Sistemul medical, extremă urgenţă!

După cazul de la Slatina, sistemul de sănătate din România mai dă un rateu tragic, de data asta la Satu Mare. Indiferent de măsurile pe care le vor lua autorităţile statului, trebuie să răspundem la câteva întrebări, esenţiale, după părerea mea. Prima priveşte sistemul public de sănătate.

De ce, în ciuda creşterii fără precedent a fondurilor alocate sistemului, acesta este din ce în ce mai ineficient şi mai generator de nemulţumiri? De ce medicii devin din ce în ce mai rupţi de pacienţi, mai insensibili la problemele lor? După 1989 sistemul sănătăţii publice a fost supus mai multor reforme, fără ca acest lucru să se traducă în creşterea calităţii actului medical, ci în creşterea birocraţiei sistemului. Singurul criteriu de evaluare a reformelor a fost: „să nu semene cu acela din comunism”. Evident că o astfel de abordare nu putea aduce cine ştie ce beneficii.

S-au creat, nimeni nu contestă acest lucru, câteva centre de excelenţă, în jurul unor personalităţi medicale, dar, din păcate, ele nu sunt suficiente. Undeva sistemul s-a rupt. Şi e posibil ca ruptura să se fi produs la nivelul medicului de familie, ruptură care se traduce prin suprasolicitarea medicilor din spitale. De asemenea o mare problemă o reprezintă lipsa medicilor în mediul rural şi în micile oraşe de provincie.

S-a redus drastic baza de recrutare a viitorilor medici, din pricina modului defectuos în care se predau în liceu materiile ştiinţifice, precum fizica şi chimia, dar şi ştiinţele naturii. Înainte la medicină era o concurenţă incredibilă: zeci de candidaţi pe un loc. Sigur, nimeni nu vedea în marea aceea de candidaţi buni samariteni, mânaţi de grija aproapelui. Erau şi atunci în căutarea unui statut social şi a câştigului material. Dar în sistem erau mari şanse să intre oameni de bună calitate, care erau apoi modelaţi de profesorii lor, pentru că aceştia aveau pe cine modela.

Acum nu mai există concurenţă, pentru că medicina nu mai este un domeniu care să ofere statut social şi bunăstare materială. Şi prea puţini tineri mai sunt dispuşi să muncească dur, ani de zile, pentru a intra apoi într-un sistem care nu oferă cine ştie ce satisfacţii. Iar la aceste probleme se adaugă ruptura de generaţii în rândul corpului medical, care nu mai oferă tinerilor şansa de a creşte profesional lângă personalităţi puternice. Şi această ruptură nu este suplinită printr-un sistem de formare profesională pe toată durata vieţii profesionale a medicilor.

Mai avem încă o problemă: tot mai multe specialităţi medicale suferă din lipsă de personal, pentru că nu sunt „bănoase”. Sună cinic, dar este o realitate: anumite specialităţi nu „produc” suficiente plăţi suplimentare, şi ca urmare nu sunt căutate de viitorii medici.

Pe de altă parte în sistem există şi o mare nepăsare din partea unor oameni din sânul său. Nu este singurul domeniu al vieţii sociale în care se instalează nepăsarea în faţa suferinţelor semenilor noştri, dar aici nepăsarea produce tragedii. Şi sursa acestei insensibilităţi sociale trebuie căutată în degradarea gravă a sistemului de valori morale. Individualismul dus la extrem naşte monştri morali.

Nu vreau să generalizez, pentru că am cunoscut oameni minunaţi în sistemul de sănătate, oameni care se bat pentru viaţa oricărui pacient, indiferent de statutul lui social. Dar ei trebuie să devină majoritatea în sistem, şi să devină modele. Din păcate, acum „modele”, mult mediatizate, sunt cei care greşesc sau sunt indiferenţi.

Cei care au greşit trebuie să plătească, în funcţie de culpa fiecăruia. Dar a insista doar pe pedepsirea vinovaţilor, fără să înţelegem cu adevărat de ce greşesc acei oameni, ce anume trebuie să schimbăm în sistem, pentru a nu mai muri oameni din indiferenţa sau din vina medicilor şi a cadrelor medicale. Medicii, la rândul lor, trebuie să lupte pentru a schimba percepţia publică în ceea ce-i priveşte, şi pot începe această schimbare prin eliminarea din rândul lor a celor care nu au ce căuta în sistem. Solidaritatea de corp e una, şi e extrem de importantă, acoperirea incompetenţei profesionale sau a nesimţirii e cu totul altceva.

Împreună, medici şi oameni politici, se află în faţa unei crize care cere o analiză profundă de sistem, şi impune rapid schimbări de fond, începând cu legislaţia şi terminând cu sistemul de educaţie din domeniu, trecând prin finanţare şi prin medicina de familie.

PS: Acest editorial a fost publicat de Amos News

Reclame

15 gânduri despre “Sistemul medical, extremă urgenţă!

 1. O analiza foarte corecta, Corina. Problema Romaniei, in general, ramane dupa parerea mea atitudinea oamenilor fata de locul lor de munca. De la strungar la medic, atitudinea este in general aceeasi.
  La Satu Mare, chiar si acum in plin scandal situatia pare neschimbata. Bunica unei cunostinte a fost ieri la spital, nu i s-a facut nimic si a fost trimisa acasa. De ieri nu mai mananca nimic si familia nu mai stie ce sa faca cu ea. Sper sa nu se intample doamne fereste o nenorocire, la fel ca si in cazul batranicii de la Tatarasti.

 2. Buna seara,Corina.Fac parte si eu dintre pacientii Romaniei si am cunoscut oameni minunati(de la infirmiere pana la medici)care-si iubesc meseria si isi dau tot interesul pentru ca bolnavii sa se faca bine.
  Nu vreau acum sa vorbesc de rau pe nimeni din domeniul medical,ce mi se pare grav e ca multe specialitati n-au personal suficient sau au personal mai putin pregatit.Cunosc tineri medici plecati in strainatate la specializare care sunt foarte apreciati si raman ca specialisti acolo,cu salarii pe masura pregatirii lor.
  La noi,rezidentii castiga asa de putin ca prefera sa plece unde vad cu ochii,chiar si pe post de infirmieri.
  Cred ca guvernantii nostri ar trebui sa se gandeasca la marirea salariilor tinerilor absolventi si la diferite facilitati pentru ei, pana nu e prea tarziu.
  Mai cred ca e nevoie ca in spitale,mai ales la Urgenta,sa existe tot ce e necesar pentru cazurile de viata si moarte.
  Ministerul sanatatii sa faca tot posibilul sa gaseasca solutii pentru ca tinerii sa ramana aici sa se specilizeze,iar marii specialisti sa impartaseasca din experienta lor,nu trebuie sa fie egoisti.
  Un weekend placut si multa sanatate.
  Si cadrelor medicale le doresc multa sanatate,am vazut si medici ajunsi pe patul de spital si tratati ca …pacienti obisnuiti.

 3. Pingback: Barack Obama - garantat Vanghelie? « presedinti

 4. Corina,
  Dumnezeu să mî ierte dar parcă sunt chitiţi să ne extermine …
  Industria farmaceutică are ” harul ” de-a secretiza preţul medicamentelor, constatăm spre exemplu că preţul la medicamentele de import a crescut cu 10% iar preţul la medicamentele produse în ţară a crescut cu … 20 % !!
  Noi, cică să zicem mulţam fain pentru că medicamentele ce fac obiectul compensatelor au preţul majorat cu 20 % iar produsele ” de lux ” cum ar fi … vitaminele, ce nu fac obiectul compensatelor au crescut cu … 30 %.
  Să mai pomenesc şi de angajatorii gen protecţia copilului cărăşeană care-ţi eliberează o simplă adeverinţă , necesară pentru a o prezenta medicului specialist, după 8 zile pe motiv că nu e încă semnată de Duuuoamna dir ?
  Mă limitez să punctez un alt aspect, eşti bolnav şi medicul de familie e hărţuit cu telefoane de verificare, adică şi-a permis cumva să-ţi dea concediu medical ? …. Iată, şi medicii sunt atent monitorizaţi, politic, ca să fiu clară. Ce conteză posibilele urmări, în ce priveşte starea de sănătate a pacientului …
  Să amintim şi de acea parte a medicilor ce se ocupă şi de politică şi se încăpăţânează să ” facă faţă ” la toate, prin urmare activitatea lor e cum e ..
  Mă interesează în mod deosebit măsurile de asigurare a siguranţei, securităţii, sănătăţii la locul de muncă ! Spre ex, în instituţiile de ocrotire, unde sunt şi tineri de peste 18 ani, cu tulburări de comportament specifice vârstei, unii cu comportamente deviante grave, cu manifestări de agresivitate accentuată, unde, eşti expus actelor de violenţă, ţi se impune pumnul în gură prin confidenţialitate, protejarea imaginii instituţiei, etc, rişti să fi bătut, şi nu ai voie să faci absolut nimic, decât, să-ţi dai demisia, punct.
  Să nu mai vorbim de hărţuire morală la locul de muncă, efectele pot fi devastatoare, în timp scurt, din victimă eşti tratat ca agresor, eşti ţinta a numeroase nemrnicii, ajungi să te culpabilizezi şi-n cele din urmă să dezvolţi depresii severe, mori cu dreptatea-n mână – sănătatea mentală atent ” monitorizată ”, deh .
  O întrebare, mai există corpuri de control guvernamentale şi cu se mai ocupă ?
  Vorbim despre sistemul medical, adevărat, arde, dar ajungem la medici şi datorită unor ticăloşi ai sistemului nemernicit de ” dive ” şi ” prinţişori ” care te ” ajută ” să apuci calea spitalelor, făcându-te din om , neom şi care se bucură de imunitatea ce le-o conferă funcţia de înalt funcţionari publici … plătiţi şi din buzunarele noastre, ca să ne termine fizic, psihic, că doar ei fac legea-n judeţe . Ştim bine că au fost şi vor mai fi cazuri de deces la locul de muncă din cauza stressului, oboselii cronice, nimeni nu vorbeşte şi nu mişcă un deget viz a viz de acest aspect, până la urmă, mortul e de vină, că doar trăim în România ! Şi zău dacă e vinovat medicul de la urgenţe când te duce ambulanţa de la servici şi acel cadru medical nu are de unde să ştie ” anamneza ” hărţuirilor, stressului. Stop cardiac, comoţie cerebrală, pe fond de stress, oare doar medicii sunt de vină ??? Până la ei, cine ?
  Urmează perioada disponibilizărilor masive, a convulsiilor sociale, foametea … depresiile, sinucideri, pentru că acestea sunt efecte ale crizelor economice, victime , ” prostimea ” …
  Dar se bucură de suplimentări la buget icr-ul scatapievician, poftim ce arde poporul acum, sau, campania electorală a zăusului băsea încornoratul decis să ne lichideze prin am punctat mai sus doar câteva exemple … parte a unui plan bine conturat cred … !!!
  Şi nimeni din alianţa ruşinii – 3C nu aude, trăiască baronii locali şi mafia locală, ei cu ei, noi … Dumnezeu cu mila …
  Mai luptă şi se mai gândesc la noi câţiva OAMENI, tu Corina, Domnul Preşedinte Ion Iliescu, şi încă un număr, un număr mic în comparaţie cu cameleonii … şi ne simţim ai nimănui, mai avem rugăciunea, dar, până şi-n creştinism, ortodoxism .. se loveşte, din toate părţile !
  Spuneai zilele trecute că respectiva Duuamna dir ar trebui sancţionată, ei bine nu, citaţiile pentru ” neascultare ” la adresa mea curg, se bucură-n continuare de privilegii bine mersi, mai mult, şi Gabriela a ajuns la medic, m-am speriat şi eu şi medicul când i-am văzut EKG-ul, aşadar, nici măcar medicaţiile nu ne mai ajută, ce să facă medicii noştri, ordine în locul CJ C-S ?
  Noi fie vom ceda psihic pentru că nu suntem de oţel, fie ne zdruncină madame, dacă au transformat totul în mascaradă cu iz politic şi s-au dedat la ticăloşii inimaginabile folosind copii ca masă de manevră şi nu poţi demonstra căci ei sunt uniţi în a măslui probe, şi să mă ierte Maica Sfântă dar zău ” diva ” pare să conducă şi manevreze/manipuleze cam multe personaje de prin judeţ… uf.
  Cer scuze pentru spaţiul amplu folosit prin bunăvoinţa ta binecunoscută a ne oferi şansa de a ne spune opiniile şi păsurile … sunteţi cum am spus atât de puţini cei care vă mai gândiţi la noi şi vă pasă cu adevărat, de aici poate de multe ori nu tocmai nimeritele modalităţi de-a ne agăţa cu disperare de voi, voi OAMENII ce ne puteţi ajuta, învăţa sum să facem să ne descotorosim de nemernicii ce ne conduc . Încă mai avem speranţă, atât.
  O duminică senină pe cerul sufletului tău, om bun, numai bine, respecte şi preţuire,
  Sibilla

 5. dragă corina, punctezi bine, ca de obicei. dă-mi voie te rog să punctez şi eu, pe scurt:
  -în ţara asta NU se poate trăi normal, e concluzia la care am ajuns trăind cei 20 de ani de democraţie şi libertate
  -privatizările au fost făcute după un singur criteriu : „cât putem noi lua de aici?”
  -reformele au fost făcute după un singur criteriu: „nouă cât ne iese din sectorul ăsta?”
  – reformele nu sunt reforme, sunt doar nişte spoieli de suprafaţă, în orice domeniu priveşti, miezul e găunos

  mie îmi vine să nu mai plătesc taxe şi impozite în românia pentru că văd că nu se face numic şi pentru mine, banii mei şi ai tăi şi ai altora se pierd în buzunarele largi ale hoţilor care întrun fel sau altul au condus românia din 1989 încoace. părinţii mei şi-au plătit impozitele mereu, la leu, pe noi ne-au învăţat la fel, „dă-i cezarului..bla bla” iar noi am luat-o de bună. văd că pe cezar îl doare-n dos (iertată-mi fie vehemenţa). am început a-mi manifesta şi eu indiferenţa refuzând să mai merg la vot. am ajuns la concluzia că asta nu ajută. poate ar fi mai de folos să lăsăm cezarul fără un sfanţ şi apoi să-i punem „cezare, descurcă-te, să te vedem”.

 6. Extrem de clara si cuprinzatoare analiza ta. Punctul sensibil e sistemul si nu neaparat personalul care lucreaza in el. Ca peste tot, sunt oameni si oameni, iar cei care gresesc sau isi bat joc, trebuie trasi la raspundere. Ceilalti, cei multi, care isi fac treaba cu pasiune si profesionalism, trebuie ajutati. Iar pentru asta, oamenii politici sunt datori sa gaseasca cea mai buna formula. Din pacate, pleiada de ministri, subsecretari de stat etc, n-au reusit sa faca acest sistem sa functioneze.

 7. Acum ceva timp, nu ştiu dacă cineva îşi mai aminteşte, dar era creştere economică trâmbiţată pe toate drumurile, propuneam refacerea sistemului medicinii de urgenţă printr-un efort bugetar de un miliard de euro pe an, timp de patru ani, astfel încât fiecare judeţ să aibă un spital de urgenţă complet utilat, începând fireşte cu judeţele care nu au aşa ceva şi trimit bolnavii cu ambulanţa de la Ana la Caiafa. În acest moment există un deficit colosal, mai ales de aparatură şi de medici pricepuţi. Eu refuz să cred că de aproape 20 de ani ne lovim de această problemă şi nu s-a putut face absolut nimic. În afară de câteva spitale care s-au renovat şi au devenit de lux prin faptul că s-a pus nişte gresie şi faianţă nouă sau uşi culisante, nu s-a rezolvat nimic. De exemplu, la spitalul Municipal, care arată excelent faţă de alte clădiri spitaliceşti ce par din cel de al doilea război mondial, la radiografie trebuie să mergi pe jos, printre culoare, de te rătăceşti… Priveam la un bolnav cu piciorul în ghips care ţopăia de colo-colo şi mă întrebam dacă e ceva anormal în această scenă?

  De aceea spun, ar trebui construite spitale în care chiar şi clădirea să ţină seama de fluxurile normale din acest spital, ca să nu se mute bolnavii de colo-colo, uneori şi pe altă stradă.

 8. Va multumesc pentru comentariile voastre, care subliniaza corect cauzele crizei sistemului medical romanesc, printre care lipsa de dotare si de specialisti – cei mai buni preferand sa plece in strainatate. Nu in ultimul rand as insista asupra omeniei. Pana la urma la asta se reduce totul. Cu o minima bunavointa, care ar trebui sa stea la baza profesinalismului unui cadru medical, ar putea fi evitate drame. La Satu Mare, comisia de ancheta a Ministerului Sanatatii a descoperit ca medicul cardiolog de la Spitalul Judetean a refuzat internarea bolnavei pe motiv ca nu ar fi fost locuri libere in sectie. S-a constatat ca erau, de fapt, patru paturi libere, deci n-ar fi trebuit sa fie trimisa din nou la Urgente. La randul sau, medicul de la Urgente a consultat-o pe batrana fara a-i face analize complete. In final, medicul de familie i-a eliberat certificatul de decs fara a vedea persoana decedata. E o insiruire de erori si de gesturi de rea-vointa, care ingrijoreaza prin ritmul cu care se repeta in diverse zone ale tarii. Inteleg ca dincolo de sanctiunile propuse, la Satu Mare s-a decis si reorganizarea Spitalului Judetean, pentru ca bolnavii sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze dintr-un corp in altul de cladire. Bibliotecaru a punctat aceasta problema de care ne lovim in spitalele noastre. Sunt situatii exasperante, e adevarat, dar nu impartasesc punctul de vedere al lui Hadean, chiar daca inteleg protestul prin absenteism. Am mai spus-o, solutia este implicarea fiecaruia din noi, in masura puterilor noastre, pentru a schimba in bine lucrurile din jurul nostru. Aceasta este si misiunea omului politic si cred ca exigenta cetatenilor trebuie sa se manifeste nu prin intoarcerea spatelui, ci prin selectia atenta a celor care ne reprezinta. Revenind la problemele din sistemul medical, eu am o nedumerire: de ce, in ciuda mediatizarii intense a acestor cazuri si a sanctiunilor drastice aplicate, se repeta astfel de situatii? Ma tem ca exista – dincolo de dotare, specialisti etc. – o mare doza de iresponsabilitate, care nu poate fi combatuta decat cu masuri foarte aspre. Ne ramane speranta ca nu vom mai discuta in curand despre un caz similar. Doamne fereste! O duminica frumoasa tututor!

 9. Corina:”Nu in ultimul rand as insista asupra omeniei. Pana la urma la asta se reduce totul”
  Asa e ,ai perfecta dreptate.

  Sistemul suntem noi si noi il perpetuam.

  De ce medicii care „intra in paine” dupa 16 ani de studii (6 facultatea+10 rezidentiat) nu au salariile care le au magistratii de ex ?

  Ca urmate cei buni si cinstiti pleaca,restul chiar daca buni adera la sistemul paralel bazat pe atentii(mita ? ),sistem la care cei saraci sau mai bine zis ce cu venituri modeste cum sunt marea maj. in Romania nu are acces pt. simplul fapt ca nu au bani !!!!

  Nu am o doctina anume care o agreez, dar sistemul de sanatate si industria farmaceutica le-as nationaliza !!!

  Fiecare om ,as decreta prin constitutie sa aiba dreptul la servicii medicale gratuite. Suna utopic dar sincer e realizabil !

  Nu tb sa luam tot ce e mai rau din alte tari si sa copiem totul de la ei luand-o de buna. De ce noi ca Natie nu putem fi un exemplu ?

  In SUA ,sistemul medical e o pacoste,mor oameni fara sa le pese din cauza ca nu au asigurari medicale ?
  Aia e solutia ? Chiar in directia aia mergem ?

  Oricum…,din pacate vorbe in vant !!! :((

 10. lumea in care traim este una bolnava,toti culpabilizam si santem culpabili,am vrea dar nu putem,am putea dar nu vrem ,pendulam perpetuu intre povestea cu drobul de sare si executia sumara a individului,comentam atunci cand trebuie sa facem ceva si nu facem nimic atunci cand trebuie,…..
  toata mizeria sociala,morala,politica,economica sau de orice sorginte ar fi ea,de aici sau de aiurea se acumuleaza si se potenteaza dramatic dar mai ales periculos.daca vom continua sa schimbam legile proaste cu unele si mai proaste,daca vom vedea numai stramb acolo unde-i drept si invers,daca vom continua sa promovam,sa propulsam non valori(indiferent de domeniul abordat),si sa facem intelegeri nefiresti numai de dragul unei iluzorii si trecatoare maretii,sau de frica de a nu fi desfiintati nu santem decat niste ipocriti.
  vrem ca statul asta (atat cat va mai putea sa se cuprinda in straiul asta la care noi nu avem nici un merit dar asteptam numai beneficii daca se poate si degeba)sa fie o enorma masina de curatat in care noi ne inghesuim sa aruncam toate ticalosiile,hotiile,imposturile si nepriceperile noastre si care, trebuie sa ne scoata la sfarsitul programului ca-n reclama binecunoscuta ….mai curati ,mai uscati….
  da` cine pune detergentul?
  am avut norocul sa fiu in ingrijirea unor medici,doctori extraordinari ,datorita carora am inca o substantiala speranta de viata si nu am decat a ma ruga pentru sanatatea lor si a celor dragi lor ,asa cum o fac si pentru altii cu merite pe masura in diferite domenii de activitate dar,ca si aici este un dar,faptul in sine a devenit ceva nefiresc ,pentru care ceilalti uneori chiar cei in cauza te desconsidera si te dispretuiesc ,pentru ca , PENTRU FIECARE IN PARTE SI INDIFERENT DE CE PARTE A LINIEI S-AR SITUA ,STAREA DE NORMALITATE ESTE…..
  ” PERICULOASA”,”NEPROFITABILA”,”NERENTABILA”,”INEFICIENTA”….
  asistam la o disolutie a societatii romanesti,la un atentat nemaiintalnit la fiinta,cultura,sanatatea nationala,…
  daca vom continua asa, urmatoarele intrebari ar fi,( in logica fireasca a lucrurilor):
  pentru ce anume ne mai batem ?….
  ce anume ne leaga?…care-i firul calauzitor ?..si in ce scop?
  ce anume valori ne face coezivi?…ne tine laolalta?
  si CARE SANT ACELE VALORI INCONTESTABILE?
  de vom gasi raspunsuri,vor fi si solutii….
  pana atunci ,sa faca fiecare ce stie mai bine si sa faca lucrul ala BINE si de n-om fi in stare ,timpul nostru-i trecut-vie altii
  DAR VOM FI IN STARE!!!!

 11. corina dragă (îţi spun aşa pentru că mi-e drag de tine şi urmăresc cu simpatie şi un strop de speranţă eforturile pe care le faci), eu pot să mă implic în viaţa publică în câteva feluri care ţin de educaţie în primul rând: nu scuip pe stradă, nu arunc gunoaie peste tot pe unde mă duc, nu torn uleiul ars în chiuvetă, nu trag statul în piept când vine vorba de impozite, ba mai şi ajut economia cumpărând lucruri şi vânzând servicii. îmi utilizez infima influenţă pe care mi-o dă blogul pledând pentru normalitate şi firesc, pentru bucuria de a face lucruri bune cu mâinile tale. spune-mi te rog cum pot să transfer dorinţa mea de implicare de la nivelul acesta mic şi personal la nivel înalt şi decizional? alegând între traian băsescu şi adrian năstase (de exemplu)? sigur, am făcut asta şi am ales prost pentru că traian băsescu e cine e şi a reuşit să mă păcălească şi pe mine. din nefericire, deşi consider căadrian năstase e un om politic abil, nimic nu mă face să cred că dacă aş fi votat invers aş fi procedat corect. să zicem că trec peste episodul acesta, ce-a fost a fost, guvernul liberal m-a dezamăgit ca pe mulţi alţii şi cu toate astea se mai punea la un moment dat problema să participe în continuare la guvernare (eu interpretez asta drept nesimţire). fireşte, fiind dezamăgit, nu aveam cum să votez cu liberalii. cu cine să votez atunci? cu pdl-ul? din cauza lor am ajuns pe mâinile liberalilor „in the first place”. cu psd (marean, năstase, hrebenciuc, mitrea)? povestea cu uninominalul nu prea ţine, se vede cu ochiul liber că mămăliga e amestecată de exact aceiaşi oameni, chiar dacă din urne mai iese şi „sânge proaspăt”, vorba noului premier. ştiu că responsabilitatea se traduce în implicare şi participare dar întrebarea mea e : să particp la CE? să aleg între Ce şi Ce? pentru că, după cum ne demonstrează chiar istoria recentă, dreptul la participare e o iluzie şi statul e condus de aceiaşi oameni indiferent de voinţa populară. noi, alegătorii, nu avem a împărţi nimic în vreme ce ei împart totul. nu vreau să te supăr, poate mă înşel, poate îmi scapă mie ceva, poate trăiesc într-o zonă proastă a ţării şi din alte părţi se vede altfel. să ai o săptămână bună.

 12. neatza si o saptamana faina
  bag seama ca si io stau intr-o zona la fel de proasta a tarii ca si adi din moment ce mi se rupe cam la fel. adica exista o stare de spirit a romanului in care s-ar implica si ar face si ar drege, vointa este, spirit civic este… insa cand vede bataie de joc de sus in jos i se face lehamite si ii pier toate acele inaltatoare sentimente ajungand sa i se rupa de tara si de tot.

  in al 2lea rand, cu profunda indignare fata de includerea orasului… minunatului oras Satu Mare pe lista neagra a sistemului sanitar… mi se pare inadmisibil. Aici este o situatie total opusa, sistemul medical este desavarsit, medicii si conducatorii spitalelor sunt niste oameni extraordinari, totul merge ca pe roate, spitalele au ajuns cele mai cautate locuri din oras.
  Lumea nu mai iese prin localuri ci atunci cand simte nevoia sa se relaxeze intr-un mediu placut se strang cativa prieteni, isi dau fiecare celuilalt cu ceva in cap si merg apoi la spital pentru a petrece clipe deosebite in compania celor mai minunati oameni. Va spun, este ceva de vis, orice incercare de alterare a unei realitati frumoase mi se pare ca este facuta cu rea vointa

 13. Sistemului medical ii lipseste in primul rand o infrastructura de calitate si o mentalitate adevarata a personalului. Atat timp cat vor fi gandaci in saloane, asistente care fumeaza la doi pasi de bolnavi si sunt amabile doar in schimbul bancnotelor, paturi de pe vremea… familiei Flintstone, schimbarea sistemului medical e doar o utopie. Deocamdata, sistemul medical de la noi e mai naturalist si trist decat romanele lui Zola

 14. As vrea sa va contrazic. Nu pot din pacate, mai ales cand vestile rele se tin lant. Azi, Ministerul Sanatatii a suspendat activitatea Maternitatii din Comanesti. Joi, o femeie de 33 de ani a murit la Comanesti, pe masa de nasteri. Singurul medic din spital plecase acasa dupa 36 de ore de garda. Maternitatea a fost inchisa pana cand vor fi angajati alti 3 medici ginecologi, pentru a se putea a sigura o functionare normala. Primarul din Comanesti spune ca medicii care vor sa mearga sa lucreze la Comanesti au asigurate 4 apartamente. Maternitatea deschisa cu un singur medic care nu poate fi de garda non-stop s-a vazut la ce a dus. Maternitatea inchisa va insemna drumuri suplimentare pentru locuitorii de pe Valea Trotusului, deci un risc sporit in cazuri de urgenta. Ministerul, la randul sau, nu poate clona trei ginecologi sa-i trimita in misiune la Comanesti. Avem o maternitate, dar nu avem medici. Cum procedam? Iata un caz elocvent pentru criza din sistemul medical, care arata cat de adanci si de complicate sunt cauzele actualei situatii, care se va agrava daca nu se va trece urgent la aplicarea unui plan de readucere pe linia de plutire a sanatatii romanesti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s