Victoria Romaniei la Haga

Am aflat cu satisfactie hotararea Curtii Internationale de Justitie de la Haga in procesul dintre Romania si Ucraina. Acordarea catre tara noastra a unei suprafete de aproximativ 80% din totalul zonei in disputa reprezinta o recunoastere a drepturilor suverane ale Romaniei si repararea unei nedreptati istorice.

Este imbucurator faptul ca am avut castig de cauza, atat pentru ca balanta argumentelor juridice inclina in favoarea Romaniei, cat si pentru ca o asemenea decizie repara din nedreptatea istorica suferita de tara noastra ca urmare a ocuparii de catre URSS a Insulei Serpilor, in 1948. Chiar daca acest proces a vizat delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra, nu si soarta Insulei Serpilor, ar fi fost injust ca anexarea abuziva de dupa al doilea razboi mondial a acestei zone sa-si prelungeasca in intregime urmarile inechitabile asupra Romaniei si asupra drepturilor sale teritoriale.

In plus, apare speranta obtinerii independentei energetice timp de aproape doua decenii, date fiind resursele de petrol si gaze naturale din subsolul zonei ce ne revine prin hotararea Curtii de la Haga. Este un lucru extrem de important avand in vedere criza mondiala in domeniu si oscilatia preturilor.

P.S. Merita felicitari in mod deosebit dl Adrian Nastase, cel care a decis, in 2004, in calitate de Prim-Ministru, sesizarea Curtii Europene de Justitie, dar si Bogdan Aurescu, proaspat numit secretar de stat in MAE, care a urmarit de-a lungul anilor acest dosar. 

Reclame

7 gânduri despre “Victoria Romaniei la Haga

 1. Traienele, „ciocu’mic!”
  Traienele, “ciocu’ mic!”
  Urmarind ieri cat de transformat emotional (aproape de lacrimi de fericire-ipac crocodil) ne-a anuntat iubitul nostru presedinte momentul izbanzii istorice a Romaniei versus Ucraina, in mult disputatul litigiu de drept international, legat de soarta unor intinderi maritime, nu am putut sa nu-mi aduc aminte de spusele la fel de iubitului nostru presedinte cu privire la predecesorii sai in ale carmuirii, care prin semnarea Tratatului dintre Ucraina si tara noastra, au avut intelepciunea de a insera in respectivul tratat o clauza prin care cele doua tari erau trimise la Curtea de Justitie Internationala de la Haga (in caz de negasire a unei solutiii bilaterale), predecesori pe care in avantul sau demagogico-populist, basescu ii numea nici mai mult nici mai putin decat tradatori de tara. Citez: “Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu acordat postului public de televiziune, ca cei care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara “pe nerasuflate” si au lasat interesul national « dupa usa », transmite Romanian Global News.
  Basescu a atacat pe cei care, in pragul aderarii Romaniei la NATO, au semnat un tratat impotriva intereselor nationale. Seful statului a facut referire la fostul presedinte Constantinescu si la fostul sef al diplomatiei, Adrian Nastase. ”
  La momentul acestor declaratii de-a dreptul aberante, Zeus uita insa anumite lucruri si anume: 1) semnarea tratatului cu Ucraina a reprezentat o conditie sine-qua-non a aderarii tarii noastre la NATO
  2) semnarea sa a fost facuta in conditii externe total neprielnice tarii noastre
  3) el a facut parte din executivul al carui ministru de externe a semnat acel tratat si nu a comentat sau nu s-a manifestat in niciun fel ca om politic la acel moment
  4) ministrul de externe care a semnat tratatul facea parte din partidul la care el era vicepresedinte
  5) ca deputat a votat fara niciun fel de comentariu politic negativ ratificarea tratatului
  6) ne-a demonstrat cam cata coloana vertebrala si demnitate politica poseda atunci cand, cazacul ucrainean l-a umilit pur si simplu chiar la el in ograda, lasandu-l fara replica.
  Acum insa, cand intr-adevar tara noastra, atat prin munca de mai multi ani a diplomatiei romanesti, cat si prin continuitatea si tenacitatea demne de admirat dovedite de niste adevarati profesionisti in materie de Drept International, a reusit performanta de a-si adjudeca un teritoriu de o importanta majora atat din punct de vedere economico- strategic, cat si din punct de vedere al implicatiilor solutiei date de Curte asupra prestigiului diplomatiei si profesionalismului reprezentantilor tarii noastre, a venit momentul (exact ca la data aderarii tarii noastre la UE, cand a dat cu vestonul in multime) ca, iubitul presedinte sa tresalte patriotic si plin de importanta clipei la acest eveniment, ca si cum el ar fi avut rolul decisiv in acest succes de rasunet international.
  Cred ca este cazul ca, din iubirea pe care poporul roman i-o poarta Descalecatului si pentru a preantampina anumite dereglari psihice, datorate trairii emotionale la cote maxime ale acestui eveniment, sa i se aduca aminte stimabilului faptul ca pana in momentul de fata unica sa contributie in domeniul politicii externe a Romaniei a constat in centrifugarea axiala a domniei sale in mijlocul unor licurici, simultan cu contra-performanta carantinizarii si marginalizarii tarii noastre pe plan extern, fenomen la care a fost supusa de mai toate tarile civilizate inregistrate la ONU.
  O ilustra membra a partidului prezidential a lansat o zicere care se pare ca a facut si face epoca si anume: “ciocu’ mic!”.
  Sau daca tot il deschidem ar fi cazul sa multumim celor care au facut posibil acest gest reparatoriu pentru Istoria tarii noastre.

 2. Este o victorie a diplomatiei romanesti in fata unui vecin care, desi a mostenit de la fostul URSS importante teritorii foste romanesti, nu a facut nici cea mai mica concesie Romaniei pe problemele divergente: sa ne amintim de Bastroe si aroganta ucraenienilor care au incalcat o serie de conventii internationale, procedind unilateral, fara consultarea Romaniei la constructia acelui canal.

  Primul pas a fost facut. Sa vedem insa acum daca romanii vor beneficia insa de aceasta victorie. S-au mai vazut cazuri in alte tari bogate in petrol si gaze in care nu cetatenii simpli nu au beneficiat de exploatarea acestor resurse, ci o mina de parveniti din sistem: oameni de afaceri mina in mina cu oficialitati.

 3. Ma bucur ca ai punctat acest subiect foarte important pentru noi. Asa cum am scris, din pacate, televiziunile noastre nu au insistat prea mult asupra temei. TVR a dezvoltat un pic stirea, televiziunile comerciale au trecut-o cumva la… „si altele”. Aveau alte chestiuni de dezbatut…in fapt focuri de paie care ne distrag de la subiecte mult mai grave.

 4. Economic nu stiu cat am castigat dar e sigur ca ni s-a facut dreptate si asta conteaza cel mai mult. Pe Iuscenko l-am terminat cu faza asta ca e amenintat cu destituirea pt tradarea intereselor nationale:

  „Cerem ca Procuratura Generală să declanşeze imediat urmărirea penală pentru trădarea intereselor naţionale în legătură cu pierderea, practic, de către Ucraina a unei importante părţi din teritoriul său economic strategic şi din platoul continental al Insulei Şerpilor”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele comuniştilor ucraineni, Piotr Simonenko, citat de Agerpres.

  El a spus că verdictul emis marţi de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în problema delimitării platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră între Ucraina şi România va avea „consecinţe catastrofale” pentru ţara sa.

  Mai mult, preşedintele Partidului Comunist din Ucraina este de părere că verdictul CIJ va încuraja România să emită pretenţii şi asupra altor teritorii ucrainene, precum Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei.

  „Nenorocirea abia a început”, a spus Simonenko, ameninţând cu iniţierea procedurii de destituire a preşedintelui Viktor Iuşcenko.

 5. Sintem absolut siguri de ordinea in care trebuie adresata felicitarile – intii dl.Nastase si apoi Bogdan Aurescu ? … care, parere personala, este si el tot un dl. daca nu chiar un domn.

 6. Initierea acestui demers juridic, de ale carui rezultate ne bucuram acum, a fost decisa in timpul mandatului d-lui Presedinte Iliescu si al guvernarii Nastase. Felicitari merita si Mircea Geoana, care era ministru de externe, si Cristian Diaconescu, cel care a condus initial grupul de specialisti romani, precum si toti ceilalti componenti ai acestei echipe cu o medie de varsta de 30 si ceva de ani. Multi din ei sunt fosti studenti sau doctoranzi coordonati de Adrian Nastase, inclusiv Bogdan Aurescu.

 7. Rugaminte prin InterNet adresata Doamnei Corina Cretu,

  Doamnelor si Domnilor din toata Romania,

  Petitie prin InterNet adresata:
  Domnule nou Prim-ministru al Romaniei – Domnule Emil BOC,
  Domnule viitor Ministru al Administratiei si Internelor (MAI) din Romania – Domnule Dan NICA,
  Domnule nou Ministru al Mediului din Romania – Domnule Nicolae NEMIRSCHI,
  Domnule nou Ministru al Agriculturii din Romania – Domnule Ilie SARBU,
  Domnule nou Ministru al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM-uri) din Romania – Domnule Constantin NITA,
  Doamnelor si Domnilor noi ministri ai noului Guvern al Romaniei,
  Doamnei nou Presedinte al Camerei Deputatilor din Romania – Doamnei Roberta Alma ANASTASE,
  Doamnelor si Domnilor noi parlamentari ai noului Parlament al Romaniei,
  Domnule Procuror sef al DNA – Directia Nationala Anticoruptie Romania – Domnule Daniel Marius MORAR,
  Domnule Presedinte al Curtii de Conturi a Romaniei,
  Domnule Sef al Corpul de Control al Guvernului (CCG) Romaniei,
  Domnule Presedinte al Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) din Romania – Domnule Nagy ZOLTAN,
  Domnule Comisar General al Garzii Nationale de Mediu din Romania – Domnule Gheorghe Constantin RUSU,
  Domnule nou Presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu din Romania – Domnule Vlad MARCOCI,
  Domnule Director General al Institutului National Roman de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM) – Domnule Neculai MIHAILESCU,
  Domnule Director general al Administratiei Nationale Apele Române – Domnule Marius POSTELNICESCU,
  Domnule Director al Institutului National Roman de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (I.N.H.G.A.) – Domnule Petre STANCIU,
  Domnule nou (din 4 februarie 2009) Presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) – Domnule Gelu Agafiel MÃRÃCINEANU,

  Subiect/Tema transmisa prin InterNet:
  Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor jurnalisti din Romania si Uniunea Europeana,

  Este un caz: exploatarea resurselor naturale ale platoului continental al Romaniei situat in Marea Neagra ….
  Alt caz este: exploatarea a 3 (trei) resurse naturale: apa potabila, nisipul, balastul situate in COMUNA TIMISESTI, JUDETUL NEAMT ….

  Aceste 3 (trei) resurse naturale: apa potabila, nisipul, balastul
  sunt exploatate preponderent PREJUDICIIND ROMANIA (accentuez)
  prin frauda si evaziune fiscala,
  in mod ilegal, subevaluat, nefiscalizat si neecologic
  de catre evazionistii, hotii, tradatorii de tara, talharii si sefii
  de la DGIPI_CIA Timisesti, SRI_CIA Timisesti, DGIPI_CIA Judetul Neamt, SRI_CIA Judetul Neamt si comp.

  Din Comuna Timisesti iau apa potabila:
  a) orasele: Iasi, Roman, Targu Frumos, Podu Iloaiei,
  b) comunele: Letcani, Valea Lupului, Sarca, Doljesti, Oteleni, Sabaoani, Braiesti, Lungani etc.
  dar nu numai locuitorii ci si profitabile firme private de bere, de medicamente, de bauturi racoritoare (cu prafuri americanesti) si altele.

  Din Comuna Timisesti se exploateaza, se fura, se talhareste nisip si balast,
  cu masini de mare tonaj si cu vagoane de tren
  pentru aproximativ 50 % din marile si micile constructii profitabile din Judetul Neamt,
  pentru asfaltarile, soselele, aleile, trotuare, bordurile, drumurile, podurile,
  viloaiele, piscinile, terasamentele, sediile de firme, magazinele, crasmele ….

  De asemenea, din Comuna Timisesti se exploateaza, se fura, se talhareste, se jecmaneste
  nisip si balast cu vagoane de tren si
  pentru viloaiele gradelor superioare din Bucuresti si
  prin Portul Constanta pentru fortificatii evreiesti din lume ….

  Conpatrioti romani, sa stiti de la mine: la fel de antiromanesc ca si comunismul este si cIapitalismul.

  Proiectul meu si initiativa mea nationala:
  EXPLOATAREA LEGALA, ECOLOGICA, RATIONALA A CELOR 3 (TREI) RESURSE NATURALE SITUATE IN COMUNA TIMISESTI
  IN FOLOSUL ROMANIEI (accentuez) SI A COMUNITATII LOCALE TIMISESTI (accentuez) ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s