Raspunsul Comisiei Europene despre restrictiile pentru lucratori romanii

Am primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind eliminarea barierelor de pe piata muncii din UE. In sesizarea adresata in calitate de membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din Parlamentul European, subliniam caracterul injust al diferentierilor de statut intre cetatenii Uniunii Europene, ca urmare a prelungirii restrictiilor privind accesul romanilor pe pietele muncii din o parte din vechile state membre ale UE si ceream Comisiei Europene sa se implice mai mult in aceasta privinta.

 

Comisarul pentru Munca si Afaceri Sociale, Vladimir Spidla, arata, in raspunsul din partea Comisiei, ca restrictionarea temporara a libertatii lucratorilor romani si bulgari de a munci in unele state ale UE nu este o discriminare, intrucat acest drept de limitare a accesului pe piata interna a muncii este prevazut de regimul provizoriu stipulat in tratatul de aderare a celor doua tari est-europene.

 

„Comisia a concluzionat că impactul general al mobilității post-extindere a fost pozitiv. Comisia recomandă statelor membre care continuă să restricționeze accesul la piața muncii să-și revizuiască pozițiile ținând cont de experiența, în general pozitivă, rezultată din libera circulație a lucrătorilor din noile state membre și de absența unor perturbări semnificative ale piețelor muncii. Comisia salută decizia a patru noi state membre de a-și deschide, începând cu 1 ianuarie 2009, piețele muncii pentru lucrătorii bulgari și români ca urmare a raportului”, se arata in raspunsul Comisiei Europene.

 

Renuntarea de catre Grecia, Portugalia, Spania și Ungaria la restrictiile impuse romanilor si bulgarilor este un semn incurajator, mai ales ca unul din acestea, Spania, este statul membru al UE cu cei mai multi lucratori romani. Desigur, e un progres faptul ca exista, de acum, o majoritate de 14 state din 27 care aplica legislatia europeana privind libera circulatie a lucratorilor, iar de la 1 mai 2009 lor li se va alatura si Danemarca. E ingrijorator, insa, faptul ca, asa cum se arata si in raspunsul Comisiei, chiar daca, potrivit legislatiei europene, restricțiile privind accesul la piața muncii devin caduce dupa cinci ani de la aderare, acestea pot fi totusi prelungite cu inca doi ani, in cazul in care statul membru considera ca exista riscul unor perturbari grave pe piata proprie fortei de munca, fiind necesara doar notificarea Comisiei in legatura cu mentinerea restrictiilor.

 

Asa cum arata raportul CE si experienta tarilor mentionate, Spania fiind exemplul cel mai elocvent, mobilitatea fortei de munca in interiorul Uniunii Europene dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 a avut un impact pozitiv, neexistand nici un fel de justificare sociala sau economica pentru prelungirea unor restrictii cu caracter protectionist care – le place sau nu unora acest termen – discrimineaza si mentin falia dintre cetatenii europeni care se pot bucura de libera circulatie si cei care sunt privati de acest drept elementar. De aceea, sper ca si celelalte 12 tari occidentale vor proceda in perioada urmatoare la deschiderea portilor pentru lucratorii romani. E de datoria noastra sa continuam presiunile in acest sens.

Reclame

4 gânduri despre “Raspunsul Comisiei Europene despre restrictiile pentru lucratori romanii

  1. Raspunsul Comisiei este foarte elegant, politicos si usor vag. Realitatea are insa contururi mai ferme. Lucrez in general cu cetateni straini. Cu germani cel mai mult. Am fost uluita, cand am fost intrebata, acum cateva saptamani, daca Romania e membra cu drepturi depline in UE. Nu se refereau la restrictiile de pe piata muncii. Se refereau la statutul nostru, in general, la cine si ce suntem in aceasta Uniune. Suntem perceputi drept cetateni europeni de mana a doua. Si nu as da vina doar pe ei pentru asta. Unii dintre romani isi construiesc o reputatie buna, lor personal si implicit tarii, altii creaza impresii negative si in final ce se stie despre tara asta e compus practic din cumulul impresiilor pe care oamenii le lasa strainilor cu care vin in contact (iar acest amestec de impresii poate genera multa confuzie). Statul, la nivel institutional, nu construieste nici un fel de imagine. Ceea ce e grav.

  2. Ziua buna

    Politic vorbind, da, presiunile in directia asta sunt firesti. Sa speram ca vom si fi ascultati, luati in seama prin ridicarea restrictiilor. Nu as vrea sa dau apa la moara adeptilor teoriei conspiratiilor, insa as vrea sa cred ca istoria pe care o traim nu va ridica alte ziduri pe la mijlocul Europei, ziduri inimaginabile poate acum.
    Toate cele bune
    Flavius

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s