Sa nu uitam, totusi, de Moldova…

Am intervenit in cadrul dezbaterilor din Parlamentul European pe tema revizuirii Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat pentru a solicita acordarea unei atentii sporite situatiei din Republica Moldova, intrucat exista semnale ingrijoratoare cu privire la respectarea libertatii de exprimare la Chisinau si referitoare la corectitudinea alegerilor parlamentare programate in luna aprilie. Exista o ingrijorare din partea Parlamentului European, mai ales a membrilor ce facem parte din Delegatia pentru Relatiile cu Republica Moldova, fata de modul in care se va desfasura campania electorala, cata vreme exista de cateva luni indicii ca puterea comunista face tot posibilul sa obtina al treilea mandat consecutiv. Refuzul prelungirii licentei de functionare postului Pro TV Chisinau este un exemplu. Am tinut sa avertizez si asupra riscurilor determinate de existenta pe teritoriul Moldovei a celui mai apropiat conflict inghetat de granitele UE. Cred ca precedentul Abhaziei ar trebui sa ne puna in garda inainte ca el sa se repete in Transnistria sau in Crimeea.

De altfel, cele doua provocari venite in jumatate de an din spatiul ex-sovietic, criza georgiana si cea a gazelor, au ridicat serioase semne de intrebare cu privire la rolul, coeziunea si capacitatea de reactie a Uniunii Europene. De aceea, am insistat in cuvantul meu si asupra necesitatii de a explica mai atent Moscovei ca politica de vecinatate a UE nu este o amenintare la adresa intereselor Rusiei, ci vizeaza intarirea cooperarii si a practicilor democratice din estul continentului. Relatia cu Rusia este esentiala pentru realizarea ambitioaselor obiective pe care urmeaza sa si le asume Parteneriatul Estic, care va fi creat intre UE si tarile europene ex-sovietice, dupa modelul EuroMed – Parteneriatul euro-mediteranean.

Mai jos aveti – din motive tehnice – doar versiunea in limba engleza a interventiei mele:

Reclame

13 gânduri despre “Sa nu uitam, totusi, de Moldova…

 1. As insista mai mult asupra pozitiei, atitudinii si comportamentului criminal al lui Igor Smirnov. Acest om nu are nici un statut legitimat sau recunoscut pe plan international. Are si „conduce” institutii nelegitime in interiorul statului Republicii Moldova. Cu aceste institutii nelegitime, el insusi, cum spuneam, nefiind o autoritate legitima savarseste infractiunea de sechestrare si privare de libertate a unor cetateni moldoveni. Ii cunoastem, da? Care este diferenta intre el si persoanele urmarite si judecate de TPI, provenite din fosta Iugoslavie? Despre el nu avem informatii ca ar fi omorat oameni. Dar avem dovada vie a savarsirii infractiunilor de sechestrare si privare de libertate. Eu, ca persoana, am sesizat facand o plangere penala impotriva lui la TPI cu cca. 2 ani in urma. Mi s-a raspuns ca trebuie sa am sustinerea unui guvern!? Mi s-a parut o incercare de a se pasa raspunderea. Voi de ce nu incercati o astfel de initiativa impotriva lui, incercand sa primit si sustinerea PE sau a OSCE?

 2. Neobosita noastră Corina,

  nu poate decât să ne bucure fermitatea şi determinarea cu care aperi drepturile românilor, oriunde ar fi. Din păcate, situaţia (politică şi nu numai) Moldovei de dincolo de Prut este una complicată. Poate nu se vor tranşa prea devreme apartenenţele politice şi zonele de influenţă şi nici sursele de conflict şi nu vor putea fi dezamorsate, dar implementarea practicilor democratice cred că este o soluţie rezonabilă şi perfect fezabilă.

 3. Fără legătură cu subiectul, mi-am adus aminte de un film românesc, Ivan Turbincă. Era acolo o replică pe la începutul filmului, tata rus, mama rusoaică, Ivan moldovan. 🙂

 4. Corina Creţu (PSE ). – În ultima jumătate de an, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o serie de provocări care au ridicat semne de întrebare cu privire la rolul, coeziunea şi capacitatea sa de acţiune şi de reacţie.

  Criza georgiană şi criza gazelor ne-au demonstrat că ne putem confrunta în continuare cu ameninţări dinspre est la adresa stabilităţii internaţionale şi a siguranţei noastre energetice.

  Un parteneriat estic atât de ambiţios precum cel propus în acest raport este binevenit, cu atât mai mult cu cât vizează o cooperare mai eficientă şi sprijinirea reconstrucţiei Georgiei, iar în perspectivă propune instituirea unei zone a liberului schimb şi liberalizarea regimului vizelor pentru Uniunea Europeană.

  Cred însă că trebuie să acordăm mai multă importanţă situaţiei din Republica Moldova, de unde vin semnale îngrijorătoare cu privire la libertatea de exprimare şi la corectitudinea alegerilor care urmează să aibă loc în această primăvară.

 5. Important este ca tot ceea ce vom intreprinde sa se desfasoare sub aspectul faptului ca desi Moldova este fara rezerve, pamant romanesc, orice fel de actiune va trebui efectuata pe cale diplomatica , astfel incat problemele sa nu treneze si sa se gaseaca o solutie obtima si eficienta.Consider ca in acest moment Romania este in postura de a juta statul moldovean sa depasesca problemele cu , care se confrunta si fiind stat membru al U,E, sa putem aborda cu multa concilianta problema.

 6. @George Serban:
  Impartasesc punctul tau de vedere. Dar in privinta solutiei sunt de parere ca nu ne-ar face bine sa provocam Rusia. Pentru ca orice gest de ostilitate fata de Transnistria se va repercuta asupra relatiilor noastre cu Moscova. Vad ca va avea loc o intalnire tripartita, inainte de alegerile din 5 aprilie din Moldova, intre Voronin, Smirnov si un reprezentant al Rusiei. Probabil se doreste sa se transmita un semnal electoral, favorabil comunistilor. Nu cred ca e cazul sa ne facem multe iluzii: Republica Moldova in sine a devenit, sub cele doua mandate comuniste, o Transnistrie mai mare si mai blajina, dar ostila, uneori foarte ostila, Romaniei si elementului romanesc dintre Prut si Nistru. De aceea am cerut o atentie mai mare pentru Moldova in cadrul Parteneriatului Estic care se propune, pentru ca politica noastra fata de Chisinau ar putea sa devina mai eficienta subsumata fiind unei preocupari a UE pentru corectitudinea alegerilor, respectarea drepturilor omului si solutionarea conflictelor inghetate. Lectia georgiana si cea a gazelor ar trebui sa ne invete sa abordam mai abil, dar si mai consecvent relatia cu Rusia.

  @Gabi Savitsky:
  Ai dreptate, pe asta insist si eu, pe respectarea practicilor democratice. Deja ar fi un pas inainte urias. Trebuie sa fim atenti insa, pentru ca ”ursul” rus se arata foarte sensibil si tot mai dornic sa-si reafirme forta de altadata. Nu va fi, insa, usor, cand vine vorba de democratie, pentru ca in zona ex-sovietica se pastreaza foarte multe deprinderi autoritariste…

  @Bibliotecaru:
  Buna gluma, dar si intristatoare in contextul in care se afirma cu atata fermitate identitatea ”poporului moldovenesc”, vorbitor al ”limbii moldovenesti”. Sub ochii nostri se petrece si acum un proces aberant de spalare de creiere si de impunere a unei identitati inventate peste noapte… Practic, se continua ceea ce a inceput Stalin… Ce usor a fost de spulberat ”vara limbii romane” de la Chisinau…

 7. Eu văd această problemă destul de simplist. De mii de ani am fost învăţaţi să vedem lumea ca o problemă de graniţă, fie că vorbim despre graniţa casei sau a apartamentului, a străzii, a cartierului, a oraşului, a judeţului… fie că vorbim de o graniţă naţională. Iată că acum graniţele dispar într-o globalizare accelerată şi noi nu putem să raţionăm sintetic sau detaliat o lume fără graniţe. Suntem atât de îngrijoraţi că ne vom pierde, ne vom disipa într-o disoluţie imperceptibilă reliefată într-o lume în care nu mai există acele graniţe păzite de grăniceri şi graniţe vamale păzite economic de vameşi, graniţe ce ne ţin la un loc, încât suntem gata să anihilăm orice alt mijloc de exprimare naţională pentru a ne auto-proteja. Iată deci că în loc să protejăm un spaţiu cultural, în loc să conservăm esenţa care vine milenar, ne chinuim să protejăm graniţele menite să dispară. De ce ne deranjează astăzi „limba moldovenească” şi ne chinuim să-i spunem „limbă românească”. Ea nu se schimbă doar modificând titlu, nici ruşii din Republica moldova nu vor începe să vorbească româneşte şi nici românii nu vor începe să vorbească numai ruseşte. Gândim de fapt că ruşii vin cu graniţa la noi sau că noi ne ducem cu graniţa la ei.
  Poate că ar trebui să renunţăm la o luptă ce nu prezervă nimic real şi este legată strict de graniţa ce va dispărea, sunt convins, în maximum 50 de ani, poate şi în 10, şi ar trebui să ne concentrăm pentru protecţia şi conservarea limbii, a ideilor, a ritualurilor, a bogăţiei etnografice… a tot ce este românesc în republica Moldova şi în România şi în Bucovina şi pe oriunde mai sunt români care-şi trag seva din acelaşi filon cu vatra lumii româneşti.

  Eu sunt unul dintre acei oameni care caută cărţi pe net. Ştiţi ce am observat? Majoritatea cărţilor româneşti interesante, fie că sunt legate de ştiinţă, de politică, de drept, literatură, fie că sunt cărţi banale… sunt puse acolo de cetăţenii Republicii Moldova. Noi nu avem cursurile facultăţilor, nu avem manuale de gramatică, nu avem un dicţionar etimologic… nu avem nimic, ditamai România mamă nu oferă nimic. Eu cred că aici ar trebui să săpăm un pic, aici ar trebui să insistăm. Un serviciu dedicat pentru protejarea istorică şi culturală a României, cu atât mai mult cu cât pentru asta plăteşte Europa. Ce ne opreşte să scanăm cărţi, ce ne opreşte să înregistrăm tradiţiile, ce ne opreşte să folosim fondul cules de instituţiile etnografice, cele care mai există pentru că multe centre culturale au fost deja desfiinţate. Nu am decât un răspuns, dezinteresul. Or, trăind în acest dezinteres, degeaba se fac planuri de vecinătate, degeaba se fac poduri de flori, degeaba se dezbate indefinit dacă Republica Moldova este sau nu România. Nu trebuie să aşteptăm ceva de la ei, să facem noi totul şi, sunt convins, că cetăţenii din Republica Moldova vor prelua totul. Paradoxal, dar, din acest punct de vedere, noi suntem o mică ţărişoară Moldavă pentru că noi luăm de la ei.

 8. @Corina
  In totalitate de acord cu tine. Doar un iresponsabil ar putea arunca in aer relatiile cu Rusia. Am asistat la astfel de „scapari” iresponsabile, nu? Ma gandesc, insa, ca exista tonalitati in limbajul diplomatic, semnale, din care sa rezulte ca nu facem asta – atitudinea despre care vorbeam in primul mesaj – nu pentru ca nu cunoastem forta acestui instrument ci pentru ca nu consideram ca este momentul potrivit. Putin asa vorbeste cu noi.

 9. dna cretu

  Ati sesizat cum a „devenit”/cu ce s-a umplut „demnitarismul” romanesc?
  Parca suna cunoscut cu o……sa zicem dorinta de a dv.
  Totusi sunt curios cum comentati dv situatia si faptele actuale.Bineinteles daca se poate sa argumentati(pe puncte)

  Va multumesc

 10. @Bibliotecaru:
  Multumesc pentru linkul la inregistrarea in romana. Cei interesati trebuie sa dea click pe numele vorbitorului pentru a vedea respectiva interventie.
  Intr-unul din comentarii, ai propus un lucru interesant: pe fundalul disparitiei granitelor in perspectiva integrarii, ar trebui sa ne concentram pe pastrarea specificului national. E de lucru, intr-adevar, la prezenta culturala si a traditiilor romanesti pe Internet. S-a instalat, in general, la noi, o stare de blazare in domeniul culturii si al promovarii obiceiurilor populare…

  @alexandru alexe:
  Ai dreptate, trebuie procedat cu tact si diplomatie. In primul rand, cred ca ar trebui sa ne preocupam mai mult de Basarabia, pentru ca ostilitatea lor si canalizarea eforturilor noastre spre integrarea in UE ne-au cam indepartat. Dialogul la nivel oficial si sprijinirea societatii civile, a presei si scolilor ar putea fi un prim pas. Relatia economica este, de asemenea, foarte importanta pentru deschiderea Republicii Moldova spre vest si iesirea de sub monopolul relatiilor cu Rusia.

  @George Serban:
  Asa este, diplomatia nu trebuie sa excluda fermitatea. Avem posibilitatea de a influenta politica UE spre rasarit si trebuie sa folosim acest instrument. Daca am fi mai solidari, ar fi bine. Multumesc pentru comentarii si va doresc numai bine.

  @carlovacristian:
  N-am inteles intrebarea. Pot banui ca te referi la cazul nepoatei d-lui Boc, care mi se pare deranjant in conditiile in care se fac concedieri la Corpul de Control al primului-ministru. Partea buna in acest tam-tam mediatic excesiv care s-a facut e ca se ia in discutie, cred ca prima data la modul serios, nepotismul ca fenomen in societatea noastra.

 11. dna cretu

  In rindul „demnitarilor” au intrat mai multe femei,fata de mandatul trecut-cred eu.Problema nu ar fi cantitatea ci „calitatea”.
  Pe linga aceste aspecte se afla in discutie si „nepotismul” actualului ministru,dar daca fata respectiva are doua facultati………..
  O alta chestiune ar fi consolidarea democratiei si statului de drept.
  Dar cu cine?
  Cum este tratata criza de catre guvern?Aveti informatii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s