Congresul Interparlamentar Transatlantic

La sfarsitul saptamanaii trecute, am participat, la Praga, la cea de-a 66-a reuniune a Congresului Interparlamentar Transatlantic, care s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor Parlamentului European si ai Congresului Statelor Unite ale Americii.

 

Au fost cateva zile dense, cu dezbateri pe temele esentiale ale cooperarii intre SUA si UE, dar si cu intalniri cu oficiali cehi, a caror tara detine presedintia semestriala a Uniunii Europene. Am avut discutii inclusiv cu Ministrul de Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, axate in buna masura pe situatia din Republica Moldova. Seful diplomatiei cehe a apreciat ca regimul de la Chsiinau este dictatorial si a criticat incalcarea drepturilor omului. Totodata, ne-a anuntat ca va trimite un emisar european pentru a se informa la fata locului despre situatia din Republica Moldova. In cadrul discutiilor, am propus sustinerea eforturilor in directia democratiei ale unei bune parti a societatii si a clasei politice din Moldova, motiv pentru care am sustinut ideea includerii acestei tari in Parteneriatul Estic, care urmeaza a fi lansat la Praga, la 7 mai, incluzand sase republici ex-sovietice. De asemenea, am subliniat necesitatea unei implicari mai hotarate a UE in stoparea derapajelor dictatoriale si a actiunilor agresive ale regimului Voronin.

prague-aprilie-2009

 

In alta ordine de idei, am pledat, si cu ocazia acestei reuniuni intre europarlamentari si congresmenii americani, pentru renuntarea la obligativitatea vizelor SUA, inca impuse unei parti a cetatenilor Uniunii Europene. Discriminarea ce persista fata de unele state noi membre ale Uniunii, cum este si cazul Romaniei, afecteaza climatul de incredere si colaborare reciproca. Situatia este cu atat mai nedreapta, cu cat tara noastra se numara printre cei mai activi aliati ai Statelor Unite in cadrul fortelor multinationale din zonele de conflict din lume.

 

Ca membra a Delegatiei Parlamentului European pentru Relatiile cu Congresul SUA, am avut, de asemenea, interventii pe cateva din temele presante ale relatiilro bilaterale UE-SUA. Astfel, referitor la evolutiile din regiunile tensionate ale planetei, pe care UE si SUA sunt chemate sa le gestioneze impreuna, am insistat asupra faptului ca nici una dintre partile interesate din Orientul Mijlociu nu trebuie sa fie exclusa de la negocieri, daca se doreste o pace durabila si echitabila intr-o zona in care istoria a demonstrat ca solutiile locale, de genul pacii dintre Israel si Egipt, nu au deschis drumul unei solutii generale. La randul sau, UE, care se afla in fata alegerilor pentru Parlamentul European, trebuie sa se implice mai mult in acest proces dupa formarea noii Comisii Europene.

 

In cadrul dezbaterilor consacrate situatiei din Afganistan, am tinut sa critic legea promulgata recent in aceasta tara, care permite tratamente degradante pentru femei in familie si in societate, fapt care ar trebui, cred, sa ridice semne de intrebare asupra agendei occidentale in Afganistan. Dimensiunea militara este importanta, poate chiar determinanta. Dar trebuie sa ne intrebam daca nu cumva trebuie sa intarim componenta civila a acestei prezente. Nu este vorba doar de investitiile in infrastructuri, foarte importante, ci de modernizarea societatii afgane. Degeaba construim scoli, daca ele raman goale, pentru ca fetele sunt discriminate in societate si nu li se permite accesul la educatie.

Anunțuri

Un gând despre “Congresul Interparlamentar Transatlantic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s