Despre pretentiile de autonomie, la B1 TV

Astazi, de la ora 16, voi participa la emisiunea „Briefing” de la B1 TV, impreuna cu colegul europarlamentar Iuliu Winkler.

Imi pare bine ca am fost invitata sa particip la aceasta emisiune – pentru ca ma ingrijoreaza in mod real exacerbarea discursului separatist al politicienilor de nationalitate maghiara. Dupa cum stiti, UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania au convenit sa prezinte o lista comuna de candidati la alegerile europarlamentare din iunie, prima pozitie urmand sa fie ocupata de episcopul Laszlo Tokes. Declaratia acestuia, ieri la Cluj-Napoca, este elocventa pentru obiectivul acestei aliante: „numai cu solidaritatea deplina a maghiarilor si unirea fortelor noastre comune putem sa ajungem la un rezultat in privinta crearii autonomiei”.

In acest context al intensificarii actiunilor fatise pentru autonomia teritoriala, cred ca sunt interesante cateva consideratii ale unui intelectual occidental care a observat de-a lungul catorva ani, la Cluj-Napoca, raporturile dintre romani si maghiari, mai ales in mediul intelectual. Analiza de mai jos ii apartine universitarului francez Claude Karnoouh, antropolog si sociolog francez, autor a şase cărţi si a peste o suta de articole si eseuri de antropologie culturala si politica, filosofia culturii si filosofie politica. Din 1991 si până in 2002 a fost profesor invitat al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj. Textul mi-a parvenit prin amabilitatea cunoscutului jurnalist targu-muresean Dorin Suciu, caruia ii multumesc si ii transmit si pe aceasta cale urarile mele de bine.

 

„Este o situaţie constantă, de la începutul anilor 60, când un contingent important de intelectuali unguri a părăsit zona plecând la Bucureşti, în Ungaria, Germania, Austria şamd.  Nu neg că nu au rămas şi oameni talentaţi, totuşi hemoragia a fost puternică, foarte puternică, creând un vid între generaţii şi o cvasi absenţă a continuităţii şi competenţei. Că inteligenţia maghiară suferă din această cauză e un lucru foarte natural, dar totuşi luciditatea mă obligă să iau lucrurile aşa cum sunt: hic et nunc. În pofida prezenţei unor personalităţi remarcabile, un asemenea hiatus nu se poate acoperi în câţiva ani şi niciodată profesorii invitaţi pentru perioade scurte nu se vor putea substitui profesorilor locali care trăiesc acolo şi întreţin relaţii de tip paideic cu studenţii oferind mai mult decât o simplă transmitere de cunoştinţe. Deoarece, a preda înseamnă a realiza dinamica unui bildung, adică a educa. (…)

Şi dacă înţeleg nostalgia unora pentru ceasurile bogate în glorie ale universităţii maghiare, nu trebuie visat la un trecut care s-a dus şi nici nu trebuie cedat în faţa resentimentelor unora însetaţi mai curând de pompa universitară decât de prestigiul dat doar de exerciţiul gândirii.

A-i obliga pe studenţii unguri să se închidă în ţarcul universităţii maghiare înseamnă, în condiţiile actuale, a dori ghetoizarea lor. Li se poate dori în mod conştient aşa ceva? Nu cred!

            Din fericire, studenţii sunt uneori mai înţelepţi decât elitele şi cunosc locuri, cinecluburi, cluburi de jaz, de muzică pop, de art show, unde tinerii români şi unguri stau alături, au aceleaşi gusturi, împărtăşesc aceleaşi valori estetice, participă la aceleaşi dezbateri. Aşa e şi la Universitate („Babeş-Bolyai”), cel puţin la facultăţile umaniste pe care le cunosc. Acum, şi sunt martor că aşa se petrec lucrurile, când studenţii unguri nu primesc la ei în secţie cunoştinţele pe care le-ar dori, au libertatea să-şi aleagă cursurile unui profesor de la secţia română. O asemenea situaţie mi se pare bogată în promisiuni cu privire la schimburile dintre studenţi. Mai mult: studenţii maghiari sunt de fapt cvasi bilingvi, deţinând astfel toate posibilităţile de deschidere către lume oferite de cunoaşterea unor limbi cu structuri gramaticale foarte diferite.

O dată dobândite – şi toţi lingviştii o confirmă -, învăţarea altor limbi devine mult mai la îndemână decât pentru un spirit închistat (cum eram eu) în cadrele unei singure structuri gramaticale.

O asemenea deschidere şi asemenea posibilităţi de schimb poartă în sine şi speranţa învăţării toleranţei, care nu se află doar în paginile cărţilor sau în discursurile profesorilor, ci, esenţial, în frazele unei experienţe existenţiale. Nu mă îndoiesc nici o clipă că această deschidere displace populiştilor români şi… unguri.”

(fragment din cartea lui Claude Karnoouh, „Duşmanii noştri cei iubiţi”, cap. „Transilvania: iarăşi si dintotdeauna”, pp. 44-45)

Anunțuri

40 de gânduri despre “Despre pretentiile de autonomie, la B1 TV

 1. De curind G Frunda a declarat ca UDMR nu recunoaste statul national roman. Adica nu recunoaste Romania. S-a afirmat ca UDMR si celelalte organizatii extremiste maghiare vor recurge si la alte metode, daca cele pasnice nu sunt suficiente. Mai sunt in lume organizatii care nu recunosc alte state, si se lupta, inclusiv cu mijloace militare incercind sa distruga statele respective. Cred ca stiti foarte bine ce face UE si SUA cu aceste organizatii: le pun pe o lista de organizatii teroriste, le izoleaza, si daca e necesar, le „proceseaza” liderii.

  Deocamdata, slava Domnului, nu s-a ajuns la un asemenea stagiu. Romanii si maghiarii traiesc de secole impreuna, au familii mixte, lucreaza impreuna, desi lideri politici din toate timpurile, atit maghiari cit si romani au incercat sa ii separe prin diverse metode.

  Cred ca trebuie analizate si intelese adevaratele motive din spatele dorintei extremistilor pentru presupusa enclavizare maghiara. In mare parte actiunea lor este un efect al nereusitei acestor politicieni de a rezolva problemele reale ale maghiarilor si romanilor din zona, si de a le oferi o perspectiva progresista. Nici un politician maghiar nu explica insa populatiei care ar fi costurile reale ale unei eventuale enclavizari. Mai ales in anii urmatori de criza mondiala. Nici politicienii romani nu o fac. Aceste costuri vor fi semnificative, iar un proces de enclavizare ar lovi puternic in populatia maghiara si romana din zona. Din pacate, maghiarii au uitat de modul in care Ceausescu a izolat Romania in anii ’80, cu niste costuri insuportabile pentru populatie. Mai sunt si alte exemple in Balcani pe care le stiti foarte bine.

  Aceste lucruri trebuiesc spuse cit mai des, pentru ca sa se reduca efectul escaladarii retoricii secesioniste de catre iresponsabilii politicieni maghiari, si iminenta aparitie a unei retorici nationalist-extremiste romanesti. Este nevoie si de gasirea unor glasuri moderate, de ambele parti, care sa preia discutia actuala, si sa o nuanteze, pentru a detensiona efectul ambitiilor nesabuite ale extremistilor. Stim foarte bine unde duce epurarea si enclavizarea etnica. Nimeni nu mai doreste in sec XXI conflicte inter-etnice in Europa!

 2. Nu voi fi original, am mai scris acest text şi în altă parte… nu văd ce aş mai putea schimba însă la el…

  Să spună cineva liderilor UDMR care declamă că documentul legal suprem al României, Constituţia, ar trebui schimbat, cu aluzie la ARTICOLUL 1 – Statul roman, (1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil că actuala Constituţie are nişte prevederi foarte interesante cu privire la acest articol. De exemplu…

  ARTICOLUL 73 – Categorii de legi
  (1) Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.
  (2) Legile constitutionale sunt cele de revizuire a Constitutiei.

  ARTICOLUL 152 – Limitele revizuirii
  (1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.
  (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.

  În concluzie, dat fiind că articol 152 se autoprotejează, el însuşii conţinând dispoziţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, pentru a schimba articolul 1 al Constituţiei, este necesar să se schimbe întreaga Constituţie.

 3. Pingback: Câtă nesimţire « Despre PSD

 4. @Diasporean
  „Glasuri moderate” in UDMR? Cred ca e o contradictie de termeni.

  @Bibliotecaru
  Io-te ca mai invatai ceva azi.

  @Corina
  Felicitari pentru calmul de care ai dat dovada. Mai ales dupa salutul, si in limba maghiara.

 5. Corina,
  Nu am intervenit inaintea terminarii emisiunii de la bl.tv. deoareece am avut convingerea ca Iuliu Winkler imi va confirma convingerile mele referitoare la pozitia reprezentantilor UDMR si UCM cu referire la incercarea de exacerbare a presupusului conflict interetnic.Iuliu Winkler prin discursul domniei-sale dovedeste,inca odata,ca discursul reprezentantilor politici ai comunitatii maghiare folosesc un limbaj dublu daca nu multiplu.Una spun la C.E. prin europalamentari,una fata de reprezentantii politici si guvernamentali si una spun propriilor concetateni,iar noa ne spun ca nu intelegem ce vor sa ne spuna.
  Daca situatia economico-sociala din judetele Harghita si Covasna nu este dintre cele mai bune,chiar comparabil cu situatia din alte judete ale tarii se naste o intrebare fireasca si anume:daca tot au fost la guvenare in ultimii 15 ani,ce au facut concret reprezentantii maghiarilor pentru aceste judete.Poate ca au exploatat paduri in folosul propriu al anumitor politicieni,extrem de bogati,poate au beneficiat de privatizari avantajoase ale unor obiective turistice di localitati de gen cum ar fi Sovata,Praid,Covasna,Tusnad,etc.Aici intelegerea interetnica a functionat exemplar, „proportional” cu compozitia etnica a acestor localitati.
  Vina,daca cineva are vreo vina nu este a oamenilor,a cetatenilor traitori in aceste zone ci a autoproclamatilor reprezentanti ai acestora,cocotati la varf,fie la guvernare,fie in Consilii Judetene,fie la primarii,care odata ajunsi acolo numai la prosperitatea vietii comunitatii lor nu se gandesc.Se gandesc la prosperitatea personala si aceasta se remarca prin imensitatea averilor potentatilor maghiari.Cand credibilitatea lor incepe sa scada inventeaza false probleme interetnice(vezi declaratia Lui Antal Arpad)clamand necesitatea autonomiei si autoguvernarii ca o solutie miraculoasa de existenta.Acest discurs multiplu demonstreaza faptul ca acesti „conducatori ai maghiarimii ardelene” traiesc cu frica pierderii avantajelor materiale si atat.De ce se vor la guvernare? Tot pentru ei si aflati acolo retorica autonomista prinde alte contururi mult mai acceptabile cum ar fi autonomia institutionala.Consider ca politica insinuarii la conducerea tarii este o politica care miroase a santaj si asta demonstraza mentalitati caracteriale precare si asta ca sa nu spun mai mult.
  Am constatat ca la argumentele tale,aduse in favoarea dezvoltarii generale ale Romaniei si implicit un trai mai bun pentru toti cetatenii tarii,discursul partenerului de dialog era inchistat in acea rewtorica demna de prima parte a sec XX,dupa tratatul de la Trianon.Oamenii simpli,normali nu gandesc asa,dar sistemul lor de propaganda,chiar depasind limitele normalului,face ca falsele tensiuni si problematici sa persiste.Lor le este frica de faptul ca daca treburile economice ale noastre,ale tuturor romanilor se vor rezolva,locul si rolul lor in viata comunitatii va disparea si odata cu el si avantajele de natura materal-personala.
  Cand s-a apreciat ca episcopul Laszlo Tokes este un „erou national” eu as fi mai atent si circumspect cu aceasta asertiune.Nu poti fi „erou national” al romanilor atunci cand unele aprecieri cu diverse ocazii si intalniri oficiale este antiromanesc.Iar faptul „ca romani din toata tara si-au dat votul” pentru pastor este o apreciere daca nu exagerata atunci cel putin deplasata.Se cunoaste rolul guvernarii PNL-UDMR la precedentele euroalegeri.
  Consider ca o astfel de retorica a „reprezentantilor magiarimii” din ultimele doua saptamani face un deserviciu atat Romaniei si romanilor in ansamblu cat si cetatenilor romani de etnie maghiara.Tot se repeta ca sunt 1,5 mil.de maghiari in romania dar uita sa spuna ca nu sunt singurii minoritari cu o pondere apreciabila ci sunt si vreo 2 mil,de tigani care si ei doresc a trai bine cat de cat omeneste in aceasta tara.Prea mult caz se face pe aceasta tema iar dl Presedinte la un anumit moment le-a dat prea multa atentie.Despre saracia romanilor din judetele moldovene,Botosani,Vaslui,Suceava,Galati nu se vorbeste.Si acolo oamenii traiesc prost,o duc greu sunt amarati peste limita.Oare ei nu ar avea nevoie de o atentie sporita?Aici ar fi o problema si aici este singurul loc unde preoblema regiunilor de dezvoltare ar trebui sa fie prioritara.Problemele secuilor ,ale ungurilor sunt problemele tuturor romanilor.iar problema principala este neuniforma repartizare o mijloacelor economice si saracia endemica din unele zone.Cam atat despre aceste probleme,A le ocolii sau a te face ca nu exista inseamna a nu recunoaste o realitate si aceasta realitate nu-i ce pe car ne-am imaginat-o a fi.Cu respect,IonBorgo.

 6. PS.Printr-un discurs asa-zis democratic ,prieenii nostri unguri demonstreaza prin faptele lor un mod de comportament antidemocratic .Cum spuneam,ei doresc autonomie prin institutii separate de la maternitate si pe orizontala/verticala pana la cimitire .Vor sa fie mai egali decat noi si daca se poate sa ne conduca ei.Traind intre ei ce bine-i cunosc..

 7. PPS. Corina!! Pe tot parcursul emisiunii am simtit artdeleanca din tine.Cu toaa finetea si eleganta ai demonstrat ca noi romanii suntem cel putin tot atat de educati si culti ca si conationalii unguri,daca nu si peste.Poate ca eu nu as fi rezistat tentatiei „punerii la punct” la unele obraznicii grofesti.Si crede-ma ca nu sunt antimaghiar nici in vis.am prieteni o gramada si ma inteleg bine cu ei pana la….autonomie teritoriala pe criterii etnice.Odata atin acest subiec…se gata prietenia si incepe „politica ” de convingere ca noi toti romanii suntem ignoranti in acest domeniu.Ce sa le faci.Asta au invatat si asta fac.Punct.

 8. calmul,ratiunea sant factori care trebuie sa prevaleze ,si inca o data un potential lider politic da dovada ca le stapaneste la perfectie,……
  la nivelul muritorului de rand este o vorba care spune ca,fiecare pasare ,pe „limba” ei piere…Doamne-ajuta!!!
  important este nu ce se spune ci,ce se face si sant destule parghii ce pot infrange aroganta,obraznicia si nesabuinta unor lideri ce ,orbiti de putere si vaduviti de aceasta,ar face orice pentru a-si construi socluri ,fie ele si virtuale,ignorand ca si ceilalti au aceleasi drepturi ….
  multa sanatate si spor la treaba ….

  spedy/15/2009

 9. @Diasporean: Si Marko Bela a declarat, zilele trecute, ca in fapt Romania nu mai este un stat national unitar. E una din iesirile publice din ultima vreme menite sa acrediteze ideea necesitatii autonomiei teritoriale si care demonstreaza cat de intemeiata a fost hotararea PSD de a nu mai accepta UDMR la guvernare. Asa cum ai remarcat, avem in jur exemple tragice despre urmarile intolerantei si extremismului. Ar fi trist sa nu fi invatat nimic din lectiile dureroase prin care au trecut unele popoare din Balcani in ultimele doua decenii. Au fost situatii grave, pe langa care si Romania a trecut uneori la limita, dar a reusit sa le evite datorita intelepciunii liderilor sai din acel moment. Si inca un lucru: proiectul integrarii europene s-a nascut tocmai din ranile lasate de al doilea razboi mondial, de dusmania etnica si de competitia pentru putere. Se pot reprosa multe Uniunii Europene si mai sunt foarte multe lucruri de imbunatatit in functionarea institutiilor sale. Dar unul din meritele sale este incontestabil: a adus pacea pe un continent ravasit de sute de ani de rivalitati istorice. E absurda si periculoasa, in aceste conditii, exacerbarea nationalismelor de orice fel si sper ca forurile europene vor actiona pentru a stopa derapajele separatiste. In ceea ce ma priveste, voi fi prompta in sesizarea lor cu privire la orice fel de excese sovine.

  @Bibliotecaru: Este foarte utila reproducerea textului din Constitutie: nu pot face obiectul revizuirii acesteia prevederile privind cateva trasaturi esentiale ale statului nostru – caracterul national unitar si indivizibil al statului, integritatea teritoriului si limba oficiala. Nu e nevoie de prea multa teorie pentru a demonstra cat de anticonstitutionale sunt actiunile si declaratiile unora din reprezentantii minoritatii maghiare.

  @Darius: Multumesc pentru vorbele bune. Din pacate, constat o accentuare a unui tip de discurs radical in randul UDMR. Mai degraba cred ca aceasta retorica aduce a exagerari sovine din 1990, nu ceea ce spuneam eu, dupa cum s-a grabit sa ma acuze colegul Winkler. Culmea e ca tocmai cei care nu pot depasi acel stadiu sunt cei care arata cu degetul. In loc sa ne canalizam, romani si maghiari deopotriva, eforturile spre integrarea si modernizarea in spiritul secolului 21, noi inca avem de combatut amenintari nascute din nostalgia unor vremuri apuse. Vad ca e greu sa se impace unii cu gandul asta si sa priveasca fara ganduri negre spre un viitor al reconcilierii…

  @Ion Borgo: Domnule profesor, aveti perfecta dreptate. In loc sa se ocupe de problemele maghiarilor, acest gen de politicieni inventeaza probleme si invenineaza climatul interetnic. Asa cum am mai spus, monopolul udemerist in Harghita si Covasna trebuie sa inceteze spre binele localnicilor de acolo. Am apreciat declaratiile de ieri ale presedintelui Basescu, la intalnirea cu reprezentantii din zona si cred ca deplasarea unor ministri la fata locului, in perioada urmatoare, arata o schimbare de abordare din partea autoritatilor noastre fata de acea zona si starea grava de lucruri din mai multe domenii. Harghita si Covasna nu trebuie lasate de izbeliste, cu o saracie accentuata a populatiei de acolo si nici nu putem permite sa devina stat in stat, mosii captive ale unor promotori ai discursului medieval. Eu nu cred ca unii suntem mai presus de altii, romani sau maghiari, nici ca educatie, nici ca si cultura. Si nu cred ca asta este important. Esential e sa respectam cu totii legile scrise si nescrise ale convieturii si bunului simt.Va multumesc mult pentru aprecieri si va doresc numai bine!

  @Spedy: Pe mine ma surprinde faptul ca politicienii maghiari nu au invatat din experienta lor europeana decat formele, fara a asimila fondul modului de a face politica la Bruxelles si Strasbourg. In afara discursului ce mereu invoca inexistente norme europene – pentru ca pe cele existente le depasim ca drepturi pentru minoritati nationale – unii reprezentanti ai comunitatii maghiare nu au inteles inca esenta europeana, care este una a cooperarii si a armonizarii pozitiilor, nu a saparii de transee sau a adancirii celor existente deja. Multa sanatate si toate cele bune!

  O seara frumoasa pentru toata lumea!

 10. N-am putut urmări emisiunea, aşa că s-ar putea să mă suprapun în anumite privinţe. Cu scuzele de rigoare….

  Concluzia raportului, care, dincolo de anumite puncte, este unul destul de echilibrat, sună aşa: „Parlamentul trebuie să îmbunătăţească gestionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi să permită anchetarea tuturor cazurilor RELEVANTE de către autorităţile judiciare”. Cine decide relevanţa acestor cazuri? – Parlamentul. Quod erat demonstrandum, domnule Băsescu & Boc & PD-L & TRU & B1TV.

  De fiecare dată când apare un astfel de raport, instituţia Parlamentului este terfelită pe toate părţile, fără nici o reacţie. A spus-o într-un comentariu mai amplu – AYA. La polul opus, ministrul Cristian Diaconescu face o declaraţie ca răspuns la nişte tâmpenii spuse de oficiali italieni şi toată Italia – parlamentari, ministru de externe, mass-media, râul, ramul – reacţionează instantaneu. Dincolo de faptul că reacţia nu era justificată şi susţinută de argumente, lecţia e elocventă. Urmează doar s-o învăţăm.

  Petruţ Dumitru

 11. Felicitari, Corina, pentru modul argumentat si ferm cu care ai combatut obraznicia acelui domn care ne-a aratat inca o data cat de nociva este UDMR, partid neinregistrat legal care din 1990 traieste numai din pescuitul in apele pe care le tulbura intre romani si unguri. Esti printre putinii oameni politici preocupati de problema nationala. Stanga cu tricolor e solutia la criza politica si morala din Romania. Mult succes!

 12. Multumesc, Exasperat pt comentarii, chiar daca in legatura cu alt subiect decat cel postat. E de mare interes pricum.

  Ciprian, iti multumesc din suflet pt aprecieri si ma bucur ca ai urmarit emisiunea. Adevarul e – cum spui tu – ca oamenii politici trebuie sa se preocupe mai mult de acest subiect. ma deranjeaza internationalizarea acestei probleme – e ultimul lucru care ii trebuie Romaniei la aceasta ora. Sper ca esti bine.
  O seara frumoasa!

 13. Pingback: Ghicitoare 2 « Manelist

 14. @corinacretu. Corina dragă, n-am văzut emisiunea, n-am ştiut de ea, pentru că la B1 nu mă uit. Mie nu-mi pare bine că ai participat şi le-ai făcut rating. Nu-mi pare bine mai ales că-i faci jocul lui Băsescu, chiar şi involuntar. Cui foloseşte vrajba româno-maghiară reiterată? De ce cred unii că ungurii n-au dreptul să-şi spună punctul de vedere? Pune-te în locul lor, ce-ai face? Empatia cred că ne ajută să înţelegem şi să facem dialog. Repet, nu ştiu ce aţi vorbit în emisiune, nici cine a moderat-o, dar în locul tău nu participam. Ştiu că la faza-asta sunt antipatică, dar prefer, decât să flatez tendinţe nefaste. Chiar dacă te superi acum pe mine, ştii că nu mint.

 15. Roxana, invitatia la emisiune am primit-o de la mijlocul saptamanii si ideea era sa vorbim despre toate actiune din ultimul timp ale UDMR. Ei au pornit o ofensiva fara precedent, si-au radicalizat discursul si poate iti amintesti ca am spus aici, pe blog, despre interventiile lor din Parlamentul Europei in care distorsioneaza in mod uluitor realitatile din Ardeal. Intre timp, sambata, Traian Basescu a fost la Covasna – ai dreptate – si pare ca intr-un fel emisiunea a fost facuta din cauze sau pe marginea acestei vizite. Nu am nici o placere sa discut actiunile dlui Basescu mai ales ca in legatura cu acest subiect – desi sunt de acord cu ceea ce spune – cred ca nu grija fata de romanii din Harghita si Covasna l-au determinat pe seful statului sa aiba aceste interventii, ci apropierea campaniei electorale. Dl Basescu a stat bine mersi cu UDMR la guvernare, in fond, iar acum castiga in mod nedrept popularitate pe marginea acestui subiect.
  In ceea ce priveste faptul ca ungurii trebuie sa aiba dreptul sa isi spuna punctul de vedere – sigur ca da, dar eu una cred ca au mers prea departe cu revendicarile lor si asta, din nou, datorita apropierii campaniei electorale. Eu am crescut si merg des in Ardeal. Oamenii simpli nu se gandesc la autonomie, ei isi doresc o viata mai buna, ca noi toti, liniste si armonie inter-etnica, nu enclavizare, nu ghteoizare. Dar UDM se teme ca cetatenii de nationalitate maghiara nu vor mai fi la fel de disciplinati la vot ca si pana acum si a adoptat un ton extrem de radical – nu se mai poate vorbi in nici un caz de moderari sau radicali. Au decis sa ii ofere dlui Tokes primul loc pe lista si asta spune multe despre faptul ca trebuie sa ne asteptam – cel putin pana la alegeri – numai la actiuni de acest fel, ceea ce ne face foarte rau pe plan international – se creza impresia ca ungurii sunt oprimati in aceste judete, cand de fap e exact invers, mii de familii de romani au parasit aceste judete in ultimii ani tocmai pt ca au fost fortati sa plece.
  Romania are multe probleme pt care meria, pe drept, sa fie trasa la raspundere – dar nu pt aceasta probleme, monoritatile nationale in Romania au drepturi peste standardele europene iar romanii din Serbia, Ucraina si bineinteles Ungaria pot sa ii invidieze pe deplin pt aceste drepturi, pt ca ei nu se bucura in tarile in care traiesc astazi nici pe sfert cu ceea ce au maghiarii la noi.
  Asta e parerea mea, Roxana. E un subiect foarte sensibil si dureros si nu avem nevoie de noi tensiuni in societatea romaneasca.

 16. Corina,
  Cu tot respectul, mie mi se pare că maghiarimea exact internaţionalizarea o urmăreşte, spun clar, ca cetăţean al acestei ţări, ca pui de dac liber, ca român, personaje precum Tokes, Marko Bella, etc trebuie să se caute la mansardă, pe cea mai curgătoare şi limpede limbă română !
  Ce Doamne iartă-mă le trebuie ? În orice altă ţară din lume NU ar fi îndrăznit să emită asemenea pretenţii aberante, politicienii altor state i-ar fi păpat cu fulgi cu tot, unde naiba se trezesc?
  Politicienii noştri care ţin cu dinţii de scaune, n-au oare nici o vină, respectul se impune acolo unde nu se poate altfel ! Ungurii de rând, cetăţenii onorabili, NU le împărtăşesc opiniile acelor cameleoni zmintiţi şi le e ruşine cu ei.
  Acei leaderi i-aş invita cu tare mult drag să se care, dacă nu vor , cine-i ţine cu forţa, să rămână toţi ungurii care respectă statul român, Constituţia , sunt mulţumiţi cu drepturile ce li se conferă şi respectă, câţiva zeci de zăbăuci au ajuns să facă legea şi să terfelească imaginea României peste tot ?
  Unde s-a mai pomenit asemenea blasfemie, i-auzi, autonomie teritorială, adicătelea enclave, fărâmiţare că ei au pitici pe creiere şi nesimţirea lor nu are margini, limitele lipsei lor de scrupule sunt deja insuportabile ! Adio stat român că vrea şi vrea şi vrea un pumn de ticăloşi, o gaşcă de nemernici, că m-am enervat, să vie şi sârbii şi nemţii şi tătarii, ne rupem bucăţi , ne sfâşiem franjuri, ca să-i mulţumim pe toţi, ce ne trebuie nouă ” minorităţii ” române stat, ţară, la naiba cu noi de adormiţi ce suntem, că dacă am fi treji, n-am permite !
  Că tovarăşul băsescu e-n plină campanie electorală e claro şi limpede pentru toată lumea, dar poziţia, atitudinea noastră a tuturor, se impune să fie una fermă, tranşantă, clară !
  De acord cu tati Borgo !!! A pus degetul pe rană,la fel Diasporean, Darius, Ciprian, Felicitări tuturor şi mai ales ţie Corina Creţu !
  Cu o singură remarcă fac front separat, dat fiind că aceşti” leaderi ai maghiarimii ” au devenit alarmant de incisivi şi nesimţiţi la adresa a tot ceea ce reprezintă România, nu văd sensul menajamentelor, diplomaţiei, eleganţei, e timpul să fie puşi la punct, că oricum nu pricep dialogul, vor să impună, mint cu o neruşinare de-a dreptul scârboasă, sunt făţarnici şi oportunişti, e prea mult, au întins coarda, stă oricum să se rupă, trebuie să li se scurteze din ” aripi ”. Repet, în nici o altă ţară din lume nu ar îndrăzni !
  Şi hăla să zică mulţam Domnului că a fost Corina Creţu în emisiune şi nu altcineva…
  Păi dacă trâmbiţează ” stimabilii ” că vor comunităţi închise, vor numai ei între ei, iar întreb, cine-i ţine cu forşa ?? E vorba de bolnavii ăia fără de limite, întăresc că nu fac nici cea mai mică referire la ungurii care convieţuiesc paşnic cu românii şi respectă legile acestei ţări, ci exclusiv de panaramele alea deşi zic ” reprezentanţi ”.
  oate e prea dur mesajulmeu ,e însă binemeritat pentru nemernici. Am avut de curând o discuţie cu câţiva prieteni unguri, îşi criticau de zor leaderii, se aprinseseră,i-am întrebat firesc ” de ce i-aţi ales pe ei ? ”, au răspuns simplu, clar : ” nu ştim bine vorbim, scriem limba romana, ei ştiu carte, adresat autoritati romane pentru noi, crezut ca ei cinstit … ” , va să zică profitorii şi oportuniştii umblă cu mâţa-n sac şi jalba-n proţap că li se căşună lor pe Pământul ţării noastre, necum de ” grija ” sau la solicitarea celor pe care zic ei că-i reprezintă !
  La TV, reporterii au luat interviuri la acele manifestaţii, mitinguri ale maghiarimii, vreau să subliniez ceea ce văd că nu rostiţi nici unul, în afara de ei ” reprezentanţii ”, nici un cetăţean de etnie maghiară nu a pomenit de autonomie teritorială ! Da, spuneau de respectarea unordrepturi, dar nu au adus vorba de ceea ce-şi doresc o gaşcă de nesimţiţi erijaţi în vocea maghiarimii. Are habar tov Tokes câţi maghiari se dezic total de persoana şi actele sale??
  Uf!
  Cer scuze, Corina, dar obrăznicia şi repet, incisivitatea acţiunilor acelor personaje e deja prea mult !
  Te Felicit pentru tot ceea ce faci, TU, Corina Creţu, timp în care mare parte a politicienilor noştri dorm sau sunt prea ocupaţi cu alte cele, deh, interesele mai întâi … nu le-ar fi ruşine,dar, se pare că deloc.
  Citesc prin presă că parte a politicienilor fac şi desfac liste şi listuţe pentru apropiatele alegeri europarlamentare, dar de făcut ceva concret ca să merite a fi pe acele liste, Tatăl din cer, ei nici vorbă . Păi sigur că mă enervez şi spumeg, de ce doar Corina Creţu, de ce Corina face şi pentru ei, de ce Corina Creţu care e respectată şi are uşi deschise în întreaga Europa, care se implică efectiv în tot ceeace înseamnă beneficii pentru imaginea României şi nu numai, de ce aici, în ţară nu primeşte aprecierea care i se cuvine, dar o cunoaşte şi-o admiră Europa, iar hăi de s-au intitulat bravi politicieni vegetează, ştiu doar să ceară voturi, că-n rest nu le aud numele pe nicăieri … ? Sper ca cei ce monitorizează acele liste, cei care umblă cu pitulicea, să aibă bunul simţ şi raţiune, înţelepciune şi să pună pe primul loc pe aceleliste oamenii de valoare, nu anonimii, inexistenţii.
  Tot nu pricep de ce noi românii nu suntem în stare să propulsăm o Corina Creţu ca Preşedinte al României ??
  stimă şi respect Corina,
  Sibilla

 17. @Roxana
  Nu e vorba de nici un complex ancestral. Din pacate e vorba de o realitate trista pe care intamplator eu o traiesc in fiecare zi.

 18. Darius,
  ba da, e vorba despre un complex ancestral, dar Roxana a omis amănuntul că e al iudemereilor, care nu-s tot una cu ungurii ori secuii (ori românii maghiarizaţi de-a lungul secolelor, ce au ajuns să se creadă unguri doar pentru că, cândva, bunicilor lor li s-a schimbat numele forţat…), şi acel complex se numeşte complexul Atilla.
  culmea e că, de complexaţi ce îs, nici măcar nu realizează că unul dintre cei mai mari regi ai lor a fost un român – Matei Corvin…

 19. În general nu-mi plac temele etnice pentru că nu au o soluţie şi ne conduc în fundături. Intenţionat nu scriu “probleme etnice” pentru că problemele au prin definiţie şi soluţii… Părerea mea este că în conştiinţa colectivă a omenirii (indiferent de etnie) s-a adunat pe fondalul etnic prea multă suferinţă şi prejudecată.

  Eraţi, de exemplu, la fel de iritaţi dacă cei doi invitaţi se salutau în engleză? Şi până la urmă de ce vă faceţi griji în privinţa autonomiei secuilor când aşa ceva e practic imposibil fără acordul majorităţii?

  Faptul că toate taberele se joacă cu tema etnică este pentru mine un indiciu sigur că ne aflăm în criză economică.

  Domnul Claude Karnoouh are perfectă dreptate din punctul meu de vedere cu o singură observaţie: nu au plecat numai intelectuali maghiari, au plecat mulţi intelectuali români şi aproape toţi intelectualii germani şi evrei din România.

 20. Drum batut, cale stiuta

  Dupa ce ne-a cadorisit cu un B.O.R.D.E.L. pe gustul boborului roman, B.O.R.D.E.L. care se pare ca exceleaza la nivelul ministerului de interne, si cu un buget care sa satisfaca pe deplin pretentiile „monetofage” ale noii „ispravnicese” de la turism, concomitent cu punerea la coltul de rusine a eventualilor cuscrii rozalii, prin discursul leninist al beizadelei cu fusta si pietricele in gurita, Alesu’, cu mintea limpede (sic!) a reluat in forta campania electorala pentru prezidentialele din toamna.
  In lipsa de idei si initiative politice proprii, altele decat dezbinarea, circul si scandalul, domnia sa a imprumutat calul alb al Vadimului Cel Ramas Far’De Jilt Senatorial si a pornit in iures spre Ardealul milenar, de unde spera sa obtina voturile unei parti a maghiarimii.
  Drum batut, cale stiuta inca din zilele suspendarii sale cand, secuimea manipulata impotriva „ticalositilor” din UDMR, i-a dat fara rezerve voturile necesare ramanerii in functia de prezidel.
  De data aceasta insa, dupa ce l-a lucrat pe Vadim de i-au zburat penele prm-ist parlamentare, si in lipsa de material propagandistic (se pare ca tepele anticoruptie au avut mai mult efect la dosurile parlamentarilor europeni, care au comentrat la greu „succesurile” Justitiei basesciene in lupta anticoruptie), cel mai iubit presedinte a dat-o pe tema nationalista si pe patriotismul sau de vodevil, cu care spera sa atraga voturile celor ce-l vad pe post de Mihai Viteazu’.
  Asa ca, intr-un cvasimonolog tern a trantit cu UDMR-ul de pamant si si-a dat la vedere sentimentele patriotice si nationaliste, aducandu-si aminte si de existenta Constitutiei pe care o recomanda altora in timp ce el o foloseste drept hartie igienica.
  Ungurimea, aflata in aceste zile intr-o miscare browniana de conspiratie in vederea secesiunii si a obtinerii independentei teritoriale (sic!), a fost readusa brusc la un comportament european de convietuire pasnica si armonioasa cu fratele, si el la fel de milenar, valah.
  In ansamblu se poate concluziona ca „descalecatu’ din februarie” si-a atins scopurile strategico-electorale, presedintele reusind sa mai arunce o caldare cu venin tipic basescian in maghiarime si sa-si atraga o oarece cantitate de votanti nationalisti, ramasi in degringolada ideologic-organizatorica, dupa leapsa luata de Vadim la alegerile parlamentare.
  Acum tot boboru’ pupinbasist asteapta cu sufletul la gura un nou episod din megaserialul Realegerii lui Zeus, episod care sa-i tina de foame si de frig.

 21. Ii invit pe mogheori sa intelega si poate sa studieze etimologia cuvantului ‘Napoca’ (cetate in dacica) si daca nu le convine faptul ca Ardealul e pamnt romanesc sa se care la ei in Ungaria cu UDMR cu tot !

 22. @Corina Cretu
  🙂 A fost o saptamana buna. Tu la B1 si nu numai. Severin la Antena 3. Mi-a placut.
  Eu nu sunt de acord cu Roxana. Foarte bine ca te-ai dus la B1. Oriunde dupa … Dansul. Sa n-aiba ultimul cuvant nici cand o ajunge sa vorbeasca singur:) Mai ales ca la B1, curand, nu se va mai intra fara permisiunea Dansului. Va da dispozitie: daca vor variatie, o bagati dupa mine pe Monica sau Elena!
  In ceea ce priveste problema de fond, cum spunea si leo si Roxana pe tonalitati diferite, cred ca trebuie, din ce in ce mai des si mai apasat, daca tot suntem impreuna in UE, sa subliniem diferenta intre unguri si maghiari. Ungurii tocmai ne-au dat o lectie, sincera, nepremeditata de civilizatie europeana. Imi pare rau si mi-e rusine s-o spun. Sunt sigur ca n-am fi facut la fel! Maghiarilor, pe care eu ii banuiesc de inteligenta politica si tenacitate, da-le voie sa mai produca si ei cate un Basescu care incearca sa le faca agenda zilnica a tuturor sau sa raspunda la intrebari pa care nu i le pune nimeni. Si la ei, ca si la noi exista oameni care cand esueaza penibil in politica incearca sa recupereze in speculatii pe teme etnice. Si unora si altora trebuie sa li se dea peste mana asa cum ai facut tu cu 🙂 … amendamentele de mai sus.

 23. 1) Felicitări pentru prestanţa, eleganţa şi calmul de care aţi dat dovadă, vizavi de un gramofon stricat, care cu-n discurs hârâit, toxic şi plin de venin a pledat pentru aceeaşi himeră sinucigaşă a hungarismului: Ardeal.
  2) S-a repetat mereu cifra de 1,5 mil. de unguri care revendică drepturi şi autonomie. Noi românii câţi trebuie să fim la număr, peste 20 milioane, ca să-i putem opri de la sinucidere?
  3) Ţuţea spunea că noi românii nu avem nevoie de drepturi, de facilităţi, în afară de unul singur, dreptul de-a ne apăra ţara cu orice preţ.
  4) Suntem români majoritari şi punctum!
  5) Restul e puf de păpădie. Mult calm! Cu amiciţie dacică!

 24. Doamna Cretu, nu am putut urmari aparitia dumneavoastra, dar va felicit fiindca ati fost singura reprezentanta a PSD care a dat o replica, cumva alaturi de dl Basescu. Presedintele PSD a preferat sa taca precum porcul in papusoi. PSD, ca partid, nu a dat nici o declaratie pe subiect, sub magistrala conducere a senatorului pepenilor; sunt teribil de ocupati sa ne guverneze. Ati vazut probabil si splendidul rezultat geoanian de la Cluj.

 25. eu unul ma bucur ca exista in politica asta si profesionisti si ca ,(sper din tot sufletul)si in urma alegerilor ce urmeaza a fi facute ,sa sporeasca numarul oamenilor responsabili si mai ales instruiti….
  alesi pe criterii strict profesionale …
  va multumesc pentru onoarea pe care mi-o acordati ,tinand cont ,de parerea unui om obisnuit.

  spedy/16/02/2009

 26. @Sibilla:
  Vad ca si la acest sfarsit de saptamana, la Oradea, Laszlo Tokes s-a lansat in declaratii belicoase si acuzatii la adresa lui Traian Basescu pentru pozitia sa pe tema autonomiei. Tokes a fost insotit si incurajat de capul de lista la alegerile europarlamentare al FIDESZ, partidul nationalist de dreapta al fostului premier maghiar Viktor Orban.
  Nu fac decat sa invenineze atmosfera declaratii precum acestea: “Îmi pare foarte rău că Băsescu caută un conflict cu secuii care luptă pentru autonomie. În Europa este ceva anacronic ca un preşedinte de stat să se opună instituţiei autonomiei care funcţionează în peste zece ţări” sau “Numai cu sprijinul Ungariei, ţara mamă, şi a maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, comunitatea noastră va reuşi să reprezinte în mod eficace cauza autonomiei”.

  @Ovidiu:

  Am vazut blogul, e o colectie interesanta nu numai de tablouri, Ovidiu, ci si de articole dedicate Revolutiei si perioadei comuniste.

  @Darius:

  Din pacate, exista si o diferenta foarte mare de informare intre romanii din Ardeal si cei din sud despre relatiile cu maghiarii si actiunile UDMR. Mie imi pare rau ca Roxana s-a grabit sa ma critice pentru simplul fapt ca m-am dus la emisiune, fara sa o fi vazut. Dar nu cred ca e o solutie sa ne ascundem cu capul in nisip in fata actiunilor clare pentru autonomie din ultimele saptamani, din tara, de la Budapesta si de la Parlamentul European, despre care am scris pe blog si fata de care am luat pozitie, convinsa ca vocea oamenilor rationali din Romania, indiferent de nationalitate, trebuie sa se faca auzita pentru apararea bunei convietuiri.

  @Leo:
  Intr-adevar, unii par a arata prin tot ceea ce fac ca nu se pot dezbara de povara unei mosteniri istorice din cauza careia nu pot tine pasul cu evolutiile lumii in care traim. Oricum, nu cred ca foloseste nimanui sa rascolim trecutul…

  @Adam Boer:
  Singura solutie acceptabila la problema etnica e convietuirea. Inca nu s-a descoperit alta varianta care sa impiedice oameni de etnii diferite sa incerce sa se extermine reciproc.

  O observatie: independenta Kosovo a fost proclamata si recunoscuta in ciuda opozitiei majoritatii sarbe din tara in componenta careia se afla provincia…

  La conferinta de la Parlamentul European dedicata asa-zisei comemorari a unificarii universitatilor Babes si Bolyai, in 1959, s-a facut mare caz de deportarea si persecutarea intelectualilor maghiari din Transilvania, fara a se pomeni ca acest tratament era parte a celui aplicat in general intelectualilor de regimul de inspiratie stalinista al vremii. Au suferit foarte multi intelectuali din intregul lagar sovietic, inclusiv din Romania, indiferent de nationalitatea lor… Mai mult, in Ardeal a existat, in prima parte a comunismului, o tendinta de marginalizare si persecutare a intelectualilor romani considerati nationalisti, din partea organelor de partid locale, dominate de activisti maghiari, cu mult mai numerosi la nivelul puterii decat proportia minoritatii maghiare in ansamblul populatiei.

  @marcus:

  Nu cred ca trebuie sa exageram privind pozitia presedintelui Basescu strict in grila electorala. La urma urmei, e atitudinea fireasca si corecta a unui sef de stat fata de tendintele separatiste din tara sa. Sunt unele lucruri mai importante si mai grave decat alegerile, lucruri pe langa care cotidiana zbatere politica devine extrem de marunta. Integritatea tarii e unul din lucrurile astea.

  @alexandru alexe:

  Pozitia politicienilor maghiari nu coincide intotdeauna cu aceea a minoritatii pe care o reprezinta. Dar propaganda insistenta in favoara separarii s-ar putea sa dea roade intr-un final. Deja sunt unele zone in asa-numitul Tinut Secuiesc unde un referendum pentru autonomie s-ar putea sa furnizeze rezultate surprinzatoare. Lucrul e de inteles, avand in vedere saracia din zona…

  @George Serban:

  E dezolant ca se gasesc mereu politicieni care folosesc tema etnica pentru a se mentine pe linia de plutire si mai ales ca retorica de acest tip inca mai prinde… Dupa cum am mai spus, asa cum populatia romaneasca a depasit acest stadiu, nevotand partide nationaliste in alegerile parlamentare, cred ca ar fi bine ca si maghiarii sa renunte la reprezentarea etnica, nu pe criterii ideologice sau pragmatice.

  @Dacul Liber:

  Multumesc frumos pentru aprecieri. Se face, intr-adevar, atata caz de milionul si jumatate de maghiari, dar nu se vorbeste deloc despre procentul din populatie pe care il reprezinta. Nu mi se pare deloc politicoasa aceasta ignorare a ansamblului din care face parte populatia reprezentata de acesti exponenti radicali.

  @instalatorul:

  Mircea Geoana a avut acum cateva zile o pozitie clara la Cluj-Napoca, cand a vorbit despre necooptarea UDMR la guvernare in conditiile in care fostul vicepremier al Guvernului Romaniei, Marko Bela, contesta public caracterul national unitar al statului roman. Nu cred ca se poate atitudine mai ferma si mai limpede decat refuzul categoric al PSD de a accepta UDMR ca partener. Stii bine ca daca nu era aceasta pozitie categorica, azi era la guvernare.

  @Spedy:

  Iti multumesc mult si va multumesc tuturor pentru increderea si incurajarile voastre. Sper si eu ca dupa alegerile europarlamentare din iunie sa pot sa-mi duc mai departe activitatile incepute.

 27. Doamna Cretu, va multumesc pentru precizare. Va inteleg. Din punctul meu de vedere efectul cuvintarii Geoana este: 7,93%. Cu multa stima.

 28. Bineinteles ca situatia politica si sociala de astazi este diferita de anul 1990 dar oare vina pentru autonomie si pentru extra/supra drepturi privind minoritatile maghiare nu au legatura cu evenimentele din Decembrie 1989 si totodata cu fostul presedinte „ales”in perioada 1990-1992 dl Ion Iliescu?Practic:cine a acordat concesii si de ce?

 29. „FIDESZ, partidul nationalist de dreapta al fostului premier maghiar Viktor Orban” daca mai „sapati” poate o sa observati si faptul ca sunt „sustinatorii” fostului arbusti,adica preteni.

 30. alex de alexe, maică,
  a nu se face confuzie între iudemerei şi unguri!
  unguri sunt ăia care au mărşăluit în Vezprem pentru un român, ungur e şi Haydu Gyozo, ungur e şi Sarkoszy, unguri sunt şi ăia alături de care Corina, eu, şi mulţi alţi ardeleni am copilărit fără habar a avea care ce-i!
  alta-i cu iudemereii, echivalentul politicianiştilor români demagogi până-n plăsele, cărora nu le arde buza decât după cum să le fie lor bine.
  vezi bine că demagogul nostru dintâi, Traian, moare de grija românilor de-i sărăcesc sub ocârmuire, tot atât cât le arde lui demagogilor lor – Tokes, Frunda, Verestoy, şamd de amărâţii ţinuţi în beznă şi enclavizare în Harcov: în vreme ce ei prosperă, românii cu ungurii deopotrivă-s păcăliţi, deopotrivă-s obidiţi…
  diferenţa să ţină doar de faptul că, la scară locală, şi prin izolare de restul ţării, manipularea să fie mai uşor de dus. în rest, ticăloşia-i tot aia, indiferentă la etnie ori aşa-zisă culoare politică.

 31. PS
  răspunsul de mai sus se adresează lui alexalexe şi nu e promo pentru blogul Sfinxului, ci modul de a trece un mesaj ce dispare subit în neant la postare din motive ce-mi scapă…

 32. @Doamna Corina: Ati avea dreptate in situatia unui sef de stat preocupat intr-adevar de binele natiunii pe care o conduce in spiritul Constitutiei, al Juramantului depus, al legilor tarii si nu in ultimul rand al bunului simt dat de cei sapte ani de acasa. Insa sa-l creditati pe basescu cu astfel de sentimente altruiste si nobile, atata timp cat singurul sau scop este al doilea mandat, tine de utopie. Nu uitati cum a facut praf si pulbere politica externa a statului si umilintele la care a fost supus fara riposta ferma de catre Putin si cazacul ucrainean.
  Sa aveti o zi minunata,
  marcus
  ps- partidul din care faceti parte n va are decat pe dvs. ca reprezentant sau s-a renuntat cumva la luari oficiale de pozitie in situatii atat de delicate ca aceasta?

 33. Tokes acuza statul roman in Plenul Parlamentului Europei de „românizarea Transilvaniei prin metoda schimbării artificiale a proporţiilor etnice”. Fara sa vina cu vreo dovada. De asemenea, acuza ca in Romania, ca si in Slovacia, „revine în forţă în viaţa politică instigarea antimaghiară”. Minciuni la patrat. Sa inteleg ca acest Baron Munchausen are ceva trecere in Parlamentul UE?

  http://www.mediafax.ro/politic/laszlo-tokes-a-condamnat-romanizarea-transilvaniei.html?1687;3958307

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s