Congresul Interparlamentar UE-SUA

La acest sfarsit de saptamana, voi participa, in calitate de membră a Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Congresul Statelor Unite ale Americii, la cea de-a 66-a reuniune a Congresului Interparlamentar Transatlantic, care se desfasoara la Praga.

 

In cadrul sesiunilor de lucru ale reuniunii vor fi analizate situaţiile de criză internaţională din Afganistan şi Pakistan, Iran şi Orientul Mijlociu, precum şi temele majore ale cooperării UE-SUA: criza economică, relaţiile cu Rusia, securitatea energetică, schimbările climatice şi libertăţile civile, cu referire explicită, în acest ultim caz, la asistenţa mutuală în materie penală pornind de la situaţia deţinuţilor de la Guantanamo. Congresmenii americani şi europarlamentarii participanţi la Congres vom avea, de asemenea, întâlniri cu ministrul afacerilor externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Cehe, Miloslav Vlcek.

 

In cadrul lucrărilor mi-am propus sa abordez  cateva teme pe care le consider foarte importante: problema eficienţei cooperării transatlantice în Afganistan, situaţia din Orientul Mijlociu – prin prisma deschiderii Statelor Unite spre dialogul cu Iranul, a normalizării situaţiei din Irak si a crizei recente din Fasia Gaza -, precum şi colaborarea între Uniunea Europeană si SUA în cadrul Consiliului Economic Transatlantic şi pentru contracararea crizei economice.

 

Evoluţiile politice, sociale şi economice din ultimul an ne arată că suntem, deopotrivă, pe ambele maluri ale Atlanticului, prinşi în vârtejul unor schimbări rapide, care ne afectează în egală măsură şi care pun sub semnul întrebării succesul procesului de globalizare şi securitatea internaţională. Este prima reuniune la nivel parlamentar între UE şi SUA de la debutul activităţii administraţiei democrate, iar în acest interval scurt s-au înregistrat numeroase manifestări de apropiere, exprimând dorinţa de eficientizare a cooperării bilaterale. Salutând deschiderea Administraţiei Obama faţă de partenerii europeni şi pentru soluţionarea pe calea dialogului a situaţiilor nevralgice din lume, cred că este momentul să manifestăm, la rândul nostru, ca reprezentanţi ai Legislativelor american şi european, o preocupare mai intensă pentru găsirea soluţiilor concrete şi reciproc favorabile pentru detensionarea crizelor ce ne afectează pe atât de multe şi dureroase planuri.

 

Nu în ultimul rând, ca europarlamentar român, sunt decisă să insist şi de această dată în favoarea eliminării vizelor pentru statele membre ale Uniunii Europene, pentru care încă regimul vizelor SUA este obligatoriu. Această situaţie discriminatorie rămâne un obstacol în calea colaborării pe baze de deplină reciprocitate şi sper ca parteneriatul transatlantic se va manifesta în scurt timp şi prin renunţarea la vizele SUA pentru cetăţenii români şi din celelalte state noi membre ale Uniunii Europene.

 

Anunțuri

2 gânduri despre “Congresul Interparlamentar UE-SUA

  1. V-aş sugera şi eu un subiect.
    Pornind de la un problemă formulată vag, „lupta împotriva terorismului”, statele încălcă fiecare drept al omului fără nici un fel de problemă. Paşapoarte cu cipuri, percheziţii corporale, telefoane ascultate, camere de filmat, interceptări ale comunicaţiilor electronice pe INTERNET, reţineri, amprentări, măsurări antropometrice şi alte zeci de astfel de încălcări evidente ale drepturilor omului.
    Subiectul ar fi… Drepturile omului sunt o noţiune atât de puţin importantă încât securitatea naţională şi mondială o sacrifică pur şi simplu? Care este limita? Din punctul meu de vedere s-a trecut de foarte mult timp dincolo de orice limită.

    Poate că lumea politică se face că nu înţelege că America şi-a provocat reacţia islamică prin politica sa externă… dar România nu a făcut nimic, de ce să-şi piardă bruma instituţională care a mai rămas din drepturile omului?

  2. Daca unul dintre subiecte este si relatia cu Rusia, ar putea fi receptivi la un nou mesaj privind situatia de la granita UE si NATO cu un stat cu o situatie politica incerta, unica in zona. Am in vedere Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s