UE si criza din Republica Moldova

La dezbaterile din Parlamentul European pe tema situatiei din Republica Moldova, am prezentat urmatoarea interventie scrisa:

 

 

In timp ce puterea comunista de la Chisinau se perpetueaza prin frauda si tortura, iar Opozitia aduce tot mai multe probe in aceste ambe sensuri, primul-ministru al tarii ce detine presedintia UE gaseste de cuviinta sa aprecieze criza de la granitele Uniunii drept „nelinistitoare”. Nici marturiile terorii regimului de la Chisinau si nici agresivitatea acestuia fata de un stat al Uniunii Europene – caruia i-a impus vize, i-a expulzat ambasadorul si i-a adus, fara suport real, acuzatii grave – n-au trezit reactii in capitalele Europei asa cum a facut-o rastalmacirea unei decizii legitime a Romaniei de a accelera procesul de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o fara voia lor, in conditii istorice tragice, pentru care Occidentul isi are partea sa de responsabilitate.

 

Nu pot sa nu remarc ipocrizia acelor politicieni care agita acum sperietoarea milionului de moldoveni gata sa invadeze Vestul, asa cum, pana la aderarea noastra in 2007, vehiculau teza asaltului romanilor. Se omite sa se spuna, insa, ca Romania este a cincea tara din fostul spatiu comunist a carei legislatie permite redobandirea cetateniei pierdute, iar marile state membre ale UE naturalizeaza anual sute de mii de straini, fara a fi vorba despre un temei atat de sensibil precum repararea unei nedreptati istorice.

 

Observ cu regret ca intre comunistii din Republica Moldova si marii aparatori europeni ai drepturilor omului a aparut un punct comun: Romania este tapul ispasitor, atat pentru evenimentele violente ce au succedat alegerilor, cat si pentru nervozitatea extrema a oficialilor de la Chisinau. Despre calcarea in picioare a democratiei si a libertatilor fundamentale ale omului vom avea, poate, prilejul unui util schimb de opinii cu domnii Lukasenko si Voronin, dupa lansarea Parteneriatului Estic. Daca acest mecanism de cooperare, caruia i s-a alocat un buget de aproape 300 de milioane de euro, nu va avea in vedere sustinerea reformelor democratice in statele ex-sovietice invitate inseamna ca se naste mort din fasa.

 

Nu pot sa-mi reprim o concluzie amara: pentru unii europeni, Tibetul este mai aproape decat Moldova. Asta se intampla, probabil, atunci cand drumul spre Chisinau trece pe la Moscova.

Reclame

19 gânduri despre “UE si criza din Republica Moldova

 1. corina, sunt oarecum off topic, dar te rog sa fii amabila si sa imi clarifici dilema legata de europarlamentarii romani:

  În absenţa unei tradiţii politice care să îl lege cumva de interesele electoratului, europarlamentarul român se duce în faţa acestuia întâi de toate pentru că aşa se face în Europa, apoi pentru că îl trimite partidul, în fine, pentru că e profitabil. Iar în absenţa unei cunoaşteri politice precise a ceea ce poate face şi trebuie să facă un europarlamentar, electoratul nu poate avea decât o relaţie facultativă şi arbitrară cu acesta. Astfel încât, europarlamentarul român se duce la Bruxelles pentru că şi alţi politicieni, din alte ţări, o fac; iar cetăţeanul român se va duce la vot pentru că şi alţi cetăţeni, din alte ţări europene, o fac.

  Pe scurt, electoratul nostru intră în primele alegeri europarlamentare cu mandat complet fără să ştie următoarele patru lucruri, care mi se par esenţiale: (1) Ce şi pe cine reprezintă europarlamentarul român? (2) În ce constă mandatul unui europarlamentar? (3) Ce puteri şi ce drepturi are un europarlamentar român? (4) Cum poate fi controlat un europarlamentar şi de către cine? Fireşte, la aceste întrebări trebuie întâi de toate răspuns în principiu, cu referire la orice europarlamentar. Abia apoi poate fi obţinut un răspuns românesc. Până una-alta, în deplină necunoştinţă de cauză, vom trimite în Parlamentul European nu europarlamentari, ci politicieni români în concediu foarte bine plătit.

 2. Doamna Cretu, ii facem vinovati pe europeni si pe oficialii Republicii Moldova cind de fapt noi suntem cei vinovati. Suntem vinovati fiindca nu stim ce vre de la noi si de la ceilalti. Suntem vinovati fiindca ne place sa stam la coada vacii Europa si sa se balege doamna vaca pe noi. Scriam pe blogul dumneavoastra ca suntem a saptea tara europeana, dar nu si a saptea tara in uniune: adica o tara a carei opinie nu o poti ignora. Inainte de a-i infiera pe altii pentru ca nu privesc cu ochi buni ceea ce vrem noi, trebuie sa incercam sa ne punem in locul lor si sa ne dam seama daca noua ne-ar conveni ceea ce lor nu le convine. Daca o doamna reprezentanta a Chisinaului tine o cuvintare incriminatoare si fara nici o dovada, iar apoi intoarca fundul celor prezenti spunind ca nu vrea sa stea de vorba cu ei, atunci Romania trebuie sa ceara excluderea Republicii Moldova din organismul respectiv. Da, Chisinaul forteaza nota special si o forteaza si fata de UE, avind, la orice semn de respingere , motivatia de a se apropia oficial de Moscova, motivatie pe care o cauta cu luminarea. Dar demintatea si verticalitatea sunt demnitate si verticalitate, daca nu le ai, atunci te scuipa in cap si o tara de cinci ori mai mica. Cucoana care a intors fundul unor oameni respectabili din Europa era tot dintre cei pe care noi ii denumim romani de dincolo de Prut. Si atunci, ce facem? Avem vreo strategie ca ne ajutam si pe noi si sa ii ajutam si pe ei? Ori ne miscam haotic si lasam toti tiriplicii sa ne scuipe?

 3. Salut doamna Corina Cretu,
  va citez :

  1) Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn: „a apreciat că anunţul lui Traian Băsescu privind simplificarea procedurilor pentru acordarea cetăţeniei române moldovenilor „a sporit tensiunile”.

  2) Vladimir Socor, analist politic ( este unul dintre cei mai importanţi observatori ai spaţiului est-european, specializându-se în afacerile politice şi aşa numitele “conflicte îngheţate” ale regiunii ex-sovietice. Născut la Bucureşti în 1945, Socor este licenţiat în istorie şi un contributor obişnuit al jurnalelor academice occid)

  „Observăm deosebirea foarte mare a atitudinii României faţă de Moldova şi a Poloniei faţă de Ucraina. Polonia este un avocat foarte eficient al Ucrainei în Uniunea Europeană”

  „Republica Moldova are nevoie de un vecin la Vest, România, membru al Uniunii Europene, un vecin competent, un vecin cu expertiză, cu cunoaştere subtilă a problemelor din Republica Moldova. Din păcate România nu a jucat acest rol până în prezent”
  –––––––––––
  Este evident ca Romania condusa de Traian Basescu, merge pe un drum gresit din punct de vedere diplomatic.

  Ce rezolvam daca 2 sau 4 milioane de romani din Republica Moldova vor primi cetatenia romana ?

  Inteleg ca Basescu vrea sa castige voturile romanilor din Moldova, precis ca toti il va alege, dar precis ca nu se va schimba absolut nimic in ceea ce priveste dictatura lui Voronin.

  Eu sunt convins ca UE, cunoaste situatia foarte bine si nu vrea sa creeze conflicturi cu Ucraina, Rusia, etc.
  CITAT :

  „Dacă aţi observat, România nu are o voce importantă. În Uniunea Europeană, în definirea politicii Bruxelles-ului faţă de Chişinău, vocea României nu are influenţă. Toate ţările europene îşi dau seama că Bucureştiul nu este obiectiv în atitudinea sa faţă de Republica Moldova, că Bucureşti-ul are anumite scopuri nemărturisite sau mărturisite pe un sfert, că Bucureşti-ul are propria sa agendă, diferită de agenta UE”, crede Vladimir Socor.

 4. As putea spune ca atitudinea Bucurestiului este una preventiv-temator-lenevoasa,afectata de raceala iernii siberiene si prea multele fumuri(amatoriste)ale unor lideri , plamaditi in creuzetele unei societati feroce ce-si calca-n picioare proprii cetateni si nu are decat doua mari obiective:
  -chiverniseala prin orice mijloace ,oricum si in dauna oricarui altuia,dar mai ales a lor insile
  -puterea ,inteleasa ca drept de decizie discretionar , supus unor reminiscente si nostalgii dictatoriale.
  Si daca n-avem crize,ni le construim cu o dibacie greu de egalat…din orice ,oricand si oricum;tacem cand ar trebui sa fim cat mai vocali,ne agitam exagerat cand ar trebui sa stam in banca noastra,( ca tot nu ne asculta nimeni).Luam bani cand altii fug ca dracul de tamaie de credite si facem foamea dupa bunul plac al unor guvernanti nauci si nauciti de aerul tare al inaltimilor la care au ajuns pritr-un concurs de imprejurari nesperat…
  Dar vrem ca ceilalti sa ne trateze in mod egal si pretindem tocmai cea ce nu putem oferii:respect,demnitate ,puterea cuvantului transpusa in fapte.Ba mai mult ,avem aroganta sau insolenta de a pretinde rezolvarea problemelor noastre de catre ceilalti.
  Respectul se castiga prin seriozitate si demnitatea actului infaptuit, intocmai si la timp,cu daruire si in mod responsabil.
  Problemele romaniei isi au rezolvarea ,mai intai ,la bucuresti si abia apoi trebuieste cautata si argumentata sustinerea celorlalti membrii ai uniunii…sau a oricui poate fi interesat de bunul mers al lucrurilor in aceasta tara.
  Santeti o generatie inca tanara si de la care se asteapta foarte mult. Cred ca vremea uceniciei se apropie de sfarsit ,trebuiesc confirmari si actiunile concrete sant cele care va califica si aduc creditul necesar .
  Va doresc in continuare, multa sanatate si daca de un nou mandat nu ma-ndoiesc ca-l veti obtine,am rezerve serioase asupra actului electiv in sine ,cat si a inflatiei de candidati ;prea multi veniti dar foarte putini cu chemare …

  spedy/24/04/2009

 5. Corina,

  sensibilă şi încărcată de emoţie alocuţiunea ta.
  Din păcate, politica se face cu cinism, ţinând cont de cifre şi dse strategii, aproape deloc de oameni. Nici măcar când aceştia se revoltă.

  Din punctul meu de vedere neavizat, în contextul crizei economice actuale care are toate datele să se permanentizeze, cred că Uniunea Europeană ar fi inspirată dacă ar duce o politică mai activă de colaborare cu CSI. Pricinile sunt multe. Exaltările naţionaliste nu fac bine nimănui şi nu rezolvă problemele economice.
  Horia Blidaru mă acuza într-o discuţie particulară cu un amic că aş fi agent de influenţă al FSB-ului. Trebuie să-ţi spun că asemenea etichete – venind de la un funcţionar al PE nu pot decât să mă mâhnească. Pun acest derapaj pe seama inconştienţei tinereţii şi trec cu vederea, de această dată, acest afront. Nu sunt agent de influenţă al nimănui şi nici măcar nu ştiu limba rusă – deşi îmi pare rău că n-o ştiu. Cred că e nevoie de calm şi de o gândire lucidă – chiar şi în acest context al alegerilor care vin. Nu milionul de moldoveni – care fac parte dintr-un stat autonom şi nu subordonat Moscovei sau Bucureştiului – care ar putea primi cetăţenie română sau nu constituie un motiv de îngrijorare ci insecuritatea economică a celor care sunt deja cetăţeni (de mâna a II-a, ce-i drept) ai UE.
  Dacă accepţi un sfat, nu lua tu în mâinile tale fragile acest „cartof fierbinte”, lasă-i pe alţii cu palmele bătătorite s-o facă. Nu este un moment bun pentru acest subiect. Eşti mult prea fragilă ca să te poţi măsura cu Ursul…
  Succes şi Echilibru în tot ce faci.

 6. @ Corina Creţu
  Eu preiau mesajul acesta, pentru că este pe gustul meu… dar nu pot prelua, din păcate, şi ţinta politică pe care v-aţi desenat-o imaginar pe spate. Dacă aţi spus acest lucru, în această formă de palmă virtuală, către conducerile ipocrite ale UE, eu zic să vă aşteptaţi la ceea ce este mai rău.

 7. Este ingrijoratoare reactia celor din UE fata de Romania, la acest moment! Avand in vedere criza economica, consider ca aceste reactii disproportionate, dupa umila mea parere, ar constitui ”tapul ispasitor” pe care se vor sprijini politicienii din tarile dezvoltate, membre ale UE, care nu vor reusi sa tina fraiele crizei. Grav este si faptul ca vom avea parte de o atitudine ostila care, acum, pe timp de criza nu ne este deloc benefica! Ma asteptam chiar la o alta pozitie a PE si anume o ”aliere” impotriva incalcarii flagrante ale drepturilor omului atat de violent!

 8. Mi s-a parut foarte buna interventia, cu putine cuvinte spuse multe adevaruri, asa cum le vedem noi romanii.

  De acord si cu instalatorul. UE e cam bleaga daca nu reactioneaza la comportamentul necivilizat al trimisilor lui Voronin. Despre ce fel de parteneriat estic vorbim cind nu ai cu cine dialoga?

  Moldova ar trebui tinuta la distanta de UE pina cind isi rezolva problemele de respectare a drepturilor omului si mai ales, pina cind va fi in stare sa se comporte civilizat ca stat fata de vecinul Romania, membru UE.

 9. neinfectat de comunism:

  Foarte interesante intrebari si binevenite in aceasta perioada inainte de alegeri. Cred ca trebuie ca si oamenii politici si presa sa acorde mai multa atentie informarii cetatenilor cu privire la activitatea europarlamentara, mai ales ca ne aflam in pragul primului mandat complet pentru reprezentantii Romaniei, mandat in cursul caruia se vor pune numeroase probleme de maxima importanta. Fondurile europene, aderarea la zona euro si includerea Romaniei in spatiul Schengen sunt numai trei exemple. Dar intreaga activitate a europarlamentarilor romani nu numai ca poate, dar trebuie sa joace un rol foarte precis in ceea ce consider ca trebuie sa fie proiectul national al acestui timp: modernizarea societatii romanesti si ancorarea ei pe orbita europeana nu doar geopolitic, ci in toate sferele vietii.

  De aceea, voi reveni in perioada urmatoare cu o postare separata pe aceasta tema a muncii europarlamentare, pentru ca nu poate fi expediata in cateva randuri.

  instalatorul:

  Iti impartasesc nemultumirea. Nu numai fata de Moldova n-am avut, de ani de zile, o strategie coerenta – si acest lucru isi face simtite urmarile acum -, dar in general in plan extern, mai ales dupa indeplinirea obiectivului aderarii la NATO si UE, am suferit de lipsa unei viziuni. Ceea ce-i spuneam neinfectatului de comunism despre proiectul national e valabil si in plan extern. Dincolo de luptele politice interne, dincolo de contextul imediat, noi plutim in voia sortii fara un pact national intre clasa politica, societatea civila, sindicate etc. caruia sa-i fie subsumate eforturile noastre in cateva directii majore, pe care sa le respecte orice guvernare.

  Eu am incredere ca in cateva domenii esentiale, cum este si politica externa, specialistii propusi de partidul nostru isi vor face treaba foarte bine. Dar avem nevoie de consecventa, altfel toate sincopele se vor sparge tot in capul nostru.

  Este, cred, momentul unui exercitiu autocritic in relatia cu Republica Moldova, pentru ca intre inflamari nationaliste si indiferenta noi n-am stiut sa intindem o mana eficienta pentru democratizarea si apropierea de Europa a acestui stat.

  De aceea am si ridicat acum problema raportarii UE la aceasta situatie de criza, pentru ca nu e deloc constructiv doar sa criticam regimul de la Chisinau, fara sa ne intrebam ce am facut si ce facem, romani si europeni in general, pentru ca astfel de situatii tensionate sa nu apara langa granitele noastre.

  De mai bine de un an pe agenda dialogului UE-Moldova exista cateva tema majore: accesul Opozitiei la mass-media, problema modificarii legii electorale, inclusiv a ridicarii pragului la 6%, dialogul Putere-Opozitie… Toate acestea au revenit acum, pentru ca Moldova a ignorat toate recomandarile institutiilor europene, care, la randul lor, nu au reusit sa se implice eficient mai ales in medierea comunicarii intre Putere si Opozitie la Chisinau. Mai multa atentie pentru o situatie cu potential exploziv ar fi putut sa previna cele intamplate in aceasta luna…

  Ovidiu:

  Am vazut aceste declaratii. Eu cred ca dl Vladimir Socor este prea optimist cand critica Bucurestiul ca a avut propria agenda, fie ea si ascunsa, fata de Moldova. Nu am avut, din pacate, nici un fel de agenda pentru Moldova. Nici ascunsa, nici transparenta.

  Cat despre contextul electoral… Da, e an electoral si lucrurile pot fi privite prin aceasta grila. Dar nu e an electoral doar in Romania, ci in intreaga Europa, iar din toamna vom avea o noua Comisie Europeana… Deci nu doar la Bucuresti exista interes electoral…

  spedy:

  Foarte corecta aceasta radiografie a ta, subscriu. Si reiau aceasta fraza, ca sa nu uitam esentialul: „Respectul se castiga prin seriozitate si demnitatea actului infaptuit, intocmai si la timp, cu daruire si in mod responsabil”. Multumesc pentru urari, multa sanatate si tie si sper ca aceste confirmari despre care vorbeai sunt in curs…

  Gabriela Savitsky:

  Gabi, sunt de aceeasi parere cu tine, exaltarile de nici un fel nu fac bine, mai ales in momente de criza. E timpul asezarii la masa dialogului calm, rece si pragmatic, pentru solutii viabile la o situatie tensionata, care poate rabufni din nou, la cote si mai intense. O realitate prea presanta si dureroasa se cere luata in serios, altfel exista riscul ca ea sa degenereze.

  Nu cred, insa, ca e vorba aici de un raport forta-fragilitate, pentru ca eu nu gandesc aceasta situatie in termeni conflictuali si nici un politician european de buna credinta nu o poate gandi in termenii Razboiului Rece. Cred ca avem nevoie de punerea in miscare a unui mecanism de dialog si cooperare, nu de evitarea subiectului. Ce ascundem sub pres ni se poate sparge in cap in cele din urma…

  Bibliotecaru:

  Cred ca avem nevoie de acest efort autocritic, dupa cum spuneam si mai sus, atat ca romani, cat si ca europeni in ansamblu. Modul in care ne raportam la ceea ce se intampla langa noi spune multe despre noi insine…

  Cat despre ipocrizie, m-am referit la acei politicieni, britanici mai ales, care agita spiritele in mediile politice si de presa occidentale repetand ce spuneau acum cativa ani despre pericolul romanilor care vor invada Londra. Imi amintesc cum momentul aderarii noastre la UE a fost dublat de transmisiuni in direct de pe aeroportul londonez, unde era asteptat valul de romani care n-a mai venit nici pana in ziua de azi. Pe baza unor astfel de temeri infirmate de realitate se sprijina, de exemplu, interdictiile pentru accesul romanilor fara permis de munca in 12 state vestice.

  Legat de cetatenia romana pentru moldoveni, am vazut o statistica potrivit careia Marea Britanie, Germania si Franta, intre 2001 si 2006, au acordat fiecare in jur de 800.000 de cetatenii straine. Romania, din 1991 pana acum, a acordat doar 100.000 de cetatenii basarabenilor.

  Sunt lucruri care trebuie spuse, pentru ca nu putem accepta sa fim pusi la colt fara nici o vina si sa ni se creeze, iar, o imagine deformata.

  PS: Legat de protectia drepturilor de autor, despre care vorbeam zilele trecute, sunt datoare sa va spun ca in final s-a votat extinderea ei de la 50 la 70 de ani, pentru imbunatatirea conditiei sociale a interpretilor, mai ales a muzicienilor independenti. Comisia Europeana propusese o durata de protectie de 95 de ani, dar in final s-a ajuns la un compromis pentru a facilita acordul cu guvernele nationale.

  Mihaela:

  Deocamdata, fraiele crizei par sa fie sub un relativ control in Europa, chiar daca se fac simtite efecte economice si sociale. Se actioneaza, totusi, deocamdata cu rezultate pozitive, pentru prevenirea unei adanciri a recesiunii. Sper ca lucrurile sa nu se deterioreze. Exista, intr-adevar, riscul sa apara pescuitori in ape tulburi care sa speculeze astfel de momente de criza in scop politic.

  Va multumesc tuturor pentru opiniile atat de interesante si va doresc o zi frumoasa!

 10. D-na Corina Cretu,
  eu nu am vorbit despre alegerile euro-parlamentare ci prezidentiale.

  Romania din pacate nu are o viziune sau un program clar si transparent.
  Diplomatia merge pe o cale gresita (nationalista – populista), vezi „spionii” din Ucraina, vezi cum Solyom Laszlo ne fura Transilvania, vezi Serbia si Kosovo.
  Si tot mereu ne plangem ca sa ne ajute UE.

  Eu nu sunt consilier, ministru sau presedinte dar am invatat diplomatia.
  Lucrurile se desfasoara pe calea diplomatica linistita si calma intre tari.

  De ce oare sa ne deie dreptate UE? oare au ei nevoie de inca 4 milioane de cetateni dintr-o tara amarata si saraca ca Republica Moldova? de ce ? ca sa ne stricam si mai tare imaginea ? nu e de-ajuns problemele cu care se confrunta Italia? nici in acest caz UE nu ne-a ajutat, de ce ?

  Politic si diplomatic practic suntem izolati, pentru ca avem un presedinte incompetent, iar guvernul merge cum Basescu vrea cu pistolul DNA-ului la cap.
  Am intrat in UE dar de invatat nu am invatat absolut nimic.
  Nicolae Ceausescu asa cum era el a fost chiar un geniu in politica externa.

 11. Am intentionat sa scriu altceva dar ma simt nevoita sa fac un comentariu referitor la ceea ce a spus Gabi Savitsky.
  Horia Blidaru nu are nevoie de sustinerea mea. Nu am nici o indoiala si nu am avut, citind comentariul Gabrielei, nici macar o clipa de ezitare in privinta bunei credinte, a bunului simt si a corectitudinii lui Horia. Dar atacul Gabrielei Savitsky m-a suprins absolut neplacut. Nu ma asteptam la asa ceva din partea unei doamne pe care am considerat ca merita sa o respect.

  Intr-o discutie particulara un om are doar calitatea de persoana privata si nu de functionar al PE. Amestecarea acestor lucruri mi se pare rautacioasa. Aceasta chestiune trebuia clarificata pe canale particulare. Este suficient ca am fost pusi in tema despre ceva care pe noi, cititorii acestui blog, nu ne intereseaza. Dar sa aduci in discutie subiectul fata de Corina, care e sefa lui Horia, e ceva ce depaseste puterea mea de intelegere. La un alt nivel mi s-ar fi parut amuzant-ridicol. Seamana cu ceea ce fac copiii: “Doamna profesoara, Georgel m-a tras de codite, pedepsiti-l”. Dar avand in vedere persoanele in discutie cred ca e un gest reprobabil, daca nu chiar dezgustator.
  Vreau sa cred ca nu m-am inselat amarnic asupra caracterului dnei Savitsky. Am mai urmarit-o aruncandu-se cu inexplicabila furie asupra unor persoane pentru ca in final sa regrete ceea ce a spus in pripa. Sper ca se va intampla si in acest caz la fel.
  Cu o singura remarca. Demnitatea unui om odata ranita nu mai poate fi reparata atat de usor.

  Corina,
  ma intristeaza faptul ca, in rastimpuri, pe bloguri oamenii sunt improscati cu noroi. Pe blogul tau de exemplu ti s-a intamplat tie, domnului Constantin Gheorghe, la un moment dat si mie pentru ca am indraznit sa iti iau apararea …ca sa nu mai vorbim de cate atacuri s-au lansat la adresa dl Iliescu. Diversitatea de opinii mi se pare benefica si constructiva, dar e pacat ca dialogul nu e chiar intotdeauna civilizat.
  Deocamdata inchei aici. Voi reveni insa in weekend cu cateva comentarii la subiectele aduse de tine in discutie in ultimul timp. Sa ai o seara linistita.

 12. Tovarasi, mai rasfirati, mai rasfirati, ca a ajuns omul sa va vada de la o posta si fara luneta din dotare! Si asta chiar daca nu reusiti sa vorbiti limba marelui Dostoievski (sau a lui Ulianov, pentru cei nascuti cu steluta in cinci colturi in inima).

  Un parlamentar European este, care vra sa zica, fragil..sa nu se puna cu ursul..ca nu se stie ce se intampla, atentioneaza dumnealor plini de griji altruiste. Rolul unei femei parlamentar european, din partea Romaniei este sa dea bine in poza, nu-i asa, nu sa se ocupe de apararea intereselor celor pe care ii reprezinta!? Astea sunt probleme grave, pentru barbati cu greutate, nu-i asa?

  Sa tacem asadar, plini de intelepciune, cu totii, de la copii care au iesit in strada in Chisinau, pana la parlamentarii europeni romani..caci rabdarea fratelui mai mare de la Rasarit are si ea limitele ei, nu-i asa?

  Doamna Cretu, ati reusit sa fiti unul din cei mai vizibili parlamentari ai acestei aproape jumatati de mandat. Sper ca aveti, in plina campanie electorala, lucruri mai intelepte de facut decat sa plecati urechea la amenintari voalate.

  Candva se alege graul de neghina, iar eu unul stiu o multime de capete plecate pe care sabia le-a taiat. Diferenta intre cele plecate si cele drepte, istoria le retine doar pe cele din urma.

  Succes!

 13. ‘Ideologiile ne separa. Visele si suferinta ne apropie’.
  Da, deocamdata ideologiile sunt diferite. Pana sa ajungem inapoi la comunism nu mai e asa de mult timp. Frati moldoveni, suferinta voastra si visele marinarului ne apropie. E absurd!?

 14. Mai răsfiraţi, corect.

  Mioara,

  dacă eu aş spune despre tine, într-o discuţie semi-particulară să-i zicem, că eşti agent de influenţă al MI6 ai fi încântată, este?
  Eu pot trăi şi fără politică. Sincer. Dar politicienii nu pot trăi fără noi. Ce puţin nu deocamdată.

 15. Gabi,
  O respect foarte mult pe Corina si nu vreau sa ii fie transformat blogul intr-un avizier in care se posteaza de-a valma reclamatii, publicitate pentru alte bloguri si mai stiu eu ce alte anunturi si plangeri.

  Apreciez libertatea deplina de a comenta pe care Corina a acordat-o intotdeauna celor care intra aici si consider ca tocmai pentru ca o avem nu trebuie sa abuzam de ea. Prin urmare voi posta ultima mea replica pe aceasta tema pe blogul meu. Multumesc.

 16. Ce s-a intamplat, s-a destramat camasa inocentei si se zaresc ceva culori pe sub urzeala?

  Un ultim dram de jena ar fi impus tacerea.

  Dar cui se simte cu musca pe caciula, ii e desigur greu sa nu dea din maini ca s-o alunge.

  Fara care din domniile voastre nu pot trai politicienii? Fara oamenii sinceri, lipsiti de interese si ganduri ascunse care pot trai „sincer” si fara politica?

 17. Stimata Doamna,
  spuneati undeva mai sus ca: „Eu am incredere ca in cateva domenii esentiale, cum este si politica externa, specialistii propusi de partidul nostru isi vor face treaba foarte bine. Dar avem nevoie de consecventa, altfel toate sincopele se vor sparge tot in capul nostru.” Ca simplu cititor de presa as vrea sa intreb unde sunt acesti specialisti? Cumva cei care se afiseaza pe site-urile partidelor comuniste din est? Dvs, in calitate de membru al Comisiei UE-MD, ati calatorit vreodata in Basarabia sa vedeti „binefacerile” realizate de colegii dvs de partid dincolo de Prut? Poate ca sunt sentimental, dar o buna parte din crunta realitate a Basarabiei de azi se datoreaza „specialistilor” dvs. Mai coborati din masinile de lux, mai iesiti din hotelurile de 5 stele si vedeti ce se intampla cu comunitatile romanesti din afara graniltelor. „Specialistii” dvs stau la baza dezastrului diasporei romanesti. Pt ca specialistii dvs sunt interesati de neamul romanesc numai daca „iese” ceva. Nu ati avut niciodata un proiect coerent fata de romanii din jurul Romaniei. Ati avut insa abilitatea de a cheltuii bugete consistente fara rezultate nici macar pe termen scurt. Cunosc foarte bine ceea ce se intampla in comunitatile romanesti, cunosc si atitudinile colegilor dvs care imi spuneau la un moment dat – e urat ce se intampla in diaspora, dar noi anul asta avem alegeri si trebuie sa bagam banii in campania electorala si in echipa X de fotbal. Nu in sprijinirea culturii si limbii romane.
  Partidul dvs apare ca partener al psd – RM, o formatiune politica declarata anti romaneasca si procomunista. Ramane deci sa va intreb – interesele cui le promovati dvs?

 18. Pingback: My site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s