Pentru contracararea efectelor sociale ale crizei

In cadrul mini-sesiunii plenare de la Bruxelles a Parlamentului European, am adresat urmatoarea intrebare scrisa  Comisiei Europene:

 

Criza economică globală, fără precedent în istoria postbelică, face ca summitul G 20 din aceasta saptamana de la Londra să aibă o importanţă care depăşeşte tematica anunţată. Faptul că ţărilor din grupul G 7, al celor mai industrializate ţări din lume, li se adaugă state din zona economiilor emergente şi ţări dintre cele mai expuse este un semn bun, care confirma că gestionarea problemelor globale nu poate fi decât multipolară si că toti, fiecare după puterile lui, trebuie să tragă în aceeaşi direcţie, pentru a depăşi criza.

Ca social-democrat, aşteptările mele sunt legate în principal de soarta celor mai defavorizaţi, care nu trebuie lăsaţi singuri în faţa furtunii economico-financiare. Ştim care a fost preţul social plătit de generaţia Marii Depresiuni din 1929-1933. Sper că nu vom repeta erorile de judecată care au generat acele costuri. Mă simt încurajată de intervenţia recentă a premierului Gordon Brown, care spunea: „nu putem întoarce spatele celor mai săraci dintre noi”.

Chiar daca modelul social european a dovedit, cel puţin până în acest moment, că este un instrument eficient pentru reducerea consecinţelor sociale ale crizei, totusi acesta incepe sa-si arate si limitele, mai ales în ţările din Estul Europei. Drept urmare, ce masuri are in vedere Comisia Europeana pentru contracararea efectelor sociale ale cresterii accelerate a ratei somajului in UE, mai precis pentru sprijinirea cetatenilor europeni ramasi fara loc de munca, in conditiile in care e evident ca eforturile individuale ale tarilor membre nu sunt suficiente si eficiente in absenta coordonarii si implicarii Comisiei Europene?

 

De asemenea, ieri, cu prilejul dezbaterilor privind Fondul Social European, am pledat pentru o atentie sporita fata de problemele somerilor si fata de dezechilibrele sociale ce pot aparea in contextul cresterii ratei somajului in intreaga Uniune Europeana, fragilul echilibru din societatile est-europene fiind cel mai amenintat.

Reclame

5 gânduri despre “Pentru contracararea efectelor sociale ale crizei

 1. Secretul lui Polichinelle sau izbavirea vine din Austria
  Secretul lui Polichinelle, si anume ca basescu taie si spanzura la nivel de conducere a Justitiei romane, „independenta si neangajata politic”, a ajuns si in mapa de briefing a ministrului de extrene austriac, poposit pe melaguri mioritice pentru sfat de taina cu omologul sau roman.
  Pentru romani, care de mai bine de patru ani, traiesc drama unei Justitii siluite fara mila de un om pus doar pe rezolvarea vendetelor personale indreptate fie spre anihilarea adversarilor politici, fie spre rezolvarea punctelor strategice de obtinere a unui al doilea mandat, prin aducerea la cheremul sau a oamenilor de afaceri cu dare electorala de mana, chestia respectiva nu mai poate constitui absolut nicio surpriza.
  In acesti patru ani au vazut ei altele si mai si, care practic i-au imunizat prin tembelizare in asa hal, incat considera anormalul, normal si „nefacubilele’ perfect legale, atata timp cat emana de la Cotroceni.
  Partea proasta ar fi cu viziunea europeana asupra gradelor de libertate ale Justitiei in general si ale celei romane, in particular, dar se pare ca si aceasta viziune poate fi driblata, cu ajutorul unor bani dati in folosul sucursalelor bancare ale unor parteneri straini, aflati in dificultate financiara.
  Singurul lucru interesant de analizat totusi in aceasta noua isprava cotrocenista, ar fi de aflat cum de un document elaborat cu numai doua zile inainte si destinat strict ochilor ambasadorului austriac, a ajuns la vederea, prin mass-media, mujicului roman cu drept de vot.
  Avand in vedere ca onor Minsterul de Extrene al Austriei nu cred ca a pus la dispozitia Mediafax documentul respectiv, se impune logic intrebarea cine a facut-o?
  Sa se fi suparat Sevice-urile pe asimetric atat de tare, incat dupa ce au procurat materialul prin metode specfice, s-au trasformat in surse si l-au remis mass-media, pentru a vedea tampitu’ de roman votant basescu, cam ce a facut acesta din Justitia Romaniei, perceputa de partenerii europeni drept fata in casa in Palatul Cotroceni?
  Destul de plauzibil scenariul, mai ales in conditiile in care asistam la o lupta pe viata si pe moarte dusa pentru controlul insumat al tuturor Service-urilor.
  Ori daca Service-urile s-au suparat s-ar putea sa mai avem o sansa de izbavire de Antichrist, deoarece pe mana alegatorilor trepanati si indoctrinati basescu, indiferent de ce ar face acesta, ne mai pricopsim pentru cinci ani cu Satana la carma tarii.
  Om trai si om vedea!

 2. Pentru contracararea efectelor sociale ale crizei eu nu pot avea decât o singură soluţie, anume să asigurăm oamenilor măcar satisfacerea nevoilor de bază, şi aici mă refer la casă şi mâncare. Adică Guvernul ar trebui să ocrotească agricultura şi zona datoriilor prin care cetăţenii îşi pot pierde casa.

  Am însă şi o acţiune de contracarare a efectelor sociale ale crizei care nu costă nici un ban, anume respectul pe care statul român ar trebui să-l arate cetăţenilor pe care îi păstoreşte.

 3. FELICITARI PENTRU LOCUL 6 PE LISTA!!! Tocmai am ascultat la Realitatea si dl Geoana a confirmat în mare parte lista ce se vehicula pe mediafax mai devreme dupa BPN. BRAVO!!! TOT ÎNAINTE!!!!

 4. @Felicitari Doamna Corina
  Desi meritati cap de lista langa Adrain Severin, este bine si asa. Felicitari si la mai mare!
  cu drag si respect
  marcus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s