Teme de campanie

Acum, dupa lansarea candidaţilor pentru alegerile europarlamentare, este momentul să deschid o dezbatere în ceea ce priveşte temele acestei campanii electorale. Contează la fel de mult oamenii cât şi temele de campanie.

img_91571
Campania fiecăruia dintre noi este subsumată campaniei PSD, care a elaborat o strategie în domeniu, plecând şi de la propunerile noastre, ale celor care candidăm şi am reprezentat România în Parlamentul European. Personal, am câteva idei în legătură cu temele de campanie, pe care vi le prezint, în speranţa că le veţi analiza, nu mă îndoiesc de acest lucru.
Din ceea ce se vede, şi din discuţiile pe care le-am avut cu colegii din PSE şi din alte grupuri, se conturează certitudinea că alegerile europene din iunie 2009 vor fi dominate, peste tot în ţările membre ale UE, de criza economică. De aceea, din punctul meu de vedere, două sunt marile categorii de teme pentru o campanie electorală. Prima categorie de teme priveşte re-definirea rolului statului. Va fi un bun prilej pentru PSD pentru a-şi consolida imaginea de partid de stânga, social-democrat.
Este vorba de limitele şi obiectivele intervenţiei statului, de instrumentele intervenţiei, de etică şi de moralizarea capitalismului. Dacă oameni de dreapta, precum preşedintele Franţei şi Cancelarul Germaniei fac o critică virulentă şi aplicată exceselor şi eşecurilor capitalismului, nu văd de ce un partid social-democrat nu ar face acest lucru.
A doua categorie de teme priveşte măsurile anti – criză, şi în acest context modul în care statutul de ţară membră a UE ajută România în depăşirea crizei. Aici se pot aborda subiecte precum absorbţia fondurilor europene, mai ales pentru proiecte de infrastructură, libera circulaţie a forţei de muncă, etc.
Există un foarte mare risc ca aceste alegeri să fie un pretext pentru un vot-sancţiune la adresa guvernanţilor, cum se cunosc deja multe cazuri. Deşi „alegeri europene”, ele sunt întotdeauna dominate de teme domestice, şi acest lucru trebuie avut permanent în atenţie atunci când proiectăm campania noastră electorală.
Cum mie mi se pare că păstrarea păcii sociale este cea mai importantă condiţie pentru relansarea creşterii economice, cred că temele sociale vor fi dominante în campanie, cu atât mai mult cu cât PSD gestionează ministerele cu astfel de atribuţii în Guvern. Vă supun atenţiei câteva teme generale, pe care sper să le completez cu sugestiile dumneavoastră. Încep prin a enunţa câteva teme sociale, prioritare, în viziunea mea:

Sprijinirea categoriilor defavorizate (vârstnici, persoane care nu au cotizat la sistemul de asigurari sociale şi pensii etc.) şi combaterea marilor decalaje existente, atat intre diversele categorii sociale, cât şi între locuitorii dintre mediul urban şi cel rural.
Reducerea diferenţelor de dezvoltare faţă de celelalte state ale UE şi a celor din plan intern, între regiunile ţării – un rol esenţial revenind fondurilor europene pentru dezvoltare, informarea cu privire la acestea si accesarea lor trebuind sa devina prioritare.
Eliminarea barierelor pentru lucrătorii români în cadrul UE, în condiţiile în care majoritatea vechilor state membre a decis prelungirea dupa 1.01.2009 a restricţiilor pentru angajarea cetăţenilor români.
Combaterea abandonului şcolar şi a violenţei în mediul educational – România se afla printre ţările UE cu cele mai ridicate rate ale abandonului si violentei scolare. Remedierea calităţii învaţămantului românesc.
Combaterea traficului de persoane şi a cauzelor ce favorizeaza prostituţia şi alte fenomene infractionale.
Acţiuni mai ferme împotriva violenţei în familie şi a discriminării femeilor în societate, în special la locul de muncă.
Sprijinirea cetatenilor români din străinătate supuşi abuzurilor angajatorilor şi protejarea celor discriminaţi pe criterii etnice sau rasiale.

Socialul va domina politicul în perioada următoare, şi cred că politicienii trebuie să ţină cont, mai mult decât oricând, de problemele sociale. Sunt îngrijorată de consecinţele rectificării bugetare proiectate, care a declanşat ample dezbateri şi a nemulţumit pe toată lumea. Ştiu că suntem în criză, dar şi în vremuri de criză democraţia trebuie să funcţioneze, deci să dezbatem aceste probleme deschis, să ascultăm vocea tuturor celor interesaţi. De aceea sunt interesata să aflu şi alte puncte de vedere, să aflu cum vedeţi aceste probleme, să cunosc mai bine priorităţile voastre.

Anunțuri

4 gânduri despre “Teme de campanie

  1. @Corina
    Tare mie teama ca arestarile in direct vor distrage total atentia populatiei de la subiectele de campanie cu adevarat importante.

  2. Cu riscul de a parea ridicol, am sa aduc si eu in discutie o tema: rolul sportului si al culturii in educatia tinerilor. Sunt constient ca este un subiect asa, mai de nisa, dar nu cred ca trebuie neglijat. Consider ca ar putea constitui o solutie buna pentru rezolvarea problemelor care tin de calitatea invatamantului si de abandonul scolar, in sensul ca, daca s’ar reusi implicarea elevilor, de la varste mici, in anumite activitati, care sa fie organizate cu ajutorul statului si al unor sponsori, am putea constata o imbunatatire a situatiei. Scoala trebuie sa invete sa se adapteze la ceea ce se intampla in societatea contemporana si sa fie pregatita sa raspunda la noile provocari, pentru ca rolul ei nu este doar acela de a’i invata pe copii Sirul lui Rolle si teorema lui Lagrange.

  3. Mda.PSD-ul a elaborat o strategie de campanie.Sunt mîndru cu acest partid şi cu conducătorii săi, mai ales acum de cînd sunt parte în guvern. Sunt unul din romanii care deja mi s-au virat în cont cei 25000€ că am venit acasă, şi am deja un credit aprobat cu dobînda subvenţionată 60% de stat. Acum lucrînd ca profesor am salariul cu 50% mai mare iar în peste program mi-am deschis şi o mică afacere. Cultiv trandafiri,de culoare roşie şi nu vă mai spun de ce numai roşii. Aştept cu interes ca în noua strategie PSD, pentru europene să se ocupe şi de vînzarea trandafirilor mei la cosiliul european, să-i colorăm pe toţi în roşu. Vorbiţi de rolul statului în noua conjunctură economică. Ce rol?Dacă încă nu aveţi în sînge filozofia ca statul are un singur rol în economie,acela de a reglementa prin legi clare, simple,echitabile relaţiile social-economice, mai bine uitaţi politica.
    Ce frumos sună cuvîntul pace socială.Pace socială între doi combatanţi,o mare gaşca de hoţi şi una şi mai mare de sclavi. Nu trebuie să aveţi vaste cunoştiinţe economice pentru a vedea realitatea socio-economică a ţării, care se datorează în cea mai mare parte partidului din care faceţi parte cu mîndrie după cum văd.Vă propun următorul exerciţiu: staţi o oră pe unul din bulevardele importante din Bucureşti,Cluj,Timişoara sau unde doriţi dv. şi număraţi cîte maşini vedeţi cu o valoare de peste 30000€. Apoi faceţi un tur în jurul marilor oraşe şi număraţi cîte case vedeţi cu o valoare estimată la peste 500000€. Cînd aţi terminat vedeţi vă rog valoarea bugetului aproximativ 40 miliarde €.Aceasta discrepanţă între volumul unui buget, populaţie activă şi valoarea proprietăţilor nu vă poate sugera decît la o singură concluzie.O mare hoţie făţă de bugetul statului.Păi depre ce pace socială vorbim? Cîţi ani acest partid a guvernat ţara đin cei nouasprezece? Din punctul meu de vedere şi dumneavostră ca şi ceilalţi aţi patronat această stare de fapt.Remedierea calităţii invăţămîntului ar trebui să fie prima grijă a oricărui om politic chiar peste cele economice. Dar dacă vom continua să ne educăm copiii în spiritul că statul va avea grijă de el suntem pierduţi pentru încă un secol.Dacă nu schimbăm programa şcolară, să le dezvoltăm de mici spiritul antreprenorial şi că statutul de asistat social trebuie să fie doar o excepţie, nu vom avea un viitor mai bun. Dar pînă la urmă ce modele au aceşti tineri?Ce văd şi ce aud ei zilnic? Cumva o clasă politică ce se bate pe apariţiile la televizor, un excelnt mijloc de peopagare a minciunilor sfruntate? Să vă dau spre studiu un caz.Faceţi o trecere în revistă a posturilor de televiziune,vedeţi ce oameni politici sunt pe sticlă si apoi vedeţi dacă nu cumva şi parlamentul are şedinţă.De ce oare nu sunt prezenţi la munca pe care şi-au asumat-o şi sunt la televizor ?O politică socială serioasă nu se poate face decît cu bani,iar aceşti bani trebuie ca cineva să îi producă.Deci pînă nu o să stimulaţi pe cei care produc bani şi să simtă că statul îi este partener,nu stăpîn,politica socială va fi doar un paleativ fără rezultate pe termen lung pentru această ţară.Dacă o să giraţi în continuare oameni în administraţie mediocrii şi submediocrii rezultatele nu pot fi decît la fel.Şi vă rog să priviţi la
    mediocritatea,amatorismul şi filozofia actualului ministru de finanţe.Vă urez succes tuturor celor ce participaţi la alegerile europarlamentare,dar mă tem că mulţi iluştri anonimi vor alunge acolo,cum de altfel şi în parlamentul local avem din belşug.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s