„Hristos cel Inviat, bucuria vietii noastre!”

Din Pastorala de Sfintele Paşti 2009 a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:
 
„Învierea Domnului nostru Iisus Hristos prăznuită în Sfânta şi Marea Sărbătoare a Sfintelor Paşti ne arată bogăţia iubirii milostive a lui Dumnezeu şi a slavei cereşti dăruite nouă, oamenilor, în Iisus Hristos, ca noi să fim părtaşi ai vieţii şi bucuriei veşnice a Preasfintei Treimi.

Trăim astăzi într-o lume în care oamenii caută mai mult bogăţia materială trecătoare decât bogăţia spirituală a credinţei şi a vieţii veşnice, iar pe lângă sărăcia materială tot mai aspră, se arată şi o sărăcire spirituală a oamenilor, ca slăbire a credinţei, o răcire a dragostei frăţeşti şi o diminuare a faptelor bune.

Sfântul Vasile cel Mare, pe care-l cinstim în mod deosebit anul acesta, împreună cu ceilalţi Sfinţi Capadocieni, este un înflăcărat apărător al săracilor şi un aspru judecător al bogaţilor lacomi în vreme de foamete şi criză economică. Bogaţilor nemilostivi le spune: „N-ai milă? Nu vei fi miluit! N-ai deschis casa, vei fi dat afară din Împărăţie (a cerurilor)! N-ai dat pâine? Nu vei primi viaţă veşnică”. Iar în alt loc din aceeaşi Omilie către bogaţi, Sfântul Vasile cel Mare se întreabă: „Până când aurul va sugruma sufletele, până când va fi undiţa morţii, până când va fi momeala păcatului? Până când bogăţia va fi pricina războaielor, pentru care se făuresc arme şi se ascut săbii? Din pricina bogăţiei rudele nu mai ţin seama de rude, fraţii se uită cu ochi ucigaşi la fraţi. Din pricina bogăţiei, pustiile sunt pline de ucigaşi, marea de piraţi şi oraşele de calomniatori. Bogăţia v-a fost dată ca să răscumpăraţi sufletele, nu ca să vă fie pricină de pierzare”.

Atât Sfânta Scriptură, cât şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă că adevărata şi netrecătoarea bogăţie este iubirea covârşitoare a lui Dumnezeu faţă de oameni arătată în Iisus Hristos şi împărtăşită nouă acum în Biserică prin lucrarea Sfântului Duh. Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin care se arată slava şi bogăţia nesfârşită a iubirii lui Dumnezeu către oameni, ne îndeamnă să ne îmbogăţim mai întâi în credinţă statornică, în rugăciune, în vieţuire curată şi sfântă, în împărtăşirea mai deasă cu Sfintele Taine, după o pregătire mai intensă, aşa cum a fost perioada Postului Mare al Sfintelor Paşti, şi totodată să ne îmbogăţim în fapte bune care aduc lumină şi pace, bucurie şi fericire oamenilor pe care-i ajutăm.

Criza financiară şi economică în care se află lumea de azi este în mare parte rezultatul lăcomiei, al câştigului nedrept, al speculei financiare, al evaziunii fiscale la nivel mondial. Când goana după profitul material obţinut cu orice preţ, fără măsură şi fără morală, devine o tiranie a sufletului, atunci capitalismul devine „sălbatic” şi se manifestă ca o patimă a lăcomiei, „ştiinţific” organizată. Mai păgubitoare decât sărăcia, ca lipsă de cele materiale, este acum, în vreme de criză financiară şi economică, criza de omenie, adică slaba voinţă de a fi onest şi drept, harnic şi generos.

Cu această speranţă de înnoire spirituală a vieţii şi de îmbogăţire în fapte bune, în lumina şi pacea sărbătorii Sfintelor Paşti, vă îndemnăm ca, prin cuvânt şi faptă, să aduceţi bucurie celor săraci şi bolnavi, orfani şi bătrâni, necăjiţi şi singuri, astfel încât şi ei să simtă că Învierea Domnului Iisus Hristos revarsă peste oameni bogăţia iubirii lui Dumnezeu Cel Milostiv.”

Reclame

6 gânduri despre “„Hristos cel Inviat, bucuria vietii noastre!”

 1. Superba postare Corina! Referitor la saracie, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Este mult mai bine a fi cineva sărac şi să vieţuiască în virtute, decât a fi împărat şi să vieţuiască în păcate”.

  Un inceput de saptamana frumos iti doresc!! Cu stima, Mihaela.

 2. Mai are sens sa vorbim de capitalismul ‘salbatic’, cind salbatic a fost de la originile lui incoace? Exista vreo sansa sa il ‘domesticim’ in asa fel incit sa serveasca interesele tuturor, inclusiv a generatiilor viitoare?

 3. Imi doresc sa traim intr-o lume in care foamea spirituala sa fie cea mai acuta problema, dar stiu ca asta e o utopie. Inteleg si sesizez ca exista, totusi, o mai mare inclinatie spre spiritualitate. Nevoia oamenilor sa fie cat mai aproape de biserica devine din ce in ce mai vizibila iar preotii, ma refer la cei ortodoxi, au inceput sa fie mai deschisi si parca au mai schimbat cate ceva din acea inchidere si necomunicare de pana nu demult. Asa ca, poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom fi cat mai multi aproape de Biserica iar valorile crestine, univesal valabile, vor patrunde in sufletul si in mintea cat mai multor oameni, dar si a celor care sunt in fata noastra si tin frâiele economiei si statului de drept! Iar cei care nu se pot smulge din ”mireasma puterii” acolo unde sunt acum cu mult fast, nerespectand Omul, fiind interesati de propriile interese, sper din toata inima sa se arate cu adevarata lor fata pentru ca oamenii sa inteleaga de fapt cine si ce sunt!
  Cred ca indiferent de doctrina, valorile crestine sunt de fapt cele care ar trebui sa defineasca Omul in actiunile sale fata de semeni, in respect fata de sine, Divinul suprem!
  Va urez o saptamana minunata!

 4. Letopisetul evanghelic (sic!) dupa Flutur&Elena

  Cartea I
  Anul acesta, pe langa obisnuitul circ religioso-electoral oferit de maimutica Macac, modificata genetic in exemplarul cotrocenist MaBas, special dresat pentru a face poze de campanie cu doritorii de suveniruri foto la Sarbatorile Pascale, scenariul desfasurarii acestor circarii cotrocenisto-pedeliste a fost mult imbunatatit, in peisaj fiind introduse noi personaje, care mai de care mai pitoresti, cu misiunea de a aduce un suflu nou electoralelor din acest an.
  Astfel, dupa ce au terminat de impartit, cu lumanare si tamaie, Oule lui Nastase, sapte la Palatul Victoria si sapte la cel prezidential, Flutur si a lui partenera de vodevil, Elena ot Plescoa au pus-o de alte si alte giumbuslucuri, care mai de care mai nastrusnice, menite sa faca deliciul alegatorului basescian.
  Cartea II
  Flutur, dupa ce a alergat cativa popi moldoveni, inarmati cu cadelnite in jurul Minunii Bucovinene si anume un ou din fibra de sticla, de dimensiuni miciuriene, menit sa faca de ras amaratele avicole, incapabile de asemenea performanta, si-a adus brusc aminte de Istorie.
  Studiind evenimentele inceputului de mileniu doi, el si-a dat seama ca moldovenii s-au constituit sub forma unui stat de sine statator, dupa Descalecat, deci ceva mai tarziu decat momentul consumarii campaniilor Cruciatilor duse pentru Eliberarea Mormantului Sfant, motiv pentru care a decis ca a venit timpul unei reparatii a acestei nedreptati istorice.
  Asa ca manat de ganduri divine, dar razboinice, si-a pus armura de baronet sucevean, si-a luat armele (tzapina si drujba), a descins la vale cu o pluta pe Bistrita si din lemnul plutei, vandut conationalilor arabi, si-a cumparat un armasar alb cu reactor la cur cu care s-a aeropurtat in Tara Sfanta.
  Din care locuri nu s-a intors decat invingator, purtator precum grecii Olimpiadelor a Luminii Sfinte pe care a depus-o pentru control tehnic de calitate si autentificare in cele Sfinte, in manutele Preacuratei Balshaia Turiste a Romaniei lui Basescu, nimeni alta decat preacuvioasa Elena ot Plescoa. Si iaca asa, saracan di roman, s-a ales in loc de miel si oua pascale, cu Lumina Sfanta si cu oul stang a lui Flutur, la dimensiuni suficient de mari incat sa se plimbe tot neamul mioritic in jurul lui si sa moara de foame din motive de fabricatie.
  Cartea III
  In ast timp, Zeus, flancat de sepepisti motorizati, a incercat o evadare spectaculoasa din pluton, alegand un alt drum decat cel al Golgotei moldovenesti, ocazie cu care a pierdut busola (pe cea de presedinte al tuturor romanilor a pierdut-o de mult) si s-a ratacit pe coclaurile bucovinene, bagandu-i in draci pe centurionii cu ochi albastri din escorta care au rasuflat usurati doar dupa gasirea oitei ratacite.
  Vestea regasirii Zeusului a ajuns si la malul marii, unde Elena, pe post de Maria Magdalena a rasuflat la randul ei usurata dupa care, flancata de Geoana, pe post de Sfantul Petre (dupa ce s-a lepadat de Zeus de trei ori, a revenit la cele „musai”), au trait impreuna momentul Sacru al Invierii, bucurandu-se apoi alaturi de un Zeus reinviat in Moldova si desantat la malul marii, in statiunea lui Mazare, de minunile muzicale oferite in dar de Turista numberone a sarmanei noastre tarisoare puternic lovita de criza.
  Cartea IV
  Dupa respectiva delectare pe ritmuri de Zamfir, mai valoroase in opinia lui Zeus decat cele a lui Goran, maimutica MaBas a trecut iar pe poze, de data aceasta insotite si de autografe date pe orice s-a nimerit, de la poza lui Washington pana la fesele (bucile) admiratorilor aflati in orgasm electoral.(Halal sa ne fie cu un asa presedinte!)
  Cireasa de pe tort ne-a fost oferita de aceeasi inepuizabila Elena, care bucuroasa nevoie mare ca Zeus a scapat neatins si de data asta, in ziua urmatoare Invierii, insotita de toate televiziunile posibile si imposibile, si-a dat jos masca durerii inlocuind-o cu cea a noii imagini turistice a Romaniei si, imbracandu-si budigaii si traditionala camasuta populara devenita celebra datorita geniului lui Matisse, a incalecat un velociped, gen „Mobra” dar fara motor, si a facut deliciul asistentei mute de uimire in fata talentelor ei, cu mult peste cele ale la fel de celebrei „Coana Mita biciclista care-a cazut si si-a rupt…”
  Cartea V
  Un singur nor a umbrit aceasta desfasurare magnifica a bucuriei unanim-mioritice.
  Patimile lui Becali, mediatizate pana la sufocare si voma de toate televiziunile in Vinerea Mare, au fost aproape date uitarii la momentul Divin al Invierii.
  Singura exceptie a constat in cateva imagini in care a fost surprins Ciobanul, intai insotit de familie, apoi alergand un popa cu un sfesnic pana la altar, pentru ca in final, cu gura plina de oua pascale, sa declare doritorilor de senzatii tari ca el, gata!, a terminat-o cu politica.
  Si iaca ase, s-au dus si aceste Sarbatori Pascale, in care scenariile fluturisto-plescoiste au inlocuit laxativele si vomitativele necesare unor digestii suprasolicitate nelipsite in astfel de ocazii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s