UE îşi sporeşte susţinerea pentru Europa de Est

Liderii UE au hotărât ieri să dubleze fondul de criză pentru ţările din Europa de Est aflate în dificultate la 50 de miliarde de euro şi să majoreze contribuţia la FMI cu 75 de miliarde de euro, pe fondul celei mai grave crize economice mondiale de după 1945.

„Ne-am armonizat acţiunile cu cuvintele, cu un mesaj de încredere şi de solidaritate” faţă de Europa de Est, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, după un summit în care liderii europeni au strâns rândurile înainte de reuniunea G20 din 2 aprilie, de la Londra. Concret, Uniunea Europeană va dubla la 50 de miliarde de euro fondurile de urgenţă disponibile pentru ţările membre care întâmpină dificultăţi financiare. Aceasta este a doua oară din luna decembrie când suma este dublată. Măsura este o modalitate de a pune capăt criticilor. Ungaria s-a plâns de lipsa de solidaritate a ţărilor din Europa de Vest, avertizând cu formarea unei noi „cortine de fier” pe continent, la 20 de ani de la căderea comunismului. „Dacă este nevoie să ajutăm o ţară care are nevoi deosebite, va fi posibil să o ajutăm”, a declarat premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Fondul, din care Ungaria a primit deja 6,5 miliarde euro şi Letonia 3,1 miliarde euro, este destinat sprijinirii statelor ce nu fac parte din Zona euro şi care se confruntă cu probleme ale balanţei de plăţi. Aceste împrumuturi au făcut parte dintr-un pachet mai mare sprijinit de Fondul Monetar Internaţional (FMI). În prezent, România negociază un astfel de împrumut, cu o valoare totală de 20 de miliarde de euro. Şi alte ţări membre UE din Europa de Est ar putea apela la fond, printre care Lituania, consideră unii analişti. Numeroase ţări din estul continentului sunt afectate grav de criză, iar monezile lor s-au depreciat semnificativ, fragilizându-le sistemele financiare. Mai multe ţări occidentale, printre care Germania, s-au opus dublării fondului de criză, pentru a nu crea panică anunţând astfel de sume.

Liderii europenii au decis şi să aloce încă 75 de miliarde de euro pentru a spori resursele Fondului Monetar Internaţional, permiţându-i astfel să acorde mai multe împrumuturi ţărilor aflate în dificultate – o modalitate indirectă tot de a sprijini Europa de Est, în condiţiile în care mai multe ţări din această regiune fac apel la FMI.

Reclame

4 gânduri despre “UE îşi sporeşte susţinerea pentru Europa de Est

 1. OK, in sfarsit oamenii revin la sentimente mai bune, era si timpul, dar ce ne spune noua pozitia initiala a „greilor” de pe continent, si in special a Germaniei, fata de problemele „prostimii din est” ? Ei cu ei…, noi cu noi ?… 😉

 2. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru NewsIn că are cele mai bune păreri despre noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, pe care l-a caracterizat drept un „nobil intelectual” , arătând că alegerea sa în fruntea liberalilor dă o notă „atractivă” partidului.

  „Am cele mai bune păreri despre Crin Antonescu, este un om inteligent, un nobil intelectual. Cred că dă o notă atractivă partidului”, a spus Ion Iliescu despre noul preşedinte al PNL.

  În ceea ce-l priveşte pe noul prim vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban, preşedintele de onoare al PSD a spus că este un om cu experientă, un bun organizator.
  „Probabil Crin Antonescu şi Ludovic Orban vor face un cuplu reuşit. Îi felicit şi le urez succes”, a spus Ion Iliescu.

  Congresul PNL şi-a ales, vineri, noua conducere, liberalii optând pentru Crin Antonescu la preşedinţia partidului, iar pentru funcţia nou înfiinţată, cea de prim-vicepreşedinte, fiind ales Ludovic Orban.

 3. Criza a lovit in plin toate statele mermbre ale U.E.-chiar si tarile cele mai puternic industrializate. Cat va dura aceata criza…nimeni nu stie sa dea un raspuns……sa speram sa nu fie de lunga durata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s