Interventie privind vizele biometrice

In Parlamentul European, am votat un raport care contine cadrul juridic necesar statelor membre ale UE pentru introducerea vizelor biometrice. Scopul colectarii amprentelor este de a stabili o legatura mai sigura intre titularul de viza si pasaport, pentru evitarea recurgerii la identitati false. Asadar, la fel ca si in cazul pasapoartelor biometrice, vizele de acest tip au drept scop imbunatatirea securitatii.
In cadrul dezbaterii din plen, am intervenit pe acest subiect pentru a sublinia importanta asigurarii sigurantei cetatenilor europeni fara a pune in pericol drepturile lor fundamentale. Iata textul interventiei:

corina-cretu-vize-pasapoarte-biometrice-martie-2009-str_00063

Unele aspecte din acest raport au provocat dezbateri aprinse in numeroase tari membre ale Uniunii Europene, mai ales cele referitoare la identificarea biometrica – aceasta fiind necesara fie pentru paşapoarte, fie pentru vize.  Astfel de dispute pe aceasta tema au avut loc foarte recent si in România, care este penultima tara din UE ce introduce paşaportul biometric, dar prima care implementează un nou standard de biometrie cu amprente de la ambele mâini si expresia faciala.

Preocuparea pentru adoptarea sistemului de identificare biometrica are la baza îngrijorarea fireasca referitoare la asigurarea securităţii persoanelor, după cum fireasca este si îngrijorarea privind modul în care sunt folosite si protejate datele obţinute. După 11 septembrie 2001, masurile de securitate s-au impus ca o necesitate, mai ales după ce si Europa a fost lovita de atacuri teroriste, in 2004 si 2005, la Madrid si la Londra.  Exista, aşadar, o nevoie evidenta de acţiuni concrete pentru prevenirea unor atentate similare si pentru a asigura securitatea cetăţenilor europeni. Dar nu trebuie sa pierdem din vedere grija pentru respectarea unor elemente esenţiale ale democraţiei. Una din cele mai importante datorii ale statelor membre este de a asigura securitatea cetăţenilor lor, dar fara a pune în pericol drepturile fundamentale ale omului. De aceea, cred ca este de datoria noastră sa găsim calea echilibrului intre aceste doua elemente esenţiale ale vieţii noastre – libertatea si siguranţa – care nu se exclud, dimpotrivă – se pot potenta reciproc daca ştim sa le aşezam intr-o relaţie corecta.

Raportul pe care îl dezbatem astăzi este un raport mai degrabă tehnic, menit sa armonizeze masurile la nivel european în privinţa identificării biometrice.  Acest lucru se impune, având în vedere ca o serie de state membre practica deja aceasta metoda în absenta unui cadru legislativ european în domeniu.  Faptul ca, de exemplu, copiii cu vârste mai mici de 12 ani si persoanele ce se afla în imposibilitatea fizica de a fi amprentate vor fi exceptaţi de la prelevarea de amprente pentru vizele biometrice este o dovada de moderaţie si pragmatism care trebuie extinsa la ansamblul statelor membre.

Ca membri ai Parlamentului European, ne-am opus transmiterii datelor personale de către companiile aeriene către alte autoritati, am cerut Comisiei Europene sa se asigure ca directiva privind păstrarea conţinutului comunicărilor electronice respecta dreptul la confidenţialitate, ne-am opus introducerii scannerelor corporale, considerând-o degradanta pentru cetăţenii europeni, si este de datoria noastră sa veghem in continuare la respectarea drepturilor si libertăţilor cetăţenilor membri ai Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea datelor personale.

Aceasta este raţiunea pentru care doresc sa accentuez cu acest prilej necesitatea asigurării unui control cat mai eficient al modului in care sunt stocate si utilizate datele prelevate biometric, astfel încât sa fie utilizate strict in scopul prevăzut iniţial si sa nu lase loc abuzurilor de nici o natura.

PS: In ceea ce priveste disputa din tara, dupa parerea mea s-a dat o amploare nemeritat de mare unui subiect minor. De fapt, e vorba despre o problema mai degraba tehnica in cazul pasapoartelor biometrice, asa ca mi se par exagerate interpretarile care s-au dat si controversa aparuta pe aceasta tema, cu implicarea inclusiv a unor clerici. Am fost surprinsa sa vad protestele atat de vehemente si demonstratiile de strada impotriva pasapoartelor biometrice si a cipurilor pe care le vor contine, pentru ca ar fi „insemne diavolesti”, prin care se doreste rapirea libertatii omului si instaurarea unui plan de supraveghere la nivel national si mondial. Cred ca pozitia Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane in aceasta privinta este cel mai corect punct de vedere care a fost exprimat. Cu realism si intelepciune, parintele Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, spunea: „Credinta adevarata inseamna echilibru si nu habotnicie, nu a vedea pericole acolo unde ele nu exista”. Cu sau fara aceste cipuri, lumea in care traim trece printr-o grava criza morala si acest lucru ar trebui sa ne preocupe mai degraba. Iar rezervele fata de pasapoartele biometrice nu ar trebui sa aiba legatura cu diavolul si cu apocalipsa, ci cu un lucru foarte precis, asupra caruia m-am axat si in interventia mea din Parlamentul European: cum sunt folosite si protejate datele astfel obtinute si inmagazinate in acele cipuri?

Reclame

6 gânduri despre “Interventie privind vizele biometrice

 1. buna ziua domnisoara cretu-pt ca nu prea am multe de spus vis a vis de problema amprentei regasita pe pasaport,urmare a faptului ca am fost supus de nenumarate ori riguroaselor controale de cite ori am trecut oceanul,as vrea sa ma refer la o alta amprenta-la amprenta domnului ION ILIESCU-care s-a aratat indignat de faptul ca ,colegii de-ai dv din partid o propulseaza pe TINARA SOTIE a unui primar pedelist pe listele pt. euroalegeri.doamna LAVINA SANDRU.
  imi permit sa va intreb ce amprenta va avea lista PSD pt europarlamentare/
  va purta amprenta lui DAN VOICULESCU?va purta amprenta lui ION ILIESCU?
  ori amprenta lui cozmin guse?haaa,hii.
  apelez la onestitatea dv,in conditiile in care un mare admirator al dv BIBLIOTECARU,s-a luptat cu mine pt a ma lamuri ca sunteti un om de valoare si caracter.
  asa ca apelez la onestitatea dv si insist sa ne explicati daca nu cumva aveti probleme de natura doctrinara,luind ca puncte de reper printre altele filozofia de extrema stinga a dl. ion iliescu mentorul spiritual al PSD?
  si pt a fi siguri ca in pasaport veti avea ,AMPRENTA’care va defineste pe dv.candidatii la europarlamentare.

 2. Chestiunea cu cipul şi numărul fiarei nu este o glumă. Acest triplu 6 este absolut pe orice cod de bare, fie că sunt pe pachetele de ţigări, pe guma de mestecat, pe o fleică, o pâine, un scaun, sau un cip introdus în animale. Până acum nimeni nu a putut să-mi explice de ce anume acele bare mai lungi şi omniprezente trebuiau să fie exact semnul grafic pentru cifra 6… Chiar dacă au o explicaţie tehnică, puteau să reprezinte cifra 0 şi nu 6.

  Cod de Bare

  Relativ la măsurătorile biometrice, nu pot să nu mă gândesc la aceleaşi măsurători prin care nazismul verifica puritatea rasei. Nu cred că amploarea pe care acest tip de paşaport a iscat-o în România este ceva gratuit.

 3. Frantz,

  Nu cred că doamna Corina merită ironiile dumneavoastră. Chiar e un politician destoinic şi un om echilibrat şi de caracter.
  Cum în PSD s-a instaurat haosul, nu puteţi să i-l reproşaţi dumneaei. N-ar fi corect.

 4. Corina,
  Cu tot respectul, opinia multora dintre noi, e alta, iar acţiuni precum Scrisoarea adresată de către Părintele Iustin Pârvu, mi se pare MAI MULT DECÂT BUN SIMŢ :
  Domnilor Senatori,

  Cu multă părere de rău pentru că din pricina neputinţelor trupeşti nu mă găsesc în mijlocul onoratului Senat al României, îmi exprim de aici, din chilia mea din Mănăstirea Petru Vodă, către domniile voastre frământările şi controversele care preocupă societatea noastră creştin-ortodoxă şi la care am contribuit în mare parte.

  Domnilor senatori,

  Rugându-vă să mă iertaţi, găsesc de cuviinţă să vă adresez sentimentele mele de ortodox român şi mărturisitor: ne găsim în faţa unor stări de lucruri cu totul neobişnuite. Nu e vorba de o problemă financiară, economică sau teritorială, ci este vorba despre ducerea unei naţiuni spre pierzanie, este vorba despre un act care are urmări asupra copiilor şi nepoţilor noştri. Poporul nostru a fost un popor cinstit, care nu a vătămat şi nici nu a atacat alt popor în istorie. Noi, şi eu personal, nu suntem împotriva cipurilor şi a sistemelor biometrice – să facă cine ce crede în ţara lui. Însă pentru noi, pe lîngă Constituţia oficială, avem o Constituţie care se bazează pe conştiinţa Ortodoxiei, o Constituţie mai presus de om.

  Noi nu avem nevoie de sisteme de control – de acte de identitate electronice, de cărţi de identitate, de carnete de conducere electronice, ş.a.m.d. Controlul nostru este Adevărul şi Dreptatea cu care ne-am născut din liberul arbitru cu care ne-a creat bunul Dumnezeu. Cine vrea poate să-şi construiască viaţa cum doreşte: să-şi pună fluturi în vârful nasului, bicicletă la ureche sau să strige pe străzile Bucureştiului: “Vrem incest! Vrem uciderea pruncilor! Vrem homosexualitate! Vrem să avem cipuri!”. Noi credem că fiecare poate să-şi păstreze conştiinţa fără să atace caracterul neamului românesc.

  Domnilor senatori,

  Dumneavostră reprezentaţi ţara şi neamul – trecutul, prezentul şi viitorul. Domniile voastre trebuie să vă orientaţi spre cei care au stat înainte pe locurile pe care staţi acum: spre Ştefan cel Mare şi Sfânt, spre Matei Basarab, spre Vasile Lupu, spre Mihai Viteazul, spre Vlad Ţepeş.

  Domnilor senatori,

  Dacă nu se ia o hotărâre conform vederilor şi aspiraţiilor noastre româneşti şi ortodoxe, vom avea de suferit nu numai aici şi acum, ci şi dincolo în veşnicie. Domniile voastre reprezentaţi Ortodoxia şi neamul nostru; ca urmare, ştim că nu vă este uşor a delibera propuneri şi decizii care să vatăme viitorul copiilor noştri.

  Noi ne rugăm cu toţii în mănăstiri pentru sănătatea, liniştea şi bunăstarea familiilor dumneavoastră. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă lumineze inimile şi minţile în acest moment crucial. Ne rugăm ca tot darul desăvîrşit, de Sus, să fie de le Părintele Luminii.

  Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă lumineze în Hristos Domnul nostru.

  Amin!

  Arhimandrit Iustin Pârvu,
  stareţul Mănăstirii Petru Vodă
  15 martie 2009

  http://savatie.wordpress.com/2009/03/19/dr-katherine-albrecht-catre-poporul-roman-astazi-natiunea-voastra-sta-in-fata-unei-hotarari-cruciale/#more-2675

  Personal, nu voi fi de acord niciodată cu asemenea blasfemii, cum adică să fiu amprentată şi purtător de cod de bare… suntem vite ?? Sub masca bunelor intenţii trâmbiţate, altele sunt realele chestiuni, cu totul altele… aşa zisa eradicare a terorismului se face prin acte de terorism de-o cruzime înfiorătoare, dar vezi Doamne ” grija ” constă taman în depistarea teroriştilor cu ajutorul codurilor de bare… timp în care, noi mari puteri, de fapt marionete în mâna năpârcilor din umbră, mai comandăm căte-un mascaru prin Balcani, ca de exemplu, mai planificăm câte o criză, etc …
  NU au răspuns la întrebări !
  ” cum sunt folosite si protejate datele astfel obtinute si inmagazinate in acele cipuri? ”
  Pentru credibilitate, cine şi cu ce va gira, garanta ?? Cum ? Cu orice răspuns ar scălda-o, tot vor exista suspiciuni, pentru că toate răspunsurile celor abilitaţi se-nvârt în jurul cozii.
  Şi iar are dreptate colegul Bibliotecarul , căci vorba lui, ce-ar mai urma, lagăre şi gazare, Doamne iartă-mă !
  Sibilla

  @frank zapa king,
  Sunt convinsă că răspunsuri care să vă satisfacă piticuţii, găsiţi mai degrabă pe blogul dvs preferat, la d-na Udrea !
  Cât despre ” stimabila ” Lavinie şi specimenul guşă …. cine dracu mai sunt şi ăştia, cumva zăpăciţii despre care bune, marişi late perioade de timpscria DOAR presa de scandal ? 😉 Îhîm, aşa mă gândeam şi eu … musculiţe, bâz şi fâssss… imediat după pretenarul Jionel, Amin !
  Ironii şi pişcături, dar sunteţi cam încordat…. mai ” liber ” vă desfăşuraţi l săgeţile la adresa Domnului Preşedinte Ion Iliescu prin grădiniţa preferată, mă şi mir cum de reuşirăţi să vă abţineţi cât de cât…
  Nu are EuroparlamentARUL Corina Creţu, clin mânecă cu cameleonii din PSD, deci sensul ţâpuiturilor care e de fapt ?
  Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s