Audienta la Vatican

Impreuna cu colega mea Daciana Sarbu voi prezenta, maine, Papei Benedict al XVI-lea, un mesaj de solidaritate cu victimele cutremurului care a afectat grav orasul italian L’Aquila si vom pleda, in cadrul audientei de la Vatican, pentru o implicare mai pronuntata a Bisericii Catolice in revenirea la convietuire armonioasa intre romani si italieni.

 

Dorim sa ne exprimam compasiunea pentru numerosii morti in urma seismului si ingrijorarea fata de proportiile dezastrului natural care a lovit luni Italia. Intre victime se afla cel putin un roman, potrivit primelor confirmari oficiale, iar in regiunea Abruzzo, devastata de cutremur, traieste o comunitate de mii de romani. Este important ca in astfel de momente extrem de dureroase sa fim solidari unii cu altii, de aceea vom transmite Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea, compatriotilor nostri din Italia si poporului italian un mesaj de apropiere si unire in spirit crestin si european. 

 

Maine, vom participa la Audienţa Generală de la Vatican, după care vom fi primiti de Suveranul Pontif, căruia îi vom transmite un mesaj prin care pledează pentru imbunatatirea relatiilor dintre români şi italieni. La intrevedere vor participa si colegii nostri europarlamentari din partea PD-L, Sebastian Bodu si Marian-Jean Marinescu.

 

„Relaţiile dintre Biserica Romei şi România au o lungă şi prestigioasă istorie. Popor creştin de cultură latină, românii au văzut în Roma un izvor al propriei civilizaţii şi identităţi naţionale. România este astăzi, din nou, o ţară deplin europeană. Este un membru activ al Uniunii Europene, angajat în adâncirea proceselor de refacere a unităţii continentului nostru. Românii şi-au regăsit reflexul libertăţii de a circula şi de a-şi investi energiile creative în întreaga Europă, departe uneori de Ţară. Întotdeauna totuşi, românii au dus cu ei ceea ce în Ţară au avut mai scump, înainte de toate credinţa. Există astăzi în Europa sute de comunităţi religioase româneşti, centre prin care românii îşi exprimă propria identitate şi prin care îşi manifestă fidelitatea faţă de ţările gazdă. Ne amintim cu recunoştinţă faptul că majoritatea parohiilor noastre din diaspora există datorită generozităţii şi ospitalităţii Bisericii Catolice. Suntem conştienţi că, prin susţinerea dată credincioşilor români din diaspora, Biserica Romei a contribuit esenţial la reuşita adaptării concetăţenilor noştri la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar”, aratam în mesajul pe care il vom transmite Papei Benedict al XVI-lea.

 

Vom avea, de asemenea, întâlniri cu secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranţi şi Itineranţi, monseniorul Agostino Marchetto, şi cu Secretarul pentru Raporturile cu State – ministrul afacerilor externe al Sfantului Scaun – monseniorul Dominique Mamberti. Pe agenda discuţiilor se vor afla situatia romanilor din Italia, aprofundarea dialogului politic bilateral, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea dialogului culturilor şi al religiilor, relatia dintre comunităţile româneşti din diaspora şi ospitalitatea Bisericii Catolice. 

 

In cadrul acestor reuniuni, doresc sa insist asupra conditiei dificile a românilor din Italia, în urma valurilor repetate de acuzaţii denigratoare şi acte de ostilitate si sa subliniez importanţa implicării Bisericii Catolice în revenirea la un climat de înţelegere reciprocă.

Reclame

8 gânduri despre “Audienta la Vatican

 1. Pingback: Metatext bricolat din blogotecă « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

 2. Dumnezeu sa va ajute, draga Corina!
  Va fi un moment emotionant si inaltator, ce face cinste eforturilor voastre conjugate de a putea rosti un mesaj de inima si spirit Suveranului Pontif.
  Ma gandesc ca esti un om cu adevarat binecuvantat, reusind sa simti din nou, de aproape, sfintenia si lumina papala.
  Suntem alaturi de gandurile voastre si ne inclinam cu smerenie in fata acestui gest de solidaritate cu suferinta!

 3. * sper ca aceste actiuni (comune) sa aiba mai multe rezultate pozitive, chiar daca nu toate (atat de) vizibile; si, mai ales, sa continue, chiar sa se dezvolte si sa fie construite pe baza de colegialitate, reciprocitate, solidaritate si respect.

  Papa… sa speram ca va putea integra si dorintele si solicitarile noastre (romanesti) in programul, mult mai amplu si cu durata milenara, al realizarii scopurilor sale!
  chiar daca e catolic si Papa, mai intai de toate e … neamt – sa speram ca poate fi si corect (din punctul nostru de vedere!)
  …iar doua europarlamentare, (frumoase, istete…) il vor putea sensibiliza sa … auda (nu numai sa „asculte” protocolar!) si chiar sa se si gandeasca, fie si cateva minute, la o posibila rezolvare!

  oricum, e un moment rar in viata unui om sa fie primit chiar de Papa…darmite de 2 -3 ori?
  a cata vizita este, Corina?

  felicitari si succes!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s