Editorial „Amos News”

cc_formaText

24 de gânduri despre “Editorial „Amos News”

 1. Nu ma mira ce ineptii scoate Patapievici. Daca la afaceri europene nu am pretentii de la el, la capitolul promovarea culturii romanesti in lume, unde e mandatat sa isi exercite functia, mi se pare ca e zero. Nu zic „barat” ca sa-i menajez sensibilitatile de ‘telectual. Expozitiile sale controversate in exteriorul tarii stau marturie pentru „profesionalismul” si „leadershipul” sau.

  Talentat insa este, in a-si sustine patronul, dovada renumirea sa in functie. Pentru o imagine mai portocalie a tarii.

 2. Nu stiu de ce unii oameni, chiar si intelectuali, pentru a-si pastra posturile, recurg la actiuni care sa le aduca aprecierea sefului! 😉
  Si adevarul este ca ”hotul striga hotii”!
  Totusi, nu pot sa nu ma gandesc la atitudinea lui cand (sper din tot sufletul meu de român sa NU se întâmple!) fiica sefului ar detine functia care i-ar aduce un ”concediu” bine platit?! Sau poate de aceea a achiesat la sustinerea candidaturii ”odraslei”!
  Cu amaraciune am afirmat cele de mai sus!
  Este regretabil ca un intelectual sa se comporte ca cei care nu stiu, nu ii intereseaza si nu pot sa aprecieze lucruri foarte importante pentru țară si pentru cetațenii acesteia.
  Consider ca in aceste funcții, care pentru mine inseamna varful unei evolutii politice profesioniste, trebuie sa fie oameni bine pregatiti profesional, oameni care au conceptii si valori civice si morale fara echivoc. Pe langa calitatile profesionale ale celor care ajung in cel mai inalt for politic ar trebui sa primeze calitatea de om, care ii respecta pe ceilalti dar si pe sine! Si ar fi bine ca românii sa aleaga pe cei care ii vor reprezenta in PE dupa criterii de profesionalism la care sa se adauge calitatile Omului!
  Apreciez faptul ca ati luat o atitudine tranșanta!

 3. Corina,

  Pe mine om mai in varsta,astazi,nu ma mai mira nimic.Parerile dlui H.R.Patapievici in varii domenii imi sunt cunoscute asa ca si aceasta reactie sau mai bine o refulare a frustrarilor domniei sale are o justificare.Sigur ,subiectiva dar este justificarea omului asa cum „vulpea nu ajunge la cascavalul din ciocul corbului”.Din unele scrieri ale domniei sale transpare clar o logica periculoasa pentru tinerii in formare politica.O atitudine indirecta antiromaneasca,o atitudine demolatoare fata de unii oameni de cultura si arta fie ei clasici romani fie ei contemporani in functie de afinitati ce mie mi se par dubioase.Cum sa ne mai mire pozitia donmiei sale fata de demnitatea de europarlamentar daca din cele spuse de domnia sa se intelege ca habar nu are de rolul si scopul demersurilor acestor demnitari in consolidarea relatiilor intereuropene si euroatlantice.Din momentul in care sustine ideea cum ca demnitatea de europarlamentar este o sinecura recompensatoare pentru cei cu merite de partid dar care nu au reusit sa aiba succes in alegerile locale demonstreaza daca nu rea-vointa cel putin ignoranta politico-civica.
  Ce ma contrariaza este faptul ca face trimitere la „interesul national” tocmai domnia-sa care spunea despre romani ca in toata istoria lui a avut o coloana vertebrala incovoiata(imi este greu sa reproduc termenul direct) si cu romani sun un popor de patibulari(buni de sanzuratoare).De aici se vede „frumosu caracter” al iubitorului de neam ,H.R.P.Nu intelege ca Europarlamentul este o institutie care reprezinta interesele in ansamblu ale Uniunii Europene si ca este o institutie reprezentativa pentru toate statele Uniunii Europene.
  Apreciez interventia ta ferma si la obiect dar imi pun sincer intrebarea:Daca te citeste pricepe Patapievici ceva? Zau ca ma-ndoiesc! Asa ca ardeleanul cumpanit.
  Sfarsit de sapatamana plin de bucurii! Cu drag,IonBorgo.
  P.S.Joi m-am intalnit cu Victor Socaciu si mi-a povestit despre lansarea cartii tale.M-am bucurat nespus de reusita si mai ales de cei care te-au sustinut.Regret ca nu am avut posibilitatea sa-ti fiu alaturi real.I.B.

 4. Faina replica i-ai dat lui HRP. Daca ar avea putin bun simt ar recunoaste ca a debitat niste ineptii . Dar oare are?

 5. Soldatei cu picioare de lut.Ne ars…si tsunami ameninta sa mature tot ce-i sta in cale si nu e capabil a-i tine piept, ca orce deslantuire serioasa de forte.Intelectual fiind(as pune totusi oarece ghilimele ,personal avand unele suspiciuni)domnul in discutie,intelege ca in situatii severe este cazul sa te situezi deasupra urgiei asa ca ,cea mai sanatoasa pozitie ar fi una …aeriana.Drept pentru care,in urma unei analize serioase a trecut la productia de ?….ati ghicit ;de baloane,in speranta ca va putea sa obtina un numar suficient de mare cat sa-l scape de prapad.Si preventiv dar sinucigas ,mai scapa si cate o petarda…asa de atmosfera,poate poate reuseste sa faca gol inprejuru-i, cea ce i-ar inlesni desprinderea de namoloasa…
  Trecand la partea serioasa a problemei ,deocamdata -mi pare a fi numai un soi de pescuit in ape tulburi.Cei cativa intelectuali ramasi (din nu stiu ce motive fideli),au trecut la faza de testat calitatea concurentei si a reactiilor acesteia , printr-o lupta de hartuiala,de provocare.
  Cred ca mai degraba-i un demers de a-si pastra in stare de nauceala propiul electorat ,pentru ca nu-mi imaginez ca in urma scandalului de la ICR,HRP mai puate fi luat in serios,cel putin in plan politic,de catre cineva.Si apoi inca n-a facut decontul numirii si acum,ajuns si la scadenta si-n plina criza,trebuie prestat serios altfel …se scoate rabojul!!
  Este rece afara,ploua in reprize alternate cu soare,pe alocuri a dat si bruma ,dar au inflorit,cel putin la noi ,liliecii si-i o-mbatare de parfum si culoare.si cand intre doua reprize de ploaie soarele se rasfrange in picurii liliachii,ai senzatia unei lumi de basm,esti parca intr-o lume paralela…Cine are o gradina langa casa (cat de mica)stie ce spun.
  O duminica-n sorita si odihnitoare.

  spedy/25/04/2009

 6. Nu ignoraţi cele spus de dl. Patapievici, punctul domniei sale de vedere este cel „oficial” al alegătorului obişnuit. Din 2007 spun tuturor parlamentarilor europeni că va veni momentul alegerilor şi că este necesară o campanie de informare a publicului larg cu rolul organismelor europene din timp şi nu numai în campanie electorală. Am tot fost contrazic că această informaţie există. Câtă lume ştie în România ce anume se întâmplă în aceste organisme, câtă lume ştie ce diferenţă este între Consiliul Europei, Consiliul European şi Comisia Europeană. Românii sunt analfabeţi din punct de vedere european, habar nu au ce pot hotărî europenii pentru ei şi ce nu pot hotărî, habar nu au care este domeniul de legiferare european. Sunt un om care a mai citit una-alta despre organismele europene şi, dincolo de definiţii nici eu nu prea ştiu prea multe, până nu de mult nici nu ştiam că cele două organisme Consiliul Europei şi Consiliul European nu reprezintă acelaşi lucru.

  Domnul Patapievici spune „în deplină ne-cunoştinţă de cauză vom trimite în Parlamentul European nu europarlamentari, ci politicieni români în concediu foarte bine plătit” nu pentru că nu consideră că parlamentarii nu muncesc ci pentru că noi, alegătorii, pe de o parte habar nu avem ce fac ei acolo, pe de altă parte nu putem vota cu cel pe care îl dorim, ci cu o listă pe care ordinea se poate stabil clientelar. Pe lista tuturor partidelor descoperim în frunte nume care au ratat la parlamentarele naţionale şi nu oameni care şi-au făcut şi verificat expertiza în activitatea efectivă în P.E., zi de zi. Ce ştiu aceste doamne şi domni despre parlamentul european încât sunt puse pe locuri sigur eligibile? Sunt domniile lor pregătite să activeze acolo?

  Să luăm lista PSD. Găsim pe locuri eligibile pe
  8. CUTAŞ GEORGE-SABIN, Director
  9. IVAN CĂTĂLIN-SORIN, Doctorand
  10. ENCIU IOAN, Consultant management
  12. CLIVETI MINODORA, Avocat
  13. ROIBU ARISTIDE, Avocat
  14. DRAGOMIR VIOREL-MARIAN, Broker imobiliar
  15. OPRESCU MARIUS, Consilier judeţean

  Eu nu am nimic cu domniile lor, dar totuşi nu văd pe nici unul dintre ei mai folositor pentru România în P.E. decât Gabriela Creţu. Evident aceste nume au ajuns pe listă în urma unor repartizări pentru a mulţumi teritoriul şi colegii de la PC ai PSD-ului. Din punct de vedere al României mi se pare o măgărie să laşi pe dinafară un europarlamentar care chiar a muncit în Europa.

  HRP mai spune „Problema cu europarlamentarii români este că nimeni nu ştie ce să aştepte de la ei: nici partidele, care îi propun, nici electoratul, care îi votează, nici statul, care îi plăteşte, nici guvernul, care organizează pentru ei alegeri.”

  „Insulta” nu este deci la adresa parlamentarilor europeni, care oricum sunt cu mult calitativ deasupra celor autohtoni, şi asta este vizibil, ci la adresa nepromovării rolului european, deci a presei şi a serviciului de propagandă de la fiecare partid. Eu cred că acesta este sensul în care trebuie citit articolul domnul Patapievici…
  Asta dacă am nimerit eu bine articolul şi nu e de fapt un altul. 🙂

 7. Multumesc pentru comentarii. As dori sa fac doar cateva precizari, intrucat impartasesc in buna masura opiniile exprimate de voi pe acest subiect. Intentia mea nu a fost neaparat de a polemiza cu dl Patapievici, ci de a-mi exprima dezacordul cu viziunea sa fata de europarlamentarii romani si, totodata, de a folosi prilejul pentru o sumara informare despre Parlamentul European. Repet, din pacate presei ii revine o responsabilitate foarte mare fata de lipsa de informare a publicului romanesc inclusiv fata de acest subiect. Auzim zilnic despre rating, tiraje, clasamente intre publicatii, intre televiziuni, dar aceasta competitie are o mare doza de indiferenta fata de nevoile esentiale de informare a cetatenilor. Goana dupa audienta, vanand subiecte pe placul cat mai multora, abordate intr-o maniera cat mai accesibila, dauneaza grav publicului, care este privat de lucruri elementare. Avem o presa vioaie, dar nu avem un public informat. Asadar, ne cam lipseste profunzimea actului jurnalistic.
  In afara de candidaturi, europarlamentarele intereseaza acum doar prin prisma si in limita parcarii neregulamentare a masinii uneia dintre competitoare…
  In acelasi timp, avem si noi, oamenii politici, o foarte mare raspundere in acest sens si ma tem ca nu o luam deloc in serios. Parlamentul European a declansat, de exemplu, in acest an, cea mai mare campanie de informare din istoria sa. Am semne de intrebare, la ceva timp de la lansare, asupra eficientei acestui proiect de multe milioane de euro. Ma intreb cat ar fi de eficace varianta realizarii si distribuirii in intreaga tara a unor brosuri informative despre institutiile europene…
  Legat de candidatura colegei mele Gabriela Cretu, regret si eu absenta ei de pe lista PSD. A fost decizia partidului.
  Cat despre votul pe lista, m-a amuzat cererea unui europarlamentar PD-L care cerea luna trecuta Guvernului Romaniei, al carui purtator de cuvant era cat pe aici sa devina la un moment dat, sa organizeze alegerile europarlamentare pe baza de vot uninominal. Reglementarile la nivelul UE impun formula reprezentarii proportionale, asadar pe liste, asa ca daca dorea o schimbare colegul nostru trebuia sa se adreseze, si cu ceva timp inainte, in alta parte decat la Palatul Victoria. Teoretic vorbind, cred ca ideala ar fi varianta in care alegatorii sa aiba posibilitatea sa ierarhizeze candidatii pe lista, pentru ca ar fi destul de greu in pactica sa organizezi uninominale pentru Parlamentul European. Oricum, in prezent, pana si Marea Britanie, patria votului uninominal, isi desemneaza europarlamentarii pe lista.
  D-le profesor Borgo, va multumesc pentru gandurile dumneavoastra bune si va doresc multa sanatate!
  O duminica frumoasa tuturor!

 8. Există o variantă de vot pe liste care este şi uninominală în acelaşi timp, doar că este foarte greu de contabilizat. Ideea este să votezi pe lista partidului pe cine doreşti şi atunci ordinea listei este dată de numărul de voturi. De exemplu, eu mă duc la vot şi pun ştampila pe căsuţa Corinei Creţu. Votul se contabilizează proporţional, în dreptul PSD-ului, dar votul meu contează şi pentru că am votat cu Corina Creţu şi nu cu altcineva de pe lista PSD, numărul de voturi primit de fiecare europarlamentar determinând locul pe listă. Desigur că la numărarea voturilor ar fi un haos dacă s-ar vota pe buletinele de vot; Cu un sistem de vot interpretabil electronic cred însă totul ar fi foarte uşor.

 9. Cine are nevoie de UE?
  Un parlament fara dinti, o organizatie virtuala.

  Nu am votat si nu voi vota. Si de ce sa votez ? ca indivizi ca coana Elena Basescu zisa – analfabeta sa ne reprezinte in acest circ, „Fabeica de bani”

  De ce oare avem nevoie de parlamentari in UE? aha un parlamentar castiga de 10 ori mai mult decat presedintele Romaniei. O gasca de paraziti

 10. Bibliotecarul, acesa este votul preferential pe liste, intr-adevar, si eu am militat pt acest sistem. Dar e foarte greu de aplicat.
  Multumesc, Mihaela, multumesc inca o data si o zi frumoasa tuturor.

 11. E aberant ce spune Ovidiu. Salariul de acum al unui parlamentar european este acelasi cu cel al unui parlamentar din tara. E adevarat, avem in plus diurna. In rest, cu limbajul asta, cred ca nici nu avem ce polemiza.

 12. Corina, munca ta si a colegilor tai , eforturile voastre si tot ceea ce faceti in P.E. sunt de admirat 🙂 !!
  Cu stima, Mihaela.

 13. Corina!
  Ai perfecta dreptate.Nu este cazul sa polemizam cu dl Patapievici dar a incerca „sa-i deschidem ochii” cred ca si noua celor de pe blogguri ne revine sarcina.Domnia-sa nu se pricepe la politica dupa cum declara mai anii trecuti dar „isi da cu parerea” si nu intamplator.facand vorbire de acele sinecuri pentru anumite personaje politice fara rezultate in alegerile generale,am convingerea ca dorea sa loveasca in Dna Norica Nicolai si nu numai.Se face portavocea acelor refulati pe care-i cunoastem si care se doresc Europarlamentari cu orice pret.Cei din jurul dlui Presedinte.Nu-ti cer sa ma confirmi nici sa ma infirmi deoarece „stradaniile „dlui Ungureanu ,ale dlui Preda si ai altor „membri marcanti ai intelighentiei romanesti” cum le place unora dintre ei sa-si spuna si sa se auda, acelor stipendiati pe banii contribuabililor.Astfel se explica si aciditatea mea fata de tot ce nu este firesc,normal si mai ales onest in politica romaneasca.
  Lista PSD este omogena si relativ corect ordonata.Nu trimiti la Bruxelles pe oricine si oricum numai ca sa-i dai acolo ceva.Aici a voit dl.Patapievici sa loveasca si din gresala si-a lovit stapanii care-l sustin in fruntea I.C.R.Toata nepriceperea si impolitetea acestui domn,cu pretentii de erudit(poate o fi dar ii lipseste modestia si discernamantul)loveste in stanga si in dreapta pentru a fi auzit.Daca suntem atenti a lovit mai mult in dreapta,in oamenii „stapanului”.
  Am certitudinea ca tu si colegii tai(viitori europarlamentari din toate partidele) veti dovedi ca europarlamentarii romani sunt un glas deloc de neglijat.Am increderea ca dupa alegeri se va intra in normal.Daca nu, ne va obliga criza sa reflectam mai mult asupra rolului de cetatean al Europei Unite.In ce ma priveste sunt alaturi de tine din toata inima.Cu mult respect si drag,IonBorgo.

 14. P.S.Se cuvine o notificare.Nu ma refer la calitatatile profesionale si la contributia culturala a acestor domni,gen H.R.P. ci la atitudinea constanta de negare a tot ce nu intra in domeniul lor de intelegere.I.B.

 15. Despre cat castiga un europarlamentar, un deputat primeste acelasi salariu ca in parlamentul national, in cazul romanilor aproximativ 1.200 de euro.

  La salariu se mai adauga o diurna zilnica de 279 de euro pentru fiecare zi de participare la activitatile PE.

  In plus, membrii PE mai beneficiaza si de o indemnizatie lunara de 3.946 de euro care are destinatie precisa, anume acoperirea cheltuielilor de deplasare din tara la PE, de gestionare a biroului, cheltuieli postale si convorbiri ice.

  Ca si la Bruxelles, si la Strasbourg europarlamentarii au la dispozitie o cantina imensa in care se mananca la pranz dupa toate gusturile si toate stilurile de bucatarie. Un pranz copios costa in jur de 10 euro. Asta nu inseamna ca politicienii, indiferent de partid, nu se mai intalnesc si seara, la cate un bistro, sa sarbatoreasca fie o aniversare, fie pur si simplu sa mai stea la taclale.

 16. @ Ovidiu

  OK. Si?????

  ps. Directorul Romgaz Medias castiga cam 10.000 Euro pe luna. Asta ca sa ai un termen de comparatie, daca tot te fascineaza cifrele.

 17. Off-topic, dar interesant pentru ca reflecta un progres pentru social democratie. In urma alegerilor, Islanda are o doamna Prim Ministru, de centru stinga. Iata ce afirma Johanna Sigurdardottir, noul PM:

  The (Islandic) nation was „settling the score with the neoliberalism” and with the conservative Independence Party who „have been in power for much too long”.

  „The people are calling for a change of ethics. That is why they have voted for us,” she said.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8017927.stm

  Se pare ca Islanda va aplica pentru a deveni membru UE.

 18. @Ion Borgo:

  D-le profesor, eu sper ca alegatorii vor sti sa faca in mod corect diferenta intre ofertele umane si politice ale partidelor, intre formatiunile care promoveaza oameni care se specializeaza in functionarea institutiilor europene si cele care au preferat sa mizeze pe reputatia candidatilor, in speranta ca vor atrage voturi. Multa sanatate va doresc!

  @Ovidiu:

  Ai omis sa spui ca un europarlamentar roman castiga de 10-12 ori mai putin decat unul german, francez sau italian si ca preturile din Bruxelles si Strasbourg sunt foarte mari in comparatie cu restul Europei. In alta ordine de idei, exemplul dat de Mioara este elocvent cred.

  @Diasporean:

  M-a bucurat victoria stangii in Islanda, inclusiv pentru ca este de orientare proeuropeana. Ramane sa vadem cum se vor pune de acord cele doua formatiuni din coalitia guvernamentala asupra aderarii la UE, deoarece Verzii sunt reticenti, pentru ca doresc sa apere sectorul pescuitului, care asigura o treime din exporturile acestei tari, care este una din cele mai afectate de criza economica. Ma bucura si prezenta unei femei in fruntea guvernului islandez. De altfel, Islanda a si fost prima tara europeana care a avut o femeie presedinte, aleasa in 1980 si care a detinut patru mandate consecutiv.

  @marcus:

  Mi-a placut articolul. Din pacate, optimismul tau de la momentul scrierii lui nu a fost confirmat pana acum de evolutiile politice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s