„Problema maghiara”

Ca in fiecare an, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sarbatorita pe 15 martie, a provocat agitatie si controverse. De aceasta data, cea mai mare valva s-a starnit in jurul vizitei presedintelui Ungariei, care sustine ca nu i s-a permis sa aterizeze la Targu Mures, fiind nevoit sa vina cu masina la festivitatile de ieri. Se stie ca ambasadorul Ungariei a fost convocat la Ministerul nostru de Externe si a fost avertizat ca autoritatile romane nu considera oportuna vizita sefului statului maghiar, intrucat acesta doreste sa sustina ideea autonomiei teritoriale a zonelor din centrul Romaniei cu populatie preoponderent maghiara. Intentia presedintelui Solyom fusese exprimata, de altfel, deschis la Budapesta, la conferinta de presa comuna cu presedintele Basescu, atunci cand Solyom Laszlo a declarat ca va incuraja in continuare ideea autonomiei teritoriale. In plus, in nota remisa partii romane inaintea acestei vizite, se cerea sa fie asigurate toate conditiile pentru vizita privata a presedintelui Ungariei in ”autoguvernarea Harghita”. O formula sfidatoare si inacceptabila la acest nivel al sefilor de stat, in conditiile in care se cunoaste pozitia autoritatilor romane in aceasta privinta.

Dupa cum am spus si in dezbaterile de ieri dupa-amiaza si azi-dimineata la care am participat, la Realitatea TV, respectiv Antena 3, sunt jignitoare aroganta si agresivitatea unor oameni politici maghiari si incercarea ostentativa de afisare a faptului ca ungurii din Romania sunt doar formal cetateni romani si ca, de fapt, ei apartin patriei-mama, Ungaria, de care ar fi despartiti in mod nedrept. Declaratia de azi a presedintelui UDMR Marko Bela, potrivit careia, daca maghiarii vor fi uniti, acel ”niciodata” preconizat de Traian Basescu pentru autonomia teritoriala se va traduce in ungureste ”in curand”, e noua provocare dintr-o serie amplificata de la inceputul anului si pana acum, fie ca a fost vorba de iesiri ale liderilor de la Budapesta, fie ale politicienilor maghiari din Romania, fie de conferinte si interpelari la Parlamentul European ale lui Tokes Laszlo si ale altor reprezentanti maghiari. Inteleg ca ne aflam intr-un context electoral, ca UDMR e disperata din cauza impopularitatii sale dupa 12 ani la guvernare care n-au adus nimic bun comunitatii pe care pretinde ca o reprezinta, inteleg si ca o data cu lista comuna pentru europarlamentare cu radicalii condusi de Tokes Laszlo asistam la o alunecare periculoasa spre extremism a UDMR. Dincolo de acestea insa, are loc o inveninare a relatiilor bilaterale romano-maghiare si a armoniei interetnice din Romania. In acest context, atitudinea ferma a autoritatilor noastre este binevenita dupa ani de bunavointa si toleranta, interpretate, din cate vedem, drept slabiciuni care lasa loc unor noi excese. Politica aceasta de hartuire permanenta si de escaladare a tensiunii, mai ales in conditiile tot mai grave in plan social si economic ale crizei, este deosebit de periculoasa.

Parerea mea este ca daca exista in Europa o problema maghiara, asa cum incearca sa se acrediteze ideea, aceasta este tocmai problema acestei agresivitati a Ungariei in raport cu statele vecine, prin instigarea minoritatilor maghiare impotriva populatiilor majoritare cu care convietuiesc. Vizita in Romania a presedintelui Solyom a survenit dupa ce Serbia si Slovacia i-au transmis ca nu este agreata prezenta sa la manifestarile de 15 martie din aceste tari. Asadar, avem de-a face cu un focar conflictual care afecteaza cea mai sensibila zona a Europei.

In consecinta, cred ca Romania trebuie sa reactioneze pe trei coordonate. Mai intai, autoritatile noastre sa dovedeasca aceeasi fermitate ca si acum in fata provocarilor, pentru ca s-au dovedit contraproductive cedarile permanente, care au alimentat excesele partii maghiare. In plan intern, clasa politica romaneasca si institutiile statului trebuie sa se implice mai mult in solutionarea problemelor sociale si economice ale romanilor de nationalitate maghiara din Harghita si Covasna, pe cale de a fi izolati intr-un gheto sarac, dominat de o oligarhie ce-si perpetueaza monopolul prin manipularea sentimentelor nationale. Nu in ultimul rand, cred ca e timpul sa cerem institutiilor europene sa avertizeze Ungaria cu privire la politica sa ostila fata de un stat membru al NATO si al UE.

Anunțuri

40 de gânduri despre “„Problema maghiara”

 1. Salve, cara signora!
  Mulţam fain pentru răspunsul dvs. pe tema de faţă dat la precedenta dvs postare…Eu rămân, oricum, la părerea mea, cu taica Ilici care putea închide calea existenţei unui partid pe criterii etnice cam imediat după…evenimentele din 89…

 2. Imi permit sa va intreb:
  Ungurii si reprezentantii lor din Romania cer ”autoguvernarea Harghita si covasna” doar pentru vot?
  De cerut pot cere ce vor,dar dupa cum vedeti ca sa primeasca trebuie cineva care sa le si ofere(prost nu este cel care cere ci ala care da).

 3. Am uitat ceva..am trăit acele evenimente în Har-Cov şi zona adiacentă, în uniformă şi cu puşcoacea-n mână…Ştiu destule despre dedesubturile evenimentelor şi de aceea afirm că se putea închide guriţa Uniunii de pe atunci…din faşă.Şi asta numai tătucu putea să o gireze..I know that thius is the truth….Cunosc o ţărucă de geopolitică şi ştiu ce a fost în zona asta de est a maicii Europa şi ce ar fi fost proiectat a fi..Am o rugăminte, mai uitaţi-vă pe un alt comentariu de-al meu de la postarea precedentă a dvcs. şi mai gândiţi-vă un pic lşa propunere până nu-i prea târziu…Chiar cred ceea ce e scris acolo…
  Una affetuosa stretta di mano!
  Il Padrino

 4. Mi-ar fi placut sa vad emisiunea de pe Realitatea,din pacate nu m-am uitat la televizor.
  Am auzit la stiri despre vizita presedintelui Ungariei si cred ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie neplacuta daca ar fi permis avionului sa aterizeze la Targu-Mures.Am auzit si declaratia ministrului Transporturilor care suna cam…ciudat ca sa zic asa.
  Nu-mi place nici declaratia presedintelui UDMR si-a altor politicieni,dar cred ca se exagereaza prea mult cu autonomia secuimii.Oamenii de rand nu doresc decat sa traiasca normal intro tara normala.
  O saptamana minunata cu mult soare!
  Gabi.

 5. Corina,
  Cu tot respectul cuvenit, nu mă poci şi nu mă vreau a mă abţine, că tot mi s-a dus buhul că le zic direct :
  cu ce drept îţi dă acest Solyom cu brăcinari-n văzul lumii pe teritoriile altor state ?
  Bravo Srbijei şi Slovaciei !
  Cum s-a ajuns în situaţia aceasta, marele ” patriot ” băselu, a dormit până acum ??
  Inacceptabil !!!
  S-a mai auzit de altfel de cazuri de şefi de state complet nebuni, iertat să-mi fie… de lecturat cartea ” Nebunii istoriei ”, autor Paul Ştefănescu …
  În cel priveşte pe Marko Bela, o rezervă la spitalul 9 sau, poate-i oferă una Solyom, îi va satisface pofta de … autonomie, iartă-mă Doamne !
  În istoria noastră, există Burebista, nicidecum hunul Atilla ! Noi, suntem aici dintotdeauna, ce pretenţii sunt astea ? Cine-s ăştia să facă ordine şi să-mpartă felii ţărişoara ? Cum îşi permit ?
  Băsescu să facă bine să ia atitudine, poziţie fermă, nu negocierile cu FMI-ul sunt obiectul muncii sale, intervenţia preşidenţiei în acest moment zic eu că e necesară, da unde dracu s-a mai pomenit în lumea largă să facă ungurii ce li se permite pe teritoriul României ???
  Să fie limpede, cetăţenii maghiari ce convieţuiesc paşnic şi ne sunt prieteni, nu vin cu asemenea aberaţii, nişte demenţi de aşa zişi leaderi fac tot circul acesta, se pare circ întreţinut din afară, iată şi de alde Solyam şi, cine ştie ce alte specimene !
  Aşa ceva nu s-a mai pomenit în Istoria României, şi dacă nu avem o poziţie fermă, tranşantă, ăştia chiar ni se suie-n cap, la noi în casă !
  Să mă scuzaţi, dar NU să cerem UE, ci, SĂ IMPUNEM UE să potolească avânturile Ungariei !
  Sibilla

 6. Alea Iacta Est !
  Exact ca in telenovelele marca Dan Diaconescu TV, care episod de episod ne anunta senzationalul ce nu mai vine, si deja devenitul serial Ziua Maghiarilor de Pretudindeni s-a consumat fara sa produca nimic senaztional (Doamne Fereste!), cu alte cuvinte un mare fas cu iz si rezonanta basesciana, menit pe de-o parte sa ne mai abata atentia de la amploarea crizei cea far’de raspunsuri si solutii din partea unui guvern de lachei ai Alesului, iar pe de alta parte, sa mai aduca ceva capital politic la teschereaua basescului.
  Ca orice cetatean care simte si moare romaneste in acest spatiu si aiurea, pus pe jar de masura fara precedent luata de asimetric si de slugile sale guvernamentale, de a refuza dreptul de a ateriza in Romania al avionului prezidential maghiar, am crezut ca Service-urile basesciene, cu ajutorul spionului Ghiocel, infiltrat in cele mai inalte cercuri politice maghiare, au descoperit cine stie ce complot pus la cale la Budapesta, in vederea obtinerii Ardealului „aici si acum” cu orice pret.
  Acum, ca ungurii posedati de amocul Trianon-ului si al resentimentelor seculare fata de noi vor pune pana la epuizare placa cu autonomia si „independenta” Ardealului, si ca vor avea in continuare tupeul si neobrazarea sa ne sfideze prin discursuri demente si batjocurirea prin omisiunea tricolorului romanesc, tine deja de folclor si nu mai surprinde pe nimeni.
  Insa, cand unui sef de stat aliat NATO si partener in UE, i se refuza un anumit drept legitim (este adevarat ca fiind presedintele maghiarilor de „pretudindeni”, ar mai putea din cand in cand sa comemoreze „pretudindeni” ziua respectiva, nu musai in Ardeal !), situatia devine albastra, si pentru orice roman de bun simt ridica deja intrebari existentiale legate de fiinta nationala.
  Dupa consumarea evenimentului insa, cred ca cel putin la vedere, nu mai exista niciun dubiu ca „albastru” a existat doar in capul unui asimetric disperat si in cautare de teren electoral pierdut cu ocazia ruperii alis-verisului cu UDMR.
  Europarlamentarele, localele si mai ales parlamentarele au demonstrat clar ca, voturile presupus a fi in favoarea unui nou mandat prezidential n-au cum sa depaseasca o treime din numarul si asa din ce in ce mai scazut al romanilor, care inca mai cred ca optiunea lor electorala le-ar putea aduce un trai mai bun.
  Ori cu o treime nu se castiga Jilt de Cotroceni, ci se face bagaj de Rahova.
  Si atunci ce si-a zis Alesul? So ! pe electoratul lui Vadim si pe cel de buna credinta cu trairi nationale ca si asa este debusolat si ramas fara stapan, ia s-o pun eu de-o vadimiada cu sonorul si efecte speciale maxime, ca mai mult ca sigur voi putea umple golul lasat de maghiarime in urnele electorale.
  Toate bune si frumoase numai ca, in plan international, dupa ce ca am ajuns ca vai de noi, paria lumii europene si in carantina politica drept urmare a politicii externe dezastruoase dusa de zabauc in ultimii patru ani de zile, am sfeclit-o din nou cu una si mai „nefacubila”.
  Se pare ca, in semianalfabetismul lui politic si nu numai, asimetricu’ a auzit ceva despre un Cezar si niste zaruri, dar neaprofundand subiectul, a confundat Rubicon-ul cu Las Vegas-ul si s-a hotarat sa ne joace soarta, cu miza electorala, la barbut.
  Doar ca in loc de sase-sase a dat doi-doi!

 7. Corina, ai punctat foarte corect! Daca atunci cind au fost la guvernare UDMR facea un oarecare „balet” politic pe temele astea, acum s-au transformat intr-o formatie de „para-troopers” cu un mandat incisiv, militant si cu o anumita mireasma de „fundamentalism patriotic”, sprijiniti direct de Ungaria. Actiunile Ungariei in tarile vecine nu corespund normelor de buna vecinatate, si nici conventiilor internationale referitoare la drepturile minoritatilor. Se instiga la destabilizarea zonei cu posibile efecte serioase pentru intreaga Europa.

  Este foarte posibil ca diplomatia maghiara sa incerce undeva fortarea unei brese, fie in Slovacia, fie in Voivodina/Serbia, fie in Romania, pentru ca acest pas sa fie considerat un precedent. Iata ce spunea Ministrul de Externe al Ungariei Kinga Goncz in decembrie 2007:

  „…We find it very important that the ethnic Hungarian party UDMR is in government…”

  Si inca ceva, legat de „dublul-standard” pe care il aplica Ungaria in relatia cu state din zona:

  „…Hungary finds it unacceptable that the Slovak government sends ambiguous messages…”

  Oare cum pot fi considerate mesajele Ungariei catre Romania?

  http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/0277018D-3097-497A-B882-920C9034F3C6/0/071204_kulugyibiz_angol.pdf

 8. Felicitari, Corina pentru pozitia apriga vizavi de impertinenta iredentista a UDMR-ului. In ce priveste apropierea dintre Lazslo Tokes si UDMR se dezvaluie cardasia care a existat in permanenta intre cele doua parti. Totul a fost o diversiune in impartirea dintre radicalii maghiari si moderati. De fapt, toti sunt o apa si-un pamant. Grava este umilinta Statului roman care a permis si incurajat crearea acestei enclave politice UDMR care doreste sa se transforme intr-o enclava etnica.
  Mult succes in continuare. Esti cea mai buna dintre cei mai buni si meriti sa continui cu un nou mandat.

 9. Perfect de acord cu nerusinarea unor UDMR-isti, dar, fara suparare, am si eu o intrebare: in ultimii 4 ani de zile alaturi de cine a fost la guvernare partidul din care dvs. faceti parte??

 10. Corina,

  Constatam in ultimii ani ca „Problema maghiara” revine in atentia nostra repetitiv si consecvent ca si „picatura chinezeasca” si de fiecare data noi,romanii,ne dam de ceasul mortii la fiecare obraznicie nemeseasca ce ni se arunca in fata iar daca luam o atitudine mai ferma,la nivel superior,suntem facuti ,indirect, imbecili prin faptul ca noi nu am inteles ce”domniile lor” reprezentantii politici maghiari au vrut sa ne spuna.
  „Autoguvernarea tinutului secuiesc(din respect pentru noi scriu cu minuscule) este o falsa problema a politicii maghiare de la noi si din Ungaria.Problema este mult mai complexa si cu tinte mult mai elaborate si ascunse.Spun falsa problema ,nu ca nu ar dori o enclava in Secuime,dar problema a reaparut cu prilejul refuzului ca UDMR sa participe la guvernare si prin asta”baronii unguri” de la noi sa nu poata „accesa” la o portie din „cascavalul” bugetului romanesc si al programelor cu finantare externa,UE.
  Spuneau unii „analisti politici” ca „problema maghiara” nu preocupa si pe ungurul simplu si aparent neangajat politic.Sa fim seriosi.”Problema maghiara” se „studiaza” de la gradinita si pana la adanci batraneti de tot maghiarul si ei nu uita Trianonul nici daca le dai aur cat suprafata tinutului secuiesc.”Problema magiara” deci dupa cum am spus are o componenta economica principala si o componenta de politica nationalista,iredentista.
  Faptul ca Presedintele ,cu ocazia vizitei la Budapesta, a inteles politica Ungariei de sprijinire a maghiarimii din tarile vecine si a influientarii in sensul autonomiei pe criterii etnice este laudabil.Laudabil este si faptul ca Ministrul de Externe ,Cristi Diaconescu a tratat problema asa cum se cuvine,demonstraza ca mai bine mai tarziu decat niciodata,s-a inteles ca „problema maghiara” nu-i subiect de gluma,nici de „cina porcului „in Secuime ci o problema reala,serioasa ,care presupune un tratament ferm in conformitate cu Legislatia si practica Consiliului Eurpei.Si ungurii stiu ca in actualele conditii ideile centrifuge cu referire la parti din teritoriul national sunt practic imposibile,dar dupa un vechi si cunoscut obicei,ei aplica politica „pasilor marunti” si politica inducerii in eroare,ca sa nu spun mai mult.Institutiile abilitate trebuie sa-si sporeasca atentia si sa procedeze cu tact si fermitate pentru a intampina si contracara orice obraznicie si jignire la adresa poporului roman.Indraznesc si actioneaza sub „pulpana U.E. .incalcand cu buna stiinta legislatia sau ocolindo ,folosind fragmentar ceea ce le convin si asta pe fondul slabiciunilor noastre.Din cate cunosc eu,o vizita a unui sef de stat nu se aranjeaza asa dupa ureche si de azi pe maine.Ea are un program de preparare si desfasurare.Atunci cand un sef de stat participa la anumite manifestari culturale,comemorative,festive intr-0 tara straina o face ca un simplu particular si nu ca un oficial al acelei tari.Incalcarea uzantelor a dus la refuzul care in aceste zile a abundat in mass-media noastra.Presedintele Solyom suporta consecintele inclcarii uzantelor protocolare.Orice comentariu este de prisos si nu face altceva decat incarca cu venin starea inter-etnica din aceasta zona.Cui foloseste? In niciun caz romanului si maghiarului simplu.Cu drag,IonBorgo.

 11. Sa fie clar pt toata lumea Ungaria prin cei care au reprezentat-o si o vor reprezenta nu v-a renuntza niciodata la visele ei imperialiste.acum sa revin la ai nostri daca tot facuram prostia de a semna cele acte pe la uniune care mai mult sau mai putzin le dau unora posibilitatea de interpretare din ambele tabere fiind macar atat cat ne permit tratatele sa tzinem capul sus.nu suntem si nici nu vrem sa fim a doua Serbie a Europei.referitor strict la incident ceea ce nu mi se pare mie normal la reactia autoritatiilor romane este iesirea la rampa a ministrului transporturilor?????am pus atatea semne ca-s foooarte nedumerit.acest demers trebuia si intra in atributiile ministrului Diaconescu pe care din pacate nu l-am „vazut”angrenat aici.ce are un membru al guvernului in spetza ministrul transporturilor cu aceasta problema.era problema MAE.deci parerea mea e ca ne-am dat iar cu stangul in dreptul ca de obicei.felicitari pt ce a facut in Italia d-nul ministru Dicaonescu dar daca ai asemenea sincope in activitatea ta ca ministru nu stiu ce sa mai cred.P.S>si credeti-ma ca autoritatile maghiare stiau forte bine ce fac cand au redactat textul ala nu a fost nici o greseala a fost o noua provocare.

 12. Corina,

  dacă am trăi într-o lume ceva mai amabilă… Dar asta a dispărut demult.
  Folosind pretextul existenţei euroregiunilor la nivelul Uniunii Europene (Tirolul, Renania de Nord – Westfalia etc) am avut şi vom avea parte în continuare de o presiune constantă la nivelul organismelor decidente, pentru a impune autonomia teritorială. Am putea să fim de acord şi să le punem contoare. Pe râuri, impozit pe terenul pe care-l ocupă, impozit de păduri. Glumesc desigur, dar la viclenia cu care operează oamenii politici românia de etnie maghiară, ar trebui să fim de două ori mai vicleni.
  Spunea ieri foarte bine cineva: politicul, dacă nu poate garanta bunăstare, exacerbează naţionalismul.
  Să sperăm că vom ieşi cu bine din această inflamare a spiritelor şi de o parte şi de alta.

  Ca o paranteză, înainte de alegerile prezidenţiale din Croaţia, actualul preşedinte, Stipe Mesici, a făcut o vizită în comunitatea croată din Caraş Severin. A venit cu o aeronavă până la aeroportul din Caransebeş (astăzi, nefuncţional) şi apoi, cu maşina, până la Lupac şi Caraşova. Nimeni nu a fost nesimţit, nimeni nu a fost insolent la adresa vreunui stat, nimeni nu a încălcat protocolul impus într-o asemenea situaţie. Dar, deh.,, Cum trece timpul, luăm apucăturile celui aflat în vârf. Dacă preşedintele e beţiv şi mitocan, coborâm şi noi standardele. Un schimb elegant şi diplomatic de faxuri cred că rezolva această problemă într-un mod civilizat, european. Din păcate, noi relaţionăm cu lumea civilizată (evident, instruită, care vorbeşte din vârful limbii şi cu nuanţe) din adâncul unei bodegi, răcnind, scuipând şi aruncând cu pietre.

 13. Am retinut, in legatura cu acest subiect, pozitia exprimata azi de europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului Socialistilor Europeni din Parlamentul European, cu privire la tensionarea brusca a relatiilor dintre Romania si Ungaria:

  „Cred ca, pe de o parte, tarile care au astfel de probleme, ca de exemplu Slovacia si Romania, nu ar trebui sa fie atat de agitate. Pe de alta parte, Ungaria ar trebui sa aiba mai multa sensibilitate pentru acest subiect. Ungaria nu are acest fel de minoritati pe teritoriul sau, dar ar trebui sa isi imagineze ca le are si ca presedintele unei alte tari ar veni pentru a gestiona situatia.
  Cred ca este uneori o chestiune inteleasa gresit si mai multa sensibilitate din partea ambelor parti ar fi binevenita. Daca vizita (presedintelui Ungariei) are ca scop sustinerea culturala si conferirea sentimentului de legatura traditionala stransa cu minoritatea, atunci e in regula. Dar sa nu fie vorba despre sustinerea unei probleme politice ca autonomia.”

  „Guvernele sunt foarte sensibile, deoarece se tem de interventia unei alte tari in problemele interne. Stim si ca mai multe vizite ale presedintelui ungar in Slovacia au fost privite foarte critic. Acum se intampla la fel in Romania. Cred ca ar fi mai bine sa avem un consens despre gestionarea acestei situatii. De exemplu, ca presedintele ungar poate veni intr-o tara vecina ca sa se adreseze comunitatii maghiare, dar sa existe intotdeauna o notificare sau o limitare a numarului de vizite.”

  „E intotdeauna mai bine ca o mare minoritate sa fie reprezentata la guvernare. Marile minoritati sunt intr-un fel elemente fundamentale, fondatoare ale unor tari, asa cum este cazul Romaniei, al Slovaciei, dar si al altor tari. Este doar un principiu, depinde de partide ce hotarare iau, pentru ca nu le poti forta.”

  Este o pozitie echilibrata, dar ferma, pe care o impartasesc si care arata ca Ungaria isi asuma un risc destul de mare marsand pe calea nationalista. Dupa cum remarca si dl Swoboda, aceeasi problema afecteaza Slovacia, Ucraina, Serbia si Romania. Exista o ingrijorare tot mai mare fata de astfel de demersuri ale Ungariei si sper ca guvernul socialist de la Budapesta va tine cont de pozitia Socialistilor Europeni, asupra carora grupul PSD va exercita presiuni in continuare.

  Va multumesc pentru comentarii. O seara placuta!

 14. Multa lume se intreaba cum de s-a nascut in mintea unor iredentisti notorii din Ardeal o unitate teritorial-administrativa cu denumirea „Tinutul Secuiesc”, ceva care nu a existat niciodata! Ei bine, iata un scurt „preludiu” extras din subteranele ideologiei staliniste, aflat in perioada interbelica, in plina expansiune.

  Socotit moment de rascruce pentru comunisti, Congresul al V-lea al PCR s-a desfa?urat la Moscova, pentru ca in Romania nu putea exista legal ca partid, avand in vedere ideologia sa fatis antinationala. Atunci s-a nascut pentru prima data teza stalinista conform careia: „Romania este un stat imperialist” si ca atare, nationalitatile conlocuitoare au dreptul la autonomie si autodeterminare „pana la despartire” (evident, trimiterile erau cu adresa directa la provinciile romanesti Transilvania, Basarabia, Tinutul Hertei si Bucovinei si Dobrogea).

  Pentru presa de atunci nu era nimic surprinzator in aceasta Rezolutie, adoptata de Congresul al V-lea al comunistilor romani, deoarece marea majoritate a membrilor sai, atatia cati erau, dar mai ales a conducerii sale, era formata din alogeni. Amanunte interesante oferea cunoscutul ziar „Universul”. Astfel:

  * Intre participantii cu rang de delegati la Congresul al V-lea al PCR nu erau decat vreo doi-trei romani, restul fiind de alte nationalitati, in special evrei, unguri, bulgari;
  * Rezolutia s-a adoptat sub presiunea exercitata de Internationala C omunista (care in 1917 adoptase un Document asemanator), urmarind dezmembrarea statelor europene, in vederea deschiderii drumului spre Europa a „Revolutiei comuniste mondiale”.
  * La momentul adoptarii acestei Rezolutii antiromanesti, secretar al Internationalei Comuniste era Bella Kuhn, fostul lider al bolsevicilor unguri, fost sef al Guvernului ungar, dupa proclamarea „Republicii Sfaturilor”,
  * Pentru prima oara, dincolo de hotarele URSS, s-a infiintat, la Budapesta, un stat bolsevic, condus de un guvern care instaurase oficial „dictatura proletariatului”.

  Din fericire pentru Europa, viata „Republicii Sfaturilor” de la Budapesta, condusa de Bella Kuhn, secondat de vice-comisarul insarcinat cu revolutia culturala a maghiarilor, filosoful extremist Georg Lukacs, fost de scurta durata.

  Intrand in Razboi, alaturi de Tarile Antantei, si raspunzand numeroaselor provocari ale comunistilor unguri, la adresa suveranitatii si independentei tarii, Ostirea Romana a aparat Ardealul, intrat in razboi si ocupand o mare parte a Ungariei, inclusiv Budapesta. Astfel, s-a pus capat, in 1919, existentei statului bolsevic in Ungaria. Intreaga Europa a salutat atunci actul de curaj si responsabilitate al Regelui Ferdinand si al Guvernului Roman, care a stavilit pentru un sfert de veac raspandirea comunismului in Europa!

  Daca la vremea respectiva, mai ales I.V.Stalin n-a putut ierta Romaniei interventia sa, care a insemnat lichidarea primei puteri comuniste, instaurate intr-un stat aflat dincolo de granitele URSS, pentru romani este de inteles. Dar ni se pare o atitudine impotriva realitatilor politice europene sa continui demersurile de sorginte stalinista, de „autonomie si autodeterminare, inclusiv teritoriala”!

  Cu atat mai mult cand ele sunt sustinute de o persoana politica privata, cum este episcopul Tokes Laszlo, aflat acum in postura de parlamentar european. Sa nu fi aflat consilierii Presedintelui Basescu (vreo doi chiar cu pretentii de mari istorici) ca Rezolutia Congresului al V-lea al PCR a fost, este si va fi ridicola si caduca, chiar si imbalsamata in poleiala portocalie de Tinut Secuiesc?ddr

 15. Oamenii politici maghiari din asta trăiesc. Ce pot ei să spună, că vor aduce soluţii de criză? Ei sunt votaţi zonal de cetăţeni ai României numai pentru ca să fie reprezentanţi ai minorităţii maghiare, în consecinţă singurul lor discurs aducător de folos electoral este cel pro maghiar. Cu cât statul român (prin reprezentanţii lui, preşedintele şi premierul, adică tot politicieni) răspunde acestor acţiuni, cu atât schema electorală este mai bine ţintită. Cu cât statul român le răspunde mai elegant şi liniştit, cu atât schema electorală a UDMR eşuează. Din păcate, în acest moment, preşedintele Traian Băsescu vrea să înghită electoral cetăţeanul „eliberat” de Partidul România Mare şi preia discursul naţionalist al domnul Corneliu Vadim Tudor, e drept, ceva mai puţin radicalizat, dar şi „mai puţin” armonizat cu funcţia diplomatică şi reprezentativă a preşedintelui.
  Este evident că soluţiile electorale găsite de politicienii români nu prea fac bine României şi statului de drept. Avem foarte multe legi care nu se aplică, avem un „tremurici” guvernamental, părerile se schimbă de la o zi la alta, devin contrare în decurs de o lună, „în nici un caz FMI” se transformă rapid în „FMI este singura soluţie”, discursul politic este din ce în ce mai absurd şi tâmp.

  Există o criză doctrinară şi instituţională, politica a ajuns un fel de organism atins de turbare, surescitat la maximum şi nu se mai gândeşte nici măcar la viitorul apropiat, nimeni nu mai poate stăpânii lupta autodistrugerii. Ce e de făcut, cine poate opera schimbarea?

  Maghiarii sunt în această problemă ceva secundar, dar care identifică o realitate sensibilă: politica este desprinsă de realitatea socială. Este timpul pentru o doză anestezică care să aducă liniştea.

  Există un doctor în această ţară?

 16. Noi nu avem o problema cu minoritatea maghiara, poate faptul ca maghiarii din Romania traiesc, in general, la fel de prost ca si romanii si ca au si ei baronii lor. Poate insa ca ar trebui sa gasim Ungariei o problema in legatura cu care sa-i batem toata ziua la cap. Cu putina cercetare, cred ca nu ar fi greu.

 17. Un magar pentru victoriile lui Geoana
  Insprirandu-se din strategia antica a lu Ulysse, care le-a destupat mintea aheilor si le-a vandut pontu’ cu calu’, Prostanacu’, in gandirea lui atinsa de morbul oprisano-vanghelist, s-a decis pentru un remake mioritic.
  Vazand ‘mnealui filmul “Efectele Grupului de la Cluj asupra electoratului PSD”, si dorind sa “inviagreze” pana la erectie totala in fata nurilor pesedisti electoratul ardelean, s-a gandit sa trimita in inima Transilvaniei, nu un cal ca suntem in criza si-i mai scump, ci un magar.
  Care magar, satul de variile trasee politice pe care a “samarit” pana in momentul de fata, s-a hotarat sa ispaseasca precum fiul risipitor, in bratele tatucului social democrat.
  Faptul ca Gusa are tupeu si neobrazare ca la balamuc, de pana si asimetricu se inverzeste de invidie la acest diluviu de impertinenta este “crystal clear” pentru orice muritor cu mintea intreaga, mai putin insa pentru Iepurila, care isi freaca bucuros mainile de pleasca ce i-a cazut in cap PSD-ului. Adicatelea numai Paleologu si alde PD-l sa aiba parte de pleasca. De ce sa nu aiba si PSD-ul, pleasca sa, capabila sa survoleze Carpatii, la arme cu guse si flori, avand ca strategie aducerea a cat mai multi votanti PSD la tata Geoana. Unde mai pui ca magarul respectiv este ghidat din umbra si de un machiavelli de Dambovita, respectivul Talpes, un alt specialist in trasee politice, cu cantonari vremelnice pe la diferite conace boieresti.
  Numai ca in elanul sau de revigorare a social-democratiei in Ardeal, prin “implementarea” magarului facator de minuni si aducator de victorii electorale, Prostanacu a uitat ceva: Cassandra s-a reancarnat in “batranul edec” si are toate sansele ca profetiile sale sa fie crezute de pesedistii (cati au mai ramas) cu scaun la cap din partid.
  Cert este, ca la cate si mai cate are eventualul prezidentiabil in cap, un Gusa este exact ce lipsea partidului pentru a-si intregi (daca mai era nevoie) imaginea de beep! capatata la momentul acceptarii guvernarii cu Quasimodo la carma.

 18. @bibliotecarul

  Sa-mi fie cu iertare,dar care sunt cei care „aduc” solutii de criza?
  Care ar fi acele solutii in opinia dv?

  Va multumesc
  PS
  Diagnosticul se stie-criza-dar care este „medicamentatia”?
  S-a inventat o noua metoda de tratament?

 19. @marcus.
  Si cata dreptate ai…Chiar asociatia cu personaje grotesti din lit.univ. intareste ideea despre Gusa.”Cine a curvit odata o face ori de cate ori are ocazia”.Nu ospun eu o spune inteleptul,adica poporul,ca prea se apeleaza la experienta-i stiuta dar ..uitata.
  Poate gasesti ceva si „off topic” despre ministreasa educatiei si cercetarii (scriu cu minuscule) pentru ca vad ca si-a „schimbat porecla in renume”.Am functionat ca prof. pe verticala de la cl.V-a la a XII-a timp de 43 de ani dar o asa bulibaseala ca acum in invatamantul nostru nu am mai intalnit.Pana in 2004 cand m-am pensionat la limita de varsta( am cumulat o catedra pana in 2007 inclusi) am „schimbat” pe tot parcursul carierei mele peste 25 de ministri dar o situastie catastrofala ca si aceasta,prezenta,in inv.romanesc de toate gradele nu am mai intalnit.Tare m-ar bucura sa-ti cunosc parerea pentru a dezvolta subiectul.Stima,IonBorgo.

 20. si mai adaug punctul 4: izolarea udmr pe esicherul politic. udmr ar trebui izolat in afara oricaror aliante politice. de guvernare.asa cum s-a intamplat cu prm, in urma derapajelor penibile ale liderilor sai, care au pus egal intrea a fi patriot roman si a fi antievreu, antitigan, antimaghiar etc
  oare nu e destul ca vor avea reprezentati in parlament conform cu procentul nationalitatii lor in populatie?
  si poate si 5 – sa se puna o data clar in discutie problema partidului pe baze etnice,ceea ce e cam neconstitutional.
  exagerez cumva?

  si inca ceva, ce modalitati exista de a trage la raspundere un europarlamentar roman care ataca romania si poporul roman de la tribuna de la strasbourg sau bruxelles, care sicaneaza mereu si reprezinta interesele unui alt stat?

 21. Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, vineri, ca singura institutie care putea sa nu dea unda verde vizitei presedintelui maghiar Laszlo Solyom era Presedintia Romaniei.

  „Singura institutie, dupa stiinta mea, care putea sa nu dea unda verde era Presedintia Romaniei, nu ministrul de Externe, oricare ar fi el, nici seful opozitiei, Senatului sau Camerei. Doar presedintele Romaniei putea eventual sa se implice si cred ca asta a dus la raspunsul destul de rigid si scos cu forcepsul al domnului de la Aeroport”, a spus Adrian Cioroianu, la Realitatea Tv.Acesta a mai spus ca fie e vorba de o lipsa de amabilitate din partea autoritatilor romane, fie e vorba de o victimizare a presedintiei ungare. „Nu este un secret ca dansul (Laszlo Solyom, n.red.) are o sensibilitate pentru maghiarii din afara granitelor Ungariei”, a precizat Cioroianu.Fostul ministru de Externe a spus ca, in ceea ce il priveste, Solyom putea sa vina in Romania indiferent de mesajul pe care il dadea, chiar daca ar fi vorbit in favoarea unei autonomii sporite.”Cred ca a fost o greseala daca nu i s-a dat voie sa vina. E o situatie care mi se pare jenanta si pentru noi si pentru Ungaria”, a conchis Cioroianu.

  ––––––––––––––––––––-
  Imi pare rau doamna Corina Cretu dar va spun sincer ca la inceput credeam ca citesc cotidianul Romania Mare, sau am intrat din gresit pe site-ul Noa-Dreapta, sau pe site-ul lui Cornelui Zelea Codreanu.
  Cer scuze dar incepand de azi incolo va consider de fascista.
  Eprimarea si dreptul la opinea e mai presus de orice.
  De unde Basescu sau matale ati aflat ca Solyom a vrut sa instige sau sa-i indrume pe maghiarii romani spre Autonomie ?

  Sa zicem ca ar fi venit cu alta ocazie dar in mod oficial si vorbea despre Autonomie Trianon etc, ce-i facea basescu il aresta ?

  Se vede cu ochiul liber ca este o foarte mica diferenta intre PSD si PRM Aici deja este vorba de o mentalitate veche moarta, Cioroianu baiat destept liberal de dreapta care nu se sperie de unguri sau mai bine zis de vorbe.

  Habar nu aveti ce inseamna sa fi un adevarat diplomat aici trebuie scoala de diplomatie, din pacate toti comunistii securistii au intrat in parlament.
  Sa traiasca LIBERTATEA ca mie de vorbe nu mi-e frica !

 22. @ionborgo 42: stimate domnule profesor, cu scuzele de rigoare fata de gazda noastra, voi incerca sa va expun cat mai succint opinia mea, in ceea ce o priveste pe doamna Andronescu. Conform unui vechi proverb englezesc care spune ca „iadul este pavat cu intentii bune” coroboart cu altul care spune ca”intentia conteaza”, consider ca respectiva doamna este purtatorul bunelor intentii, ajunsa din greseala in iad. Si spun acest lucru deoarece cui toate stradaniile domniei sale de a implementa programul PSD, in cadrul ministerului, se pare ca la esalonul inferoir al acestuia, este cantonasta o turma de draci, care-i fac praf initiativele. Stiu de la un amic cu surse demne de incrdere (sotia cadru didactic), fatul ca initial doamna ministru si-a pus, fara sa verifice, iscalitura pe un document care prevedea introducerea studiului materiei Muzica, la scolile ajutatoarepentru surdo-muti. Cred ca acest exemplu este mai mult decat sugestiv pentru modul in care este „lucrata” de subalterni. In ceea ce priveste invatamantul, nu ne permite spatiul, pentru a va spune opinia mea, iar in ceea ce priveste prestatia actualului presedinte, am publicat o carte „May Day Sabordarea Flotei Comerciale Romane”, care mi-a fost refuzatala vanzare in librarii, pe motiv de pomenire de nume sus-puse si pe care v-o pot trimite (daca va intereseaza opiia unui comandant de nava, altul decat presedintele tarii) la pretul de 25 RON(taxe postale incl.). Daca doriti sa aprofundam subiectul va invit pe itersectii.ning.com, un spatiu adecvat unor astfel de dialoguri.
  cu respect
  sa fiti iubit
  marcus

 23. @ionborgo42

  Exelenţa Voastră,
  Vă rog să aveţi amabilitatea să vizionaţi slideshow-ul de la adresa ” http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-ziua_invatatorului-5-iunie-p84147-t3 ” şi să urmăriţi cu atenţie în special textul creat de doamna Vlada Breahnă. Aceia despre care se vorbeşte acolo sunt majoritatea DASCĂLILOR români. Din aceia faceti parte si acest fapt justifică modul cum m-am adresat Dumneavoastră, Excelenţa.

 24. @marcus,
  Inteleg rezerva in dezvoltarea acestui subiect prin prisma indatoririlor de vizitatori ai acestui blogg si achiesez la sugestie.Din cele spuse de catre domnia-voastra am inteles,prin exemplul extrem de sugestiv,ca orice comentariu este de prisos.Totusi ca sa va complectez ideea in acelasi mod elegant ca si al d-vostra ” Scaunul ministerial al invatamantului se dovedeste o nuca prea dura fata de fragilitatea d-nei ministru”.Coerenta manageriala pentru structurarea acestui sistem presupune un orizont mult mai larg si o consultare obiectiva de jos in sus cu referire la problematica concreta din sistem.Sindicalisti mai mult incurca decat ajuta.Demersul lor ar trebui sa se opreasca la stoparea greselilor si atat.Dar in actualele conditii sunt macinat de pesimism si in ceea ce priveste onor Ministerul Educatiei si Cercetari putem folosi mottoul lui Dante Alighieri cu care isi onoreaza „Infernul”.”Lasciare ogni sperante que voi intrate” am citat din memorie,deci scuze.
  Cu respect si drag,IonBorgo.

  @Cogito ergo sum,
  Initial am crezut ce este o malitiozitate care nu ar onora acest blogg.Prea se intampla multe.Apoi,dupa vizionarea textului dnei.Vlada Breahna am constatat mesajul dorit si transmis.
  Conditiile actuale sunt atat de tulburi iar debusolarea dascalimii este la asemenea cote incat reasezarea statutului de cadru didactic la adevarata lui valoare este aproape imposibila.De ce spun ,aproape imposibila? Deoarece factorul politic asociat cu cel administrativ eludeaza cu buna stiinta,cred eu,importanta educatiei in general si al educatiei scolare in special mimand preocuparea.Prea s-a politizat mesajul spre acest sistem prin numiri politice in functii administrative la toate nivelurile,de la inspector general pana la director de gradinita si acest fapt nu este normal si nu se incadreaza in practica europeana in domeniu.In atari conditii niciun ministru nu rezista daca se lupta cu inertia politica,deci doamna ministeru,ori cate intentii bune va avea,practica amestecului politic nu-i va permite mai mult.Marga a incercat ,a facut ceva si apoi sistemul aluneca …Poate sunt eu prea pesimist,acum ca sunt pensionar,dar contactul meu cu scoala este permanent si remarc apatia instalata la unele c.d.In plus sistemul este sufocat de o biricratie excesiva si inutila.Noi suntem o familie de profesori la a trei-a generatie si avem referinta de a judeca.Ma tot intreb asa ca omul.De ce s-a renuntat la sistemul traditional al invatamantului romanesc,la acele laturi formative care au avut rezultate verificate de practica vietii?Si ce daca unele erau de sorginte socialiste?Nu tot slujitorii scolii le-au facut?Prea usor acceptam unele lucruri din Vest care la noi nu se potrivesc.Prea des facem sluj in fata orcarui neica-nimeni care vine la noi si ne arata cu degetul.Noi am avut (si mai avem) un invatamant competitiv dar de dragul „alinieri la standarde europene” aruncam „odata cu apa din copaie si copilul”.Asta nu inteleg eu.Iarta-ma ca m-am „desfasurat” dar simteam nevoia sa spun cuiva ceea ce simt in acest moment.
  Va multumesc pentru atentie si puteti conta pe respectul si pretuirea mea.Cu stima,IonBorgo.

 25. Se vorbeste mult, se face putin si din pacate, fara stiinta celor multi
  Indiferent ca vorbim de romani sau de cei de etnie maghiara, pana la urma Ungaria este libera sa se inscrie in propria Constitutie iar Romania deasemenea. Restul incepe si se sfarseste cu doar doua cuvinte: demnitate si respect.
  Desi…..
  Ciorile nu zboara in aceleasi stoluri cu pescarusii si nici berzele nu se alatura porumbeilor. Cam asa vad eu multi-etinicitatea

 26. @ionborgo42

  Stimate domnule profesor, v-am urmarit si citit cu mult interes si placere postarile pe unde le-am intalnit. Aceste postari m-au determinat sa va adresez cu toata convingerea apelativul de „Excelenta”, pe care sunt convins ca-l meritati pe deplin pentru daruirea fara rezerve a fiintei dumneavoastra pe altarul scolii.
  „Desfasurarea” de mai sus a fost pentru mine inca o dovada ca ati slujit cu toate resursele intelectuale si sufletesti de care ati dispus invatamantul.
  Doresc sa va informez ca sunt intru totul in acord cu cele aratate de dumneavoastra. Sunt totus chiar mai sceptic decat dumneavoastra in privinta readucerii invatamantului si a slujitorilor sai pe locul pe care il merita.
  La aceasta contribuie nu doar factorii decidenti, care fie din rea vointa, fie din incompetenta actioneaza cu sarg la distrugerea scolii, dar insasi societatea, aproape in intregul sau munceste din greu la distrugerea scolii.
  Peste aceste actiuni distructive interne se suprapune catastrofal si influenta nefasta externa pe calea mimetismului, a imitarii neselective, dar mai grav si din cauza unor actiuni directe care au ca scop perfid reducerea gradului de instructie a romanilor, in scopul aducerii lor la nivelul de indivizi usor de manipulat si de exploatat ca forta de munca ieftina.
  Din nefericire degradarea invatamantului se amplifica din ce in ce mai mult, fenomenul semanand cu cresterea bulgarelui de zapada, mai ales ca dispar din sistem, in mod natural, tot mai multe cadre didactice cu experienta, si inlocuitorii lor sunt tot mai nepregatiti si mai fara chemare, la aceasta contribuind decisiv si lipsa de cointeresare a tinerilor mai bine pregatiti.
  Despre doamna Andronescu sunt multe de spus, dar deja am abuzat de spatiul gazdei. As face totusi mentiunea ca primul ministru care a lovit cu tarnacopul la temelia invatamantului post ’89 si care a urnit actiunea de destructurare a invatamantului a fost d-l Şora.
  Cu mult respect.

 27. Corina Cretu spune:„e timpul sa cerem institutiilor europene sa avertizeze Ungaria cu privire la politica sa ostila fata de un stat membru al NATO si al UE.”
  –––––––––––––––––––––

  Nici macar Corneliu Vadim Tudor nu indraznea sa scrie asemenea ,porcarii pentru ca era si este un om inteligent, dar trebuie sa mentionez ca Vadim este un adevarat patriot, nu un comunist prefacut.
  Pot sa-l inteleg pe Vadim, sau pe Horia Sima, Corneliu Zelea Codreanu, Adolf Hitler, Horthy Miklos, dar pe dumneavoastra?

  Sa nu credeti ca castigati puncte din aceste porcarii.
  Vedem noi dupa alegerile euro-parlamentare.

 28. @ionborgo42

  Stimate domnule profesor, ieri v-am raspuns mesajului pe care mi l-ati adresat, dar fie doamna Corina (geloasa pe faptul ca mai sunt si alte persoane alaturi de domnia sa care va stimeaza si pretuiesc 🙂 ), fie implacabila masina mi-au refuzat aparitia textului. In rezumat, acesta continea cvasi concordanta aprecierilor noastre.
  Cu mult respect.

 29. @ovidiu

  Dar cind actualul sef de stat face,a facut si o sa mai faca gafe de „ordin nationalist si etnic” si „gafe diplomatice” nu este la fel de vinovat ca si dna cretu?
  Sau cind „tupeistii” lu’ alde felix si inclusiv felix zgindara diverse probleme ca vezi doamne aia sunt nazisti,fascisti,etc……si ca „iei” sunt curati…..
  Sau dl „good point” credeti ca este mai…..decit ceilalti?

  Dna greseste(din punctul meu de vedere) deoarece rezolvarea problemei cu Ungaria sta in putinta noastra,a ambelor tari si nu cred ca UE si/sau NATO vin sa medieze un conflict politic/economic/administrativ ci mai degraba impune, ceea ce inseamna ca noi ca si stat existam doar in anumite conditii „cerute” de ……..Si in acest domeniu Romania are o criza,pe care nu doreste sa o recunoasca.

  Imi pare rau dar acesta este nivelul la care se afla politicianul din Romania incearca sa se „jertfeasca” pentru „binele si interesul national”.

 30. cirlovacristian

  Numai CALIN POPESCU TARICEANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  CALIN POPESCU TARICEANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  PNL

  CALIN POPESCU TARICEANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  DA E PENIBIL MARINARUL! VEZI POSTAREA LUI BIBLIOTECARU A RASPUNS CLAR !

 31. Autoguvernare in Secuime vor unii politicieni din Ungaria, dar si pastorii, preotii si profesorii (exceptie prof. Marko Bela) maghiari din Romania. Politicienii romani si UDMR-ul nu doresc nici o autoguvernare. Daca s-ar acorda autoguvernare in Secuime ar trebui sa se dea tuturor provinciilor din Romania. Politicienii din Bucuresti sunt constienti ca ar pierde aproape totul (ca pozitie individuala) daca nu mai exista puterea centralizata; locurile din provincie sunt deja ocupate de baroni si grofi.Revenind la liderii UDMR; se simt foarte bine la Bucuresti si fac afaceri bune cu liderii politici romani.

 32. @ovidiu
  Multumesc pentru invitatie.
  Eu ramin fidel(!?!?) doar pe acest blog,pe blog-ul dlui Iliescu si blog-ul dlui Babiciu.Momentan ma simt bine.
  Oricum va multumesc.

  Succes-„uri”.

 33. Buna seara! ma numesc Vladislava si as dori sa fac o rectificare,poezia Excelenta Sa,Dascalul a fost scrisa de catre dna profesoara Monica Marilena Cristea,nu de mine,Vlada Breahna! aceasta greseala a fost facuta cineva cind a postat poezia pe Internet,dupa ce a copiiat poezia din Revista „Clipa Siderala”-publicata la Chisinau-unde eu am figurat ca laureata a concursului national de creatie literara”Iulia Hasdeu’,la sectiunea traducere-anul 2003. Cineva nu a fost atent copiind aceasta frumoasa poezie si mi-a atribuit rolul de autor,pe cind eu doar am facut traducerea in engleza,din pacate pe pagina revistiei n-au fost corect pozitionate numele noastre,si s-a dat impesia ca am copmpus-o eu,deoarece denumirea -sectiunea traducere -este pozitionata marunt in coltul pagine di nr.3-4 2004 a revistei „Clipa Siderala”,in prezent ” Clipa” . Toate meritele pentru aceasta poezie trebuie atribuite,dnei MONICA CRISRTEA,va rog frumos sa nu-mi mai folositi numele ca autoare,am fost socata cind am aflat ,imi pare rau ca nu am aflat mai devreme,deoarece am inteles ca circula de mult timp pe net.Va rog sa-i informati pe cei care cunoasteti ca-mi folosesc,sau imi citeaza numele! Multumesc mult!

 34. Si sper ca in continuare sa fie o lectie pentru cei care posteaza informatii, sa fie mai atenti ,deoarece in spatele informatiilor sint persoane si sentimente lezate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s