Dezechilibre sociale

Dintre stirile acestui inceput de saptamana, legate de situatia economico-sociala, mi-au atras atentia doua care mi se par ingrijoratoare, pentru ca vizeaza domenii extrem de sensibile: pensiile si locurile de munca.

 

Banca Mondiala a adresat Guvernului recomandarea de a creste varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani pana in anul 2050 si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare. Banca Mondiala avertizeaza ca Romania trebuie sa ia urgent masuri pentru salvarea fondului de pensii, care risca sa intre in faliment din cauza numarului foarte mare de pensionari in raport cu numarul angajatilor. Potrivit BM, deficitul din sistemul de pensii in Romania va ajunge in 2050 la 6,2% din PIB, iar raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea cu varste intre 20-64 de ani va creste de la 23,6% in 2005 la 56,6% in 2050. In aceste conditii, BM recomanda cresterea varstei de pensionare si limitarea posibilitatilor de pensionare anticipata. Varsta standard de pensionare a ajuns in acest moment la 58 de ani si 6 luni in cazul femeilor si la 63 de ani si 6 luni pentru barbati. Varsta de pensionare va creste, potrivit legislatiei actuale, treptat, pana la 1 ianuarie 2014, la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Avand in vedere ca speranta de viata este, acum, in Romania, de 68 de ani la barbati si de 75 la femei, nu ne ramane decat sa fim increzatori ca ea va creste pana in 2050, altfel nu vor fi prea multi cei care vor apuca sa beneficieze de pensie…

Dincolo de zambetul amar, e evident ca se impune o reforma a sistemului public de pensii. De altfel, nici prognozele Comisiei Europene nu sunt mai optimiste: CE estimeaza ca, in 2060, numarul salariatilor din Romania va fi egal cu cel al pensionarilor. Ceea ce inseamna ca fiecare pensie va fi sustinuta din contributiile sociale lunare ale unui singur salariat activ.

 

Pe de alta parte, in conditiile in care criza economica forteaza economiile celor mai industrializate state ale lumii sa se comprime, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica estimeaza ca rata somajului in UE si in SUA ar putea atinge 10% in acest an. In ianuarie, rata medie in cele 27 de state ale UE era de 8%. Am vazut o statistica potrivit careia in Ungaria, la sfarsitul lunii februarie, s-a inregistrat o cifra record pentru ultimii 12 ani: 9,1%, cu 1,1% mai mult fata de anul precedent.

Cu un procent a crescut si in Romania rata somajului in februarie 2009 fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 5,3%, cu 0,4% mai mult decat in ianuarie. La prima vedere aceste cifre pot aparea aride, dar ele indica o tendinta care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Chiar daca stam bine in comparatie cu vecinii si cu media europeana, ritmul in care creste numarul somerilor este ingrijorator. Cu atat mai mult cu cat sunt numerosi cei care nu sunt inregistrati la oficiile de somaj si prefera sa munceasca la negru, iar tot mai multi romani incep sa revina din strainatate, dupa pierderea locurilor de munca.

22 de gânduri despre “Dezechilibre sociale

 1. De fapt care este ideea?
  Sa eliminam „stadiul” numit pensionare?
  Sau a crescut speranta de viata si trebuie sa diminuam costurile pensionarii?
  Someri in Romania?
  Citi dintre somerii din Romania sunt dispusi sa-si (re)cistige existenta din munca cu adevarat reala?
  Sa presupunem ca un jurnalist/demnitar/guvernant/profesor/militar nu-si mai gaseste loc de munca in domeniul in care s-a specializat.Nu mai are bani pentru traiul zilnic.
  Ce face:se duce sa munceasca o bucata de pamint sau sta pe somaj?
  Bineinteles ca intii incearca o pensionare in avans,mai o relatie,o cunostinta,etc……dar concret,ce face?Alege sa moara de foame ca un sobolan sau se duce si isi cistiga existenta?
  Aici este problema.
  In alta ordine de idei:prin relocarea fortei de munca-in tara de bastina- si retribuirea ei la adevarata valoare(fara disocieri si/sau smecherii de profitabilitate) coraborata cu conditiile de comun acceptate la nivel european RATA somajului isi va intra in normal fara doar si poate.
  Sa isi „cheme” acasa toti muncitorii si conducatorii toate statele europene si o sa observati,probabil,un fenomen de lipsa fortei de munca.
  Munca la negru este „subventionata” de occidentali iar interesul lor este sa o intretina.De ce?Pai nu este o unitate la nivel european-smecherii peste tot si oriunde-deci se creeaza dezechlibre.Avem nevoie de mobilitate si flexibilitate,care nu se obtine „static”-hai sa asteptam si sa vedem ce se mai intimpla.

 2. La virsta asta de pensionare si la conditiile de munca si sanatate din tara noastra, prea putini vor mai apuca sa ia pensie….
  O zii buna in continuare!!

 3. Sesam Deschide-te !
  Nu trebuie sa fii mare expert in socio-psihologie, ci doar dotat cu un minim spirit de obseravatie, pentru a realiza prezenta cvasividului de efecte sonore instalat in galagioasa galerie de la peluza pupinbasistilor.
  Si asta de cateva zile incoace, mai precis, de cand a izbucnit scandalul dezvaluirilor referitoare la relatiile mai mult decat suspecte, dintre presedinte si un anumit domn Pui, mare om de afaceri dambovitean.
  Culmea este ca, daca la momentul detonarii acestei incarcaturi explozive, media si pupinbasistii isi pusesra azimuturile artileriei si-l transformasera pe Crin Antonescu in cap de lista popoviceasca, incercandu-se discreditarea politica a acestuia pentru pur si simplu o facatura aiurita, de cum a aparut in peisaj supercasoiul fiicei mai mari a presedintelui, brusc romanasul nostru iertator si permisiv in toate celelalte mojicii, matrapazlacuri, marlanii, ilegalitati etc. comise cu nonsalanta si in dipretul unei tari intregi, de catre iubitul nostru presedinte, se pare ca s-a trezit la zornaitul porcoiului de euroi manuit de odrasla prezidentiala si, facand pasul inapoi, a inceput sa-si puna intrebari referitoare la sursa acestei bunastari „aladinice” mai mult decat batatoare la ochi.
  Peste toate acestea s-au suprapus si baiguielile, care s-au dorit explicatii fara loc de intors ale Ioanei Basescu, in ceea ce priveste aceasta sursa, baiguieli care au adancit si mai mult misterul bunastarii cazute ca o pleasca pe capul Ionicai intr-un timp atat de scurt.
  Unde mai pui ca, desi a anuntat public faptul ca va face cu celeritate maxima dovada provenientei banilor, se pare ca operatiunea respectiva necesita mai mult timp decat in situatia muritorului de rand.
  Este si al dracului de greu sa pui la dispozitia opiniei publice cateva documente din care sa rezulte cu cat ai achizitionat un apartament, cat te-au costat imbunatatirile, dotarile si finisarile facute de tine, toate acestea comparativ cu documente fiscale din care sa rezulte veniturile tale de cand ai inceput sa muncesti, pana in prezent.
  Daca insa cineva ar avea ideea lansarii unor pariuri pe aceasta tema, s-ar imbogati in plina criza economica.
  Si asta deoarece, ca de obicei, La Famiglia, prin Capo di Tutti Capi, Traian cel Mare si Sfant, va merge pe ideea ca mai lanseaza taticutzu’ o fumigena si uita prostovan de mujic roman toata tarasenia respectiva, ba mai mult, o sa aiba taicutzu grija sa sensibilizeze sufletul acestuia prin victimizarea sarmanei fete, intrata pe nedrept in gura tonomatelor.
  Nu stiu de ce imi vine sa pariez totusi, ca de data aceasta nu va fi asa.
  Si asta pentru ca, oricat de tampiti ne-am dovedit pana acum in materie de basescu si matrapazlacurile sale, este practic imposibil, la foamea si jalea din Romania lui „Sa traiti bine!” si a „tepelor pentru ticalositi”, sa nu devii intrebator cu privire la provenienta a aproape un milion de euroi, in conditiie in care tata a muncit doar la stat iar fetele, oricat de iscusite si dibace ar fi ele, nu au avut cum, pe langa o viata de huzur de neam prost dusa intr-o opulenta de parvenit a la Dinu Paturica, sa poata si economisi porcoiul respectiv de bani.
  Asa ca, precum in povestea lui Aladin, o asteptam si noi pe Ioana Basescu sau pe taxu, ca dupa ce a rostit magicul „Sesam Deschide-te!”, sa ne arate sursa veniturilor sale de „O mie si una de nopti”.

 4. „Banca Mondiala a adresat Guvernului recomandarea de a creste varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani pana in anul 2050”

  Pensiile funcţionând pe modelul asigurărilor are la bază o situaţie statistică care se foloseşte de date precum „câţi oameni trec peste 70 de ani” şi „cât ani mai trăiesc cei care trec peste 70 de ani” sau „care este legătura între venitul salarial şi durata de viaţă”…

  Recomandarea Băncii Mondiale a pus la dispoziţie şi modalitatea statistică de calcul prin care a ajuns la concluzia că este necesară această creştere? Este argumentat pragul de 70 şi nu 69 sau 71?

  Data 2050 este evident pusă pentru ca vârsta de 70 să cuprindă pe cei care îşi încep activitatea acum şi nu pe cei care au deja 30 de ani de muncă. Întrebarea mea este dacă aceste date se bazează pe ceva sau sunt „după ureche”, după principiul „hai să mai creştem un pic pentru că banii sunt prea puţini”. Poate ar trebui să nu mai dăm bătrânilor medicamente şi atunci se vor reduce natural. Poate că peste 20 de ani se va observa că nu va mai ieşi nimeni la pensie pentru că, datorită (din punctul de vedere al fondului este un fapt pozitiv, deci „datorită” şi nu „din cauza”) consumului de margarină cu E-uri, toată lumea va face cancer pe la 65 de ani şi nu vor depăşi 70 de ani decât nişte ciobani din vârf de munte, care oricum nu au contribuit la fondul de pensie şi nu au fost bolnavi o zi în viaţa lor.

 5. Pingback: Relatare “realistă” a unei vizite la Bruxelles (X) « Gabriela Savitsky

 6. Pingback: Egipt » Blog Archive » Relatare “realistă” a unei vizite la Bruxelles (X)

 7. Corina,
  Nu pot să nu mă-ntreb din nou, cum poţi rezista tu, un nufăr, deasupra mlaştinii… ufff, da, sunt tare supărată, nu şi împăcată, şi plesneam de nu le dedicam ” bravilor ” macho de-şi zic politicieni, câteva descântece sibiline, că prea se dau cocoşi şi-n fond :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/04/01/pacalici-de-romania/
  Cine să mai apuce pensia ? Cine ?
  O zi frumoasă şi mult Succes, Corina, poate totuşi s-o-ndura Doamne, Doamne şi de noi, cei mulţi şi va interveni cumva …
  respecte,
  Sibilla

 8. Va multumesc pentru comentarii. Mie intreaga discutie provocata de recomandarea Bancii Mondiale mi-a amintit de Otto van Bismarck si de modul in care se spune ca el a stabilit varsta de pensionare si vad ca unii observatori au si remarcat coincidenta. Se stie ca unificatorul Germaniei e parintele sistemului public de pensii. Pentru a stabili varsta de pensionare a barbatilor, care reprezentau marea majoritate a fortei de munca acum un secol si ceva, Bismarck a cerut un studiu despre speranta de viata a germanilor la acea data. Cand i s-a spus ca aceasta e de 60 de ani, cancelarul german a decis ca varsta de la care sa se poata benefica de pensii sa fie de 62 de ani.

  De aceasta data, insa, Banca Mondiala e nevoita sa tina cont de realitatea statistica si de impovararea sistemului de pensii. In 1990, in Romania, 8,2 milioane de salariati sustineau 2,5 milioane de pensionari. De la un raport de 3,3 salariati la un pensionar, s-a ajuns acum la un raport aproape paritar, in conditiile in care avem 4,9 milioane de salariati si 4,7 milioane de beneficiari ai pensiilor de stat. Iar declinul demografic se va accentua in deceniile urmatoare si e si aceasta o problema care trebuie sa ne preocupe.

  In ceea ce ma priveste, cred ca daca ridicarea varstei de pensionare este solutia sau, ma rog, una din solutiile la colapsul ce se anunta al sistemului de pensii, atunci ar trebui luat ca reper anul 2060, folosit si de Comisia Europeana in studiile pe aceasta tema, pentru a nu afecta tanara generatie care deja lucreaza si are o vechime in munca.

  In ceea ce priveste situatia somerilor, intentionez sa iau cuvantul in plen astazi, in cadrul dezbaterilor pe tema Fondului Social European.

  O zi buna tuturor!

 9. Corina,

  Pai stai putin sa ne intelegem, nu voi social-democratii ati umflat pensiile pana a plesnit sistemul? Masurile pe care le remarci tu sunt sau mai precis ar trebui sa fie o consecinta fireasca a faptului ca ati dat pensii fara acoperire. Ce reforma sa mai facem ca si asa contributia este uriasa au mai venit si astia cu pensiile private care iti iau bani ca sa iti dea eventual 100 de Euro doua-trei zile inainte sa mori si asta este sistemul. Din 1990 pana acum, au trecut 19 ani perioada in care politicile PSD legate de pensii s-au implementat timp de 13 ani pt ca numai guvernul CDR nu a aplicat politicile voastre si guvernul Tariceanu in primii 2 ani pt ca in ultimii 2 ani ai mandatului sau ati pus presiune pe el contra sustinerii sa mareasca pensiile. Si acum va plangeti ca fondul nu poate suporta si va „temeti” chipurile ca bietii oameni vor trebui sa munceasca pana mor. Mi se pare ridicol, nu te supara. Daca nu ati fi umflat pensiile fara acoperire acum nu ar trebui sa muncesc eu pana crap.

 10. Lumea se gândeşte astăzi, şi îndreptăţit, că un număr X de salariaţi susţin un număr mai mare de X pensionari. Aparent este corect. Poate ar trebui să realizăm şi vremea de începuturi în care toată lumea plătea şi nimeni nu ieşise încă la pensie şi asta timp de 20, 30 de ani. Atunci fondul de pensii trăia foarte bine, nu-i aşa?

 11. draga mea….
  iti spun din experienta de zi cu zi: mori cu zile cu unu’ de 65 de primaveri, „intepenit in proiect”, care uraste cu patima tinerii, informatica si limbile straine.
  aaaaaa…daca omu are 65 de ani si e cu lectura la zi….si se adapteaza ritmului nebun al zilelor noastre….e pacat sa-l scoti la pensie.
  nitel cam complicat.

 12. Victor,

  Marea masa a pensionarilor are mari dificultati in a se descurca de la o luna la alta, cu preturile atat de mari la intretinere, medicamente etc., in raport cu nivelul pensiilor. Asa ca mi se pare hazardat sa acuzi PSD ca „a umflat pensiile”. Beneficiarii pensiilor au muncit o viata intreaga si au cotizat la sistemul public, prin urmare mi se pare firesc sa existe o preocupare a unui partid de stanga pentru un raport cat mai echitabil intre pensie, pe de o parte, si munca prestata si darile platite la stat, pe de alta.

  Eu cred ca datele pe care le-am dat mai sus sunt elocvente pentru situatia actuala si cauzele ei. Nu poti invinui PSD de declinul demografic si de modificarea atat de accentuata a raportului dintre numarul pensionarilor si cel al beneficiarilor pensiilor de stat. Imbatranirea populatiei si cresterea proportiei pensionarilor e o realitate cu care se confrunta intreaga Europa.

 13. @Corina Cretu
  „mi se pare hazardat sa acuzi PSD ca “a umflat pensiile”. Beneficiarii pensiilor au muncit o viata intreaga si au cotizat la sistemul public, prin urmare mi se pare firesc sa existe o preocupare a unui partid de stanga pentru un raport cat mai echitabil intre pensie, pe de o parte, si munca prestata si darile platite la stat, pe de alta.”

  Nu numai pesede dar si penele si pedele,adica toti-asa este.
  Exista o evaluare in sensul ca :cine a platit ,cit a platit,cine beneficiaza si cit beneficiaza?
  chestiunea aceasta cu preocuparea partidului de stinga(stinga cui?) pentru un raport cit mai echitabil este un fals autentic imbalsamat(mumificat) pentru eternitate.
  Aceasta preocupare trebuie sa apartina statului nu unui partid anume.
  Partidul printre altele reprezinta in cele mai multe cazuri o adunatura de „oameni”.Partidul va „aplica” niste directive dupa o politica anume si deci nu reprezinta o preocupare a unui partid anume.

  Parerea mea este ca pesedeul nu are inca dreptul sa vorbeasca despre pensii si pensionari atita timp cit in pesede sunt niste bogati care sufera de urma cetatenilor acestei tari,cetatenii care i-au determinat,chiar subjugat,pe bogati sa munceasca in folosul lor propriu.Probabil ca in momentul in care pesedeau o sa treaca in ilegalitate(normalitate) atunci o sa aiba dreptul de a-si exprima si opiniile.Pina atunci………………….
  be quiet,please.

 14. Corina, ca sa mai putem spera ceva in aceasta tara este nu doar sa apucam si noi pensia, ci mai ales sa corelam aceasta speranta a noastra si a multor altor romani cu schimbarea liderilor care conduc Romania de acum cu unii care sa fie cu adevrat responsabili si care sa tina cont de interesele cetatenilor. Altfel… pensiile vor fi doar pe hartie, nu va mai ajunge nimeni la ele!!!

 15. Problema e în altă parte. Sau „şi” în altă parte. Desfiinţându-se industria şi făcându-se praf agricultura, s-au desfiinţat foarte multe locuri de muncă.
  Prin „mijloace specifice”, foarte mulţi oameni s-au pensionat. Anticipat. De boală. De incapacitate de muncă (adică handicap). În 2003, la o populaţie de 320 000 de locuitori, aveam aproximativ 80 000 de pensii cu încadrare în grad de handicap. Adică unul din 4 cetăţeni valizi din judeţ era handicapat. Sigur, asta te poate pune serios pe gânduri. E un judeţ de handicapaţi? Nu, sau cel puţin nu pare.
  Am glumit dar situaţia zugrăvită de mine era reală. Şi este reală. De ce s-au întâmplat toate astea, de ce avem o împovărare extraordinară a bugetului de pensii? Pentu că distorsiunea economică nu a fost bine controlată. „Industria e un morman de fiare vechi”. Da, şi le-am transformat în valută în conturile unora şi altora. Nu asta e problema, pentru că teoria economică validează aceste practici haiduceşti sub numele de acumulare primitivă de capital. Nu am creat alternativă. Pentru asta, cred că 20% din pesionari ar putea foarte bine să muncească, dar nu au unde. Cei tineri şi buni de lucru au migrat. Au lăsat acasă copiii care îngroaşă rândurile delincvenţei juvenile.
  Consecinţele crizei de sistem se calculează în vieţi stricate, defectate.
  Capitalismul face, iată, implozie.
  Noi avem o ţară extraordinară şi nişte tipi plătiţi dinăuntru şi dinafară puşi că creeze dezordine şi anarhie. Pentru ce? Vom vedea.
  Eu am în minte (şi ca mine, cred că şi alţi oameni cu bun simţ şi măsură) şi pe hârtie un pachet de măsuri care pot aşeza economia românească înapoi pe şine. Dar, dacă nu are nimeni nevoie, le voi publica după ce vom fi vânduţi la bucată, cu parcele cu tot, în contul fabuloasei datorii contractate de domnul Băsescu cu guvernul lui Boc.
  Asta nu mai e ţara noastră, Corina.
  E amanetată.

 16. Pe la inceputul mandatului sau, asimetricu’ a tinut sa-si informeze supusii ca, in urma actiunii sale voluntare de participare la derularea unui program international de cercetare antropologica, s-a stabilit ca din punct de vedere genetic, radacinile sale ancestrale se afla cantonate pe undeva prin pesterile locuite de oamenii cavaernelor din Africa.
  Acum, la mai bine de patru ani de mandat, oricine va fi mai avut dubii, cel putin in ceea ce priveste partea a doua a sintagmei “omul cavernelor” nu se mai poate indoi de acest adevar, d-l presedinte are un comportament “desavarsit” de troglodit.
  Prima parte insa deziluzioneaza, domnia sa nu are nimic omenesc in el.
  Pentru a nu plana nici cea mai mica suspiciune asupra privitivismului comportamental al asimetricului aseara, pe postul Antena 3, fratele alesului a facut o demonstratie live, extrem de convingatoare, in ceea ce priveste originile sanatoase ale tribului in cauza.
  Noroc cu Graham Bell si momentul de inspiratie divina al acestuia la ora inventarii telefonului, aparat datorita caruia, intre cei prezenti in studioul Antenei 3 si basescu mezinu’ a existat o distanta de siguranta, distanta care nu a permis trogloditului no.2 al neamului de a le trage cate o flegma in fata preopinentilor sai, sau mai stii, cate un cap in gura (dupa modelul patentat de fraxu, ca primar al capitalei).
  Aceasta pastisa nereusita de mafiot mioritic, posesoare a unui vocabular cvasi-onomatopeic cu care a reusit totusi sa-i porunceasca imperial d-lui Mugur Ciuvica “taci din gura!”, ne-a dovedit ca aschia nu sare departe de fraxu.
  Dupa ce, in cel mai traditional basescian mod cu putinta, a jignit la greu presa din nou pe modelul “gaozarilor”, a recurs si la rezolvarea conflictului cu Mugur Ciuvica, fie prin amenintatea cu o bataie marca Ferentari, fie (in caz de esec) prin asigurarea data acestuia in privinta procurarii unui loc de odihna pe veci, spatiu cu verdeata si far’de suspin, dobandit de Casa Mortuara Basescu, ca urmare a ajutorului dat de aceasta respectivului “dusman” de trecere spre cele eterne.
  Domnul Ciuvica ar trebui sa se considere totusi norocos, deoarece stramosii genetici ai acestui animal obisnuiau ca, dupa ce-si luau inamicii prizonieri, sa-i transforme in specialitati culinare si sa-i pape la mese rituale.
  Se pare totusi ca, in timp gena respectiva a suferit mutatii, capatand noi valente si transformandu-se in Ghiolbanul ot Basarabi, specie rarisima si “exclusivista”, formata (din fericire), doar din reprezentantii tribului basescu, cu exponentii lor principali, Basescu Hal Mare si Basescu Hal Mic.
  Care Basescu Hal Mic, de la suficienta si aroganta unui Dinu Paturica sustinut la greu de pozitia lui fraxu in stat, a refuzat in final propunerea eleganta a lui Mihai Gadea, de a-si prezenta scuze pentru ghiolbanismul cu care s-a manifestat public.
  Marturisesc faptul ca uneori am avut oarece retineri si ezitari, atunci cand am incondeiat, utilizand un vocabular ceva mai dur, comportamentul aberant si antisocial al presedintelui tarii.
  In definitiv este totusi un presedinte ales de majoritate, caruia macar formal orice roman ii datoreaza respect.
  Dupa prestatia de aseara a lui fraxu, orice urma de ezitare s-a dus dracului, deci canci respect pentru un neam atat de prost!
  Nici nu vreau sa-mi imaginez macar, ce-i asteapta pe romanii care nu sunt de acord cu magariile tribului basescu intr-un eventual al doilea mandat al acestuia.
  Probabil ca Hitler si batalioanele sale de asalt vor parea mici copii, pe langa modalitatea in care basescu reales isi va urmari prin fugareala si ciomageala rivalii politici si populatia neangajata politic, dar sensibila la deraierile deja patologice de comportament ale acestui personaj sinistru.
  Sa Ne Ajute Dumnezeu sa nu avem parte de asa ceva!

 17. @Carlova Cristian:

  Sunt de acord ca problemele oamenilor ar trebui sa fie preocuparea tuturor partidelor, dar din anii 90 s-a vazut ca exista viziuni diferite asupra reformelor economice. Ne amintim optiunea unora pentru „taierea cozii pisicii dintr-o singura lovitura”, in vreme ce tranzitia avea deja efecte sociale foarte dureroase pentru oameni, in urma colapsului sistemului economic comunist. De asemenea, nu cred ca se poate generaliza la nivelul intregului PSD atunci cand este vorba de competenta profesionala si calitatea morala a oamenilor, inclusiv a celor de la varful sau. Nu pot sa nu remarc, in acest context, contributia presedintelui Ion Iliescu la afirmarea unei stangi autentice in Romania. Mai avem mult de muncit in aceasta directie, dar deschiderea domnului Presedinte fata de oameni si problemele lor e o garantie a respectarii de catre PSD a ideilor de stanga.

  @Maria:

  Ai dreptate, tine si de lideri si de modul in care acestia se raporteaza la intregul complex de probleme cu care ne confruntam: aici e vorba si de nivelul de trai, si de speranta de viata – care e cea mai mica din UE, in Romania -, de conditiile din spitale, de situatia demografica si incurajarea natalitatii… E o situatie cu implicatii pe foarte multe planuri si nu exista o solutie minune, ci trebuie sa ne gandim la rezolvarea tuturor acestor probleme care au efecte asupra pensiilor, a varstei de pensionare si a vietii pensionarilor.

  @Gabriela:

  Azi incepe, la Parlamentul European, Global Progressive Forum, cu participarea, dupa cum va spuneam, a liderilor PSE, a fostului presedinte american Bill Clinton si a reprezentantilor unor institutii internationale, cum e FMI. Voi reveni pe larg pe acest subiect.

  Modul cum s-au pensionat din motive de boala multi oameni e, intr-adevar, un aspect care ar trebui cercetat cu atentie, pentru ca e o cale prin care se scurg foarte multi bani la oameni ce pot munci inca, dar prefera sa incaseze linistiti o pensie acasa, pentru handicap pe care nu-l au.

  Sunt curioasa care sunt propunerile tale in materie economica.

 18. @CORINA CRETU
  haideti sa o luam metodic caci eu asa „pa persoana fizica” nu mai realizez in ce calitate dv ne spuneti noua cetatenilor despre dezechilibre.Adica:cum discutam cu dv?In calitate de OM,in calitate de membru de partid pesedea sau in calitate de europarlamentar?

  Dl.Ion Iliescu nu reprezinta o garantie a nimanui iar contributia domniei sale este contributia domniei sale(dupe unii in bine iar dupe altii in rau).
  Nu puteti sa va „legati” la nesfirsit de personalitatea Ion Iliescu,indiferent de ce statut aveti sau ce legaturi aveti cu domnia sa-aici fac referire la voi membrii pesedisti.
  Dl Ion Iliescu a avut,are si va avea simpatizantii domniei sale care numeric sunt mai multi decit toti simpatizantii partidelor din Romania,iar „ultrasii” se gasesc de ambele parti.
  Ce respecta pesedeaua? Ideile de stinga?
  Chiar sunt curios ce inteleg pesedistii prin idei de stinga,cum le respecta „iei” aceste idei si cum o sa reuseasca dl Ion Iliescu sa „reprezinte” aceasta garantie?
  Sa nu-mi spuneti ca:”garantat vanghelie/Ontanu” are trasaturile de baza de la Ion Iliescu.

  Va multumesc

 19. Corina,

  In primul rand felicitari pt nominalizarea pe un loc eligibil.

  apoi legat de discutia de mai sus:

  pot invinui PSD de declinul demografic pentru ca nu ati guvernat numai pe Ministerul Muncii ati guvernat tara. Ca atare trebuia sa prevedeti si sa preintampinati declinul demografic. Dar masurile pe care le-ati luat au fost exact in sensul opus. Majorand pensiile in detrimentul veniturilor celor care muncesc normal ca nu s-a mai gandit nimeni sa faca copii. Cu ce sa-i fi crescut? Voi ati plans mereu de grija pensionarilor a fost un fix al PSD-ului, o miscare politica foarte abila recunosc pt ca v-a adus o baza de sustinatori in randul batranilor dar cresterea asta continua a pensiilor a dus la situatia actuala.

 20. o sa muurim inainte sa iesim la pensie. asta ma face sa ma intreb de ce este nevoie sa platim taxele alea?
  oricum nu o sa le mai folosim. nu cred in pensiile private. cred insa ca pensiile facultative sunt o optiune…
  platesti statului niste bani pe car nu ai sa ii iei. nici tu nici familia. ce tampenie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s