Discriminarea românilor – un paradox al politicii europene de imigrare

In sesiunea plenara de la Strasbourg, cu prilejul prezentarii Raportului privind Propunerea de Rezolutie referitoare la o politica comuna de imigrare pentru Europa, am atras atentia asupra caracterului injust al acordarii dreptului de mobilitate in interiorul Uniunii Europene imigrantilor din tari terte acesteia, in conditiile in care cetateni ai unor state membre ale UE nu se bucura inca de libertate deplina de miscare pe piata europeana a fortei de munca.

 

„Comisia Europeana estimeaza ca, pana in 2050, UE va avea nevoie de 60 milioane de lucratori din tari terte, in conditiile in care populatia activa va scadea intr-un ritm accelerat. Asadar, pe termen lung, obiectivele ambitioase ale Strategiei de la Lisabona sunt conditionate de aportul fortei de munca din afara Uniunii.

Deocamdata, insa, in conditiile crizei economice, rata somajului cunoaste o crestere semnificativa, printre cei afectati de pierderea locurilor de munca aflandu-se numerosi lucratori transfrontalieri din noile statele membre. In consecinta, este esentiala conexarea politicilor in materie de migrare si de ocupare a fortei de munca, pentru o pozitie echitabila si eficienta, cu respectarea principiului preferintei comunitare.

Consider nedrept sa acordam imigrantilor dreptul la mobilitate in interiorul UE, in timp ce romanii si bulgarii nu se bucura inca de libertate deplina de miscare pe piata europeana a fortei de munca”, arat in interventia scrisa aferenta prezentarii raportului.

 

Potrivit textului Proiectului de rezolutie, imigrantilor din asa-numitele tari terte ar trebui sa li se acorde dreptul la mobilitate in interiorul Uniunii Europene, astfel incat acestia, avand statutul de rezidenti legali intr-un stat membru, sa se poata angaja intr-un alt stat membru fara a fi obligati sa solicite un permis de munca. Aceasta libertate deplina de miscare ca lucratori urmeaza sa fie dobandita dupa o sedere legala timp de cinci ani intr-un stat membru al Uniunii. Avand in vedere prognozele pe termen lung in materia ocuparii fortei de munca, o asemenea masura poate fi utila. Cata vreme, insa, persista bariere in calea libertatii de miscare a cetatenilor din state care au aderat recent la Uniunea Europeana, cred ca este injust sa ne preocupe mai mult integrarea si drepturile imigrantilor din afara UE decat ale lucratorilor din state membre.

 

In calitate de membru al comisiilor pentru Dezvoltare, respectiv Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, am insistat si asupra faptului ca este imoral si periculos sa incurajam exodul creierelor din tarile in curs de dezvoltare, fara a avea in vedere riscul efectului de bumerang si fara a ne preocupa discriminarea care rezerva majoritatii imigrantilor locuri de munca sub nivelul calificarii lor, in special femeilor – victime ale stereotipurilor si practicilor negative din tara de origine si a celor existente in statele UE.

Anunțuri

5 gânduri despre “Discriminarea românilor – un paradox al politicii europene de imigrare

 1. ZIUA de Constanta
  aprilie 22, 2009 la 7:39 am

  ZIUA de Constanta, ziar interzis de Mazare

  Începând cu data de 6 aprilie a.c., mai mulţi cititori ne-au sesizat că, în chioşcurile Conpress Group nu au găsit ZIUA de Constanţa, iar abonamentele ce trebuiau distribuite prin grija aceleaşi companii nu au inclus şi ediţia locală a ziarului ZIUA. După verificarea informaţiilor a reieşit că situaţia prezentată este reală, fapt confirmat şi de vânzătorii de la punctele de distribuţie a presei ce aparţin societăţii Conpress Group şi în care ziarele sunt difuzate de SC Tutun şi Ziare SRL. De asemenea, responsabilii de chioşcuri ne-au comunicat că nici nu vor mai primi acest ziar, lucru ştiut de la şefii lor. SC Tutun şi Ziare SRL are ca unic asociat firma Conpress Group SRL, în acţionariatul căreia îl regăsim pe primarul Constanţei, dl. Radu Mazăre. Societatea deţine 85% din distribuţia de presă din Constanţa. Cu alte cuvinte, monopolul. Vânzarea ziarelor distribuite de SC Tutun şi Ziare SRL se face în chioşcurile ce aparţin Conpress Group, pe terenuri cesionate de la primăria condusă de Radu Mazăre. Cum linia ziarului nostru a fost întotdeauna echidistantă şi a prezentat atât părţile pozitive, cât şi pe cele negative ale administraţiei publice locale, dar şi ale activităţii primarului Radu Mazăre nu ne rămâne decât să afirmăm că edilul este deranjat de prezenţa noastră pe piaţa media constănţeană şi că scoaterea ziarului ZIUA de Constanţa de la difuzare din chioşcurile Conpress Group nu poate fi considerată decât o formă de interzicere a cotidianului nostru.

  Este adevărat că încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2008, SC Tutun şi Ziare SRL a informat că „datorită costurilor logistice ridicate“, se află în imposibilitatea de a mai distribui ZIUA de Constanţa. Adresa din 28.11.2008 a fost urmată de alte documente care menţionau acelaşi aspect, fără a avea însă urmări. În fapt, documentele transmise de SC Tutun şi Ziare SRL pot fi considerate avertismente ale societăţii de distribuţie faţă de materiale de presă apărute în cotidianul nostru. După cum precizam, prima adresă purtând semnătura directorului Tutun şi Ziare SRL a fost primită pe 28.11.2008, la doar două zile după ce ZIUA de Constanţa îşi arăta solidaritatea faţă de jurnalista Feri Predescu şi se alătura demersului de susţinere a acesteia pentru strângerea banilor cu care trebuie să-l despăgubească pe primarul Radu Mazăre (http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/social/…). Următorul document, semnat de acelaşi director a fost datat 11.03.2009. În ediţia din 25 martie a.c. prezentam informaţii referitoare la terenul pe care Beatrice Mariş, judecătoarea care a condamnat-o pe Feri Predescu în procesul cu Mazăre primise de la edil, prin dispoziţie de primar, teren pe legea 10 din 2001 (http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/…). Punctul culminant l-a reprezentat materialul „Mazare: «M-au votat 70% din constănţeni» Greşit: NU l-au votat 70% din constănţeni“ (http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/deschidere-editie/…), apărut în ZIUA de Constanţa pe 31 martie 2009. considerăm că acesta a fost motivul care a dus la interzicerea cotidianului nostru în chioşcurile Conpress Group.

  Am ales să nu facem cunoscut faptul că am fost interzişi în chioşcurile Conpress Group imediat după ce s-a demonstrat acest aspect din cauza faptului că nu am dorit să întinăm Săptămâna Mare cu probleme de acest gen. Cu toate acestea, SC Tutun şi Ziare SRL a recurs la demersul comunist şi a interzis distribuirea cotidianului ZIUA de Constanţa cu exact o săptămâna înainte de sărbătoarea Învierii Mântuitorului. În acest sens, am considerat necesar să aducem la cunoştinţa opiniei publice abuzul la care au recurs mai-marii urbei, interzicând un ziar considerat de conducerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean, ca fiind unul de opoziţie. ZIUA de Constanţa îşi informează cititorii că va aplica metoda de difuzare proprie, într-un număr şi mai mare de exemplare, care se va completa cu ediţia on-line http://www.ziuadeconstanta.ro. Ataşat comunicatului de presă puteţi găsi toată documentaţia care ne susţine afirmaţiile, însoţită de un link către filmări în chioşcurile Conpress Group, mail-uri şi sesizări telefonice de la cititori care atestă faptul că ziarul ZIUA de Constanţa nu mai este distribuit în acele puncte de difuzare a presei.

  http://www.ziuaconstanta.ro/comunicate-de-presa/ziua-de-constanta-comunicate/ziua-de-constanta-ziar-interzis-de-mazare.html

 2. Doamna Corina Cretu,
  ma mira cum de nu va intereseaza ca fosta cobsilier, de Ion Iliescu si Nina?
  V-am recomandat in postarea anterioara sa cititi un articol publicat in toata mass-media, si daca aveti timp sa comentati.
  Eu nu sunt PSD-ist dar cred ca am facut ceva frumos pt. Ion Iliescu si sotia sa Nina.
  http://stirea.wordpress.com/

 3. Marcus: Am retinut semnalul tau de alarma, nu stiam situatia de la Constanta in legatura cu acest ziar.

  Ovidiu: Cred ca n-ai vazut raspunsul meu. Iti spuneam ca este o postare interesanta. D-lui Presedinte i-a facut placere sa revada acea fotografie de tinerete, dupa cum a si scris pe blogul sau, fapt preluat de presa.

  Vioviod: Imi cer scuze ca ma preocupa subiecte atat de marunte precum discriminarea compatriotilor mei in Europa si ca sunt preocupata de teme atat de banale precum afirmarea drepturilor romanilor pe piata muncii din UE. Despre activitatea mea stau marturie acest blog si volumul „Romania europeana”, recent lansat. In rest, multa sanatate, nu va obliga nimeni sa cititi ce nu va intereseaza.

 4. Corina draga, semnalul tau de larama in privinta discriminarii cetatenilor romani in cadrul tarilor UE este extrem de binevenit!
  Atitudinea adoptata in cadrul politicii europene de imigrare este una total inechitabila si dispretuitoare.
  Sa speram ca romanii se vor bucura de o mai mere mobilitate in cadrul pietei europene a fortei de munca si ca vor fi apreciati si respectati.
  O Saptamana Luminata cu mult senin sufletesc si auspicii imbucuratoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s