Ultimele stiri..

ANTENA3.RO – EXCLUSIV ONLINE //

PSD riscă sancţiuni din partidului Socialiştilor Europeni în cazul în care va susţine pe listele sale membri ai altor formaţiuni politice, alţii decât socialişti, susţine europarlamentarul social-democrat, Adrian Severin. Membru al prezidiului PES, Severin afirmă că la nivelul socialiştilor europeni există o condiţie, directivă obligatorie, potrivit căreia partidele afiliate la această grupare sunt obligate să susţină numai candidaţi din propriile rânduri. PES a sancţionat mai acum un an cu suspendarea pe socialiştii din Slovacia pentru alianţa făcuta la nivel naţional cu un partid de dreapta. Potrivit unor surse social-democrate, secretarul general al socialiştilor europeni, Philip Cordery se află deja în România, urmând a se întâlni mâine cu liderii PSD pentru a discuta aspectele eurolistei acestui partid. Mai mult, preşedintele PSD, Mircea Geoană şi alţi lideri ai partidului erau deja la curent cu obligaţiile care reies din calitatea de membri PES, inclusiv cu această regulă care restricţionează accesul reprezentanţilor altor formaţiuni politice pe lista social-democrată de candidaţi pentru PE.

În prezent, în PSD apele sunt agitate de posibila candidatură a liderului PIN, Lavinia Şandru pe listele partidului. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu se opune vehement şi deschis unei asemenea desemnări, în timp ce pe la colţuri şi alţi social-democraţi îşi manifestă nemulţumirea faţă de semnele de favorizare ale acestei situaţii venite din partea lui Mircea Geoană. Social-democraţii mai au o problemă: alianţa cu PC, cărora liderul PSD le-a promis un loc pe lista cu eurocandidaţi a partidului.

Participarea altor candidaţi decât socialişti pe eurolista PSD, interzisă de PES

Or nici PIN, nici PC nu sunt membri ai Internaţionalei Socialiste sau a PES, atrage atenţia eurodeputatul Adrian Severin. Ba mai mult, calitatea de membru al liberalilor europeni deţinută de conservatori ar complica situaţia în condiţiile în care la nivelul PES există o directivă, potrivit căreia pe eurolistele partidelor socialiste afiliate nu pot concura decât membrii respectivelor formaţiuni politice.

„Există această obligaţie. Ea nu are caracter de recomandare, ci de regulă de urmat. Prezidiul PES a cerut tuturor partidelor membre ca pe listele lor pentru PE să fie formate numai din membri de partid socialişti. Toate discuţiile care au loc în acest moment în românia, toata patima sunt inutile. E regretabil ce se întâmplă deoarece de aici , de la strasbourg problema se vede ca ceva ultrapersonalizat” a afirmat Severin, mebru în cadrul prezidiului PES.

Severin: „Candidaţii PIN şi PC trebuie să se înscrie în PSD”

Severin ne-a explicat că în aceste condiţii pentru PC şi PIN nu există decât două soluţii. „Or candidaţii lor se înscriu în PSD ca membri deplini, or cele două partide îşi depun adeziunea la PES. În cel de-al doilea caz, nu vor putea participa la alegerile din iunie deoarece PES primeşte adeziuni numai la Congres, care are loc în toamnă” a mai arătat eurodeputatul social-democrat.

„Dacă PIN vrea să candideze pe listele PSD, fie ca partid, fie doar o anumită persoană, atunci respectivul trebuie să intre în PSD şi va ajunge pe lista partidului numai după respectarea procedurilor interne de selecţie” atrage atenţia Severin.

Adrian Severin ne-a mai precizat că altfel va fi greu pentru PSD să explice la PES ce caută pe lista sa un politician care nu face parte dintre socialişti, sau mai rău, a cărui formaţiune politică a aderat deja la ALDE, grupul liberailor europeni, cazul PC.

„Cum explici tu ca partid în ţară şi străinătate faptul că mergi la alegerile europarlamentare cu un membru afiliat la liberalii europeni sau neafiliat la nici un grup? Poate PES nu vrea să primească în rândurile sale un eurodeputat PC, poate că acel eurodepuatat se va duce după alegerea sa la ALDE” a mai spus Severin.

Ce riscă PSD

Europarlamentarul PSD mai susţine că în cazul în care partidul său nu va respecta regulile PES, există riscul de a fi sancţionat sau, în cel mai bun caz, marginalizat politic la nivelul PE. Sancţiunile ar putea merge până la suspendarea PSD şi a eurodeputaţilor săi din structurile PES sau chiar până la excludere în caz de recidivă.

Aşa s-a întâmplat cu socialiştii slovaci care au fost sancţionaţi cu suspendarea timp de un an din PES pentru alianţa naţională făcută cu o formaţiune politică de dreapta. După o aspră monitorizare, PES a ridicat sancţiunea doar parţial, eurodeputaţii slovaci fiind reprimiţi în grupul parlamentar al socialiştilor doar cu statutul de observatori.

„Fără susţinerea unui grup parlamentar mare, precum PES, eurodeputaţii oricărui partid politic naţional precum PSD nu are nici o şansă la PE. Sunt terminaţi. Cu 12-16 oameni nu poţi crea un grup, nu poţi avea acces la finanţarea activităţii lor sau în funcţii la nivelul comisiilor europarlamentare” mai explică Severin eventualele consecinţe a călcării pe coadă a socialiştilor europeni.

Întrebat dacă liderii social-democraţi de la Bucureşti ştiau de aceste reguli, Severin a confirmat. ” Eu personal, mai recent le-am spus despre această situaţie când au apărut problemele. Impresia mea este că au început să conştientizeze că întocmirea listei nu este atât de simplă pe cât pare” a mai spus Severin.

Surse social-democrate ne-au confirmat faptul că liderii PSD au primit deja o directivă din partea PES pe tema componenţei listei pentru europarlamentare. Potrivit surselor citate, secretarul general al socialiştilor europeni, Philip Cordery se află deja în ţară, pentru a reglementa complicaţiile deja apărute pe eurolista PSD.

El se va întâlni mâine cu conducerea centrală a PSD pentru a analiza problemele apărute din coabitarea cu PC şi din susţinerea liderului PIN, Lavinia Şandru pentru europarlamentare de către unii lideri PSD din teritoriu.

PSD urmează să facă, vineri, o primă evaluare a dosarelor candidaţilor pentru alegerile europarlamentare. Potrivit unor surse social-democrate, între cei care şi-au depus dosare de candidatură se numără Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Rovana Plumb, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Gabriela Creţu, Dan Mihalache, Aristide Roibu şi Radu Podgoreanu.

Între timp războiul declaraţiilor dintre Ion Iliescu şi susţinătorii candidaturii Laviniei Şandru continuă. Dâncu a explicat că opoziţia manifestată în acest caz de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, ţine de vechiul concflict pe care acesta l-a avut în trecut cu Cozmin Guşă.

„E o treabă de gusturi. Lavinia Şandru e brunetă. Domnul Iliescu e de notorietate că-i plac blondele şi, mai nou, am văzut că-i plac şi crinii”, a declarat consilierul preşedintelui PSD.

La rândul său, Iliescu a scris joi pe blogul său că se va opune mereu încercărilor „unor persoane” din conducerea partidului pentru a-i aduce pe Cozmin Guşă şi Lavinia Şandru şi că asemenea tentative sunt „jignitoare” pentru militanţii social-democraţi.

14 gânduri despre “Ultimele stiri..

 1. Marturisesc sincer ca in ultimul timp am evitat sa intru pe acest blog si, cu atat mai mult, sa scriu ceva. M-am gandit ca avand o mapa profesionala atat de daunatoare si suparatoare pentru unii dintre cei care se afla prin jurul varfului in PSD, sa nu daunez imaginii unor oameni la care tin si ii pretuiesc. Am, totusi, incredere in autoritatea domnului Ion Ilescu, Adrian Nastase, Cristian Diaconescu (care tace mult prea mult) Ecaterina Andronescu si, de ce nu si Vanghelie, in ciuda faptului ca pe zi ce trece se minuneaza tot mai mult de performantele lui Emil Boc. Oamenii acestia nu pot accepta, sub ochii lor, PSD sa se transforme intr-un fel de masa de manevra in folosul lui Basescu. Mai concret, eu ca cetatean al acestei tari, ingrijorat de ceea ce se intampla in politica interna, de degradarea continua a democratiei si moralitatii societatii romanesti, vreau sa am cel putin linistea ca sunt reprezentat in PE de Adrian Severin, Corina Cretu, Adina Valean si Renate Weber. Cine incearca sa-si rezolve ¨problemele personale¨, servind pe unul sau pe altul, cu solutii ´estetice¨, devine adversarul meu, indiferent din ce partid ar face parte.

 2. Doamna Cretu, am comentat situatia pe alt blog, nu mai doresc sa o comentez si aici, doar sa va urez succes, mult suces. Pacat de dl Dincu, spune prostii (gargara jalnica si lamentabila, in noul limbaj de lemn). Totusi, la cit a urcat pretul carnii de porc, poate ar valora ceva daca ar fi vindut la kilogram. Stiti cumva cum poate fi dizolvat parlamentul european?

 3. Tocanita de electorale prezidentiale anticipate a la Basesco
  (Specialitatea casei)
  1. Se ia una bucata Constitutie si se prepara la foc deschis si vioi, pana se face scrum. Acesta se piseaza, iar cenusa rezultata se pastreaza pana mai tarziu intr-un bol separat.
  2. Se ia o halca de Turcesu, se fezandeaza dupa metoda Patapievici, Avramescu & Co., cu promisiuni de marire si devenire politica dupa alegeri, se pune la fiert la foc mic si atatat din cand in cand.
  2. 1/2 Kg Berceanu, trecut prin masina de tocat la cap cu economiile facute de romani, intr-un an de criza, daca alegerile se vor desfasura simultan si devansat, se pune tocatura la un loc cu Turcescu si se amesteca din cand in cand, la foc atatat, cu o lingura de lemn.
  3. 0,750 kg de Societate Civila (alta decat pippidea, ca asta-i suparata rau pe asimetric- de preferat Parvulescu-), se taie cubulete, se unge cu prevederi constitutionale inexistente, deci convingatoare si se adauga dupa cca 30 de minute la compozitie.
  4. Se pregateste separat un sos de „tocsoaie” marca Realitatea si B1TV, argumentate cu avantaje materiale mari pentru buget de austeritate si cu variante cat mai credibile pentru prostovan de alegator roman.
  5. Cand este gata se da 1/2 ora la cuptor
  6. Se pune compozitia pe un platou, se garniseste cu cenusa de Constitutie, felii de portocale amare si minciunele cat cuprinde.
  7. Se serveste si calda si rece, cu polonicul, zi de zi, la ora de maxima audienta tv si in oficioase, pana cand prostovan de alegator roman este convins.
  Pentru conformitate
  maestru bucatar
  traian basescu

 4. Erevan News- Stire bomba
  Agentia noastra informeaza:
  Strans cu usa, in urma Comunicatului Prezidential, din care rezulta fara drept de apel ca d-l presedinte traian basescu nu a stat la coada dupa Tariceanu, la usa de la sediul firmei omului de afaceri Puiu Popoviciu, acesta a recunoscut ca intr-adevar cei doi, din motive conspirative lesne de inteles, nu intrau pe usa, ci veneau pana la etajul X, deghizati in spalatori de geamuri, cu liftul special si intrau pe fereastra, in ordinea d-l presedinte si apoi Tariceanu, niciodata invers.
  a consemnat pentru Dvs.
  Varujan Arachelian

 5. Am trait s-o vad/aud si p’asta:

  Imnul Turistic al Elenei ot Plescoa (Romaniei)

  Veniti straini, din lumea asta larga
  Veniti, in Romania noastra draga.
  Si veti vedea aici pe dracu’
  Cum ne conduce Saltimbancu’.

  La brat c’o Colombina cam nurlie
  Si cu un boc, doar bun de bascalie.
  Spectacol rar, de circ diurn si’n noapte
  Veti rade de veti cadea pe spate!

  La manastiri veti fi itinerati,
  Si veti vedea un trai ca intre frati.
  Pusi de’o „ministra”, total pe dinafara
  Pentru turisti sa dea din fund la bara.

  Veti urmari cu sufletul la gura
  Un nou Dracula facand servici in tura.
  Si bai termale in plina capitala
  Vor vindeca durerea cea spinala.

  Pe litoral, o oaza „mazarita”,
  Bariera veti vedea, ce trebuie platita.
  Si alge verzi si multe in Pontu’ Euxin,
  Sejurul la Mamaia va fi un mare chin.

  Refren:
  Veniti turisti in tromba, nu va’ntrebati ce-i baiu’
  Ci ascultati in pace,pe nea Zamfir cu naiu’.

 6. Io cu Dancu m-am lamurit. Iata ce parleste domnia sa intr-un interviu in Cotidianul, cind se pune la dispozitia Piratului sa-i ridice steagu’ la catarg frecindu-i puntea in acelasi timp sefului sau: „Sigur că adversarii politici o să încerce, cum am auzit, chestiunea asta cu Obama, un individ antisistem. Traian Băsescu este fundamental un politician antisistem. ”

  Acu’, fiecare cu placerea lui, ca-i e draga anarhia imi e perpendicular. Dar sa-l pui pe Capitan alaturi de Obama, ca ar fi anti-sistem, mi se pare un rateu intelectual. Obama nu e anti-sistem. Daca avea urechi, dl. analist Dancu, ar fi captat declaratia lui Obama cind a recunoscut ca e in top 5 al celor mai instariti americani. Obama e un om de echipa, constructiv, un om care lucreaza ne-antagonic, si care nu demoleaza institutiile statului american, punind pe unii si pe altii sa-si arunce caramizi in cap.

 7. E jalnic daca PSD are de ales intre Ion Iliescu si doua nulitati traseiste ca Gusa si Sandru! Cea mai buna solutie ar fi ca Ion Iliescu, Adrian Nastase, Corina Cretu, Ioan Mircea Pascu si alti oameni seriosi din PSD sa demisioneze din partid si sa infiinteze o forta de stanga autentica. Trebuia facut din 2005 acest pas. Nici acum in ceasul al 12-lea? Sunt curios cate procente aduna „tripleta de aur” Geoana-Gusa-Sandru…

 8. @marcu: decat sa se desparta partidul, infiintat de Ion Iliescu, n-ar fi mai cugetata o curatenie generala, si d’alde triplete sa-si ia zborul? Daca nu stiu, ii mediteaza Vanghele!
  sa fii iubiot
  marcus

 9. 1) Felicitări! Continuaţi lupta cu mult calm. Va sprijin!

  2) Criza financiară a fost rezolvată de către Băsescu. Ne-am speriat degeaba, i-am păcălit pe toţi.

  3) Vizionar cum este, prevede acum criza alimentară. Cauza, ne înmulţim ca iepurii. Ce-i de făcut? Soluţia este la fiecare în pantaloni. Se ştie că la omul sărac aceasta se scoală şi-n biserică.

  4) Propun ca-n aceste condiţii de criză alimentară să fie amânată sărbătorirea Paştelui pentru un an mai bun.

  5) În 2012 s-a anunţat că vine furtuna solară şi se duce dracului totul, urmând în final răcirea globală. Noi românii vom scăpa de toate acestea, dacă-l realegem pe Băsescu.

  6) Glumind, sunt puţin trist. Vom putea noi scăpa pe cale democratică de acest monstru?
  Machiavelicul Geoană este mai bun? Lupta continuă. Mult calm!

 10. Cu tot respectul, e opinia mea, o susţin şi-mi asum responsabilitatea : această lavinie, e o parvenită, o oportunistă şi… cam atât. Pretenarul ei guşă-căpuşă, aşa zis mai nou, după mintea Jionelului, cică şi i-auzi -consilier _ idem, un cameleon, un ghemon. A ” reuşit ” Jioană să facă feferniţă şi ultima brumă de imagine a partidului… cu hăşitia doi la braţ s-a dat în stambă…. vaaaiiii steaua lui, că apune, abia licăre şi nu realizează chipurile.
  lavinia aia cu guşă ăla NU au ce căuta nici în preajma pesedeului, ce-o căta aia pe liste, numa Jioană ştie…. are ceva datorii bag sama….

 11. @Scriu pe la prieteni! De nevoie!
  Mi-au curatat din nou, ca din intamplare, blogul!
  Sper sa nu fie la fel de grav ca acum doi ani…
  Pană rezolv problema, ii rog pe toti sa ma primeasca in vizita!
  De tacut, nu am de gand sa tac!

 12. ca nou ınscris ın psd va expun opinia mea Nu cred ca domnul İON İLİESCU sa ajunga ca din cauza culori pieli sa fie s-au sa nu fie deacord cu o persoana este prea capabil sa gındeasca lucrurile aşa cum trebue şi ın cazul altei persoane din alt partid trebue sa va verificati membri sa verificati dosarele membrı cu care se vac aceste proceduri de selectie şi dupa aceea sa intre ın alegeri va urez suucese

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s