Din Manifestul Socialistilor Europeni pentru alegerile europarlamentare

Într-o perioadă în care oamenii din toată Europa au în fată niste provocări fără precedent – o recesiune economică si o crestere a somajului datorată crizei financiare internationale, o crestere a pretului la alimente si la combustibili, o scădere continuă a puterii de cumpărare si o crestere a ratei sărăciei, schimbări climatice si probleme de securitate care variază de la crime până la acte de terorism – se pune problema unei alegeri între partide politice cu viziuni foarte diferite asupra viitorului Uniunii Europene.

 

În ultimii 5 ani, conservatorii au fost majoritari în Europa – în majoritatea tărilor membre si în majoritatea institutiilor europene. Ce au făcut cu această majoritate? S-au ocupat de criza economică? S-au ocupat de problema cresterii preturilor la combustibili si alimente? Au luptat cu sărăcia si inegalitatea? Este societatea noastră o societate mai corectă decât acum cinci ani? Au sustinut initiativele noastre de a crea mai multe locuri de muncă, mai bune? Ei urmează piata. Noi ne urmăm convingerile.

 

Conservatorii discută adesea despre crize economice si sociale, ca si când acestea nu ar putea fi evitate, ca si când ar fi o lege a naturii. Dar nimic nu este inevitabil când vine vorba de aceste crize. Deciziile politice sunt cele care produc crizele. Desi trăim într-o perioadă de riscuri si schimbări la nivel global, în acelasi timp putem spune că trăim într-o perioadă care ne oferă multe oportunităti. Trebuie să promovăm o mai bună cooperare în Europa pentru a putea coordona globalizarea, astfel încât să aducă beneficii tuturor. Conservatorii ne sfătuiesc să ne adaptăm schimbărilor care apar pe piată. Noi spunem că putem să ne construim singuri viitorul. Avem nevoie de o majoritate progresistă puternică în Europa pentru a putea introduce reformele

progresiste care sunt esentiale în garantarea unui viitor mai bun cetătenilor si societătilor europene.

 

Aceste reforme sunt vitale pentru a ajuta oamenii din întreaga Europă care se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari, zi de zi, datorită recesiunii economice, a cresterii costului de trai, a cresterii ratei somajului (aproximativ 17 milioane de europeni sunt declarati someri si multi altii au locuri de muncă imprevizibile, care vor fi printre primii loviti de un eventual val de noi disponibilizări), a cresterii riscului de a-si pierde locuinta, a inegalitătilor sociale (aproape 78 de milioane de oameni – multi dintre ei copii – trăiesc sub limita sărăciei).

 

Criza financiară globală a expus slăbiciunile unei piete nereglementate. Aceasta este o perioadă foarte grea pentru economia globală. Ultimul an a fost martorul a două socuri fără precedent – cea mai mare criză financiară din 1930 până azi si o crestere record a pretului la energie si alimente.

Avem nevoie de o colaborare activă atât în Europa, cât si la nivel global, pentru a coordona actiunile care ne vor ajuta să rezolvăm problemele nationale si internationale ale sistemelor financiare; de asemenea, avem nevoie de actiuni pro-active care să transforme economia noastră, prin intermediul investitiilor în sectoarele cheie, într-o economie sigură, prosperă si durabilă.

Conservatorii au adoptat o politică de încredere oarbă în piata economică – servind astfel interesele celor putini, si nu ale publicului larg – si acum putem vedea care pot fi efectele unei piete economice nereglementate. Dar noi suntem constienti că putem face ceva pentru a repara aceste greseli.

 

Putem relansa economia Europei si putem crea o societate mai sigură si mai bună pentru toti, într-o nouă Europă socială. Agenda noastră de reforme progresiste care are ca scop transformarea cooperării în Europa – bazându-ne pe valori ca egalitate, democraŃie, demnitate umană, solidaritate, libertate si justitie – poate să aducă schimbarea de care europenii au atâta nevoie.

Noi, socialistii, social-democratii si progresistii democrati, avem valori comune, avem viziune comună. Noi vom colabora pentru a crea o Europă mai bună, mai sigură, mai verde. Împreună suntem o fortă a schimbarii.

 

Putem construi o societate mai bună, dacă punem oamenii pe primul loc.

Haideti să ducem Europa spre o noua nouă directie în Iunie 2009.

Reclame

12 gânduri despre “Din Manifestul Socialistilor Europeni pentru alegerile europarlamentare

 1. ATENTIE DE DIVERSIONISTI !!

  In primul rand s-a dovedit ca diversiunea secolului a fost o minciuna ca Valentin Ceausescu ar fi fost adoptat.

  ALTA DIVERSIUNE

  Se scrie minciuni doar un prost nu isi da seama.
  La evrei conteaza mama la crestini conteaza tata.
  La evrei de exemplu daca cineva are un tata evreu si o mama crestina, copilul este considerat crestin.

  Daca mama e evreica si tata e crestin, la evrei copilul este considerat evreu .

  Dreptul la emigrare in Israel o are oricine doar sa indeplineasca o singura conditie adica ca unul dintre parinti trebuie sa fie evreu sau pe jumatate, dar este o capcana: daca mama copilului este crestina iar tata e evreu copilul respectiv nu se poate casatorii cu evreii, trebuie sa se botezeze si sa treaca la iudaism e foarte complicat.

  Casatoriile in Israel sunt religioase, nu CIVILE. deci Daniel Valentin Ceausescu nu putea sa se casatoreasca in israel doar o casatorie civila in alta tara. dar pe buletin va fi scris tot crestin.

  Tatal Iordanei Borila era bulgar de origina, iar mama Iordanei era de origina evreiasca.

  Valentin Ceausescu este 100% roman !!!!

  Concluzia ca Daniel Valentin Ceausescu e 85% roman, iar dupa crestinism este 100% roman ! Religia iudaica nu-l considera evreu nici macar pe un sfert pe Daniel Valentin Ceausescu.

  Si mama lui Tariceanu e grecoiaca, si ? nici despre maresalul Ion Antonescu nu se stie prea mult cert este ca mama lui a fost evreica.

  O alta diversiune, Zoie e nume romanesc ? nu ! dar a fost romanca !

  Daniel Iancu e evreu ? se zice ca Daniel e nume evreiesc…

  „Valentin nu a fost infiat, a fost copilul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu. Am cunoscut personal o ilegalistă care a împărţit camera de maternitate cu Elena Ceauşescu atunci când aceasta era în pragul aducerii pe lume a lui Valentin. La ceremonia de la Consiliul Popular al Sectorului 1, la căsătoria lui Valentin cu Iordana, au participat Andruţa, tatăl lui Ceauşescu, şi Zoia, sora lui Valentin. Cine l-a văzut pe Valentin tânăr nu putea să nu observe asemănarea frapantă cu mama sa.

  La fel, poza publicată în EVZ indică similitudini inconfundabile de fizionomie între Daniel Valentin şi Nicu Ceauşescu (amintesc că l-am cunoscut bine pe Nicu, încă din 1958, când aveam amândoi 7 ani şi am mers împreună mai întâi la Liceul «Dr. Petru Groza», apoi, după 1963, la Liceul 24, actualul «Jean Monnet»).”

  „Am cunoscut personal o ilega listă care a îm părţit camera de maternitate cu Elena Ceauşescu atunci când aceasta era în pra gul aducerii pe lume a lui Valentin. Zvonul privind «înfierea» lui Valentin a fost scornit de Securitate.”,
  Vladimir Tismăneanu, politolog

 2. „În ultimii 5 ani, conservatorii au fost majoritari în Europa – în majoritatea tărilor membre si în majoritatea institutiilor europene.”… comentariul mi se pare potrivit realitatii dar ma intreb daca se poate referi la conservatori. In opinia mea, conservatorii nu au fost majoritari in Europa in ultimii cinci ani. Pe de alta parte, conservatorii au in Europa comportamente politice foarte diferite. Nu este neaparat reprezentativ dar la noi conservatorii sunt aliati cu social-democratii si au politici sociale foarte aplicate. Daca acest comentariu s-ar referi la popularii europeni, care exceleaza printr-o doctrina aiuristica asa cum le este si sructura politica si prin inconsecventa as considera analiza cu atat mai buna. Ideologia lor care se bazeaza pe … lipsa de ideologie face ca fetisul pietii sa devina ceea ce este … mai bine decat nimic!

 3. Corina,
  Vei fi si tu joi la Targoviste?
  Sper sa-i sugerezi domnului Stan sa tina si o conferinta de presa, ca o prezentare seaca de candidati nu e suficienta 🙂
  Te asteptam aici.

  Petrut Dumitru

 4. Cred ca daca se pleaca de la fundamentul „mai intii oamenii”, in anti-teza cu nedeclaratul tel al neo-liberalilor „mai intii capitalistii”, atunci exista speranta. Trebuie sa decuplam conceptul de democratie de dogma libertatii pietelor care ar rezolva toate problemele. Democratia de azi nu serveste interesele celor multi pentru ca sistemul nu lucreaza pentru ei, ci pentru capitalisti si grupurile lor de interese. Capitalistii sunt protejati si in timpuri de criza economica, restul populatiei mai putin. Firmele lor pot sa fie salvate de guverne, chiar daca ei sunt responsabili pentru nereguli sau decizii proaste ce duc spre faliment. Celelalte clase sociale sunt insa „libere” sa isi asume riscurile si sa plateasca eventual cu bani, din taxe, la sustinerea capitalistilor, care ii si concediaza fara mari dureri de cap. In timp ce oamenii isi pierd casele si ajung sa doarma in corturi, capitalistii traiesc in vile si palate. E adevarat ca sufera si ei: din 10 vile pierd 2. Din 100 miliarde pierd 32%. Capitalistii pot sa faca lobby sa isi promoveze interesele in cercurile politice, restul populatiei nu au acelasi acces.

  Fie introducem un sistem in care toti devenim capitalisti si avem aceleasi drepturi, fie reformam sistemul si ii aducem pe capitalisti mai aproape de nivelul celorlalte clase.

 5. @George Serban:

  Prin conservatori s-a dorit identificarea popularilor europeni, dar aveti dreptate – exista, la o privire mai atenta, diferentieri intre partidele cunoscute drept conservatoare in functie de particularitatile nationale si evolutive, astfel ca in acest moment avem un spectru conservator destul de eterogen. Iar anuntata retragere a conservatorilor britanici din PPE si crearea, dupa alegerile din iunie, a unui nou grup politic, Conservatorii Europeni, ar arata fragilitatea proiectului asa-zis popular. Si ar putea contribui la schimbarea raportului de forte din Parlamentul European, in care partidele de dreapta, conservatoare si crestin-democrate, reunite in Partidul Popularilor Europeni, sunt majoritare de doua mandate incoace, dupa ce primele patru alegeri europarlamentare fusesera castigate de socialisti.

  @sayadinna:

  Multumesc frumos. Ma straduiesc.

  @exasperat:

  Da, maine voi fi la Targoviste, la prezentarea candidatilor PSD pentru Parlamentul European. Sa ne vedem cu bine!

  @mihaella1:

  Multumesc pentru felicitari si pentru link. Ma bucur ca si revista Florianei Jucan a semnalat aparitia cartii. De altfel, ma bucur ca lansarea s-a bucurat de un ecou pozitiv in presa. E incurajator, doar timp sa fie…

  @Karakas:

  Ai surprins excelent cinismul momentului pe care-l traim. Publicatii peste publicatii dedica spatii ample ”saracirii” bogatilor planetei. Nu stiu care miliardar si-a injumatatit averea, deci nu mai are 10 miliarde, ci numai 5, ce trist… Guvernele s-au inghesuit sa salveze companii, inclusiv dintre gigantii financiar-bancari vinovati si ei de criza, ca sa nu mai vorbesc ca unele companii continuau sa-si bata joc de banul public, prin primele salariale imense acordate, desi numai gura de oxigen de la stat le salvase de dezastrul total. Ajutam marile companii – din darile impuse cetatenilor! -, compatimim magnatii lumii, dar exista prea putina preocupare pentru cei multi, care sufera cel mai tare in urma recesiunii. Intr-o familie obisnuita, pierderea unui loc de munca poate fi o tragedie, in timp ce injumatatirea averii unui miliardar este o operatiune matematica si atat. M-a revoltat sa intalnesc comentarii de genul ”in timpul Marii Crize din 29-33, nu i-a ajutat nimeni pe cetateni, numai acum exista mentalitatea de asistat si toata lumea asteapta sa vina statul sa ne salveze”. Menirea statului nu e numai sa ia, ci sa si dea atunci cand e nevoie. Deocamdata, marile averi ale lumii au beneficiat mai mult de pe urma sprijinului de la stat decat marea masa a oamenilor nevoiasi.

 6. ,,Impreuna suntem o forta a schimbarii”……asa este,va doresc mult succes in Iunie!
  Si as adauga eu….nu va temeti sa faceti un pas mare,nu se poate trece o prapastie din doi pasi mici.
  Cu respect,Loredana

 7. „transformarea cooperării în Europa – bazându-ne pe valori ca egalitate, democraţie, demnitate umană, solidaritate, libertate şi justiţie”

  Am o întrebare scurtă: „Cum anume?”

  Personal cred că soluţiile sunt foarte greu de găsit, şi mai greu de aplicat. Poate că ar trebui înfiinţat un Institut Doctrinar care să facă o nouă doctrină europeană prin care să se definească mai întâi termenii de bază şi apoi obiectivele.

  De exemplu, am înţeles că s-au scăzut tarifele la roaming pentru telefonia mobilă. Soluţia europeană pe care eu aş fi înţeles-o ca soluţie europeană ar fi remodelarea telefoniei mobile astfel încât roaming să fie în afara UE şi nu în interiorul ei. Eu înţeleg că suntem împreună, atunci de ce în Timişoara este un tarif şi în Budapesta este alt tarif? Deşi toată lumea pare să înţeleagă comunitatea, trăim tot cu gărduleţ în jurul proprietăţii individuale. Iată de ce cred că trebuie mai întâi redefinită mentalitatea, şi termenii, şi principiile, astfel încât comunitate să însemne „noi toţi” şi „nu noi fiecare în parte”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s