Sanctionarea angajatorilor de imigranti ilegali

Am solicitat, azi, in plenul Parlamentului European, masuri mai severe impotriva angajatorilor ce recurg ilegal la forta de munca provenita din afara UE. Interventia a avut loc cu prilejul dezbaterilor consacrate Raportului referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European si a Consiliului de stabilire a sanctiunilor la adresa angajatorilor de resortisanti ilegali proveniti din tari terte Uniunii Europene.

Am tinut sa subliniez importanta adoptarii acestor masuri, in conditiile in care, in timpuri de criza, angajatorii sunt tentati, pentru a-si mentine profitul sau pur si simplu pentru a supravietui pe piata, sa incerce eludarea legii si sa apeleze la lucratori angajati ilegal. Din pacate, domeniile ce presupun munca necalificata – constructii, agricultura, curatenie, hoteluri si restaurante – se bazeaza, inca, intr-o masura ingrijorator de mare pe forta de munca ilegala. Unul din punctele pe care le-am atins a privit faptul ca flagelul muncii la negru ii afecteaza si pe cetatenii din tarile mai putin dezvoltate ale UE, nu doar pe cei din afara acesteia.

 

Ar fi fost de dorit, in opinia mea, o mai mare severitate in ceea ce priveste pedepsirea intermediarilor de pe piata fortei de munca, pentru ca nu atat marii angajatori reprezinta o problema din punctul de vedere al respectarii legalitatii, cat mai ales subcontractorii si agentiile de intermediere ce activeaza in domeniu. Altfel, riscam sa ne confruntam, in continuare, cu aceleasi realitati negative, pe doua planuri. Mai intai, in ceea ce priveste concurenta neloiala fata de companiile ce recurg la angajari legale si pagubele aduse statului prin neplata impozitelor si a contributiilor sociale aferente. In al doilea rand, in plan social, se produce, de asemenea, o distorsionare a competitiei, de aceasta data intre angajati, fapt ce determina scaderea nivelului salariilor si nerespectarea unor drepturi elementare ale salariatilor.

Anunțuri

6 gânduri despre “Sanctionarea angajatorilor de imigranti ilegali

  1. Cred ca aceasta problema a angajarilor la negru este valabila peste tot.
    Si la noi sunt patroni care angajeaza oameni fara contract de munca,mai stiu destule cazuri cand angajatul accepta in cartea de munca salariul minim,desi castiga mai mult.Intrun fel e de inteles,taxele la stat sunt prea mari si multe,iar acum ca ne-a lovit criza…:(
    Gabi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s