Dialoguri politice la Roma

Astazi, la Roma, am avut o serie de intalniri cu senatori si deputati italieni, in cursul carora am pledat pentru renuntarea la declaratiile ostile la adresa romanilor din Italia, care sunt menite sa creeze un climat de tensiune si nesiguranta.

 

In discutiile avute cu membri ai Comisiei Permanente pentru Politici ale Uniunii Europene a Senatului – prezidata de Rosanna Boldi – si cu membri ai Comisiei similare din Camera Deputatilor, sub coordonarea lui Pierluigi Castagnetti, am abordat si problema controversatului decret privind „voluntarii pentru siguranta”, care a fost emis de Guvernul Berlusconi si urmeaza a fi supus votului Parlamentului. Dupa cum au explicat colegii italieni, decretul nu a fost gandit din cauza romanilor, iar patrulele civile preconizate vor fi create doar daca primarii localitatilor le considera oportune. Menirea acestor patrule neinarmate urmeaza, teoretic, a fi doar aceea de a sesiza Politia in cazul observarii unor infractiuni.

 

Mi se pare incurajator faptul ca si reprezentantii Opoziţiei italiene se pronunta impotriva adoptarii acestui decret. In opinia senatorilor si deputatilor Partidului Democrat, de stanga, ordinea publica si siguranta cetatenilor trebuie aparate de organele abilitate ale statului, nu de formatiuni de cetateni organizati.

 

Concluzia comuna a fost ca, avand în vedere complexitatea si importanta problemelor existente, ambele parti, romana si italiana, trebuie sa ne asumam responsabilitatea in vederea gasirii celor mai eficiente solutii, dialogul politic fiind esential in acest sens. Am insistat, de asemenea, asupra necesitatii instituirii unui dialog intre autoritatile si clasa politica din Italia si comunitatea romaneasca.

 

Azi mai urmeaza sa am intalniri cu reprezentanti ai asociatiilor romanesti din Italia, ai Carabinierilor si ai corpului diplomatic, reuniuni in legatura cu care va voi tine la curent.

Anunțuri

9 gânduri despre “Dialoguri politice la Roma

 1. Pentru că tot am revenit la “problema” (ce urât sună) românilor din Italia:
  Mai mult decât corectă retorica lui Adrian Cioroianu din cadrul unei conferinţe de presă la Târgovişte:
  “Sunt stupefiat cum Adrian Năstase – un socialist- a putut să aibă o relaţie mai bună cu Berlusconi decât actualul prim-ministru, care este din aceeaşi familie politică cu premierul italian…Tare mă tem că italienii de dreapta nu recunosc PD-L ca fiind un partid de dreapta”.

  Petruţ

 2. Corina,

  am văzut conferinţa voastră comună (cu Daciana Sârbu) la Antena 3. Cred că această deplasare ăşi va arăta roadele curând. Parlamentarii italieni au avut un punct de vedere obiectiv şi pertinent. Normele UE, cum aţi susţinut şi voi, nu permit instituirea unui sistem paralel de control al ordinii publice.
  E important să obţineţi o rezoluţie a Parlamentului European cât mai curând. Ar fi grozav dacă v-aţi putea asocia pe acest proiect toţi parlamentarii români aflaţi la Bruxelles. Succes! Suntem mândri de tine.

 3. Corina,
  Mult Succes !
  Da, suntem mândri de tine şi-ţi suntem cu sufletul alături ! Eu am ratat conferinţa, dar mi-a fost relatat telefonic, de către cineva drag mie, şi-mi povestea cu mânrie : ” Corina noastră… ” şi are dreptate, pentru noi, românii sunteţi acolo, pentru imaginea României , da, Corina Creţu a fost în Fâşia Gaza,acum e la Roma, pentru noi !
  stimă şi respect pentru implicarea şi eforturile tale, ale tuturor celor ce vă străduiţi cu adevărat, că de vorbăraie, hăhăit şi promisiuni….
  Sibilla

 4. Pingback: Relatare “realistă” a unei vizite la Bruxelles (IV) « Gabriela Savitsky

 5. @exasperat
  La comentariul de mai sus al lui „exasperat” ar fi de facut unele observatii:
  – Ad. Nastase nu e socialist, deci de stanga, ci social-democrat, deci de centru-stanga. Pentru mine e o deosebire mare.
  – A avea relatii civilizate, chiar bune, cu un prim ministru din alta tara, presupune cunoasterea bine de amandoi a unei limbi straine si un nivel de cultura pe care Nastase il are in mod cert, dar nu cred ca Boc il poseda la acelasi nivel.
  – In orice caz pentru a stabili contacte afabile cu un om politic strain, nu trebuie neaparat sa duci discutii doctrinare cu el. Cioroianu e stupefiat ca Boc si Berlusconi nu discuta despre soarta mondiala a dreptei, dar dovedeste prin asta doar ca este un naiv. Ce relatii o fi avand el cu alti ministri de externe de pe vremea cand era in guvern?

 6. Te admir Corina pt. darzenia cu care faci lucrurile sa se intample, pentru indrazneala de a faci pasi in directii potrivnice si pentru staruinta de a merge pana la capat de drum.
  O zi minunata, draga mea,

 7. Draga Crina este de apreciat mult faptul ca susti cu multa obstinatie cauza romanilor din Italia si nu numai.Tin sa te felicit pentru modul condescendent pe care ii adopti cand vine vorba de astfel de conflicte dar… intai de toate ar trebui ca actuala clasa politica din tara sa poata intelege problema si sa poate emite anumite acte normative prin care sa poate disciplina atat pe tigani cat si pe romanii care incalca legea pentru ca mai apoi sa intrii tu in actiune si sa solicitii comprehesiunea Italiei sau a intregii Europe.Cata vreme tu ca europarlamentar nu ai un suport veridic in tara si cat in Romania tiganii se bat in Mall in plina zi, cat romanii sunt vexati pe litoral pe strda la cumparaturi etc de agresivitatea rromilor si nimeni nu i-a nicio masura concreta iar autoritatiile statutlui vin doar sa constate incidentele nu putem vorbii de un stat europenan in cazul Romaniei ci doar de un stat pentru care ministrul integrarii de la acea vreme si altii care au crezut in revirimentul U.E. s-au luptat sa devina european.In rest tu te mai lupti acum sa decelezi fatul ca romani sunt oameni buni si disciplinati dar fara un suport real din partea clasei politice totul este in van.

 8. Pingback: Greenfield blog Autumn Edition » Blog Archive » Patru europarlamentari romani se afla la Roma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s