Situatia copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate

La dezbaterea in plenul Parlamentului European a situatiei copiilor migrantilor din UE, am sustinut urmatoarea interventie:

 

Reprezint tara membra a Uniunii Europene care are, in ultimii ani, cea mai intensa emigratie in scopul muncii in strainatate. Drept urmare, societatea romaneasca a resimtit atat beneficiile emigrarii, cat si dezavantajele. Banii trimisi acasa de romanii plecati la munca in strainatate au contribuit la reducerea saraciei, dar familiile in care unul sau ambii parinti lucreaza in alta tara sufera in urma schimbarilor din viata lor.

 

Situatia cea mai frecventa este aceea a lasarii copilului in grija unuia dintre parinti, a unei rude sau a prietenilor. S-a remarcat o deterioare a relatiei copilului cu parintele ramas acasa si au existat cazuri in care copiii au fost abuzati tocmai de cei carora le-au fost incredintati. De asemenea, ponderea copiilor care au avut probleme cu Politia este semnificativ mai mare in randul celor care au parinti migranti fata de ceilalti. O mare parte dintre copiii emigrantilor sunt atrasi de la varste fragede spre bande de cartier si delincventa. Situatia lor scolara este slaba in general, multi fiind corigenti si avand o conduita devianta, iar rata abandonului scolar are proportii alarmante in cazul lor.

 

In general, dupa cum releva toate studiile in materie, starea psihica a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate este negativa, ajungandu-se pana la suicid, pentru ca se simt abandonati si nefericiti. Din pacate, in zonele din Romania de unde provine masiv forta de munca emigrata – mediul rural si orasele mici si medii – circa 85% din scoli nu au psiholog.

 

Chiar daca incepand cu ultimul trimestru al anului trecut se observa o usoara tendinta de scadere a numarului copiilor cu parinti plecati in strainatate, ca urmare a intoarcerii acestora acasa pe fondul crizei economice, situatia afecteaza in continuare aproximativ jumatate de milion de copii. Neglijarea de catre autoritatile nationale si europene a fenomenului copiilor lasati acasa de parinti este o dovada de iresponsabilitate fata de prezent si una de inconstienta fata de efectele viitoare ale acestei situatii.

 

De aceea, cred ca este necesara implicarea Comisiei Europene prin sustinerea unor programe de asistenta psihologica si consiliere, precum si de prevenire a abandonului scolar, a comportamentelor delincvente, a traficului de copii si a exploatarii prin munca a minorilor.

Reclame

24 de gânduri despre “Situatia copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate

 1. De ce nu exista psiholog in 85% din scolile din Romania? Nu avem cadre? Nu avem o platforma care sa includa si aspectul acesta al consilierii si asistentei psihologice?
  Ar fi interesant ce fel de scoli reprezinta acel procent de 15, unde exista psiholog? Din mediul rural, urban, orase mari, comune mici, sectoare instarite, zone sarace? Si, de asemenea, care sunt rezultatele inregistrate in scolile cu asistenta psihologica.

 2. Vorbe,vorbe,vorbe……….dar cu practica si implicit cu faptele…..execrabil.
  „Banii trimisi acasa de romanii plecati la munca in strainatate au contribuit la reducerea saraciei” si faptul economia a duduit.

  „Banii nu inlocuiesc iubirea si grija parintilor.”Da dar datorita acelor bani oamenii nu au murit de foame.
  „Neglijarea de catre autoritatile nationale si europene a fenomenului copiilor lasati acasa de parinti este o dovada de iresponsabilitate fata de prezent si una de inconstienta fata de efectele viitoare ale acestei situatii.”

  Din autoritatile acelea nationale de care vorbiti dv sa nu uitam ca sunt romanesti.Din cadrul acestor autoritati si dv faceti parte.
  Imi permit sa va intreb:din banii aceia pe care dv ii incasati la PE(si vorba aceea sunt destul de multi si virf si indesat)ati „reusit” sa donati si niste fonduri pentru niste copii sarmani?
  Dv si ceilalti „trimisi” din partea Romaniei in afara de vorbe mai faceti si cite o fapta buna?
  Adica pot sa inteleg ca 1000 de ieuroi din partea unuia nu inseamna mult dar daca va „aliati” toti PE-isti se stringe lunar cred ca 35000,adica pe an sa tot fie 420000 ieuro.Aveti idee ce se pot face cu aceti bani?

  Si grecii si spaniolii si portughezii si italienii si irlandezii au plecat la munca prin strainataturi si nu cred ca au avut nevoie de psiholog.Aceasta este o noua gaselnita politica si are scopul de a atrage voturile.Sa nu-mi spuneti ca nu stiu ce scoala din virf de munte o sa aiba fonduri alocate pentru asa ceva.Este un fals grosolan si o metoda de a pasa pisca la altii.
  Asa ceva este inadmisibil.

 3. Corina, este excelenta ideea acestui post, ai pus puncrul pe „i” ca de obicei, cu mult profesionalism, claritate si fermitate.
  Educarea si ingrijirea atenta a copiilor, nevoia lor permanenta de afectiune sunt puncte extrem de nevralgice ale societatii timpului prezent pe care-l traim, dar din nefericire, sunt tot mai greu indeplinite cu succes.
  Copiii reflecta starea de sanatate si de vigoare a natiunii, toata forta viitorului ei si merita toata stradania parintilor ce le-au dorit venirea pe lume.
  Iata o „Scrisoare deschisa pentru parintii plecati in strainatate”, adresata de Inspectoratul scolar Judetean Iasi, la 06.06.2006, ce s-a dorit a fi un demers de suflet, realizat realist si implicat, inca de la acea data:
  „Plecarea Dumneavoastră la muncă în străinătate este un sacrificiu deosebit pe care îl faceţi pentru întreaga familie. Gândul că şi el, copilul, va avea un calculator, o cameră numai a lui, o vacanţă frumoasă – vă dă putere să rezistaţi, să strângeţi dorul în suflete şi să rămâneţi printre străini până la expirarea contractului.
  Pentru că suntem partenerii Dumneavoastră trebuie să vă fim loiali. De aceea vă aducem la cunoştinţă rezultatele unor triste statistici şi concluziile studiului „Singur acasă”, realizat de psihologii noştri prin monitorizarea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. Copiii rămaşi acasă prezintă tulburări de somn, de nutriţie, nu mai vor să comunice sau aleg minciuna. Randamentul şcolar scade, devin agresivi la pubertate, fug de acasă şi de la şcoală, sunt timizi şi frustraţi la vârsta plină de idealuri a adolescenţei. În cazuri limită, unii copii aleg sinuciderea pentru a-şi manifesta revolta, ca măsură extremă.
  Şcoala poate prelua, prin învăţători, profesori, diriginte şi psiholog, o parte din îndatoririle Dumneavoastră, dar trebuie să ştiţi că nimeni nu vă poate înlocui în sufletul copilului. Puteţi preveni crizele, etapele vârstelor dificile, comunicând mereu cu copiii Dumneavoastră prin telefon, prin scrisori şi vacanţe petrecute împreună. Dacă trebuie neapărat să plecaţi, lăsaţi copiii în grija persoanelor care se pot implica afectiv în relaţia cu ei, care să poată suplini nevoia de comunicare, sfatul părintelui, să menţină contactul permanent cu şcoala.”
  Te felicit inca o data pentru reliefarea acestui fenomen si-ti doresc ecouri concrete, eficiente la toate neobositele tale demersuri!
  O zi de primavara cu mult senin si semne bune! 🙂

 4. @exasperat:
  85% este procentul scolilor din mediul rural si din orasele mici si medii care nu au psiholog, dupa cum am precizat in interventia mea. Din cate stiu, la nivelul intregii tari mai putin de 50% din scoli ofera consiliere psihologica elevilor. Dupa cum stiti, e o criza tot mai acuta de personal in invatamant si ma refer la materii de baza. Calitatea profesionala a noilor generatii de cadre didactice este, de asemenea, pusa in discutie. Asadar, ne confruntam cu un minus deopotriva cantitativ si calitativ la acest nivel. In ceea ce priveste diferenta intre rezultatele inregistrate in scolile cu asistenta psihologica si cele fara, e interesant, intr-adevar, daca exista un studiu in acest sens. Totusi, cred ca esentialul este acest deficit imens de psihologi tocmai in mediul in care sunt cei mai multi copii lasati singuri de parinti.

  @Marius Mina:
  Am mai spus-o, Parlamentul European nu e o scoala politica, iar miza activitatii in acest for este prea mare pentru a fi lasata la indemana unor incepatori, chiar daca ar dovedi calitati iesite din comun. Nu cred ca e normal sa-si inceapa cineva cariera politica direct in Parlamentul European, sarind pe baza numelui de familie niste etape esentiale in formarea unui om politic.

  @Mihaella1:
  Studiile efectuate au demonstrat ca acesti copii cu parintii la muncain strainatate sufera din lipsa de ocrotire parinteasca, desi beneficiaza de o stare materiala buna si de oportunitatea de a-si largi la o varsta frageda orizontul de viata, vizitandu-si parintii in tarile in care muncesc. Din pacate, e nevoie de mai multa afectiune si atentie in perioada deosebit de sensibila a formarii personalitatii.

  @Carlova Cristian:
  Faptul ca nu fac publicitate nu inseamna ca nu fac donatii. In rest, nu am de gand sa raspund unui asemenea mod de abordare.

  @Pescarusul argintiu:
  Multumesc frumos pentru aprecieri. E o initiativa excelenta aceasta a Inspectoratului Scolar al judetului Iasi si ea cred ca ar trebui multiplicata la nivel national. Eu inteleg ca pragmatismul si nevoia sunt resorturile care ii mana pe oameni la munca in strainatate, dar nu trebuie sa-i lasam, acaparati de griji si munca, sa devina indiferenti la soarta propriilor copii. O campanie de sensibilizare in acest sens ar fi binevenita.
  O seara placuta tuturor!

 5. Dna Cretu

  cu toate ca acel comentariu are o tenta rautacioasa nu avea direct si strict doar persoana dv.
  Probabil ca este mai bine sa nu faceti publicitate caci asa ar putea fi interpretata de catre unii.
  Da modul de abordare este superficial si chiar ironic dar cum ar trebui sa fie comentariul meu dupa ce eu citesc ca de fapt este datoria europei sa ……….
  1.In primul rind ca acei ce au „gonit” cetatenii din tara au fost guvernantii in fruntea carora se afla ……adrian nastase,mare „caracter”.
  2.dv spuneti:”este necesara implicarea Comisiei Europene prin sustinerea unor programe de asistenta psihologica si consiliere, precum si de prevenire a abandonului scolar, a comportamentelor delincvente”
  si eu va intreb CUM sa vina Comisia Europeana in Romania si sa sustina programe cind fostul min. da la sanatate a spus ca vrea oficializarea spagii in si pentru spitale iar actualul ministru traieste din Ferrari vindute la spitale ca de ca medic nu s-a descurcat?DECI,CUM?
  3.De vorbit vorbim toti dar cu exemplele personale nu prea se practica.
  Si cazul dv ca si alti PE-isti ar fi benefic si sa nu discutam de bani ca de,la citi bani incasati….. 1000 de ieuroi lunar donatie este vax.Si aceasta donatie ar trebui sustinuta de catre tori PE-istii si ar fi un inceput pe care bineinteles ca vor veni altii sa-l continue(in momentul in care nu mai esti membru) si uite asa…….din generatie in generatie poate reusiti sa faceti si cite o fapta buna.DECI?

  Cu aceasta se creeaza si ceva locuri de munca si probabil un stabiliment si sa nu uitam exemplul fundatiei care o sa valoreze totusi ceva.Actiunea va atrage si alti sustinatori dar daca voi PE-istii nu exemplificati!!!!!

  Am o rugaminte:
  Daca va faceti timp va transmit o lista cu niste cartiere din niste orase europene si sa va duceti pe acolo si sa-i intrebati daca au auzit de ……..
  PE-isti.Oare de ce?Dv stiti (cunoasteti)ce este saracia?dv cunoasteti ce inseamna sa fi respectat in tara de adoptie iar in tara ta sa fi tratat ca un gunoi?Stiti ce inseamna ca legea sa fie respectata si sa nu fie nevoie de spaga la politist,doctor,politician,primar sau alte animale?
  stiti dv ca minciunile/ineptiile politicienilor romani provoaca scirba?

  dv stati acolo confortabil pe un scaun de membru si va mai tresare cite o idee asa pe neasteptate cum sa mai facem niste combinatii sa mai luam niste ieuroi de la ieuropeni.Pai cum ii folosesti cind alde mazare,vanghelie si altii nu stiu cum sa mai fure ca nu au atitea miini.Si sunt colegii dv.Pai cine-i mai vinovat prostu’ care a dat banii,smecheru’ care-i convinge sau baiatu’ ala destept care-i fura?

  Puterea exemplului

 6. Să nu uităm de nefericita dezincriminare a incestului din noul Cod. Promiscuitatea din familiile destrămate, abuzul asupra copiilor sunt mari probleme, din păcate subiecte tabu şi de aceea mai greu de depistat şi vindecat.

  Cu o serioasă implicare a asistenţilor sociali s-ar putea salva câteva vieţi de infernul incestului. Dar salariile şi statutul acestei meserii sunt deja altă discuţie.

  Cu stimă,
  Mădălina

 7. Carlova,
  te-ai gandit vreodata ca s-ar putea sa fi cazut in cap cand ai fost mic? Nu e catusi de putin o jignire, e strict o curiozitate. In afara de buba asta din copilarie pt care nu ai evident nici o vina, asta ti-a fost soarta, prezinti caracteristicile tipului de roman care cade usor prada demagogiei. In locul unor solutii de profunzime si a unei abordari civilizate si cu adevarat politice, nu doar latrate a unei probleme tu ce vrei? Ceva maruntis donat habar n-ai pentru ce – atentie! dna Cretu vorbea despre copiii unor oameni care s-au dus sa castige bani, deci copiii aia nu de bani au nevoie ci de niste sentimente si un pic de grija ca sa n-o ia pe aratura! Si mai ce vrei? Sa-si lase serviciul omul si sa se duca in Spania ca sa ce? Iti mai si spune ca europarlamentarii au pastrat moment d ereculegere. Tu nu si nu, ca sa se duca in Spania. ca sa ce? cui foloseste ca se duce Corina Cretu in Spania si aprinde o lumanare in loc sa pledeze la parlamentul european in probleme grave ca romii sau copiii muncitorilor din afara? Chiar dnei Cretu nu cred ca-i poti reprosa ca nu se preocupa de romanii din strainatate dar esti prea orbit de patima ca sa mai vezi cine ce merite si pacate are asa ca preferi sa judeci la gramada si sa inchei cu o injuratura sa te racoresti.
  Te inteleg dar asta nu ma ajuta sa te respect.

 8. Vă supun atenţiei, ca întărire la cele subliniate şi foarte limpede şi bine punctate de Corina, un alt aspect :
  – mulţi părinţi sunt divorţaţi sau în divorţ, copilul rămas în grija unuia din părinţi, se trezeşte pe nepusă masă că ŞI acesta-l ” părăseşte ”, pleacă la muncă-n străinătate ca să-i asigure un trai mai bun, rămâne-n grija să zicem a unei surori a mamei, anturajul, frustrarea, neglijarea , etc., etc, îl determină să fugă de pe acasă, să se înhaite cu tot felul de ” binevoitori ”. La intervenţia organelor de poliţie, a unor sesizări, acel copil ajunge într-o instituţie de ocrotire, în care instituţie, psihologul e unul singur şi ăla pila, ruda, cuiva, presupunem că acel psiholog e şi începător şi cu un ” profesionalism ” …. dirijat. Copilul, fuge din instituţie, să zicem că e o fată şi că are în jur de 15 ani, că trec 4 luni de la fuga din instituţie, repet, părinţii divorţaţi, unul dezinteresat, celălalt în străinătate, instituţia tace, demersuri timide pt găsirea minorei şi acelea doar de suprafaţă, ca să tacă cei ce insistă … cui credeţi că pasă unde e minora, ce-a făcut în acest interval de timp, e căutată cu adevărat, sau … se întâmplă ca o regulă nescrisă şi atât de bine cunoscută în protecţia copilului din România , adicătelea, se aşteaptă să treacă o anume perioadă de timp, apoi se întruneşte Comisia Minorilor şi, respectiva minoră fugită din instituţie e revocată, scoasă din sistem. Hârtiile sunt ok, instituţia scapă de ” problemă ”, restul … Dumnezeu cu mila !
  Are cineva ideea câte asemenea cazuri se petrec ?
  Aceste minore ajung victimele traficanţilor, peştilor, se fac bani frumoşi de pe urma lor, tăcerea tuturor autorităţilor, instituţiilor abilitate, spun limpede că există o înţelegere tacită a unor baroni locali cu mediile infracţionale, bani se…. distribuie, ” frăţeşte ”, totul e bine mersi… pt unii, NU şi pentru copiii abuzaţi, ajunşi la cheremul ” grijii statului ”. Cui pasă ? Şi nu e decât un exemplu dar atât de multe astfel de cazuri… 😦
  Să nu fie nimeni în pielea acstor copile, nimeni, sunt la îndemâna tuturor, ” marfă proaspătă ”… da, aceasta e expresia !
  Am dat acest exemplu şi nu un altul, deşi sunt zeci de alte exemple triste, dureroase, pentru că, astfel de copile sunt cele mai vulnerabile, uşor de manipulat, de corupt, de folosit ş.a.m.d. Să credeţi ce spun, că doară nu plătesc la acest moment faptul că am scris sau am vociferat la adresa lui scatapievici sau Geoană, sau Bîăsescu, NU ! Oricine scormoneşte astfel de dedesubturi e declarat nebun şi-apoi , citez, ” vede el ” şi se întâmplă şi din nefericire tot mai ales şi cu consimţământul aşa ziselor autorităţi, da, a tuturor factorilor ce-ar trebui să se implice, pentru că tăcerea, neimplicarea, dezinteresul, etc, se numesc consimţire !
  Vă invit să spuneţi voi, ce poate însemna hălăduiala pe străzi continuă pe timpul nopţii a minorelor din instituţie cu ştiinţa tuturor hălora ce nu prididesc să trâmbiţeze ” interesul superior al copilului ”… asta la simpozioane, rapoarte de activitate, etc, că-n realitate… eu una m-am convins, da, pe pielea mea, ” politica e următoarea : minorele instituţionalizate ” trebuie ” să hălăduie, nimeni nu trebuie să facă valuri, poliţia face demersuri, unele timide, altele la insistenţe ceva mai vizibile dar, tot se ajunge la procurori cu ” renume ”, sau, poliţia le aduce înapoi în instituţie şi tovarăşi din personal buni colaboratori ai unor infractori le facilitează din nou şi din nou plecarea din instituţie pentru reluarea frecventării unor anturaje, ” activităţi ”, însă…. orice demers se loveşte-n cele din urmă de nimic altceva decât de Legea Tăcerii, adică, protejarea imaginii instituţiei şi-a funcţiilor unora, nicidecum protecţia copiilor, să fie clar !
  Comisia Europeană e de dorit să nu neglijeze şi astfel de aspecte, să ia de guler responsabilii, atât părinţii cât şi statul autorităţile statului ar trebuie să-şi asume la cel mai serios mod responsabilităţi în ce priveşte grija copiilor, e mult de discutat, cazuri şi aspecte mult mai multe, dar, din nefericire, se preferă cel puţin la nivel de ” protecţie a copilului ” inducerea falsei idei că sunt cazuri izolate, că nimic nu se întâmplă, că unii exagerează, etc., ori nu e aşa !!! E mult mai îngrijorător decât am încercat eu să vă atrag atenţia prin acest UN exemplu. Şi-mi vine să urlu de neputinţă… e un semnal de alarmă pentru autorităţile statului, un mesaj : să facă dracului controale inopinate în instituţii şi să le facă amănunţit, să ceară explicaţii, să fie traşi la răspundere împieliţaţii ce nu fac decât să-şi umple conturile din… ” protecţia copilului ”, care copil, ajunge la mâna… peştilor… un cerc, nu-i aşa ?
  Am deja ” pe suflet ” un număr mare de suflete pe care geaba am vrut, NU AM REUŞIT SĂ LE AJUT, pentru că…. NU S-A DORIT ! Mulţi, deja în afara sistemului, în voia ” sorţii ”, la mâna numai Dumnezeu mai ştie a cui…
  Psihologii… iar zic, că mi s-a dus buhul că nu pot să tac, măcar să apuc să le zic pe toate, doar o auzi careva undeva, poate … mulţi psihologi, ajung în instituţii săse ocupe cu : achiziţii alimente, membri în comisiile de disciplină, instrumentele şi uneltele şefilor ce le-au dat pita, iar de copii, de problemele lor, de tulburările de comportament specifice vârstei, se ocupă …. anturajul, căci aceşti copii consimt să se integreze în grupul care-i acceptă, care le acordă atenţie, care răspunde la aşteptările lor, le acoperă aria de preocupări, că dacă ei adulţii au altfel de ” preocupări, nu ? De ce spun acestea ? Pentru că adevărul e că NU criteriul competenţei primează la angajare, nu altceva decât să fi docil şi la cheremul şefilor, şi atunci vrem rezultate, iată-le, minore pe străzi, da noi simulăm ” grija pentru copii ” !
  Credeţi că-i pasă cuiva, că tresare cineva ? O da, eşti trimis în instanţă dacă ai ceva de zis, ca să te saturi, dacă nu ştii să taci şi cum justiţia e altă rotiţă- angrenajul… sistemului ticăloşit, dai din lac în puţ, cu capul de pereţi dacă nu mai suporţi, oricum , nimic nu se schimbă, panarame şi capi de multe cele sunt menţinuţi în funcţii pe criterii politice. Nu-ţi convine, te găseşti tu deştept, păi eşti invitat şi ” ajutat ” să te duci dracului în altă parte, să nu se mai tulbure afacerile, gunoaiele de sub preşuri sau zulufii vreunei dive, punct.
  Şi-mi cer scuze că am ” păcătuit ” din nou în post, dar, pare-se că asta-i Crucea mea, subiecte trăite… să scriu zeci de romane şi-un gust amar şi destine de care ştiu, de altele chiar nu mai ştiu nimic, s-a avut ” grijă ” !
  Mulţumesc pentru spaţiu. Voi continua să scriu, cu speranţa ca măcar doi din o mie de cititori să citească rândurile şi printre rânduri….
  Sibilla
  P.S. Felicitări, Corina Creţu, tu da, eşti o floricică de stâncă, faci, te implici, dar restul, statul, guvernul, ANPDC-ul, biserica, societatea civilă, ” analiştii ” buni de sfaturi, specialişti în teorii, etc. etc. …. ăştia ce fac ????

  @cîrlovacristian,
  Cu tot respectul,
  Nu Corina Creţu e cheia la toate cele ce le puneţi în discuţe, bârnele sunt mult mai multe şi factorii la fel şi nepăsarea, neimplicarea, porneşte de la noi, educaţa, responsabilităţile pe care trebuie să ni le asumăm, apoi autorităţile , statul, ş.a.m.d.
  Dacă vom continua să dăm cu pietre şi-n puţinii Oameni, rara avis care fac ceva, care au deschidere, apăi zău ne merităm soarta de …. analişti şi-atât. Să nu mă înţelegeţi greşit, dar reproşaţi exact cui nu trebuie, ce-ar fi să cerem nişte răspunsuri acolo unde trebuie pus şi apăsat degetul pe rană ? Dar… noi nu ştim să fim uniţi, uniţi şi pentru cauze nobile, noi tot ce ştim e să ne contrazicem, să fim fiecare din noi moţ, cam aşa… Noi ca părinţi nu avem responsabilităţi ? Statul care prin Constituţie garantează nişte drepturi, nu are responsabilităţi ? Cui dă socoteală pentru ” succesuri ” ? Inspecţia Socială, Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Direcţiile de Asistenţă Socială, Poliţia, Biserica, Consiliile Judeţene, Procuratura, etc. … n-au responsabilităţi şi răspunderi ? De ce să cerem explicaţii şi să lovim în Corina, unul din puţinii români, Europarlamentari care, chiar fac ceva, se zbat, şi pe restul în timpul ăsta, să mă scuzaţi, dar îi doare-n şpiţ şi la 5 km de brăcinari sau zulufi… pe asta se şi clădesc temeliile mafiilor locale, sistemele mafiote, pe zminteala noastră, ne zăpăcesc cu vorbe, ne dezbină, iar noi ca fraieri ne prigonim mâinile ce ne hrănesc, da le pupăm dosul celor ce n-au nici o grijă.
  Opinia mea e că, nu pe Corina trebuie să o interpelăm, avem de luat de guler, direct la şi pe ţintă ! Concret, şi eu am avut de reproşat multor politicinei destule, da m-am dus la ei pe blog, le-am scris direct pe site-irile instituţiei, i-am bălăcărit la mine pe Sfinx, dacă am fi mai mulţi, poate-am reuşi ceva, ceva, dar nu cum procedaţi dumneavoastră, pentru că răspunsurile vina, nu la Corina se află şi nu ea e unul din cei pe care i-aţi exemplificat, nu e corect astfel ! Trebuie să recunoaşteţi . Corina Creţu face, drege, dar noi o ajutăm, o sprijinim ? Dacă da, atunci pe redute la inamici, nu chitiţi pe Corina, ci pe probleme. Încă ceva, atacăm problema, nu persoana, altfel o rezolvăm la Sfântul aşteaptă şi rămânem, noi, românii destoinici la fotbal, bancuri şi ăi mai tari analişti şi-n clanţă, aşa zic eu, şi nu şed, zilnic fac demersuri, zilnic scriu, autorităţilor, ziarelor, etc, dar şi subliniez şi cu aceasta am încheiat, cu o floare două nu se face primăvară, nu ştim să ne organizăm, nu suntem uniţi, nu ştim să insistăm , ne implicăm prea puţini şi prea puţin… cam aşa.
  respecte,
  Sibilla

 9. @Sibilla
  Dna nici nu am spus/gindit cum ca dna Cretu ar fi cheia.Dna are responsabilitatile domniei sale.Cine a investit-o cu aceste responsabilitati?Statul roman?NU,cetatenii sau mai exact cei ceu au votat PSD-ul.Acum ca or fi multi sau putini…..nu mai conteaza.
  Este foarte posibil ca eu sa gresesc.Oricum si daca gresesc si daca nu gresesc ,prin prisma faptului ca „ne-am cistigat libertatea de miscare si gindire” dna poate sa faca ceea ce doreste si ceea ce crede de cuviinta,probabil ca ….ceea ce este bine.
  Este firesc sa existe initiative,unele legislative,altele cetatenesti………..fiecare cu ce se pricepe si bineinteles cu ceea ce a invatat/s-a „specializat”.OK,nimic de comentat pina aici.

  Sunt de acord cu dv ca „bârnele sunt mult mai multe şi factorii la fel şi nepăsarea, neimplicarea, porneşte de la noi, educaţa, responsabilităţile pe care trebuie să ni le asumăm, apoi autorităţile , statul, ş.a.m.d.”
  Pai daca o luam pe puncte si cf realitatii noastre de 20 ani ce observam:
  1.statul(cei care conduc/care-si exercita puterea-n stat) este cel mai prost administrator.
  2.statul „conduce” autoritatile,agentiile,etc…….deci implicit acele agentii sunt sunt de cele mai proaste administratii.
  3.educatia-sper ca faceti referire la educatia de acasa deoarece educatia civica,cetateneasca si din scoli………nu exista,ba mai mult o anumita componenta a educatiei apartine tot statului care de altfel este un prost administrator.

  Teoretic sunt multi factori implicati dar practic ……am ramas noi cetatenii sa ne asumam responsabilitati si obligatii.Bineinteles ca sunt cazuri in care statul plateste pe acei cetateni care depun activitate in acel domeniu si dupa caz mai mult sau mai putin.

  Deci-teoretic-toata puterea sta la noi dar practic?Pai la stat.
  Dv realizati ca acest stat este dominat doar de catre anumite „cercuri” care nu doresc sa scape friiele din mina?Deci practic este o lupta de clasa intre „ielite” si restul cetatenilor.
  Dv si altii probabil ca o sa considerati ca arunc cu pietre in putinii oameni care ne-au mai ramas.Imi pare rau,dar este o interpretare gresita.Faptul ca nu am un limbaj academic este raspunsul meu la faptul ca „iei” ne considera niste prosti care sunt usor de manevrat.
  1.nu sustin un examen de tip IELTS cu dna Cretu
  2.culmea face ca eu asa cum sunt ma „cam” implic in probleme de acest gen iar daca faci acest fapt, normal ca nu trebuie sa te lauzi dar trebuie exemplificat in speranta ca altii or sa te urmeze.Pai acesta exemplul dnei Cretu?Doar o „interventie” legislativa?Si asa ceva este necesar dar tare imi este ca ca o sa se ramina doar la o interventie legislativa-trecutul isi spune cuvintul.
  3.Concret:nu pe dna Cretu trebuie luata de guler dar ma astept ca o persoana care are „autoritatea” dumniei sale sa se duca direct la „sursa” si sa puncteze,dar in acest caz nu cred ca sursa raului sau rezolvarea se afla la acei cetateni care au plecat la munca si la ieuropeni,ci totul pleaca de la statul roman si din aceasta cauza eu cred ca si dna Cretu nu trebuie sa se disculpe deoarece si domnia sa este cetatean si numai dupa aceea devine functionar.Asa ca ……..fiecare ce crede

  Dupa cum suna comentariul domniei sale,eu ar trebui sa inteleg ca doamna si-a facut datoria si deci………ramane sa o rezolvam noi restul,
  sau in cel mai bun caz dna „joaca” rolul de agent constatator.Pai si intr-un caz si in altul realitatea este cu totul alta.
  Pot sa inteleg ca vin alegerile europarlamentare dar dna poate sa participe la acest scrutin si in calitate de independent,nu?Pai asta inseamna risc asumat,sa te delimitezi de………..si sa ai o pozitie proprie-vezi lazslo tocana ala de la ungurime,care a identificat corect citeva probleme si necesitati(ale ungurilor) si ….a fost ales ca independent si culmea are sanse majore sa fie reales.

  Sincer,eu as dori sa ajut pe cel ce face ceva nu pe cel care doar spune caci nu este necesar si firesc sa existe zece cu mapa si doar unul cu sapa.
  Dna Cretu este responsabila daca doreste sa striga rindurile in jurul unor pesedisti gen ponta,sirbu,corlatean,nastase,severin,rovana,s.a.m.d. este la fel de vinovata vorba aceea :spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti.Credeti ca este absurd?Faptele sunt foarte clare dar daca dv si/sau altii aveti un mod propriu si diferit de interpretare……ce pot sa spun…….gusturile nu se discuta.Fiecare cu ce il doare si probabil ca aceasta este numai si numai „problema” mea.

  Numai bine

 10. @ Marc Antoniu

  Dle/dna doriti sa va „ofer” un raspuns pentru:
  „…..te-ai gandit vreodata ca s-ar putea sa fi cazut in cap cand ai fost mic? Nu e catusi de putin o jignire, e strict o curiozitate. In afara de buba asta din copilarie pt care nu ai evident nici o vina, asta ti-a fost soarta, prezinti caracteristicile tipului de roman care cade usor prada demagogiei….”

  si pentru:
  „In locul unor solutii de profunzime si a unei abordari civilizate si cu adevarat politice, nu doar latrate a unei probleme tu ce vrei?”

  Pentru mine exista,probabil medicamentatie-posibil ca o sa fie si adecvata,dar pentru dumneata exista doar doua „chesti” depinde pe care o alegi:
  1.Eutanasiere
  2.Sterilizare

  Sa inteleg ca acea solutie de „profunzime” este o plenara in care sa se discute despre cum „sa pledeze la parlamentul european in probleme grave ca romii sau copiii muncitorilor din afara”.
  Da este un punct vedere foarte bine fundamentat caci statul roman este foarte implicat.
  Mesajul meu este destul de clar : cu vorba si cu fapta se rezolva situatiile de acest gen.Sau dv considerati ca este de ajuns doar sa se vorbeasca?

  Parerea mea asa de „cazut in cap” si a carui vina nu o port si vorba aceea a dv „asta imi este soarta” orice alegeti sa fiti sigura/sigur ca va este benefic si dv si mediului unde traiti.

 11. @Sibilla, intreaga activitate de protectie a copilului sub autoritatile guvernamentale este cam opaca, si asta pentru ca aceasta activitate este politizata – asa cum ai remarcat pe propria piele. Copiii din institutiile romanesti „de protectie” au putine sanse sa se integreze in societatea romaneasca, si celor mai multi le este incalcat dreptul la o familie, asa cum consemneaza toate conventiile internationale in domeniu. Adoptia in Romania este inca un subiect tabu, unde diversi indivizi fara pregatire profesionala sunt numiti pe motive politice. Oare de ce pina astazi, 12 martie inca nu sunt prezentate date statistice despre numarul copiilor adoptati in 2008 in Romania pe site-ul Oficiului Roman pentru Adoptii? Acestia sunt copiii Romaniei, de ce statul are monopol asupra acestor informatii? Sunt secrete de stat copiii Romaniei?

  http://www.adoptiiromania.ro/statistici.aspx

  La ORA sunt probleme, sunt oameni care ar trebui sa aibe responsabilitate si profesionalism insa nu au. In toata nebunia asta cu asa-zisa „criza” cine sa mai adea atentie si subiectului acesta? Copiii „protejati” din sistemul autodeclarat „model” din Romania sunt din pacate pe ultimele locuri in prioritatile oamenilor politici, iar glasul lor razbate firav in media. Romania ar trebui sa dea mai multe drepturi acestor copii, incepind de la a avea un cuvint in legile care se fac pentru ei si terminind cu proceduri de adoptie transparente, care sa le permita acestor copii sa isi gaseasca un camin iubitor in Romania, si daca nu in Romania, in alta tara. Fara o familie iubitoare, copiii acestia ajunsi adolescenti si apoi oameni maturi vor avea de suferit o viata intreaga, fiind marcati de lipsa familiei in viata. S-a intrebat oare cineva de ce avem atitia asistenti maternali, si de ce copilasii mici nu pot fi adoptati in Romania?

 12. @Marc Antoniu
  in cazul in care nu te-ai eutanasiat

  si Corina Cretu

  poate va ajuta urmatorul link http://www.dh.gov.uk/en/SocialCare
  si poate reusiti sa-mi aratati si mie unde cer britanicii ajutorul si implicarea CE.Chiar sunt curios.
  Daca doriti va mai „trimet” si alte link-uri de la alti ieuropeni.

  Faptul ca vin si discuta acolo in comisii este…..spalatura de vase pentru Romania deoarece responsabilii se afla pe teritoriul Romaniei ci nu la comisii.
  Doriti sa eradicam coruptia dar avem nevoie de ajutor.Ok,dar ajutor nu inseamna ca ieuropenii trebuie sa traga la jug iar noi romanii sa stam in caruta.Cind o sa va scoateti mentalitatile acestea din cap poate ca o sa progresam.Pina atunci……….

  numai bine
  PS
  1.Marc Antoniu-corect ar fi Marcus Antonius
  2.dle/dna vedeti ca respectivul s-a sinucis dupe ce si-a…rezolvat consoarta.Asa ca …..mare atentie.Be safe

 13. Corina, subscriu la tot ceea ce ai scris tu. Vreau sa adaug insa ceva pentru ca sa nu mai spuna dl Carlova Cristian ca e doar o gaselnita.
  Realitatile percepute in mod direct se pun la socoteala, domnule Carlova? Asa credeti ca e un subiect important si o problema reala?
  In anii 2001-2002 eram in Cluj. Locuiam in Manastur, un cartier destul de mare, muncitoresc. Pe langa blocul meu, era o trupa de copii intre 14-18 ani. Parintii erau plecati in strainatate la munca. Erau in grija rudelor, a bunicilor. Nu erau violenti si inca mai pastrau ceva urme din educatia primita. Dar: chiuleau in nestire de la scoala, scriau scutiri false, minteau pe rupte adultii in grija carora fusesera lasati, cheltuiau banii de la parinti pe jocuri mecanice, pe tigari, bautura in baruri cu manele si cum aveau mult timp liber, incepusera sa sparga masinile din cartier. Li se parea distractiv. Practic nu le trebuia nimic din ceea ce luau din masini, voiau doar sa isi dovedeasca ce buni sunt, ca pot face asta si ca nu ii prinde nimeni….unul dintre ei a sarbatorit odata cu majoratul si prima lui problema din viata: lasase insarcinata o fata mai mare decat el cu vreo zece ani (la capitolul inconstienta ea avea din plin, dar oricum bataia de cap ulterioara a fost si a lui)….asta se intampla prin 2001. Si mi se pare varianta soft. Pentru ca lucrurile erau la inceput. Nu stiu ce s-o mai fi intamplat cu acesti copii in anii astia, dar daca au continuat cum au inceput….nu cred ca au ajuns prea bine.

 14. Va felicit pentru problemele abordate si promovate in PE! Aceasta este, intradevar, una din problemele reale a Romaniei! Sunt cazuri din cele mai tragice iar cel povestit de Sibilla este cutremurator! Cred ca una din solutiile promovate si anume alocarea in scoli a unor psihologi poate, macar intr-o proportie simetrica cu cei care isi fac datoria, sa aduca o usurare in sufletele acestor copii. Sunt si copiii care desi nu au parntii plecati din tara, la munca, au parinti ”lipsa” din diverse motive. Si acestia ar putea fi ajutati! Numai ca asa cum a sesizat Sibilla, multi dintre psihologii din diverse institutii, doar semneaza statul de salariu! Uneori chiar simt ca mentalitatea unor cetateni a acestei tari, de a-si fura singuri caciula, este de neinlaturat!

 15. Pingback: Parinti care pleaca la munca in strainatate nu-si mai pot lasa copiii de izbeliste « caleaeuropeana.ro

 16. Pingback: Discuţie despre eutanasiere | Ilar

 17. Sa zicem ca fata de 15 ani fuge de acasa, iar parintii sunt plecati in strainatate. Bunicii si rudele pot sa sesizeze politia fara parinti? Sau trebuie sa astepte parintii ca sa poata depune o plangere.

 18. ma intereseaza cun profil al copilului cu parintii plecati la munca in strainatate care este in risc de abandon scolar: ce comportament are un astfel de copil? ma poate ajuta cineva??????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s