Basarabia, votul între est și vest

Despre Republica Moldova, vorbim tot mai rar dincoace de Prut. Ne mai amintim de Basarabia doar când pleacă dintre noi câte un simbol, cum e Grigore Vieru, sau când sute de cetățeni români sunt întorși abuziv de la graniță, pentru a nu participa la aniversarea a 91 de ani de la Unire. Vorbim despre situația de la Chisinau acum, când au loc alegeri legislative, dar mă tem că e, iarăși, prea târziu. Doar dacă azi nu se va produce o minune. Sunt sceptică, însă, pentru că în politică minunile se întâmplă rar si atunci au nevoie de o mână de ajutor.

Ca supleant in Delegația Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova am urmărit îndeaproape mersul lucrurilor la Chișinău și am asistat la jocul de-a șoarecele și pisica practicat, de ani de zile, de autoritățile comuniste cu oficialii europeni. În repetate rânduri, puterea de la Chișinău a fost criticată pentru încetineala reformelor, pentru încălcarea libertății de exprimare a presei, pentru modificările la Codul electoral, care avantajează Partidul Comunist, și, în general, față de atitudinea sa ostilă la adresa opoziției și a elementelor caracteristice unei societăți democratice. De fiecare dată, oficialii moldoveni s-au grăbit să repare aparențele, mimând deschiderea și bunăvoința, fără ca în practică să se înregistreze progresele promise.

Dovada duplicității comuniștilor e sloganul lor din această campanie: ”Moldova europeană – o construim împreună”. În spatele mesajului stă, însă, o serie de abuzuri: români întorși de la frontieră, acuzați de presa puterii că fac parte dintr-un plan al României de a declanșa o revoluție portocalie la Chișinău, militanți și candidați ai opoziției arestați, acțiuni de intimidare a politicienilor și jurnaliștilor critici ai regimului aflat la conducerea țării de opt ani, oprirea difuzării spoturilor anticomuniste, deschiderea unui număr insuficient de secții pentru milionul de moldoveni ce lucrează în strinătate, totul mergând până la cererea comuniștilor ca principalele partide rivale să fie excluse din cursa electorală sub pretextul că în campanie ar fi folosit fonduri nedeclarate.

În paralel, autoritățile au recurs la pârghiile decizionale pentru a cumpăra votul populației disperate din cea mai săracă țară europeană. În condițiile în care, din cauza crizei economice, sumele trimise acasă de lucrătorii din străinătate – cei care țin, practic, Moldova pe linia de plutire – au scăzut cu 40% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a lui 2008, iar firava economie națională este lovită din plin de recesiune, autoritățile au aruncat pe piață sute de milioane de dolari din rezerva strategică pentru a evita prăbușirea cursului leului moldovenesc, iar pensiile au fost majorate, cu numai cinci zile înaintea alegerilor, cu 20%. Există, însă, riscul ca situația să scape de sub control după alegeri, chiar un membru al Guvernului recunoscând că e posibil ca peste două-trei luni să nu mai existe bani pentru pensii și salarii.

În ciuda stării social-economice dezastruoase la capătul a două mandate ale Partidului Comunist și ale președintelui Voronin, rezultatele singurului sondaj din timpul campaniei electorale indică o diferență foarte mare între comuniști, cotați cu 36% din intențiile de vot, și cele trei partide de opoziție care au șanse să treacă pragul electoral de 6%: Partidul Liberal-Democrat, Partidul Liberal – fiecare estimat cu puțin peste 8 procente – și Alianța Moldova Noastră, plasată imediat sub prag. Vineri, liderii celor două formațiuni liberale și-au dat mâna simbolic într-o dezbatere televizată, fiind de așteptat, de altfel, ca toate aceste trei forțe politice să creeze o alianță postelectorală. Liberal-democrații sunt încurajați de mitingul pe care l-au organizat la Chișinău, la care au participat 30.000 de oameni, liberalii mizează ca locomotivă electorală pe primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, iar Alianța Moldova Noastră, condusă de Serafim Urecheanu, s-a bucurat de rezultate bune la localele din 2007. De menționat că la fragmentarea opoziției a contribuit și legislația impusă de comuniști, care a interzis alianțele electorale. Alegerile parlamentare au o dublă miză, întrucât cei 101 deputați îl vor alege pe noul președinte al țării.

Pe frontispiciul ziarului unionist ”Timpul”, a apărut, de-a lungul campaniei, îndemnul: ”Ieși de pe orbita estică, votează viitorul european!”, reluat, în diferite forme, și de forțele de opoziție. Așteptând rezultatul alegerilor, pentru a vedea ce fel de viitor au ales frații noștri de peste Prut, ar trebui să ne gândim la faptul că votul lor e și unul pentru limba română și identitatea românească. În aceste condiții, cred că e momentul să analizăm politica României față de Republica Moldova, la capătul unui proces de deteriorare a relațiilor bilaterale în ultimii opt ani, în care Bucureștiul a privit spre vest, cu succesul aderării la structurile euroatlantice, iar Chișinăul a devenit tot mai ostil, cultivând o românofobie agresivă. În funcție de rezultatul alegerilor de mâine, România e datoare să-și elaboreze, inclusiv din postura de stat membru al Uniunii Europene, o strategie mai eficientă față de Republica Moldova, pentru susținerea deschiderii față de perspectiva europeană, neuitând că relațiile noastre bilaterale sunt subsumate raporturilor UE-Rusia.

30 de gânduri despre “Basarabia, votul între est și vest

 1. Altfel supus:
  Acum n ani NATO au intrat prin fosta Yugoslavia si a facut prapad.Unul dintre cele mai mari dezastre.A impartit fosta Yugoslavia in crestini(unii mai mult altii mai putin)si musulmani.Oare Romania o sa trebuiasca sa fie „unita” prin razboi si sabie sau: Basarabia mai este a Romaniei atita timp cit noi spunem ca respectam dorinta „poporului” cu alde basescu si geoana in frunte,sau ce spune de fapt Europa?
  Eu cred ca dv iar exagerati fara sa va uitati ca de fapt conducatorii si politicienii au tendinta sa impuna.Nu cred ca este momentul pentru penibilitati.Nu puteti sa spuneti peste ani ca nu stiu ce regiune din Spania este Romaneasca.Parerea mea este ca mai bine masurati de 10 ori si sa taiati o data.

 2. Basarabia a avut sansa ei de a se unii cu tzara.dupa revolutie,a fost o sansa ratata de ambele maluri pt ca nu a fost vointza politica in primul rand nici la Chisinau dar nici la Bucuresti.acum situatia este mult mai complicata pt ca Romania face parte din structurile europene iar cancelariile europene nu dau nici macar un semn in sensul asta ca ar avea dorintza sa ne ajute asa cum au facut-o in trecut.sa nu ne imbatam cu apa rece nu noi am facut unirea de acum 90 de ani ci conjuctura politica ne-a fost favorabila ceea ce acum e departe de a fi favorabila .nu stiu daca vreodata basarabia va reveni la patrie ceea ce stiu e ca in urmatoarele decenii acest lucru este practic imposibil.Oricum prin fenomenul de globalizare se schimba si mentalitatiile vom ajunge noi sau urmasii sa nu mai spunem nici macar ca suntem europeni ci pamanteni.si chiar daca intr-un fel globalizarea si-a dat examenul negativ prin crizaeconomica de acum fenomenul v-a continua pe aceeasi linie.iar referitor la aderarea Moldovei la Ue asta nu se va intampla prea curand pt ca si noi nu stam prea bine si prtea comod din pct de vedere european ce sa ma zic de moldova care e pierduta undeva in …spatiu

 3. CINE ESTE MARIUS MIOC

  Mioc Marius-Remus str. Ion Creangă nr. 11, bl. T19, ap. 19

  MIOC MARIUS REMUS
  Adresa: Creanga Ion, Nr. 11, Sc. , Etaj , Apart. , TIMISOARA, 360, 300107, Telefon: 256.288186
  l MIOC MARIUS REMUS
  Adresa: Al Suciu Dimitrie Ioan, Nr. 6, Sc. , Etaj , Apart. , TIMISOARA, 360, 300093, Telefon: 256.432272

 4. Problema tinuturilor romanesti de dincolo de Prut ,nu a fost niciodata una decisa de oamenii traiotori acolo,fie ca s-au numit odata costoboci,
  moldoveni,cazaci,sleahtici,romani sau mai stiu eu cum ,in functie de cei ce au stapanit vremelnic acele teritorii.Dar de la intemeierea statului rus ,de pe vremea Tarului Petru,a fost ,este si va fi o problema RUSEASCA.
  NICIODATA nu vom putea spera la redobandirea acelor teritorii,nu vom putea spera la protejarea populatiei ce este romaneasca si vorbeste inca limba romana,atata vreme cat SARACIA SI SUBDESVOLTAREA vor fi perene.
  Sansa unei rezolvari nu poate fi,si aici dar mai ales acolo in Moldova de dincolo de Prut ,decat una ECONOMICA.
  Bunastarea si sprijinul economic asteptate de la UE trebuie sa mai astepte inca foarte mult timp si asta nu datorat actualei conjucturi de criza ci ,din motive ce stau numai in lipsa unei politici social-economice adecvate,coerente si mai ales pe termen lung.
  Instabilitatea politica generata o data cu valul reformist al anilor 1988-1990,nu a putut fi fructificat si pentru ca ….nimeni nu a crezut ,nici la Bucuresti dar nici la Chisinau in valoarea actului reintregirii,desi din motive ,as spune eu ,mult mai prozaice decat s-au invocat de o parte si de alta a Prutului.Podul de flori a fost facut praf o data cu razboiul transnistrean.Adaugam aici puternica influenta a Moscovei si interesele tot mai evidente expansioniste a Rusiei ,ce tinde sa recladeasca fosta Uniune sovietica,adica aceiasi Marie dar cu alta palarie.
  In partea opusa ,la Bucuresti,autoritatile se pierd in lupte sterile pentru putere ,risipesc fonduri si resurse economice si sociale cu o furie sinucigasa .Sectorul privat este inca unul extrem de fragil luat in ansamblu,iar economia-i,asa cum spunea si Nenea Iancu,
  frumoasa,sublima dar…. lipseste cu desavarsire .
  Pana cand nu vom pute arata noua insine mai intai si apoi lumii ca santem seriosi si credibili ,ca reprezentam o solutie in zona ,nu vom putea aspira la mai mult.Ba dincontra.
  Sper ca n-am aberat pre mult si nu am plictisit.
  O binemeritata pauza si relaxare va doresc in aceasta duminica placuta si insorita de primavara ,alaturi de prieteni si cei apropiati sufletului dvs.
  Sanatate si spor in toate.

  spedy/05/04/2009

 5. Doamna Cretu, mai intii felicitari – desi cu intirziere – pentru pozitia bunicica de pe eurolista pesedista. Puteau un loc-doua mai sus, dar asta este.
  Sper din toata inima ca in aceasta seara Voronin sa constate ca nu poate stringe de un guvern.

 6. Corina,

  dacă unii – nu dau niciun exemplu – ar veni în România îmbrăcaţi cu tricouri cu imprimeuri în care conturul României ar fi modificat, am reacţiona, ca stat, la fel de virulent.
  Nu neapărat toţi aceia care au mers la Chişinău erau de bună-credinţă. Ca să intimideze asemenea atitudini, autorităţile moldovene au reacţionat abuziv. Dar au reacţionat, cum am reacţiona şi noi dacă ar veni unii cu tricouri cu însemne fasciste.
  Uniunea Europeană a recunoscut statalitatea Moldovei – aici nu mai avem niciun cuvânt de spus.
  În jocul marilor puteri, Moldova este nebunul aşezat în calea regelui. Dacă cineva l-ar muta, ar intra în şah. Aşa că nimeni nu riscă. Ce importanţă are că moldovenii vorbesc româneşte – sigur o românească mai moale şi mai rotunjită?
  Ce putem noi face când roata implacabilă a istoriei a sfârtecat o mână a României – sau poate creierul (ştiut este că spiritualitatea noastră a venit de-acolo)? Cine să fi decis atunci altfel, la redesenarea statelor Europei? Nu vorbesc mai multe, pentru că nu vreau să mă hazardez. Pe de altă parte, a face politică europeană în ignorarea Rusiei este o naivitate.

 7. Nu avem ce face, 50% cu comunistii azi la ora 12, dupa numararea a 97% din voturi. Asta vor cei din RM. PSD din RM sub pragul parlamentar.

 8. Din pacate, comunistii au castigat alegerile pentru a treia oara consecutiv in Republica Moldova. E dezamagitoare aceasta perpetuare la putere a unui regim anacronic, care mentine Basarabia intr-o stare dezolanta de inapoiere economica si de saracie.
  Cu 50% din voturi, insemnand, dupa redistribuire, 61 de locuri din 101 cate are Parlamentul de la Chisinau, Partidul Comunist detine exact majoritatea necesara pentru a-si impune propriul candidat pentru alegerea presedintelui. Partidul Liberal – circa 13%, Partidul Liberal Democrat – 12% si Alianta Moldova Noastra – 10% au obtinut rezultate mai bune decat in sondajul dat publicitatii in campanie, dar nu totalizeaza decat aproximativ 35% din locurile din Parlament.
  Scorul Partidului Comunist este cu atat mai intristator cu cat e mai mare decat cel obtinut in 2005 – 46% si aproape egal celui din 2001, cand au ajuns la putere cu putin peste 50% din voturi. Spun intristator din doua motive: pentru ca populatia Moldovei o duce foarte greu, in ultimii opt ani neinregistrandu-se nici o schimbare in bine, si pentru ca acest vot legitimeaza politica ostila Romaniei a liderilor de la Chisinau.
  In aceste conditii, cred ca tot ce putem face e sa aplicam o strategie pe termen lung pentru reapropierea treptata si pentru incurajarea fortelor democratice proeuropene…

  Va multumesc pentru interesul aratat acestui subiect. Cateva raspunsuri punctuale:

  @Codeus:
  Pentru Unire e nevoie in primul rand de acordul a doua vointe libere, apoi de conjunctura favorabila, cum a fost cea din 1918, dupa cum bine remarcai. Din pacate, iata ca nu e indeplinita nici una din cele doua conditii. Dincolo de granite, pentru ca, intr-adevar, nu stim cat de mult se va schimba in urmatoarele decenii, statutul si perceptia asupra frontierelor, cred, insa, ca e de datoria noastra ca romani sa lucram pentru apropiere.

  @Spedy:
  Cred ca aceasta apropiere ar fi posibila doar regasindu-ne in acelasi proces al integrarii europene. Exista riscul major ca influenta Rusiei si eficienta propagandei comuniste sa tina mult de acum incolo Basarabia departe de Europa. Impotriva acestei tendinte avem de muncit. Multumesc pentru urari, sanatate si spor in toate si tie!

  @Dragos Sorin Nicula si Diasporean:
  In Transnistria se afla cel mai apropiat conflict inghetat de granitele UE si acest fapt trebuie sa ne dea de gandit, pentru ca e vorba de securitatea noastra nationala, dar si de cea a Uniunii Europene. Problema bazelor rusesti de pe Nistru nu poate fi abordata, insa, decat subsumata relatiilor UE-Rusia, care, la randul lor, se afla intr-o faza delicata dupa criza georgiana si cea a gazelor. Nu intrevad, din pacate, nici un progres in relatiile dintre UE si Rusia. Daca maine ar avea loc o criza de genul celor amintite nu cred ca UE ar avea o alta reactie decat cele de pana acum. Ceea ce inseamna ca suntem la fel de fragili, mai ales noi, romanii, in aceasta zona marginala a Uniunii.

  @Instalatorul:
  Multumesc pentru felicitari.

  @Gabriela Savitsky:
  Gabi, imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu asemenea interpretare: intre harta Romaniei Mari si insemnele fasciste exista o mare diferenta. Bine ca nu ne putem duce noi cu insemnele noastre nationale la Chisinau, dar pot veni radicalii maghiari cu ale lor in Secuime…

  O seara buna tuturor!

 9. @Corina In optica dinozaurilor de la Chisinau oamenii aceia erau fascisti. Asa suntem noi romanii,lasam pe toti sa isi faca de cap la noi in tara si ne trezim uneori prea tarziu.

 10. Cand ne gandeam ca votul moldovenilor de peste Prut este oglinda unei populatii infricosate, obediente, manipulate intr-un stil care supravietuieste la est de noi, iata ca, in urma acuzatiilor liderilor Opozitiei, care au reclamat fraudarea alegerilor, mii de tineri au iesit in strada, la Chisinau, pentru a demonstra impotriva modului in care s-a desfasurat scrutinul care a dat comunistilor exact numarul de deputati de care au nevoie pentru a forma Guvernul si a desemna viitorul Presedinte al tarii.

  Liderul liberal-democratilor afirma ca numaratoarea paralela indica un scor de 42% pentru Partidul Comunist si ca pe lista alegatorilor au fost incluse persoane decedate, iar numarul buletinelor repartizate nu corespunde numarului real al alegatorilor in circumscriptii. Drept urmare, partidele de opozitie cer renumararea voturilor.

  Cred ca un rol esential in aceasta faza il vor avea concluziile observatorilor internationali, care au urmarit modul in care s-au desfasurat alegerile de ieri.

 11. Buna seara Corina. Scuze ca intervin din nou……cea de mai sus era invitatia de la Simfonia Lalelelor – editia 32. O sa vin duminica la lansarea cartii, de abia astept.O seara buna in continuare!!!Cu stima, Mihaela.

 12. Pingback: Se întâmplă să… « Oana Stoica Mujea

 13. Corina,
  N-am să comentez de această dată la subiect… Şi sora mea cea mică e-n zona seismică, în Italia, dar, e bine, am vb cu ea , acum sunt liniştită dar nu mă pot concentra la altele. Am avut o zi… mulţumesc lui Dumnezeu că e bine !
  Am trecut să-ţi transmit toate cele bune şi să ai parte de bucurii şi Senin mereu .
  respecte şi preţuire Om Minunat,
  Sibilla

 14. multumesc pt raspuns si pt ca avem se pare pct comune.si eu sunt de acord ca dincolo de lideri politici de aici sau de la Chisinau noi facem parte din acelasi popor ne uneste limba in primul rand asa cum nu ar trebui sa-i abandonam nici pe romanii din Voivodina asa cum avem comunitati mari in Ungaria Cehia Ucraina ca sa nu mai spun de aromani care tot a nostri sunt si care sunt pana si in Croatia Albania tari cu care nici macar nu avem granitza comuna.si in comentariu asta ma refer la comunitatile ancestrale nu la comunitatile de romani care sunt acum formate in Europa.

 15. Corina,

  niciodată Rusia nu va accepta la Chişinău o conducere ostilă. Din raţiuni pe care nu le înşir aici. Iar Bruxelles-ul a recunoscut statul moldovean.
  Putem să vorbim o mie de ani despre acest subiect, dar orice polemică este sterilă, pentru că nu are finalitate.

 16. Erevan News
  Agentia noastra informeaza:
  Guvernul Republicii Bulgaria, prin Ministerul de Externe, a remis in cursul zilei de ieri, o Nota de Protest Ambasadorului Republicii Romania la Sofia, prin care protesteaza si in acelasi timp solicita in mod ferm si ultimativ oprirea firmei cetateanului roman Mircea Basescu, de a mai lua in concesiune fara licitatie terenuri agricole in judetul Constanta, sau ca alternativa sa-si redirectioneze achizitionarile spre celelalte puncte cardinale, deoarece spre Sud a depasit deja granitele judetului Constanta, intrand cu cca 1500 m.p., in teritoriul Republicii Bulgaria.
  A consemnat pentru Dvs.
  Vartan Vosganian

 17. Inceputul Sfarsitului
  Se pare ca epoca cutitului in spate, a piedicii pusa de dupa usa, a impingerii adversarilor si prietenilor in prapastie etc., toate insotite de demararea in tromba de la locul faptei a apus pentru „marele” papusar, asa zis animal politic traian basescu si ca forte mult mai puternice si cu o „identitate” oculta, au inceput sa faca jocurile necesare in vederea debarcarii chiombului de la timona Romaniei.
  Ultimile scandaluri si circarie care au tinut romanii cu ochii lipiti de ecranele televizoarelor pentru a urmari scenariile de telenovela politica damboviteana in aceste zile de primavara, fie ca au fost sau nu regizate in laboratoarele cotroceniste, au avut absolut toate efect de bumerang si s-au intors naprasnic impotriva basescului si a clanului sau, cu o forta devastatoare pentru viitorul sau politic.
  Incepand cu colaboratorii apropiati si terminand cu nehotaratul de pe strada, romanii au inceput sa se trezeasca din starea hipnotica in care au zacut mai bine de patru ani de zile si sa realizeze faptul ca trasura eleganta cu care credeau ca se plimba nu este altceva decat un amarat de bostan si ala alterat.
  Ducandu-se vraja, toate promisiunile populiste facute de Tatuc au revenit la normalul lor, coruptia nu numai ca n-a fost eradicata , ci ea a capatat valente si mai nocive, „Traitul bine” a ajuns la situatia catastrofala a „curbelor de sacrificiu’ din perioada interbelica, „cinstea si probitatea” Alesului au sfarsit lamentabil in haznaua de ilegalitati presupus a fi fost comise de membrii clanului basescu, toate acestea pe fondul unui stat de drept in care institutiile sale au intrat in block-startere catre un finish pe care scrie disolutie.
  Bref, cam acesta ar fi bilantul unui mandat prezidential, in care protagonistul a facut tot posibilul perntru nimicirea usoarelor urme de democratie, castigate cu pretul sangelui nevinovat al tinerilor sfarsitului de an ceausist 1989.
  Se pare insa ca ce este de ajuns, este de ajuns si ca atat Opozitia, transformata de basescu in Rezistenta de Strada, deoarece cea parlamentara a fost redusa ca marime la dimensiunile actualului prim ministru, cat si strainatatea interesata in vaca de muls pe care scrie Romania, au ajuns la concluzia de a rezilia contractul de inchiriere pe care tovarasul basescu traian l-a semnat pentru spatiul de la Cotroceni.
  Cam tot ce s-a intamplat si probabil se va mai intampla rau in perioada urmatoare a fost, este si va fi pus in carca marinarului, a carui busola nu mai arata nordul ci usa de iesire din Palatul Cotroceni.
  Basescu a ajuns sa fie batut cu propriile arme: dezinformarea, perdelele de fum, minciuna, manipularea, uneltirile de culise, tradarea etc.
  Jalnic sfarsit pentru un om care, mintit de oameni platiti la greu de catre el sa-i ridice osanale si cantari ale Conducatorului, a ajuns ca si ciuruitul sa le creada, autoamagindu-se cu invulnerabilitatea si unicitatea sa in calitate de Presedinte al Romaniei.

 18. Ma urasc cand am dreptate !
  Desi nu-mi place sa ma citez, in cazul de fata trebuie.Ieri incheiam un comentariu referitor la becali si oile justitiei basiste cu urmatoarele:
  „Daca Becali va fi eliberat astazi (si in opinia mea va fi), functie de viitoarea lui prestatie publica in mass media, ne vom putea da seama daca mesajul politic transmis prin acest simulacru juridic si-a atins scopul sau nu.
  La cum ne-a obisnuit Oierul pana acum, este de asteptat un spectacol regal dupa eliberare, spectacol ce va inrosi circuitele televizoarelor de tunetele si fulgerele latifundiarului.
  Daca insa vom avea parte de o tacere spasita croita pe fondul unor declaratii becaliste prin care „acesta isi va arata increderea in Justitia romana”, este clar, mesajul a fost insusit cum trebuie!”
  N-au trecut decat 24 de ore si iata ca astazi, prin gura lui var’su, Jiji ne transmite (citat aproximativ) ca: „are incredere in Justitia romana si sa lasam prostiile cu implicarea presedinteului tarii.”
  Sa ne traiesti Jiji, mai ales dupa ce ani la rand ne-ai spus cat de comunisti, de securisti si de tampiti erau procurorii care te anchetau fie pentru furaciunea cu terenul MApN, fie cu valijoara verde!
  Nu-i nevoie de sfaturile tale de Razboinic ratat al Luminii, ne putem forma si singuri o parere !

 19. Stimata Doamna Corina,
  Haidet sa va spun cam cum m-am dumirit eu asupra “romanismului si unionismului” moldovenilor. In anul 2002, aflandu-ma la comanda unui cargou, aveam ca secund un tanar moldovean, cu dubla cetatenie, care-si facuse studiile universitare in domeniu, la UMC, fiind admis fara concurs si beneficiind de o bursa de la statul roman de 50$/luna (salariul minim pe economie la acea data era de 45$). Dupa terminarea studiilor si-a gasit de munca tot printr-o firma romaneasca pentru un salariu de 1200$/luna. Respectivul domn era casatorit cu o moldoveanca de sorginte rusa, citea numai literatura rusa (in original), tanjea dupa vremurile cand Brejnev le construia blocuri si le dadea paine gratis, istoria Romaniei o stia incepand de la incorporarea cu FORTA a Moldovei la Romania Mare in 1918, desi era roman vorbea moldoveneste etc. Da Moldovenilor nici prin cap nu le trec ganduri de intregire a neamului, sunt in proportie covarsitoare cu ochii si inima pe Moscova, iar noi ne dam de ceasul mortii sa ne reintregim prin acceptarea lor in UE. Politic, ori cat s-ar fi furat la aceste alegeri, ‘mnealor sunt majoritari tributari comunismului. Sa nu ma intelegeti gresit ! Si eu sunt pentru granitele naturale ale Romaniei, da’ decat sa bag cu forta dusmanu’ in casa, mai bine fie la el acolo si prefer sa las Istoria sa lucreze.
  Sa fiti iubita
  marcus

 20. Urmaresc cu multa atentie evenimentele de la Chisinau. Protestele in strada ale zecilor de mii de tineri care demonstreaza impotriva rezultatelor alegerilor din Republica Moldova sunt testul de maturitate si vointa al unei generatii care priveste spre Europa si care vrea sa se rupa de bolsevismul intarziat al lui Voronin si al celorlalti lideri comunisti. Ma ingrijoreaza interventia brutala a fortelor de ordine si informatiile ca site-urile si retelele de telefonie mobila din Republica Moldova au fost blocate, iar emisia posturilor de televiziune a fost intrerupta. Autoritatile au impus o blocada informationala, la adapostul careia exista riscul unor represalii dure.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s