Basarabia, care continua si azi.

 4. Am gandit bine spunand s-a stins o Stea ce si-a daruit crezul unui tel nobil spre unitate de limba si gandire a romanilor. Pierderea este cu atat mai mare cu cat in urma sa se creeaza un gol tot mai greu de inlocuit. S-a calauzit spunand adevarul: „O spun sa ma auda si plin de floare pomul;Si din mormant voi spune multimii adevarul”, iar despre Basarabia spunea ca este:”un copil infasurat in sarma ghimpata”. O mare pierdere…este si a celor dragi noua,care ne-au parasit si carora le deschidem sufletul spre mangaiere si odihna vesnica, aducandu-ne aminte de clipele dragi petrecute-mpreuna.
  Dumnezeu sa-l ierte si pe cei dragi tie,sa-i odihneasca!

 5. Multumesc tuturor pentru comentarii. Apreciez faptul ca Presedintele Republicii Moldova a decretat zi de doliu national pentru ziua inmormantarii marelui poet Grigore Vieru. M-a impresionat foarte tare demonstratia de solidaritate si de tristete de astzi de la Chisinau.
  Numai bine tuturor!

 6. Corina,
  Ca semn de respect, preţuire şi omagiu oare nu s-ar putea să se decreteze Zi de Doliu Naţional şi aici, pe pământul ce l-a iubit şi doinit în versuri Poetul Simbol ? Sau Podul de Flori de peste Prut e-nlăcrimat de sângele atâtor luptători ai neamului şi …. of, că iar mă-nec în supărări şi mă ia gura pe dinainte, dar …
  Dumnezeu să-i hodinească-n Lumină pe toţi românii noştri !
  Săptămână bogată-n împliniri, Corina !
  Sibilla

 7. mi se pare atat de ipocrit voronin cu doliul lui national. individul ala interzice sa fie vorbita limba romana si sa se vorbeasca doar moldoveneste. nesimtit de mana intai.

 8. Unul dintre ultimii români autentici de peste Prut… Va rămâne printre noi! Un om, probabil singurul, care plângea la simpla rostire a cuvântului „român”…

 9. Dumnezeu sa-i odihneasca! Au plecat dintre noi, dar, cu toate acestea, nu ne-au parasit, fiindca ei traiesc in continuare in amintirile si sufletele noastre si vor trai atata timp cat noi vom pastra vii flacara memoriei si dorul nestins… caci o persoana moare cu adevarat atunci cand e uitata de ceilalti si nu se mai gaseste nimeni care sa-si aminteasca de ea sau sa rosteasca o rugaciune sau un gand bun… de aceea e datoria noastra sa nu-i uitam…
  Bunicii sunt parintii nostri spirituali. Iar noi am fost lumina ochilor lor, fericirea si implinirea vietilor lor, un izvor de iubire si mandrie. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si fie ca lumina cea vesnica sa straluceasca asupra lor.
  Va doresc o saptamana minunata!
  Cu respect si admiratie,
  Scarlet Aurora

 10. Stimata doamna Cretu, carei recomandari europene ii corespunde legea 298/2008? Cum pot da in judecata statul roman, pe initiatorii legii si pe legislatorii ei pentru aceasta lege nebuneasca?

 11. Multumesc tuturor pentru mesaje, m-au impresionat foarte tare si va sunt recunoscatoare.

  Pt Instalatorul:
  Instalatorul: Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice transpune Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului si de modificare a Directivei 2002/58/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L105 din 13 aprilie 2006.
  Parerea mea e ca riscam o aruncare in derizoriu a ideii de libertate, fara o supraveghere stricta a modului in care sunt utilizate informatiile despre viata privata a fiecaruia dintre noi, pe care furnizorii de comunicatii electronice le vor stoca de acum inainte.

  O zi frumoasa va doresc.

 12. Corina, fie ca sfintenia ingerilor de lumina a celor dragi sufletelor noastre, ce-au pasit acum un timp in nemurire sa ne vegheze drumul ce-l avem de strabatut si lacrimile noastre curate sa le cinsteasca memoria!
  Grigore Vieru, ramas bun!

 13. De acord cu explicatia dar de pe pozitia celor din structurile europene totul se vede normal. Aici, multi au impresia, justificata de altfel, ca prin aceste reglamentari dam briciul pe mana … maimutei!

 14. 1)După alegeri, chefurile informale şi dansurile din buric continuă şi se înteţesc în draci sub bagheta asimetricului Vânturescu.

  2)Care parteneriat şi guvern anti-criză? Aceştia sunt cei mai perfecţi ambasadori ai crizei. Sediul crizei este la Bucureşti.

  3)Manolescu, un bâlbâit cu gura strâmbă cu chip de viperă, scrie la pagina 1401 a aşa-zisei sale istorii a literaturii române, că Grigore Vieru este un poet basarabean, ”depăşit cu totul”. Nu spune de cine.

  4)Antiromâni, aşa să vă bată D-zeu !

  5)La Balc, 200 de mistreţi au fost împuşcaţi după ce au fost asomaţi. Biet ţăran român!

  Maluri de prut !
  Cu amiciţie dacică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s