Lipsa de sens

            Ceea ce se întâmplă acum în Italia în legătură cu cetăţenii români instalaţi temporar acolo este un lucru lipsit de sens, indiferent de ceea ce fac acolo unii dintre concetăţenii noştri, anume aceia certaţi cu legea. Lipsa de sens vine din mai multe direcţii. Una dintre ele este cea europeană, şi încep cu ea pentru că la mijlocul acestui an vor avea loc alegeri europene. Alegerile vor avea loc, practic, simultan în toate cele 27 de ţări membre. Nimic, dar nimic nu ne împiedică să ne gândim că, practic, suntem în prezenţa unui spaţiu politic comun, cu valori comune şi cu probleme dacă nu identice, atunci similare. Mai mult, avem partide europene, liderii lor participă la acţiuni politice oriunde în spaţiul Uniunii Europene. De aceea nu putem accepta direcţia în care evoluează anumite partide politice italiene, pentru că această evoluţie nu mai este o problemă internă a Italiei, ci interesează întreg spaţiul politic european.

            Nu este în interesul nimănui resuscitarea unei drepte extreme xenofobe, antisemite, violente, care adoptă sloganuri şi atitudini rasiste, care face apel la stradă şi la cele mai joase instincte pentru a-şi ascunde incapacitatea de a formula soluţii unor probleme pe care imigranţii doar le scot mai pregnant la iveală.

            Cea de-a doua problemă este una care amestecă economia cu demografia. Din punct de vedere demografic Italia este o naţiune care îmbătrâneşte. Asta costă, în materie de performanţe economice şi de sustanibilitate a sistemelor de protecţie socială. Italia are nevoie de forţă de muncă din exterior. Nu este singura ţară europeană în această situaţie. Spania are şi ea aceleaşi nevoi de a suplimenta forţa de muncă spaniolă cu imigranţi. Bun, mai sunt şi altele, dar aceste două ţări sunt destinaţia favorită a românilor plecaţi în căutarea unui loc de muncă.  Modul în care Italia se raportează la această situaţie este, cel puţin pentru mine, lipsit de orizont.

            UE înseamnă şi pieţe integrate, şi libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor, dar şi a forţei  de muncă. Ţările care au restricţionat accesul cetăţenilor unora dintre ţările membre ale UE pe piaţa lor de muncă au luat o decizie nefericită, care a generat mai multe probleme decât a rezolvat. Pentru că a încurajat munca la negru, crima organizată, evaziunea fiscală.

            Statisticile privitoare la şomaj sunt una, realităţile de pe piaţa muncii alta. Dacă românii sunt angajaţi la negru în Italia, cu tot şomajul ridicat, înseamnă că există o cerere care nu poate fi acoperită din resurse interne. Poate că în România ar putea fi angajaţi italieni care nu-şi găsesc acasă o slujbă conformă pregătirii lor, dar au specializări deficitare în România. Mobilitatea forţei de muncă priveşte acum un continent, şi este o mutaţie care a luat amploare în ultimul deceniu.

            Românii sunt cetăţeni europeni şi trebuie să aibă acces pe piaţa muncii fără condiţii, altele decât pregătirea  lor profesională  şi capacitatea de a răspunde cerinţele postului. Iar atunci când încalcă o lege în ţara de adopţie trebuie să fie trataţi ca orice alt cetăţean al acelei ţări. Pentru că nu au încălcat legea pentru că sunt români, ci pentru că nu o cunosc sau au premeditat o faptă antisocială.

            Dacă acest curent politic xenofob, cu accente fasciste, se răspândeşte din Italia în întreaga Europă, iar criza economică este un factor favorizant al acestei infecţii, vom avea o mare problemă. Pentru că toate ţările europene  au nevoie de forţă de muncă străină. Care fie nu va veni, fie va intra, mai devreme sau mai târziu, în conflict cu cetăţenii din ţările europene. Intoleranţa nu ne ajută să rezolvăm problemele.

            De aceea este firesc ca puterea de la Bucureşti să fie mai vocală şi mai fermă în atitudinea ei faţă de derivele periculoase ale Guvernului Berlusconi. Susţin punctul de vedere tranşant al lui Cristian Diaconescu, ministrul nostru de externe. Lui trebuie să i se alăture premierul şi şeful statului. Nu cred că există  subiecte care nu pot fi discutate de cele două părţi. Trebuie să ne afirmăm mai viguros interesele şi să ne pledăm cauza în faţa Comisiei Europene, a Parlamentului European şi a Consiliului Europei. Avem alt statut acum, care ne permite ca, la nevoie, să batem şi cu pumnul în masă, dacă celelalte mijloace nu dau rezultate. Este o problemă de demnitate, în primul rând.

P.S. Multumesc tuturor celor care mi-au scris in aceste zile si va urez o saptamana frumoasa!

Reclame

27 de gânduri despre “Lipsa de sens

 1. Revin…
  Corina, pe când te vedem la o vizită, conferinţă de presă şi prin D-ţa?..Tare plăcut ar fi momentul…
  I-om simptaiza noi pe Adrian Năstase, Ecaterina Andronescu şi Rovana Plumb, dar pe ei i-a văzut judeţul de atâtea ori…Ţara te cere pe tine…:)

  Petruţ Dumitru

 2. cu toate ca problemele copiilor mei imi acapareaza aproape tot timpul mai reusesc sa privesc macar cate un pic ce se intampla cu noi cei de aici,si cu ai nostri cei plecati…Parca curg problemele astea unele dupa altele,nu se mai termina.Ideal ar fi sa ne putem avea rudele aproape si nu plecate in alte tari,unde unii dintre ei au reusit sa isi permita lucruri firesti …de ce? pt ca aici aproape totul e omposibil de realizat.Cu greu ca simplu cetatean reusesti sa urnesti ceva.E trist ,dureros,nedrept ce se intampla,pt cei care intradevar muncesc cistit,pt faptul ca se pune o eticheta …din cauza „unor cazuri”.Cred ca cel mai grav handicap irecuperabil este INDIFERENTA. Poate ca sunt si oameni carora le pasa si va multumesc ca si roman .

 3. Uşor, uşor vedem că ţările pe care noi, înfrânţi de spiritul totalitar, le cocoţam pe piedestalul democraţiei, nu sunt aşa de civilizate precum le credeam, ba dimpotrivă.

 4. In totalitate de acord cu opiniile si atitudinea ta in raport cu aceasta tema. Imi pun, insa, urmatoarea intrebare. Poate fi o legatura intre comportamentul lui Berlusconi si al prietenilor sai politici cu apartenenta la Partidul Popular European? PPE are o ideologie difuza care, de-alungul timpului a adunat tot ce nu e socialist sau liberal sau ceea ce se revendica a fi social-democrat dar nu gaseste culoar liber acasa – asa cum este prtidul dlui. Barroso in Portugalia. Aceasta varza – scuza-mi expresia – in lipsa unei orientari politice clare, in incercarea unora mai vocali, cum este Berlusconi, de a defini un vector ideologic, nu poate duce spre national-socialism? Este doctrina cea mai la indemana pentru a domina mase primitive – si Italia nu duce lipsa de asa ceva in ciuda faptului ca este Italia. Au fost incercari in Franta. Au reusit in Austria. Incerca si in Italia cu o masa de manevra formata din imigranti care par sa nu aiba aparare?

 5. „Nu este în interesul nimănui resuscitarea unei drepte extreme xenofobe, antisemite, violente”
  draga Corina gresesti:
  cam toti politicienii vor exploata mereu extremele. pentru voturi sunt instare de orice. si nu vorbim de cazuri izolate…
  si la noi mesajul antionalist a fost imprumuat de la Vadim de mai toti politicienii….

 6. Ii inteleg pe italieni ca sunt foarte sensibili la subiectul criminalitate. Deceniile de lupta cu Mafia/Cosa Nostra, si exportul de criminalitate din Italia in alte tari de catre emigratia italiana si-au pus amprenta pe aceasta natiune.

  Ca si romanii, italienii nu stiu sa rezolve anumite probleme decit „cu bita”. Asta implica si retorica de forta, fara sa fie urmata de actiuni eficiente. Desi nu am date statistice comparative cred ca exista aceleasi proportii de rasism si xenofobie atit in Italia cit si in Romania. Puterea populista de dreapta care a domnit in Romania din 2005 incoace a demonstrat-o in frunte cu Presedintele tarii. Ati uitat de episoul cu „tiganca imputita?”. Dar recenta „gluma” a lui Berlusconi ca Obama ar fi „bronzat”? Ne purtam fata de persoanele de alta culoare la fel ca si italienii. Atitudinile noastre rasiste sunt de necontestat. Iar lupta impotriva rasismului in Romania e ca si inexistenta.

  Ceea ce se intimpla astazi in Italia este un efect al ignorarii problemelor reale ale cetatenilor UE si un esec al extinderii UE. Problemele integrarii rromilor in UE a ramas la nivel de intentie. Saracia, lipsa unei educatii de calitate, lipsa sanselor egale in estul Europei fata de vestul Europei si o justitie slaba in Romania sunt parte a problemei.

  Acestea fiind spuse, sustin demersul Corinei si al colegilor ei. Trebuie sa spunem clar ca nu acceptam sa fim etichetati ca natiune asa cum au facut-o citiva politicieni italieni iresponsabili. Acestia ar trebui declarati de catre Guvernul Romaniei persoane non-grata pe teritoriul Romaniei.

 7. @diasporean
  Dle ,faza cu bronzatul este „o gluma” pe linga:

  este de imbecilitate…..si culmea este ca are si sustinatori.

 8. Manifestarile care au avut loc zilele astea in Italia la adresa cetatenilor romani si numai au fost de mica amploare,desi bine structurate si dirijate.Adevarata problema va apare doar daca vor mai fi evenimente nedorite ca cele de saptamana trecuta in care sa fie implicati cetateni romani.Nu suntem nici mai mult nici mai putin inclinati spre delincventa decat alte popoare,problema e ca acuma toti ochii sunt atintiti asupra noastra si e suficienta o greseala cat de mica pentru a inrautati situatia,moment in care interventiile si asa palide venite din partea autoritatilor romane sa nu mai conteze in ciuda statutului de care ne bucuram.

 9. Sa fie oare vorba despre lipsa de sens sau de o mare probleba ce o reprezinta acualmente tiganii in Europa? Am avut ghinionul sa fim implicati activ in conflictul acesata si nu ne ramane de facut decat un singur lucru sa eludam rapid un conflic dipolmatic cu Italia pentru ca un conflic moral cu Europa este deja mult prea tardiv sa-l mai impiedicam!

 10. Stimata Doamna,

  Patriotismul este bun si merita a fi cultivat.
  Dar sa fii patriot cu banditi si criminali reclamând fascismul in ITALIA gasesc deplasat teoria Dvs.

  Ministrul Justitie sustine ca 40 % dintre banditi si criminalii din ROMANIA se gasesc in ITALIA, atunci pe cine sa credem, parlamentara sau ministrul justitiei ?

  ROMANIA sufera de o boala grea, indiferenta si merge si asa.
  Sper ca veti revedea pozitia si la Bruxelles vom revedea cum vom prezenta aceasta tema in plen.

  Va urez o seara placuta

 11. De acord, vina este individuală, nu colectivă. Dar a spune că țiganii au creat probleme în Europa de peste 500 de ani este doar o banală constatare istorică. N-au putut fi educați. Sunt ostili normelor elementare de conviețuire, de civilizație. Și din cauza lor suferă românii, asimilați țiganilor. Nu numai în Italia. Confuzia este întreținută voit. Și nu din ignoranță.

  Problema a apărut când, dintr-un exces de zel și dintr-o bizară corectitudine politică, țiganii au fost denumiți oficial rromi, apoi romi. Confuzia a fost repede speculată. Într-o anumită măsură pe bună dreptate, din cauza asemănării fonetice rom – român. Prea puțini țigani sunt receptivi la normele sociale. În ansamblu, nu pot fi integrați. Vor rămâne o etnie seminomadă, cu înclinații blamabile. E de-ajuns să amintesc numai agasanta insistență a cerșetorilor țigani.

  Tocmai am urmărit un excelent documentar despre istoria țiganilor, la postul Realitatea TV. Puseuri de ură împotriva țiganilor au existat, de o jumătate de mileniu, în toată Europa. Inclusiv în Italia. Și nici acum nu se potolesc, când ne-au adus în pragul unui conflict diplomatic și când periclitează mai mult ca niciodată viețile, locurile de muncă și bunurile românilor onești. Dacă pe mine m-au exasperat infractorii țigani cu cetățenie română din Italia, atunci ce să mai zic de italieni? Totuși, infractorul e infractor, criminalul e criminal, indiferent de cetățenie sau etnie.

  Am fost criticați de tot felul de comisari și raportori europeni pentru proasta gestionare a problemei țigănești și lipsa programelor de integrare. Dacă de sute de ani nu s-au integrat, vor reuși un seminar, o dizertație și un simpozion? Acum au și europenii o problemă și vedem cum o rezolvă… Dacă România ar fi avut atitudinea Italiei în problema țiganilor, ar fi devenit neîntârziat paria Europei.

 12. @Exasperat:

  Multumesc frumos. Voi incerca sa ajung in lunile urmatoare in mai multe judete ale tarii, inclusiv in Dambovita, desi e cam dificil cu naveta aceasta saptamanala.

  @Ali:

  Ma bucur ca exista oameni ca si tine, care realizeaza ca pacatul cel mai mare al vremii noastre este indiferenta. Goana aceasta cotidiana ne face sa uitam de multe ori ca suntem oameni. Pana la urma aici e cheia multor probleme, in solidaritatea dintre noi.

  @Bibliotecaru:
  Intotdeauna, oricat am fost de entuziasmata sau de dezamagita, m-am ferit sa generalizez. Chiar daca sondajele indica popularitatea politicienilor de dreapta radicala din Italia, sper ca e vorba de un moment – cam lung, ce-i drept – care va fi depasit de cetatenii italieni, cand vor realiza ca problemele lor se adancesc in ciuda discursurilor frenetice…

  @George Serban:
  E adevarat ca exista o problema de identificare ideologica la populari, ei incercand sa suplineasca prin retorica mai dura aceste carente. Italia este, insa, o exceptie prin virulenta coalitiei conduse de Berlusconi. Sa nu uitam ca Italia furnizeaza un numar important de europarlamentari si detine o pozitie influenta in politica europeana. Asa se explica si solidaritatea, apoi ingaduinta PPE fata de guvernul de la Roma.

  @mcgogoo:
  Nu cred ca toti politicienii vaneaza voturile din zona extrema. Chiar daca in vremuri de criza, aceasta are teren fertil. Esecul PRM si PNG este elocvent cred pentru tendinta din politica romaneasca de a credita solutii, nu vorbe.

  @Diasporean:
  Anul trecut, Italia iesea in fata lumii cu doua crize: a gunoaielor din Napoli si a romilor. Solutia gasita pentru ambele a fost scoaterea armatei in strada. Iata ca forta nu rezolva nimic. N-a ajutat nici macar la controlarea Mafiei, daramite la probleme sociale si etnice atat de sensibile… Ai amintit corect de problema integrarii romilor: raman la parerea ca solutia nu poate fi decat la nivelul intregii Uniuni Europene. Fara o strategie complexa si comuna de intregrare a romilor, ei vor ridica mereu probleme, avand in vedere numarul lor, intinderea si specificul foarte puternic. Practic, vorbim de cea mai mare minoritate din Europa, una fara o tara mama…

  @carlovacristian:
  Berlusconi s-a facut remarcat prin multe astfel de aparitii, care sunt mai mult decat exotice… Din pacate, exista un public care le gusta…

  @Andrei Bugeac:
  Un copil roman a fost batut de 5 italieni. O romanca s-a sinucis in inchisoare. Sunt doua stiri de azi, din Italia. In acest timp, Franco Frattini cere Romaniei garantii ca in Italia nu vor mai ajunge infractori. Daca la 1900 SUA cereau Italiei garantii ca mafiotii vor ramane in Sicilia, cum ar fi reactionat si actionat oare guvernul italian?…

  @alexandru alexe:
  Nu vad de ce credeti ca am fi in conflict moral cu Europa. Cred ca mai degraba Italia e in acest moment in conflict cu valorile europene… Sa nu ne asumam vinvovatii cand nu e cazul…

  Va multumesc tuturor. O seara buna!

 13. Sunt stiri si stiri,dar unele sunt mai difuzate decat altele…cererile extremistilor sunt exagerate evident si nu vor fi indeplinite pana la urma,ce e pacat e ca de acum inainte va fi nevoie de mult prea putin pentru a fi judecati iarasi in mod eronat…

 14. in aceasta seara ma simt mandru ca sunt roman, sunt mandru pentru felul in care mie cetatean roman imi este aparata onoarea de catre ministrul roman de externe, trebuie sa fim mai fermi in apararea identitatii noastre in marea familie europeana

  va multumesc

 15. Cu o floare (Cristian Diaconescu) nu se face primăvară. Să sperăm că don President va renunţa la pomana porcului, ori primul lui ministru la lecţia de vânătoare dată fiicelor? Pentru cine, pentru ce, pentru cât?
  Se vede că eşti mai mereu departe şi nu prea mai vezi ceea ce pentru noi este o regulă de zi cu zi: corb la corb nu-şi scoate ochii. Şi, Doamne, mulţi mai sunt!

 16. Veni, Vidi, Vici
  In sfarsit dupa mai bine de patru ani de politica externa haotica, dezonoranta si neproductiva, condusa de un om datorita caruia a fost necesara reinventarea limbii engleze, asistata de un traducator de engleza-engleza pentru a clarifica sensurile ziselor basesciene intr-o engleza de bazar arabesc si executata fie de diletanti care se bateau pe burta cu capete incoronate, fie de yes-men-i iute raspunzatori la comanda prezidentiala „Comanescule aport !”, Romania se poate lauda ca are un reprezentant calificat si cu sira spinarii dreapta la acest minister.
  Dupa carantinizarea si bezna in care a fost aruncata tara noastra pe plan international, datorita unei politici externe incoerente practicata la nivel de ureche marinareasca si care a avut printre altele ca rezultat vizibil si reprobabil, manifestarile violente de romanofobie din Italia, tot romanul, care inca mai simte si a suferit romaneste in aceasta perioada, a intrevazut o raza de speranta in prestatia actualului ministru de externe al Romaniei, d-l Cristian Diaconescu, cu ocazia Conferintei de presa in care acesta a aparut alaturi de omologul sau italian chitit pe expulzari de rebuturi umane romanesti.
  Mai mult ca sigur ca discursul si raspunsurile sale desi pertinente, argumentate, demne si in conformitate cu statutul juridic al tuturor cetatenilor din UE, in ciuda faptului ca au avut darul de a convinge, nu vor avea ecoul scontat nici in mass-media italiana, nici la nivelul diriguitorilor politici actuali ai Italiei.
  Si aceasta din cauza ultimilor, care au gasit un cal de bataie, un Acar Paun convenabil pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta italienii in criza economica ce face ravagii in lume.
  Dar asta nu inseamna ca ele au fost inutile.
  Pe de-o parte, ele reprezinta un debut promitator pentru stabilirea unor relatii si a unei comunicari normale cu o tara a carei economie beneficiaza la greu de prezenta romanilor ca forta de munca pe „tarlalele” din peninsula si de oportunitatile oferite investitorilor italieni in tara noastra, iar pe de alta parte a redat romanilor speranta ca Statului ii pasa de modul in care sunt tratati si catalogati de partenerii cu drepturi si obligatii egale in cadrul UE.
  Daca aceeasi pozitie de verticalitate si demnitate nationala a ministrului de externe va fi abordata de catre acesta si la masa decizionala europeana, este foarte posbil ca liderii europeni sa nu se mai ascunda dupa degete si sa sanctioneze ferm tendintele de xenofobie evidenta oglindita in masurile politice de sorginte fascista de care da dovada dreapta politica aflata la conducerea Italiei in aceasta perioada.
  Si poate ca, in ultimul ceas, va intelege si mult stimatul si iubitul nostru presedinte faptul ca politica externa a unei tari, ale carei exigente sunt transformate de Constitutia tarii in prerogative prezidentiale, nu se poate face la fel ca politica interna, la Golden Blitz sau prin toalete de carciumi dambovitene, cu ciocanul si tinte pe un san de cizmarie in acompaniamentul miticelor sirene ce bantuie marile si oceanele lumii.

 17. ROMANIA este si va fi victima TERORISMULUI INTERN care se manifesta in toate domeniile de activitate :

  – administratie
  – invatamânt
  – sanatate
  – justitie
  – parlament si senat
  – pe strazile si soselele din tara
  – in vacanta si in activitatea profesionala
  – vizionând anumite televiziunii
  – peste tot, etc,

  Si mai trist ne simtim terorizati si in strainatate prin prezenta acestor teroristi exportati.

  O zi buna

  Cum este vremea la Bruxelles

 18. Adevarat este ca in momentul in care mergi in Germania esti controlat pana la piele doar pentru ca esti roman, deasemenea in Franta in momentul in care estiintrun magazin si iti doresti sa cumperi ceva automat din spate apare si cea de-a doua vanzatoare, la Londra cand vorbesti romanste intrun restaurant cei din jur incep sa te priveasca suspect iar in Spania in Castelion grafitti-ul de pe pereti contine „n” injurii la aderesa romanilor. Sub aspectul prezentat mai sus suntem oare sau nu in conflict cu Europa?! Nu gasim solutii in cazul de la Mall pentru ca Romania si-a pierdut de mult statutul de stat de drept si in loc sa expectam problemele si sa gasim solutii noi ne multumim prin a ne erija in cei mai europeni dintre europeni si a da lectii tuturor.Nu cumva ar trebui sa sa ne uitam in „oglinda” si sa ne intrebam oare cum suntem noi ?inainte de a-i judeca pe altii?!

 19. @corina: Esecul PRM si PNG se datoreaza faptlui ca altii au preluat mesajul lor si le-au furat electoratul. acum in italia asta se intampla: politicienii transmit mesaje cu tenta nationalista pentru ca asta e trendul la ei. partidul care nu o face risca sa piarda voturi…
  tocmai pentru ca am convingera ca italienii (inclusiv clasa politica) NU sunt extremiesti inclisa sa le atribui mesajele extremiste doar de dragul votului…
  a discutat zilel acestea pe internet cu cativa amici ialieni si ei sunt surprinsi de valul de anti-romanism din italia. btw, presa de la noi a scris de grupuri anti romanesti pe facebook dar sunt si grupuri care SUSTIN ROMANIA si romanii. tot pe facebook… eu am gasit doua…
  cred ca sunt exagerari de ambele tabere…
  am sa iti trimit cateva intrebari prin email daca nu te deranjaza…
  o zi minunata,
  john

 20. M-a bucurat si pe mine prestatia ministrului de externe in cadrul conferintei de presa de aseara de la Roma. A fost un moment de maxim interes mediatic si pentru cetatenii celor doua tari si diferenta de abordare si de profesionalism a fost evidenta. Un lucru datator de sperante pentru noi, dupa cum remarcau Marcus, Sukarit si Felix si altii. Mai ales ca Franco Frattini a fost membru al Comisiei Europene inainte de a prelua conducerea Ministerului italian de Extern. Si nu a detinut orice post, ci tocmai pe acela de comisar pentru Justitie. Privite din acest unghi, unele declaratii ale sale sunt de natura sa ne ingrijoreze inclusiv in privinta componentei Executivului european.
  Cred ca dupa acest demers de succes al lui Cristi Diaconescu, alaturi de celelalte initiative ale ministrilor romani, ar fi binevenita o sedinta comuna a guvernelor roman si italian, fie la Bucuresti, fie la Roma. Ar fi nu doar un semnal de cooperare si dialog pentru revenirea la relatii bilaterale stranse, ci si o ocazie pentru a analiza problemele existente si pentru a gasi solutii in acest sens. Din acest motiv, azi am trimis, impreuna cu Daciana Sarbu, o scrisoare catre Guvernul Romaniei, prin care am propus initierea demersurilor in vederea realizarii unei astfel de reuniuni.
  Situatia trebuie deblocata si cred ca e momentul sa actionam ferm in directia asta.
  Cateva raspunsuri punctuale, pe scurt:
  @McGogoo, nu ma deranjeaza, astept intrebarile tale.
  @Nic, la Bruxelles ploua aproape intotdeauna…
  @Alexandru Alexe, fireste ca se cuvine sa ne analizam si noi, in oglinda, pentru ca suntem departe de ceea ce am putea sa fim. Dar nici nu cred ca e cazul sa ne asumam complexe de vinovatie si sa stam mereu cu privirea in pamant.

  O zi buna!

 21. @Agnosticus: asa o fi, dar a facut istorie. cat despre cartierul general, el este itinerat: oriunde se poate bea un spritz sau o tarie.
  sa fii iubit
  marcus

 22. Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este modul in care Franco Frattini interpreteaza directivele UE, in speta directiva 38 care reglementeaza miscarea cetatenilor UE in spatiul UE.:

  http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l33152.htm

  Iata ce spune Franco Frattini:

  „… atunci când [un roman] intră în Italia, provenind din România şi se prezintă la controlul de paşapoarte o persoană care în România a comis deja delicte sau care a comis delicte în Italia şi apoi s-a întors în România şi acum vrea să se întoarcă din nou în Italia, noi aşteptăm o comunicare, o informare, autorităţile italiene să fie informate că astăzi la Aeroportul de la Bucureşti s-a îmbarcat o persoană în direcţia Roma, această persoană este cunoscută în ţara noastră pentru că a comis delicte. …”

  Nici un act UE nu obliga o tara membra sa trimita o informare catre un alt stat membru intr-un caz de care vorbeste Frattini. Nu exista baza legala. Practic Frattini minte, si pe italieni si pe romani, sau habar nu are despre ce vorbeste, care e tot atit de grav pentru un Ministru de Externe.

 23. @
  Corina

  Merci, stiam ca vremea este traditionala, ploaie si vânt.
  Am exercitat 6 ani mon job à Bruxelles, voi reveni din mai- juin din nou la administratia generala(service géneraux) in cadrul serviciului de sécurité et techniques de communications.

  In mediul in care functionez, ROMANIA si-a pierdut increderea si senzatia ca de aici in 15 ani se va schimba ceva.

  Orientarea mea de inima este social democratia, sper sa faceti ceva, formatia din Romania nu corespunde la acest deziderat.

  Se tergiverseaza cu nastase, gigi spaga si alti din cei pe care incercam sa le salvam pielea si ei ne ingenuncheza in fata UE.

  Totul terbuie transat, adevarul este la noi, trebuie sa renuntam la minciuna si smecherie, UE s-a prins ca suntem ……

  Sper ca in una din zile sa ne vedem, oferidune cu colegii din grupul parlamentar o seara româneasca.

  Cu respect,

 24. Iata un material BBC despre cum se traieste in taberele de imigranti (ilegali), muncitori veniti din Africa pentru a culege fructe. Autoritatile italiene nu vor sa faca nimic pentru acesti oameni care traiesc ca niste animale in orase de carton. Greu de imaginat pentru o tara ca Italia, inima a UE.

  Cardboard city for Italy migrants:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7908910.stm

 25. LA NEW YORK NU SUNT TIGANI, LOCUL LOR ESTE LUAT DE DIPLOMATII LUI BASESCU.

  ZIARISTII DIN INTREAGA LUME IMPOTRIVA LUI TRAIAN BASESCU.
  ( Petitie a Uniunii Internationale a Ziaristilor in sprijinul presei romane )

  Pe aceasta cale tin sa dau o veste neplacuta, unui presedinte care uraste  presa si libertatea de exprimare democratica. Filmul meu “Desecrarea Menorelor” care descrie expozitia islamica de tip Al-Queda de la New York organizata de statul roman,sub umbrela serviciului extern,a fost terminat. Filmul a fost cumparat de N.H.K.japonez si a intrat in atentia intregii medii internationale. El va fi vizionat la inceputul acestei toamne in Statele Unite. Aceasta manifestare a urii de rasa organizata de statului roman. reprezinta un eveniment unic ,fiind prima expozitie antisemita organizata si sponsorata din bani publici, de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. Cenzura din tara a reusit sa ascunda faptul esential, ca expozitia ICR,Patapievici din vara trecuta, nu a fost romaneasca ci una araba.
  Autorul aceste blasfemii este AMVAR ANBAKI ,artistii romani asigurand doar decorul si diversiunea. La Bucuresti sa vorbit mereu de un ponei roz de cativa centimetrii pa care era desenata o zvastica, trcecandu-se cu vederea un perete urias (vizibil din strada) pe care menora, simbolul sacru al evreilor purta cuvantul FUCK manjit cu sange si urina. Amintind de un elefant care se impreuneaza cu un evreu religios, de tatuajul SS de pe bratul unui rabin, de patiarhii bibliei pregatindu-se de sex ,sper ca cititorii vor intelege  cu ce arta avem parte. Orice om normal, ar fi luat masuri imediate pentru a inchide cat mai curand aceasta monstrozitate. Basescu nu numai ca nu si-a cerut scuze celor pe care ia jignit, asigurand pe toti, ca romanii sunt un popor al binelui, a lasat deschisa expozitia, mai mult de trei luni, de la inchiderea ei oficiala.Am cunoscut in viata mea multe, dar nu am intalnit o josnicie mai mare. Sa pui la bataie imaginea si demnitatea unei tari doar pentru a apara o clica politica, sperand ca te vor ajuta sa te agati de putere, este de neiertat. El nu va fi iertat  intr-un oras cu mai mult de un milion de evrei si inca cu multi supravetuitori a lagarelor de concentrare. Ea nu va fi iertata nici de comunitatea romaneasca care a fost pusa intr-o situatie neplacuta, cu reputatia de oameni civilizati pusasub semnul intrebarii.

  Filmul pune bazele unui scandal international, punand regimul BASESCU in fata unei situatii fara iesire. El va trebui sa explice participarea sa (sponsorizare, sprijin logistic) la un atac fara precedent, al propagandei extremismului islamic. Dupa reactiile emotionale ale spectatorilor la primele vizionari, pot afirma cu certitudine ca nimeni niciodata nu va da mana cu acest personaj,” plecat” departe de lumea civilizata si normele elementare de convietuire in societate.
  Ultimul incercare disperata de a oprii filmariile a avut loc de Zilei Nationale.  Am vrut sa sa iau  cu aceasta ocazie interviuri membrilor comunitatii si a oaspetilor straini.

  Editorialul ” Ordin de Restrictie”semnat de scriitorul Victor Nicolae in penultimul numar al revistei New York Magazin > Nr. 606 descrie percutant cele intamplate. Nu ramane decat sa adaug ca aceasta actiune a fost premeditata. Faptul ca am fost invitat cu trei saptamani inainte de eveniment  pentru a fi atras intr-o cursa, a facut sa fiu de la inceput suspicios. Esecul acestei actiuni si va ramane mult timp in memoria invitatiilor si a diplomatiilor straini prezenti la eveniment. Eu personal nu am vazut sau imaginat ceva similar. Politia americana chemata sa ma aresteze vazind aparatul de filmat si ecusonul de presa si-a pus hainele pe cap sapca pe fata si acompaniata rasetelesi in aplauzele audientei, a luat-o la…… fuga.
  Aceasta actiune curajoasa a diplomatilor culturali in civil, va costa statul roman mai mult de un milion de dolari. Incercarea de a sabota un ziarist american prin chemare a politiei si declaratii false adresate oficialitatilor, sunt considerate  extrem de grave. Pentru ca absolut totul este inregistrat pe pelicula, cazul este usor de adjudecat. Nu ramane decat cu banii obtinuti sa deschid  un ICR paralel,  aici in metropola americana. Singura deosebire ca acesta va fi un adevarat centru de cultura iari limba romana nu va fi considerata periculoasa si interzisa.
  Am fost convins ca atacul impotrva mea nu este izolat. Acum sunt eu victima, maine vor fi altii iar la sfarsit vom fi toti. Atacul presedintelui impotriva presei si a libertatii de exprimare nu a facut dechit sa confirme previziunile mele. In consecinta pe langa scriisoarea si CD-ul care vizualizeaza cazul meu am pus si “discursul democratiei originale” in acelasi plic. El a fost trimis nu numai asociatilor din care fac parte ci si majoritatilorganizalor de jurnalisti si fotografi profesionisti, din jurul lumii. Cerand ajutorul lor am pus umarul in apararea a ce a ramas presa libera in Romania. Tocmai cand scriam aceste randuri am primit o scriisoare deosebit de imporfanta.  Uniunea Internationala a Jurnalistilor in numele a trei mii de membrii  protesteaza impotrva ataculului impotrivapersoanei mele si se ridica in apararea presei  si mediei im pericol. (acest document in limba engleza, sta la dispozitia la dispozitia oricarui ziar sau blog interesat sa-l publice.) Pentru demonstratia pe care o pregatesc  in aceasta primavara am trimis invitatie de participare majoritatii organizatilor profesionale ca si reprezentatiilor presei straine aflate la NY.
  Am inteles ca lupta lui Traian Basescu impotriva “mogulilor”si a ziaristilor este o preocupare esentiala  si poate o va duce la bun sfarsit. Totusi ma intreb in aceasta  fraza de incheiere, cum se va descurca el acum, cand jurnalistii intregii lumi se ridica in apararea democratiei romanesti.

  Robert Horvath  cineast New York    Feb 20  2009

  P.S. – Am trimis invitatii pentru a participa la manifestatia ziaristilor si fotografilor profesionisti care vor avea loc in fata misiunii Romaniei la ONU ,in apararea libertatii presei, urmatoarelor organizatii: SOCIETY OF PROFESIONAL JURNALSTS, INTERNATIONAL JOURNALIS, FOREIGN COMMITTEE. PRESS FREEDOM NETWORK, NATIONAL PRESS CLUB, NATIONAL PRESS PHOTO GRAPHERSS ASSOCIATION, INTERNATIONAL PRESS ASSOCIATION          FOREIGN PRESS CENTERS,,CPJ – Committee to Protect Journalists, THE SOCIETY OF PROFESIONAL FREELANCERS, INTERNATIONAL FEDERATION OF NEW MEDIA,INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE, WORLD PRESS FREEDOM COMMITTE, REPORTERS SANS FRONTIERES.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s