Situatia din Republica Moldova

Urmaresc cu ingrijorare rapiditatea cu care se deterioreaza situatia de la Chisinau, pe masura ce regimul de acolo devine tot mai ostil si mai brutal fata de propriii cetateni, dar si fata de cetateni ai Uniunii Europene. Cand sute de oameni sunt arestati si batuti cu bestialitate, dupa cum atesta imaginile si marturiile socante ce au fost difuzate, cand corespondenti de presa, cum au fost cazurile celor de la TVR si Antena3, sunt retinuti de politia moldoveneasca, cand altii, cum a fost cazul echipei ProTV, sunt agresati in plina strada, cand redactorul-sef al unuia din cele mai importante ziare basarabene, Jurnalul de Chisinau, a fost rapit chiar de langa sediul Guvernului, cand jurnalisti straini sunt obligati sa paraseasca Republica Moldova, cand un prim-ministru isi avertizeaza concetatenii ca daca indraznesc sa demonstreze in strada, ”jertfele umane vor fi greu de evitat”, cand publicatii de la Moscova scriu despre munitiile speciale trimise de Rusia pentru reprimarea protestelor, cand un sef de stat ii numeste pe profesorii din tara sa ”patrioti fara ochi, fara urechi, fara minti”, pentru ca elevii si studentii au iesit in strada dupa anuntarea rezultatelor alegerilor de duminica si mai ales cand presedintele unui stat european lanseaza acuzatii de o gravitate extrema fata de statul vecin, trecand, totodata, la masuri fara precedent in plan diplomatic fata de un membru al UE, dar si cand apar tot mai multe marturii ale falsificarii si manipularii voturilor, iar simpla renumarare a acestora nu poate servi drept proba a corectitudinii unui scrutin trucat din multe puncte de vedere – cand toate acestea se intampla langa granita noastra, cred ca e cazul sa recurgem la mijloacele pe care le avem la indemana ca stat membru al UE si al NATO pentru a opri calcarea in picioare a valorilor democratice.
Romania a fost acuzata de implicare. S-a declansat o isterie in acest sens la Chisinau, iar dincoace de Prut s-a instalat o panica nejustificata in legatura cu aceste acuzatii. Fireste ca suntem implicati in ceea ce se intampla in Republica Moldova. Mai mult, suntem de doua ori implicati. O data in calitate de cetateni ai Uniunii Europene, care nu pot asista pasivi la batjocorirea brutala a valorilor democratice si a drepturilor omului in imediata lor vecinatate. Europa a sarit in apararea tibetanilor, a sudanezilor, a rwandezilor si a tuturor celor oprimati in intreaga lume. Cum sa stam cu mainile in san cand scene coborate din epoca stalinista se petrec chiar langa noi? In al doilea rand, suntem sensibili la evenimentele din Moldova ca romani. Nu pentru ca ne-ar bantui vreun gand expansionist, asa cum provocator acuza oficialii moldoveni, ci pentru ca, dincolo de Prut, conationali ai nostri sunt supusi unei terori pe care si noi am trait-o, careia i se adauga incercarea de stergere a memoriei nationale, de reinventare a istoriei, de pervertire a constiintei si identitatii – crime impotriva carora iata ca tineri nascuti o data cu destramarea URSS se ridica protestand pasnic si curat, intr-o admirabila lectie de demnitate, curaj si constiinta civica. Inscenarile si provocarile ce au avut loc, de la violente si incendii pana la arborarea steagurilor Romaniei si UE pe sediul Parlamentului de la Chisinau, au fost deja dovedite cu inregistrari video, cu marturii si cu fotografii elocvente, asa ca nu pot pata efortul unui tineret democratic cu care orice iubitor de libertate de pretutindeni nu poate sa fie decat solidar. Nu din considerente ascunse, asa cum acuza unii, ci pentru simplul motiv ca libertatea umana este valoarea cea mai de pret a vietii si intreaga lume civilizata este datoare sa o apere atunci cand este calcata in picioare.
In toata aceasta escaladare absurda a agresivitatii din partea autoritatilor moldovenesti, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a reactionat, in opinia mea, cu profesionalism si tact, iar atunci cand propriii nostri cetateni au ajuns in pericol, fiind arestati abuziv, a adoptat un ton ferm. Am apreciat mai ales initiativa de vineri, cand s-a reunit Consiliul Consultativ al MAE, cu participarea fostilor sefi de stat, prim-ministri si ministri de externe. De nenumarate ori am pledat pentru aducerea la un loc a tuturor experientelor politice in situatii critice, pentru ca astfel se asigura o continuitate si o coerenta a politicii nationale, dar si un grad mult mai mare de profesionalism. Este pentru prima data dupa multi ani cand are loc o asemenea consultare si este un semn de normalitate care sper ca se va extinde si la alte domenii, fara a astepta situatii limita.
Nu trebuie sa uitam ca exista un mecanism de reactie solidara la nivelul UE si NATO, atunci cand un stat membru se confrunta cu o situatie ostila. Cred ca este momentul sa sesizam ferm institutiile europene in legatura cu violarea drepturilor omului si sa punem in discutie includerea Republicii Moldova in Parteneriatul Estic dintre UE si sase foste republici sovietice, Parteneriat ce urmeaza a fi lansat, la 7 mai, la Praga. Cooperarea dintre Uniunea Europeana si aceste state est-europene nu are la baza doar interese comune, ci si un set de valori comune. Din pacate, autoritatile de la Chisinau nu demonstreaza catusi de putin ca adera la aceleasi valori fundamentale ce stau la baza relatiilor dintre statele civilizate si a raporturilor dintre conducerea democratica a unei tari si cetatenii ei. 
Ca membra a Delegatiei Parlamentului European pentru Relatiile cu Republica Moldova, voi recurge la instrumentele de actiune parlamentara pe care le avem la indemana, pentru a atrage atentia asupra situatiei critice de la granita estica a Uniunii Europene.

14 gânduri despre “Situatia din Republica Moldova

 1. Împotriva unei dictaturi este greu să lupţi cu mijloace democrate.

  Uneori tratarea efectelor nu este neapărat o soluţie. De exemplu, atunci când cineva face rujeolă, nu e bine să-i dai antibiotice, ci trebuie să laşi ca boala să treacă pentru ca dobândi anticorpii necesari. Dictatura de obicei nu poate fi tratată cu democraţie, trebuie să aştepţi să devină purulentă şi „buboiul” să se spargă. Abia când abcesul este rezolvat, când răul este îndepărtat, poţi veni cu un tratament al rănii. Eu cred că dictatura moldoveană este pe sfârşite. Important este să fim acolo când se va face o trecere dinspre dictatură spre democraţie pentru a ajuta pe fraţii moldoveni să înlăture rămăşiţele dictatoriale şi să îngrijim rana rămasă.

  Desigur, a notifica întreaga lume de mijloacele anti-democratice folosite de actuala conducere a Republicii Moldova este necesară, îmi este însă teamă de faptul că o intervenţie a lumii democratice în ceea ce se întâmplă acolo va oferii o justificarea Rusiei să se folosească de forţa armată pentru a reocupa Republica Moldova.

 2. Daca populatia de etnie rusa ar fi demonstrat la Chisinau si s-ar fi fluturat steaguri ale Rusiei, l-ar fi declarat Voronin pe ambasadorul Rusiei persona non grata? Ar fi procedat in acelasi mod brutal, cu incalcarea unor drepturi fundamentale fata de cetatenii Rusiei din Moldova?

  Romanofobia lui Voronin e aproape paranoica judecind dupa ostilitatea sa provocatoare fara de tara noastra. Acest regim este un pericol nu doar pentru Romania dar si pentru UE. Solutiile pentru un asemenea regim sunt cunoscute pe plan international: izolarea, introducerea de sanctiuni, interzicerea participarii statului respectiv in anumite institutii internationale. Nu stiu insa daca Romania e interesata sa mearga pe drumul acesta. Poate ca e bine ca lucrurile sa fie lasate sa curga, pentru ca tinara generatie de moldoveni nu mai doreste sa fie sub papucul Moscovei. In orice caz, pentru mine e clar ca Moldova nu seamana deloc cu un stat care doreste sa faca parte din familia democratiilor europene.

  Daca plecam de la premiza ca Moldova nu poate fi un stat independent – si nu este pentru ca este dependent total de Rusia – atunci strategia trebuie gindita in asa fel incit sa cuprinda si Rusia. Dupa parerea mea ar fi important de demonstrat Rusiei ca mentinerea unui regim autoritarist, anti-romanesc nu serveste intereselor Rusiei decit pe termen scurt. Toate focarele mai mult sau mai putin inghetate pe care Rusia le pastreaza fie in Moldova fie in alte parti ale fostei URSS nu fac decit sa perpetueze un status-quo care nu va fi util Rusiei. Cred ca este loc de un compromis cu Rusia, cel putin relativ la Moldova.

  In ce priveste alegerile din Moldova, sunt de parere ca atita timp cit OSCE s-a declarat satisfacuta, nu avem prea multe instrumente sa dovedim frauda pe scara larga, astfel incit sa avem o baza de a cere repetarea alegerilor.

 3. Un articol bun si la obiect, asa cum ne-ai obisnuit. Am scris si eu pe aceasta tema, dar nu cred ca la ora actuala este cineva pregatit la nivel european sa faca mai mult decat sa priveasca… inocent…
  O zi minunata iti doresc

 4. Important de semnalat:

  _________________________________________________________

  Declaration regarding the escalating social and political situation in Moldova after the parliamentary elections of April 5, 2009

  Expressing our concern regarding the worsening social and political situation after April 5, 2009 parliamentary elections and, being worried that inadequate interpretations of these events serve as justification for decisions and actions that threaten to further polarize the Moldovan society, we declare:

  On April 7, 2009 spontaneous and peaceful demonstrations took place in the center of Chisinau. This generally peaceful event was used to provoke violent and criminal acts resulting in the devastation of the Parliament and Presidential buildings. The law enforcement bodies through their actions were not capable to prevent the acts of violence and vandalism.

  We categorically condemn such outrageous acts of violence and vandalism. However, we consider it inadmissible to present all protests through the prism of these criminal acts. In particular, it is utterly unjustified to shift responsibility from a small group of violent persons onto a far larger gathering of peaceful protesters or onto the political leaders, some of whom have tried in fact to stop the violence. The peaceful protests didn’t have an anti-state nature.

  While the acts of violence cannot be justified in any way and should be investigated by the competent authorities, we believe that those peaceful protests were fueled by doubts regarding the fairness of elections and distrust in public institutions, including those that administrated the electoral process. Those events were largely triggered by the dissatisfaction of young people with the social and economic situation and the feeling of uncertainty about their future prospects in the Republic of Moldova .

  The post-election statements made by the head of state have only contributed to inflaming such suspicions and provided an extra motivation for people to get onto the streets.

  These regrettable acts of violence and vandalism are now fully exploited by the authorities to intimidate the opposition and civil society and further restrict the already fragile fundamental rights and liberties of the citizens. The authorities have further restricted access to the public radio and TV, Internet and other media. The authorities have launched a massive brain-washing campaign to discredit the participants of the peaceful protests, the opposition and those having different opinions.

  The head of state is making extremely grave accusations against some political leaders, describing their actions as a “coup d’etat”, “anti-constitutional plot” etc., even before any investigations or court rulings in this regard. Such statements tend to further heighten the tensions and polarize the Moldovan society. By placing all the responsibility for the recent events on the political opposition and Romania, the authorities are creating an internal and external enemy, which may be used to justify the government’s failures.

  We believe that preconditions are being created for the establishment of a police and dictatorial regime in the Republic of Moldova .

  A reversal of the current disturbing trends is absolutely essential in order to avoid any further exacerbation of the political and economic crisis, prevent the international isolation of the country similar to that of Belarus and avoid compromising the European future of Moldova . It will be impossible for the country to get out of the crisis without the engagement of a broad spectrum of political actors and stakeholders, civil society and international organizations.

  The authorities of Moldova have a special role to play in overcoming this crisis and therefore, we ask them to:

  – Refrain from any actions or declarations which could deteriorate the situation further;

  – Give up any virulent messages, as necessary to create an enabling environment for political dialogue to help overcome this conflict situation;

  – Act strictly within the limits of the law in order to prevent any new acts of violence;

  – Make public the lists with names of arrested persons and, provide these persons with access to lawyers and human rights organizations;

  – Avoid any politically-motivated persecutions;

  – Initiate a comprehensive and transparent investigation, with international participation, into the causes that led to the acts of vandalism: identify persons who have maneuvered a part of the otherwise peaceful protesters towards the Presidency and the Parliament compound; identify persons who have instigated the acts of violence and crime; review whether the actions of law enforcement troops were proportionate to the situation and in accordance with their mandate;

  – Safeguard the freedom of movement for the citizens;

  – Assure the freedom of opinion and speech, safeguard the inviolability of individual freedoms, personal safety and security;

  – Actively contribute to the elimination of all suspicions related to the fairness and accuracy of election results.

  We call on all media institutions, and particularly on the Public Broadcasting Company „ Tele-Radio Moldova „, to cover correctly and impartially the political and social developments after parliamentary elections of April 5, with the equal and non-discriminatory participation of all parties concerned.

  Chisinau, 9 April 2009

  Signed by:

  Arcadie Barbăroşie, Director, Institute for Public Policies (IPP)

  Igor Boţan, Director, Association for Participatory Democracy (ADEPT)

  Viorel Cibotaru, Director, European Institute of Political Studies (IESPM)

  Nadine Gogu, Interim Director, Center of Independent Journalism (CIJ)

  Vlad Lupan, Independent Expert

  Ion Manole, Director, Promo-Lex

  Igor Munteanu, Director, Institute for Development and Social Initiatives (IDIS-„Viitorul”)

  Sergiu Ostaf, Expert, CREDO

  Andrei Popov, Executive Director, Foreign Policy Association (APE)

  Valeriu Prohniţchi, Economic Expert

  Victor Ursu, Executive Director, Soros Foundation Moldova

  Alexandru Canţîr, Director, Committee for Freedom of Press

  Vitali Catană, Expert, Institute for Public Policies (IPP)

  Victor Chirilă, Programs Director, Foreign Policy Association (APE)

  Antoniţa Fonari, Director, „Young and Free”

  Mircea Eşanu, Anticorruption Alliance

  Veaceslav Ioniţă, Expert, Institute for Development and Social Initiatives (IDIS-„Viitorul”)

  Vlad Gribincea, Lawyer

  Iurie Pintea, Program Director, Institute for Public Policies (IPP)

  Eugen Revenco, Programs Director, Foreign Policy Association (APE)

  Alexei Tulbure, Director, „ Helsinki ” Citizens Assembly

 5. doamna cretu, marturisesc ca asteptam mai acum cateva zile postul asta.cred ca diplomatia romaneasca a reactionat elegant pana acum.si dvs contribuiti la efortul diplomatic, astfel ca, cel putin din punctul meu d evedere, ar trebui sa luati cuvantul la PE, SI SA ARATATI OBRAZUL UE; care a reactionat numai de forma la incalcarile grosolane ale drepturilor omului, din dorinta de a nu supara noua „sublima poarta” a kremlinului.
  in rest, subscriu la cele afirmate de dvs si, de data asta, si la cele afirmate de Presedinte.Cu conditia sa se si aplice aceste intentii.
  tot respectul si numai bine!

 6. Pingback: Ce mai e nou? « Oana Stoica Mujea

 7. Azi a avut loc, la Bruxelles, o reuniune extraordinara a Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, cu participarea ministrului roman de Externe, Cristian Diaconescu, care a atras atentia asupra arestarii abuzive a peste 300 de persoane, a arestarii si apoi a expulzarii a 10 jurnalisti romani si a faptului ca introducerea unilaterala a vizelor pentru Romania incalca Acordul UE-Moldova, pentru ca nu a fost respectat termenul pentru notificare prealabila si pentru ca nu vizeaza doar unele categorii de cetateni, asa cum e permis de Acord, ci actioneaza pe criteriul general si discriminatoriu al nationalitatii. Cristian Diaconescu a subliniat ca Romania nu va alimenta retorica autoritatilor moldovenesti si va sustine Moldova in relatia cu UE, cu conditia respectarii valorilor democratice. Deocamdata, insa, dupa cum a cerut si Cristi Diaconescu, institutiile europene trebuie sa ia atitudine, pentru ca regimul comunist a incalcat orice limite.

 8. Este cel mai corect si realist comentariu pe care l-am citit pana acum despre acest subiect. Fara istericale, fara exces de patriotism si solutii aberante. Bravo, Corina, felicitari ministrului Diaconescu pentru atitudine!

 9. Multumesc mult, Simona. E usor sa aluneci in capcana de care vorbesti si tu, dar scopul nu este de a exploata electoral acest subiet, ci de a gasi o solutie la situatia de la Chisinau. O zi buna, Simona, si tuturor prietenilor nostri.

 10. Din cite am inteles UE nu a fost multumita de intentia Romaniei de a acorda cetatenie romana intr-un mod mai rapid cetatenilor moldoveni. Atit in Financial Times cit si pe site-ul UE Observer au aparut informatii in acest sens.

  Nu cred ca foloseste o politica care in final, nu doar ca nemultumeste UE (ca nu a fost consultata), dar recicleaza de fapt tema transferurilor de populatii. Asta vrem, sa depopulam Republica Moldova de romani si sa antagonizam societatea din Moldova in pro-romani si pro-rusi? Nu am vazut ca politica asta separatista nu duce la nici un rezultat pozitiv? De ce trebuie Romania sa apeleze in final la aceleaisi instrumente primitive ca si Rusia, si nu se comporta ca un stat european?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s