Scandalul autonomiei maghiare, in Parlamentul European

In plenul Parlamentului European, a avut loc ieri o dezbatere pe tema drepturilor minoritatilor nationale. Am asistat, din pacate, la o deviere a atentiei spre o asa-zisa problema a maghiarilor din Romania, in locul unei binevenite discutii la subiect, mai ales in conditiile in care exista probleme europene grave si reale care cer atentie – precum aceea a comunitatii rome si a maselor de imigranti din afara UE.

Unii europarlamentari de nationalitate maghiara din Romania si colegi ai lor din Ungaria au prezentat iarasi trunchiat realitatile romanesti, vehiculand teza mincinoasa a discriminarii maghiarilor din Transilvania si au pledat pentru autonomie pe criterii etnice. Cei mai inversunati au fost Laszlo Tokes si Kinga Gall – co-organizatoarea „comemorarii” infiintarii Universitatii „Babes-Bolyai”, despre care va spuneam intr-o postare anterioara.

In replica, in interventia mea, am subliniat faptul ca România a recunoscut minoritatilor nationale drepturi care depasesc normele europene în materie, iar prezenta parlamentarilor români de nationalitate maghiara în forul european este o dovada vie în acest sens. Am aratat, de asemenea, ca la nivel european exista un set consistent de norme ce asigura protectia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, fiind foarte rare cazurile de incalcare in UE a drepturilor acestora si am avertizat asupra riscurilor pe care le implica pretentiile autonomiste pe criterii etnice. Este esential pentru armonia interetnica in Europa ca drepturile minoritatilor sa fie respectate, dar derapajele extremiste intemeiate pe exacerbarea drepturilor etnice trebuie stopate.  Proiectul european este unul al integrarii, nu al enclavizarii pe criterii etnice.

E revoltatoare aceasta intensificare din ultimul timp a actiunilor sovine maghiare, atat  la nivelul Parlamentului European, cat si din partea autoritatilor de la Budapesta si a liderilor UDMR. Se doreste crearea unei „probleme maghiare”, pe care Uniunea Europeana este chemata sa o rezolve. Avem de-a face cu o abordare ticaloasa, care trebuie taxata ca atare. M-a bucurat mobilizarea, de aceasta data, a colegilor mei, care, trecand peste apartenenta la grupuri politice diferite, au tinut sa riposteze la acuzatiile formulate de unii europarlamentari maghiari la adresa statului roman. Am retinut mai ales pozitiile ferme ale lui Adrian Severin si Marian Jean Marinescu.

In interventia mea, am atras atentia si asupra situatiei minoritatilor nationale din tarile invecinate Uniunii Europene, cu atat mai grava cu cat e vorba de cetateni de nationalitate identica unora din tari membre ale UE. Un exemplu il reprezinta romanii din Ucraina, Serbia si Republica Moldova, privati de drepturi elementare si supusi unui intens proces de deznationalizare.

Reclame

46 de gânduri despre “Scandalul autonomiei maghiare, in Parlamentul European

 1. Îmi pare bine că Români au apărători şi peste hotare… acolo unde este nevoie… Bravo!
  Şi să şti, că din păcate, ai dreptate cu faptul că se doreşte crearea unei ,,probleme a maghiarilor” când ea nu există de fapt… eu tot nu pricep de ce vor ca europenii să creadă că avem ceva cu ungurii? Ca să le dea drepturi mai multe? Ce naiba să mai facă cu ele? Să le dea autonomia? Asta este într-adevăr imposibil, să fim serioşi! Sau ce… că nu mai înţeleg?
  Bravo vouă, tuturor parlamentarilor de acolo, indiferent de culoare politică pentru faptul că v-aţi unit în rezolvarea unei probleme importante… pentru că acolo nu aţi mers să fiţi portocalii, roşii, verzi galbeni sau altă culoare a curcubeului ci pentru a reprezenta România şi probleme ei… şi a-i apăra drepturile şi interesele, nu?
  Bravo!

 2. Felicitari Corina, tie si colegilor tai! E bine ca spunem lucrurilor pe nume: o noua diversiune secesionista a extremistilor maghiari romani sustinuti de statul maghiar prin vocea Presedintelui Ungariei. E clar pentru oricine ca desi Presedintele Ungariei a declarat ca recunoaste Constitutia Romaniei, implicit faptul ca Romania este un stat unitar, totusi, actioneaza impotriva Romaniei sprijinind cererea de autonomie teritoriala a gruparilor secesioniste maghiare din Romania. Pina la urma cred ca si politicienii nostri care au cerut refacerea Constitutiei au o vina, pentru ca le-au oferit politicienilor maghiari extremisti ca Tokes, Bela si Gall oportunitatea de a cauta modalitati de a insera in viitoarea Constitutie alti termeni care sa descrie Romania si care sa le ofere o baza pentru secesiune. Si faptul ca UDMR nu mai e la guvernare, si esecul altor grupari politice extremiste maghiare din Romania, spune multe despre „excitarea politica” a liderilor lor.

  Nu cred insa ca Ungaria va cistiga simpatia europenilor cu asemenea abordari, stiindu-se ca Ungaria are probleme similare si cu Slovacia, vezi „razboiul rece” intre cele doua tari:

  http://euobserver.com/7/27404

  Oricum influenta trans-atlantica a Ungariei nu mai e ce a fost. Acum insa apare mult mai clara strategia maghiara in UE: sprijinul pentru integrarea Romaniei in UE, si o perioada de liniste aparenta in relatiile romano-maghiare, urmate de politici agresive fata de Romania inauntrul UE pentru sprijinul miscarilor de secesiune din Romania. Asta mai trebuia Europei in acest moment, o noua criza care sa afecteze stabilitatea in UE, „multumita” Ungariei.

 3. Eu unul am sotie unguroaica ,copil jumate ungur 🙂 si sunt foarte fericit.
  Marea majoritate a ungurilor din Ardeal nu au probleme si se inteleg bine cu romanii. Problema e doar la nivelul politic unde unii agita spiritele doar pentru simplul fapt ca eu vor sa se ghiftuiasca si sa aiba si mai mult decat au in prezent.
  Nu ii intereseaza pe ei de ungurul de rand,ci incearca sa ii manipuleze doar pt a obtine beneficii materiale.

 4. Ceea ce nu inteleg eu, dincolo de eforturile tale, este cum de nu reusim de atatia amar de ani sa rasturnam balanta lobby-ului in si pe langa institutilile organismele si comisiile europene, in favoarea noastra?
  Cum de ungarii sprijiniti mai mult sau mai putin interesat e parlamentari europeni de cetatenie romana continua sa aiba un lobby mai eficient si sa zburde mai talentat pe canalele diplomatice decat noi ? De ce doar altii stiu sa creeze imagine (sau sa strice ori deformeze, dupa caz) iar noi nu ?

 5. @WhiteWolf
  1) Deoarece doar cei care se prezinta ca „victime” sunt ascultati
  2) E o chestiune veche: Ungaria are relatii mult mai bune in Europa decat noi ,si e o chestiune care tine de istorie,mai concret de apropierea lor de Germania.(se stie ca au mers pana la capat cu nemtii)
  Sa nu uitam ca eu au fost parte a unui imperiu (austro ungar) si de aici nostalgiile de rigoare.

 6. Din fericire, teoria persecutarii maghiarilor in Romania nu mai e credibila. Ne amintim cat de reclamati eram la institutiile europene in timpul procesului de aderare pentru fel de fel de motive inventate. Dupa ani de monitorizare si dupa ce Romania a devenit membra a UE, e evident pentru toata lumea ca maghiarii din Romania au drepturi pentru care sunt invidiati de alte minoritati, inclusiv de romanii din Ungaria.
  Ungaria risca sa devina, prin declaratiile liderilor maghiari si prin incurajarea radicalilor din tarile invecinate, un stat problema al Europei. Diasporean amintea foarte bine de scandalul din relatiile cu Slovacia. In Serbia si Ucraina sunt, de asemenea, grupari extremiste maghiare care forteaza separatismul etnic.
  Eu sper ca tipul acesta de discurs nu mai prinde la multa lume. Ar fi absurd sa ne cramponam in secolul 21, in Uniunea Europeana, de ambitiile medievale ale unora. Cristian e un exemplu pentru cetatenii care, indiferent de nationalitate, sunt preocupati de problemele lor reale, nu de cele inventate de niste politicieni blocati in niste prejudecati foarte periculoase si manati doar de propriile interese. Vocea acestor oameni, a caror liniste si stabilitate e pusa in pericol de politicieni iresponsabili, ar trebui sa se auda mai puternic.
  Va multumesc pentru comentarii. Sper sa revin si cu inregistrarea interventiei mele. Vreau sa cred ca dintr-o intamplare lipseste de pe site-ul Parlamentului European numai versiunea in limba romana a textului intrebarii despre minoritati, intrebare care a stat la baza dezbaterii de ieri. La fel, vreau sa cred ca dintr-o eroare tehnica nu pot obtine versiunea originala a luarii mele de cuvant, in limba romana, ci numai dublata de traduceri in alte limbi.

 7. Când Frunda a devenit europarlamentar, a avut nerușinarea să declare că el nu reprezintă România! Nu mă miră atitudinea celorlalți doi, șovini cunoscuți. Chiar și în cei 12 ani (sau poate mai mulți) de participare la guvernare, ei tot zbierau că nu au drepturi! Imediat după Trianon, maghiarii de aici și de peste Tisa au dus o politică perfidă, contracarată cu succes doar de Anna de Noailles și Martha Bibescu. Presupun că am dat de înțeles la ce mă refer. Cel mai eficient lobby se construiește cu femei frumoase și… Aș vrea să văd reacția francezilor la pretenții asemănătoare venite din partea populației majoritar germane din Alsacia și Lorena. Din păcate, prin vocea lui Zeus, i-am încurajat și noi. După vizitele sale „particulare” din enclava Har-Cov, ne-a comunicat impresiile sale „neprețuite”: nicio palmă nelucrată de pământ (ciudat, zona e muntoasă), oameni harnici, spre deosebire de – asta n-a mai spus-o, dar a dat de înțeles – budos olah, leneși și hoți. Acum degeaba a încercat să-și spele păcatele afirmând răspicat că niciodată cele două județe nu vor fi autonome teritorial. Răul a fost făcut de acum 3 ani…

  @Corina, apreciez că ai avut o poziție dură. Se vede că ești o ardeleancă hotărâtă. Nu voi ezita să te votez din nou, chiar dacă lista va cuprinde și pleavă. Nu avem nevoie de marionete și de somnolenți în Parlamentul European, ci de luptători. Îți mulțumesc pentru articol, e memorabil.

 8. Ungaria dinamiteaza UE, a cita oara sa o mai scriu? Citiva lideri de la Budapsta, ingrijorati ca starea de criza le-ar putea compromite carierele, cauta conflicte in exterior. Citiva politicieni maghiari de la noi, preseaza si ei dupa ce nu au intrat la ciolanul plin cu maduva al guvernarii actuale. Imprumut de 20 de miliarde luat de unguri de la FMI, mai mult ca sigur partial alocat altor lucruri decit sustinerea propriei economii. Deviate de la preocuparile economice si Ungaria si Romania risca sa iasa prost dintr-o criza care, pina la urma, va fi si un razboi economic. Din nou bravo, doamna Cretu.

 9. Stimata Doamna Corina Cretu,
  Locuiesc in Cluj-Napoca si imi vine greu a crede ca cei care ii reprezinta pe ungurii din Romania nu stiu care este situatia din tara.
  Deformeaza intentionat realitatea, si asta in ciuda faptului ca relatia dintre romani si unguri in tara nu este deloc una incordata (si stiu foarte bine acest lucru, pentru ca traiesc de cand ma stiu in inima Ardealului)! Sa le fie rusine! Uita ca ei au fost trimisi acolo de ROMANIA, nu de Ungaria! Cum isi permit sa isi bata joc de valorile romanesti si de progresele Romaniei in acest domeniu (progrese pe care nici Ungaria nu le-a inregistrat)?
  Inteleg ca exista o imunitate in ceea ce priveste opiniile politice, insa sustinerile acestor europarlamentari intrec orice prag al bunului-simt! Noi ii platim ca sa isi bata joc de valorile romanesti? Pentru asta au fost trimisi acolo?
  Nu exista niciun conflict intre romani si unguri! Sunt inventii care nu stiu cui aduc beneficii, insa imaginii Romaniei (care s-a straduit si a reusit sa arate o toleranta deosebita fata de minoritati) cu siguranta nu ii face bine.
  Felicitari pentru interventie si va rog sa taiati din radacina aceste manifestari total anti-comunitare ale celor care reprezinta asa-zisele „interese” ale ungurilor din Romania!
  Cu deosebita stima, M.S.

 10. Ma bucura colaborarea dintre europarlamentarii romani in privinta acestei probleme. Se cunoastea faptul ca au existat situatii cand romanii au avut de pierdut pe tema unor neintelegeri sau… unei delasari…

  Problema trebuie tratata cu mult calm fara a le da oportunitatea UDMR-istilor ocazia sa profite de o mica scanteie.

  In Europa exista acum o zona destul de fierbinte din acest punct de vedere. Nu stiu cat de in serios este luata in Parlamentul European problema Bosniei. In ultimul timp am citit ca au aparut diverse tensiuni intre cele trei mari minoritati de acolo.

  O seara buna !

  Dejan

 11. BRAVO , CORINA !!!
  Felicitări, Corina, ai fost mai ” sârb ” ca mine … vorba prietenului nostru Agnosticus, d-aia mi-s dragi luptătorii !
  Un pic prinsă, dar, revin, am să le zic câteva sibiline zăbăucilor din conducerea udmr, cu Oamenii, n-am nimic, cu ei însă …. 😉
  Mult Succes, Corina !
  numai bine,
  Sibilla

 12. Felicitari pentru raspunsul asupra falsei probleme a minoritatilor din Romania .Fiind si eu ardeleanca,cunosc ca aceasta atitudine a unor politicieni nu reprezinta dorinta cetatenilor maghiari.
  Nu inteleg ce au urmarit aducand in discutie la Parlamentul European aceasta „problema”,poate doar sa mai adauge inca un scandal la celelalte.
  Mult succes si ma bucur ca exista politicieni in care avem incredere si carora le pasa cu adevarat de Romania.
  Gabi.

 13. Ma bucura reactiile voastre si ma incurajeaza, la fel cum ma bucura faptul ca nu faceti confuzie intre concetatenii nostri de nationalitate maghiara si cativa politicieni care traiesc, de ani de zile, repetand aceeasi placa extemista. E clar ca nu au solutii pentru problemele comunitatii pe care pretind ca o reprezinta si atunci cel mai usor e sa arunce vina asupra „romanilor asupritori”, raspunzatori pentru toate dificultatile prin care trec si maghiarii din Romania, la fel ca noi, toti ceilalti cetateni.
  Intelegerea interetnica din Ardeal are cel mai bun exemplu la Cluj, unde functioneaza Universitatea multilingva „Babes-Bolyai”, careia iata ca vor sa-i lichideze menirea multiculturala. Din fericire, ratiunea a invins acolo, de vreme ce profesorii si studentii de nationalitate maghiara nu s-au lasat tarati in vartejul separatist. Ar fi si trist ca tanara generatie, crescuta deja cu un alt set de valori, europene, sa mai functioneze ca masa de manevra pentru politicienii extremisti.
  Mircea Geoana a avut dreptate la Cluj, ieri, cand a spus ca declaratiile lui Marko Bela sunt un motiv in plus de multumire ca UDMR nu a mai fost ccooptat la guvernare. Era si absurd, deja, sa ai mereu un partid din coalitia guvernamentala care sa atace sistematic statul roman si temelia sa constitutionala.

 14. Dacă nu le-a reuşit prin „diversiunea Târgu Mureş” încearcă prin lobby să obţină autonomia.
  Există maghiari normali şi maghiari extremişti, ştim bine. Din păcate, se manifestă o recrudescenţă a naţionalismului în întreaga Europă; extremismul fiind zgândărit de tendiţa de uniformizare, de egalizare a politicilor comunitare. Poate o federaţie de stătuleţe mai mici, multinaţionale ar folosi mai bine intereselor clasei conducătoare. Cum România este acum o adunătură anarhică fără conducător, nu este imposibil ca planurile secesioniste să reuşească.
  Eu cred că mai există minţi lucide – tu eşti una dintre ele – şi oameni devotaţi patriei care pot împiedica acest scenariu. Deşi sentimentul patriotic a cam dispărut.

 15. 1)Felicitări! Acesta este drumul. Nu va fi uşor. Vă sprijin!

  2)Ţuţea spunea că noi românii nu avem drepturi ci numai obligaţii în această ţară. Prima este să o apărăm.

  3)Băsescu va aduce UDMR la guvernare înainte de alegerile prezidenţiale. Declaraţia de la Budapesta este o diversiune pentru a atrage electoratul din Ardeal. PSD-ul ( o parte din el, ştim noi care) va fi înlăturat ca o măsea stricată şi acuzat de toate eşecurile în lupta anticriză.

  4)Aceasta este preţul şi sfârşitul acestui partid în disoluţie. Restul este puf de păpădie.

  Cu amiciţie dacică,
  Dacul Liber

 16. Brovo ! Corina, constat cu placere ca am trimis in parlamentul UE oameni cu inima si suflet mare. Totusi ma mahneste ca odata cu oamenii cu „mintea inalta” au fost trimisi ,tot de romanii nostri amarati si saraci , pleava si dusmanii lor.
  Te rog sa nu lasi ca eroarea tehnica de a nu fi postat pe siteul UE interventia ta. Am impresia ca si acolo unii ne cred prosti.
  Strange randurile in jurul lui A Severin si arata-le ca romanii ca si ungurii sunt oameni si nu animale pe care anumiti indivizi sa le duca la pascut.

 17. Multumesc mult – Gabi, Dacul Liber si MPG.
  Din pacate, ne aflam in fata unei ofensive anti-romanesti pe care nu o inteleg pe deplin. Gabriela vorbeste de un secnariu si, intr-adevar, din 90 incoace se tot vehiculeaza aceleasi si aceleasi teze – in speranta ca va sosi timpul prielnic.
  De azi dimineata tot incerc sa postez inregistrarea interventiei mele din plen, care apare normal pe site-ul Parlamentului European, dar cand incerc sa o salvez nu se salveaza decat cu traducerea in maghiara pe deasupra, vocea mea – in romana – nu se mai aude!! Am reclamat acest lucru la serviciul tehnic, dar vad ca nu s-a intamplat nimic.
  Va doresc o zi frumoasa tuturor!

 18. Corina.
  Pe tema cererilor desantate ale unei minoritati din minoritatea maghiara din Romania eu am mai vorbit aici la tine pe blog.Faptul ca Laszlo Tokes este europarlamentar al Romaniei dar dar impotriva Romaniei,iarasi nu este o noutate.Faptul ca nu este membru UDMR nu are nicio importanta acest individ se crede si se autointituleaza „reprezentantul maghiarimii din Romania” si daca esti atenta remarci ca nici „moderatul” Marko Bella nu neaga acest lucru.Ce mi se pare mie mai ciudat este faptul ca si reprezentantii oficiali ai Guvernului Ungariei au aceeasi pozitie si ca reflexele revizioniste inca persista la acesti reprezentanti.
  „Ce-i mana pe ei in lupta?”Ceva extrem de simplu,Unfaria Mare.Cum bine stii eu locuiesc de o viata in jud.Mures,cunosti localitatea si din datele ultimului recensamant aproximativ 25% sunt unguri .Si in amonte si in aval municipiul este marginit de localitati preponderent maghiare.Cu exceptia lui”martie negru”evenimente de conflicte etnice deschise n-am remarcat.Ce am remarcat ,insa,in ultima perioada este „munca de propaganda „proautonomie”cu tot colajul segregationist si „ridicare spiritului civic maghiar”.In esenta n-am inteles prea mare lucru.ca prietenii mei unguri refuza sa discute pe aceasta tema iar cand discutam,dialogul se reduce la monolog cu discursul ca”ce bine ne-ar fi noua si romanilor si ungurilor intr-un Ardeal independent”.Atunci ne mai miram de pozitia Europarlamentatilor unguri si de la noi cat si din Ungaria?Eu nu ma mai mir demult si din cate inteleg eu ei „isi ridica glasul” cu precadere in preajma unor evenimente mai importante fie din tarile lor fie la nivel European.Si sa nu uitam ca se apropie euroalegerile si ei alta tema de campanie electorala nu au.Azi am cautat sa fiu mai putin interlectual de aceea imi permit o exprimare licentioasa ca raspuns la faptul ca unguri si de la noi si de dincolo zgandare UE pentru a face „problema maghiarimii o problema a Uniunii Europene”.Spun si cred ca” reprezentantii Uniunii Europene sa nu fie batuti in cap ca dintr-o problema falsa si intentionat indusa ca ungurii nu au drepturi,etc..sa o recunoasca ca o problema de rezolvat in cadrul U.E.”Aceasta problema se va rezolva numai atunci cand situatia socio-economica a Romaniei nu va mai fi o problema.Pe fondul saraciei cronice tendintele nationaliste si revizioniste prolifereaza.Revizionismul nu mai este subiect de drept in secolul XXI.Pentru Laszlo Tokes si cei ca si el aceasta tema este „o vaca de muls”.Repet, sunt atat de mahnit cand remarc recrudescenta acestor teme anacronice incat nu-mi pot controla unele exprimari.Spuneam unui „prieten „magiar.Feri ,am trait impreuna 1000 de ani,cu rele si mai putin bune,suntem condamnati sa traim impreuna cel putin 1000 de ani,ca nici voi si nici noi nu avem unde pleca,Iar ca sa ne desfintam reciproc este imposibil.Iar ca sa unim Ardealul cu Ungaria ar fi o prostie,deoarece in cel putin 25 de ani la Budapesta s-ar vorbi numai romaneste.”Ca sa inchei trebuie aratat ca nu de populatia de etnie sunt preocupati acesti indivizi ci de bogatie ,atat personala cat bogatia acestui Ardeal.Asa se pune problema si noi cei ce traim cu ei(si ei cu noi) cunoastem mult mai multe lucruri.In Ardeal ,xenofobia si sovinismul sunt doua probleme „fapricate” si nu „emanate”.

 19. Felicitari, doamna Corina Cretu. Asa este. Romania a recunoscut minoritatilor nationale drepturi care depasesc normele europene in materie. Va multumesc de asemenea ca ati readus in discutie soarta romanilor din Ucraina, Serbia si Basarabia. Eu ii mai adaug pe romanii din Ungaria si am sa spun ca la Gyula elevilor romani le este interzis sa vorbeasca in limba materna in afara orelor de limba romana si in caz contrar sunt pedepsiti de invatatoare sau profesori.
  Eu sunt la Babes-Bolyai si pot sa va spun ca in general atmosfera este una pasnica. Dar am avut probleme cu studenti veniti din anumite zone, care au fost educati cu aceste idei si care la un moment refuzau sa se prezinte la examene din cauza ca acestea se dau in limba romana sau refuzau sa ia notite si militau pentru ruperea Universitatii in doua: Babesul si Bolyai. Totodata, eu am fost la un liceu care avea trei sectii: romana, maghiara si germana. Cei de la sectia maghiara au insistat sa ocupe un sector din cladire, si acolo au inghesuit toate clasele. Vreau sa va spun ca daca nu cunosteai limba maghiara, nu aveai ce cauta in acel perimetru. Chiar daca aveai de citit o circulara. Iar banchetul s-a facut tot asa, in mod diferentiat, la cererea lor: pe de o parte am fost noi si „nemtii’, pe de alta parte ei.
  Laszlo Tokes a ajuns un personaj atat de nepopular incat mare parte dintre maghiarii s-au saturat de el tocmai fiindca in mod constant nu face altceva decat sa incite la ura. Din nefericire, mai are adeptii lui. Dar ungurii au un proverb care spune asa: din caine nu se face slanina. Sa speram ca asa va fi.
  Vreau sa va mai spun o poveste care e dovada vorbelor dumneavoastra. In primul rand, ii cer iertare doamnei Sibilla (nu toti oamenii sunt la fel), dar eu nu fac altceva decat sa redau povestea: un ungur din Serbia a venit in vizita la o ruda in Romania. Si cand a vazut acesta ce e aici si a auzit-o pe ruda asta care era fana Tokes cum se plange si cum se vaicareste ca i se incalca drepturile, i-a zis in felul urmator:
  – Fa bine si da-ti una peste gura! Fiindca voi, ungurii din Romania, sunteti in Rai! Noi in Serbia nu avem voie nici macar sa afisam la magazine inscriptii in limba maghiara, daramite sa avem propriile noastre scoli sau sa na gandim la autonomie.”

 20. @Agnosticus:

  Si eu m-am amuzat initial, dar constat ca obtinerea interventiei mele in varianta originala, in romana, e o ”problema tehnica” de nerezolvat, dupa cum mi se spune.

  @McGogoo:

  Nu trebuie generalizat la nivelul intregii comunitati maghiare. Nu suntem nici mai buni, nici mai rai unii decat altii, avem aceleasi necazuri, diferenta sta in faptul ca simpla existenta a unei formatiuni pe criterii etnice si audienta de care se bucura un extremist aparent singuratic ca Tokes sunt indicii ca avem de-a face cu o stare de spirit ce se cere bine cultivata. In mod normal, la urmatoarele alegeri UDMR ar trebui, in mod rational, sa nu mai treaca pragul electoral. Reprezentarea politica pe criterii etnice e anacronica si in Europa grupurilor politice ar fi firesc ca minoritatea maghiara sa aiba de ales si sa opteze pentru politicieni, inclusiv de nationalitate maghiara, propusi de principalele partide, care nu sunt romanesti sau altfel, sunt social-democrat, popular si liberal. Nu exista social-democrati sau liberali de nationalitate maghiara in Romania? Sa se regaseasca in marile partide ale tarii, aceasta e solutia de viitor in opinia mea. Amenintati de acest curs natural al lucrurilor, singurul pai de care se mai pot agata udemeristii ramane autonomia.

  @Balbeck:

  Nu se va face niciodata autonomie etnica in Romania. Inteleg ca pentru 15 martie a fost programat un nou referendum. Sper ca autoritatile sa-si faca datoria.

  @Ion Borgo:

  D-le profesor, ati sintetizat in interesantul d-voastra comentariu cateva idei esentiale importante pentru intelegerea acestui fenomen al recrudescentei sovinismului maghiar. Ma opresc acum asupra uneia doar: nu exista radicali si moderati in tabara maghiara, exista doar doua grupari de interese, una obisnuita sa fie la putere, una frustrata de acest monopol al capilor UDMR. Restul e praf in ochi, mai devreme sau mai tarziu placa se dovedeste a fi aceeasi. Multa sanatate, d-le profesor!

  @Scarlet Aurora:

  Aveti dreptate: trebuie sa fim mai atenti la soarta romanilor din Ungaria si sa ridicam aceasta problema, pentru ca acolo e vorba, intr-adevar, de discriminare, si nu doar a romanilor, ci a tuturor minoritatilor din Ungaria, din care, din pacate, n-a mai ramas prea mare lucru. Tocmai pentru ca stiu ce diferenta de drepturi e intre Serbia si Romania, dupa cum ati exemplificat, ar fi normal sa fie mai rezonabili cand fac afirmatii despre respectarea drepturilor minoritatilor in tara noastra. Riscul cel mai mare e ca aceasta mentalitate sa se perpetueze si eu sper sa fie cat mai putini tineri care sa adere la acest extremism, chiar daca, din cate inteleg, se duce o munca de indoctrinare intensa si de la varste fragede. Cred ca e nevoie de o preocupare mai mare din partea noastra, a politicienilor romani, pentru dialogul cu comunitatea maghiara si pentru problemele lor de la fata locului.

  Multumesc tuturor pentru comentarii si va doresc o zi frumoasa!

 21. Corina,
  Perfect adevarat tot ce spui.Pentru ei Trianonul este cosiderat „sabia care a despartit maghiarimea”.Orice argument le-ai da,orice dovada concreta de existenta si fiinta le-ai aduce ,ei tot pe a lor.”Suntem discriminati,nu avem drepturi de nicio culoare,nu avem scoli,etc”.Pe langa alternanta gruprilor de interese la putere fie in UDMR,fie in UCM,fie la putere pe langa Guvern, in Guvern, la Presedintie si unde se mai poate,ei ar dori daca se poate sa hotarasca singuri destinele Ardealului,ale Romaniei si ale Europei ,daca se poate.Sunt absurzi si extrem de infatuati ca sa nu spun mai mult si mai greu.Nu-i urasc,nici pe departe.am prieteni multi maghiari de toata isprava,dar cu mentalitatile conducatorilor lor nu pot fi de acord.Crezi oare ca respingerea UDMR de la guvernare nu se reflecta in atitudinea europarlamentarilor magiari la Parlamentul European si pe la alte „inalte porti”.Nu trebuie sa-ti spun ca sovinismul este intretinut si de diaspora ungureasca care nu-i de neglijat nici ca lobi si nici ca si putere economica si financiara.Si inca ceva mai domestic.Stii ca ei ne spun noua „Budos olah” adica valahi imputiti” iar ei se considera a fi ,fara exceptie,cu un sange mai pur decat alti.Fac pe democratii ,dar departe de ei democratia.Sunt politicosi,insinuanti de politicosi.distanti cu oarece deferenta,plini de sentimentul nemesesc ,dispretuiesc tot ce nu-i „tisztas(curat) maghiar’ ca daca ai sta sa le asculti ineptiile ,zau ca ai crede ca suntem prin anii 40,pe vremea lui Szalay.Asa ne priveste dl.Laszlo Tokes si alti corifei ai maghiarimii sovine.Ungurii de rand chiar daca gandesc oarecum mai deosebit,sunt oameni cumsecade si de isprava,cei cu interese -i cam nebunesc de cap.Si acum”Iancsi catre Ion.Ioane tu stii ca Ardealu-i a nost,a ungurilor.Asta la un pahar de palinka.Bine ma Iancsi,a vost sa fie,da prunii sunt tot a nosti”Va dam Ardealul,da noi oprim prunii sa facem tuica,ii bine ma?!”Este un banc simplu dar cu mare circulatie.Deci omul simplu fie el roman,fie el ungur face haz de pretentiile absurde ale „politicienilor” maghiari.Cu acest soi de indivizi nu este bine sa stai la tacklale pentru simplul motiv ca-ti repeta aceleasi fraze,precum o placa de patefon hodorogita.Nu mai au priza in mase si cauta teme,dupa mine desuete si stupide.Multumesc de urare.Ma simt mai bine.Nu se vede?Zile frumoase de sfarsit de saptamana iti doreste,Ion Borgo.

 22. Cand or avea si romanii din Ungaria drepturile pe care le au ungurii in Romania, atunci vor avea dreptul sa vorbeasca! Pana atunci, CIOCU `MIC!!SUNT CAM OBRAZNICI SI AU SARIT CALUL DE MULT! PENTRU CA LI SE PERMITE! Ei in Ungaria nu permit NIMIC romanilor! Asa ca, sa stea in banca lor.Va spune un om care are rude in Ungaria, si nu orice fel,persoane importante, care plang cand povestesc in ce maniera sunt discriminati. Asa ca…mai usor cu obrazniciile!

 23. 1) Subiectul resurselor minerale este o diversiune abordată emoţional zgândărindu-se instinctul naţional precum focul stins şi mocnit al tăciunilor cu pălăria, în condiţiile în care: a) singura strategie a tuturor guvernărilor de după 1989 a fost să ne transforme într-o ţărişoară cu “statut european” de semicolonie furnizoare de: resurse naturale, umane şi-o piaţă deschisă pentru produse second hand.
  b) Gaura din tricolor s-a mărit într-un ritm năucitor şi cu acoperire legală s-a dezintegrat şi distrus întregul sistem economic prin închideri şi vânzări la preţuri de nimic, a tuturor fabricilor şi combinatelor, băncilor, terenurilor şi pădurilor precum şi retrocedări interminabile de clădiri, castele etc. Aceste fapte sunt unice în istoria lumii moderne. România a pierdut în aceşti 20 de ani mai mult decât în toate războaiele pe care le-a dus acest popor.
  2) Vinovaţi nu sunt cei care au fost la putere în această perioadă, ci noi cei mulţi care i-am lăsat să se autocatapulteze la putere pe toţi incompetenţii, trădătorii şi oportuniştii lipsiţi de bun simţ şi respect faţă de această ţară.
  3) Cei de făcut? Să revenim la varianta zero, dar pentru aceasta este nevoie de curaj, bărbăţie şi dacă este nevoie chiar de praf de puşcă şi picături de sânge.
  Nimic nu este definitiv în istorie. Restul este puf de păpădie.
  Puţin trist, Dacul Liber

 24. Ma bucur ca a avut cineva curajul sa-l plesneasca peste bot,pe drept dealtfel,pe spy reformatatul pastor.
  Problemele maghiarilor din Romania sunt problemele tuturor romanilor de pretutindeni si deci……..

 25. Am vazut declaratia presedintelui executiv al UDMR, Kelemen Hunor, despre vizita lui Traian Basescu la Budapesta, unde seful statului a avut o pozitie corecta si transanta in problema autonomiei. ”Constat că empatia lui Traian Băsescu faţă de maghiari şi de dezideratele lor se opreşte la palinka şi kurtos kalacs. Cel care neagă drepturile colective ale minorităţilor, neagă, într-un mod ascuns, dreptul la existenţă al comunităţilor naţionale şi cu acest lucru nu putem să fim de acord”, spune urmasul lui Marko Bela la conducerea UDMR. Dincolo de aprecierea plastica la adresa empatiei prezidentiale, se afla niste consideratii foarte periculoase despre drepturile colective ale minoritatilor. Asistam la o succesiune de declaratii care reiau cu consecventa acelasi punct agresiv de vedere. Si mai grav e ca ele se vor intensifica pe masura ce ne apropiem de alegerile europarlamentare… Multumesc pentru comentarii. Sa aveti o duminica placuta!

 26. Eu de obicei il critic pe Basescu pentru ca nu imi place hahalerismul lui si altele. Dar trebuie sa recunosc ca a servit bine interesul national cu declatia care a facut-o despre integritatea Romaniei. Pacat ca nu o face consistent si pe alte planuri.

  Am citit si eu declaratia lui Hunor. E pervers formulata. Deci, majoriateta celor care nu cred in drepturi colective pentru minoritati ar nega dreptul de existenta al „comunitatilor nationale”. Asta e o bazaconie cu pretentie de universalitate. Daca stai sa privesti cerul noaptea o citesti in Constelatia „Hunor”. Se vede ca nea Hunor a cam chiulit pe la cursurile de drept international iar pe cele de drept european in materie de minoritati le tine sub perna, poate-poate i-or intra asa in cap.

 27. o sa ajungem sa-i pupam pe talpi pe unguri ca asa vor ei, adica in tara asta au ajuns ca minoritatile ‘ungurii” si ‘tiganii” sa faca legea , sa plangem pe la colturi, daca exista vreo etnie persecutata si fara drepturi romanii sunt acceia, suntem prostii europei cu tot cu conducatorii nostrii care sunt ocupati numai de buzunarele lor……….

 28. Am citit stirile despre manifestatia de la Sf Gheorghe unde au participat circa 3000 maghiari care au cerut, au cerut, au cerut. Segregarea scolilor pe considerent etnic/rasial a fost un motiv de lupta a populatiei de culoare in SUA timp de zeci de ani, care vroiau scoli mixte pentru albi si negri si tratament egal. Acum acesti maghiari extremisti vor universitate separata ca sa nu studieze alaturi de romani. Eventual sa aiba si un alt curruculum care sa se aplice intr-o alta tara unde nu se vorbeste romana. Oare grupul acesta de agitatori maghiarii se cred o rasa superioara? Vor sa ne reintoarcem in trecut unde romanii erau tratati cum se stie? Vorbim aici de integrare europeana sau dezintegrare? Cu cit se agita mai tare, cu atit mai mult rau isi fac.

  Pina la urma actiunile lor nici macar nu sunt reflectate in media internationala.

 29. Cei doi europarlamentari UDMR, Iuliu Winkler si Csaba Sogor, fac parte din Delegatia Popularilor Romani din Parlamentul European, organism ce-i reuneste pe reprezentantii PD-L si UDMR, ambele partide facand parte din Partidul Popular European. Inteleg ca la ultima reuniune a delegatiei, europarlamentarii pedelisti i-au luat la intrebari pe cei doi colegi udemeristi in legatura cu declaratiile in favoarea autonomiei etnice, facute de ei saptamana trecuta in plen la Strasbourg. Raspunsul a fost: „Suntem in campanie electorala. Pana in iunie, la alegeri, asta veti auzi!”. Un subiect atat de grav e folosit, asadar, pe fata in scop electoral, ceea ce mi se pare o dovada de iresponsabilitate si de politicianism…

 30. Corina,
  mă tem că e mult mai grav de atât! şi că nici vorbă nu-i de cestii de campanie electorală, ci de acea politică a paşilor mărunţi despre care vorbea Vadim, înainte ca românului să i se facă ruşine să fie naţionalist, după douăzeci de ani de denigrare a noţiunii. iar cineva, niscai articole mai la vale, mă risc să spun că nu originar din Ardeal, făcea confunzie între atitudinea perfect normală a ungurilor din Ungaria şi atitudinea extremiştilor udemerişti de pe la noi; îl invit pe Cristian să facă o excursie în Ungaria şi una în Harcov: SIGUR, va constata diferenţa de atitudine, din fericire încă nu la nivel general, pentru că în România avem unguri şi udemerişti, primii conştienţi că politicianiştii lor nu-s cu nimic mai breji ca ai noştri, ceilalţi îmbătaţi de un discurs desprins din alte epoci pe care le-am fi dorit demult acoperite de colbul istoriei… primii, credincioşi prietenilor români vechi, pe care i-au avut înainte de a se isca acest aberant curent de fărămiţare a teritoriilor cândva parte a Imperiului Austro-ungar (de prisos să facem speculaţii cu privire la sponsorii acestor tendinţe… ), ceilalţi incapabili să lege o boabă din limba ţării în care trăiesc, fiind nevoiţi să apeleze la limba gimnastică la ieşirea din lagărul anacronic în care s-ar vrea auto-încarceraţi.
  mă rog, de fapt problema nu e la ei, ci la cei care au tot lăsat de la ei, la cei care între „extremistul” Vieru şi „democratul” Băsescu, au ales… democraţia; noi ne-am aruncat la coşul cu vechituri „extremistul” Vadim, şi ei şi-au luat de stindard „europeanul” Tokes… noi tot schimbăm schimbarea schimbării, în căutarea unui dictator care să ne fie cârmaci mesianic, în vreme ce ei, bine merci, fuseră la guvernare mandat după mandat… şi, pe pariu, vor reveni cât de curând…

 31. daca nu-s paranoic,as reitera aici faptul ca ,scenariul mai sus pomenit de Doamna Savitsky,nu ar fi posibil fara interesul major al prietenului mai mare de la rasarit .si semnalul a fost dat prin „politica robinetelor inchise” si zeflemeaua golaneasca de la nivelul unei functii supreme…..
  nu mai este un secret ca ,nimeni in coltul asta de lime nu ne vrea asa cum santem ci asa cum si-ar dori ei….si mai grav este ca noi insine am adoptat aceasta pozitie centrifuga si unii au ajuns ajuns chiar sa-si doreasca o existenta in alte colturi de lume ,crezand ca acolo-i mai bine…exemplul italian poate sa ne spuna multe si…..nici acest fenomen nu poate fi intamplator
  aici insa ,in romania asteptam de 20de ani sa vina o primavara iluzorie,dar nu mai vedem nici umbre ,”glaucomul”(orbul gainii) este BOALA CE VA DISTRUGE CEA CE NU S-A REUSIT DE MII DE ANI….
  si de unde primavara daca nu se mai prasesc florile perenitatii noastre?
  CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA-proverb…romanesc….oare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s