Criza financiara, analizata la Banca Mondiala

Astazi, am participat la o serie de reuniuni ale delegatilor Retelei Parlamentare pentru Banca Mondiala cu oficiali la varf ai Bancii, la sediul central din Washington.

Temele principale abordate in dialogul cu Marwan Muasher, Prim-Vicepresedintele pentru Afaceri Externe al Bancii Mondiale, au fost prioritatile acesteia in perioada urmatoare, strategia de lucru cu Reteaua Parlamentara si rezultatele Summit-ului de primavara. Reprezentantii Bancii Mondiale au abordat, ulterior, problema impactului crizei financiare, responsabilitatile ce revin Bancii Mondiale in acest context si modalitatile prin care institutia intelege sa actioneze. Am dezbatut implicatiile crizei financiare cu presedintele Departamentului pentru Politica Internationala si Parteneriat al Bancii Mondiale, Jeffrey Lewis, cu James Parks, consilier al Presedintelui Bancii Mondiale, si cu Kenroy Dowers, director al Consortiului Financiar International – parte a Grupului Bancii Mondiale – si coordonator al Grupului de lucru pentru raspuns rapid la criza financiara.

De asemenea, am analizat schimbarile climatice si rolul Bancii Mondiale in combaterea acestora, politicile si programele Bancii in tarile afectate de conflicte si in cele cu o stabilitate fragila, precum si securitatea alimentara si problemele agriculturii globale, in cadrul sesiunilor de lucru cu responsabilii in materie ai Bancii Mondiale: Michele de Nevers, Alastair McKechnie, respectiv Juergen Voegele. La discutii au participat si reprezentanti ai Adunarii Parlamentare a NATO.

Daca in prima parte a reuniunii ne-am axat asupra activitatii Retelei Parlamentare de Lucru cu Banca Mondiala, in aceste zile de la inceputul saptamanii avem programate o serie de intrevederi cu reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International, pentru a discuta atat modalitatile de cooperare, cat si pentru a analiza implicatiile recesiunii si caile cele mai eficiente pentru a raspunde provocarilor in plan economic si social.

In primele doua zile ale conferintei, ne-am concentrat mai ales asupra functionarii si a modalitatilor de consolidare a Retelei Parlamentare, prilej cu care am revizuit planul de actiune pe anul in curs si am stabilit prioritatile pentru anii 2009 si 2010. Pentru maine avem prevazute intalniri la Fondul Monetar International.  

Reclame

7 gânduri despre “Criza financiara, analizata la Banca Mondiala

 1. Inteleg ca, printre altele, va ocupati si cu ajutoare pentru populatii din unele tari aflate in dificultate. Puteti detalia un pic? Cine asigura finantarea, cam care ar fi cuantumul anual, cum se face distribuirea ajutoarelor? Se ofera ajutoare in bani, alimente, medicamente? Sunt si alte tipuri de ajutoare? Care este mecanismul decizional? Va rog, citeva precizari in acest sens.

 2. Problema majora ce se ridica este felul in care tarile subdezvoltate vor fi ajutate, sunt totusi milioane de oameni ce traiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi ceea ce ne ridica o serie de semne de intrebare asupra disponibilitatii de actiune a anumitor cercuri

 3. Buna ziua!E criza sau nu e criza?Tariceanu a avut peste 130 de consilieri.Boc vine pe criza si are peste 170 de consilieri.Ministerele conduse de psd sunt foarte sarace,in schimb ministerul turismului zburda.Si ministerul tineretului nu sta rau.
  Va cheltui ministerul turismului 70 milioane euro pe brand de tara?Unde e criza, daca e adevarat?

 4. @ balbeck
  Eu mă întreb dacă armata de consilieri au o opinie într-o direcţie comună… La cum este situaţia de lipsită de coerenţă, am impresia că fiecare din aceşti consilieri are câte o părere distinctă.

  Se vorbeşte despre criză de 6 luni de zile şi nimeni nu înţelege că această criză a apărut din faptul că omenirea, global, are un nivel de trai mult mai ridicat decât ar trebui. Toată lumea caută soluţii de depăşire a crizei fără să coboare nivelul de trai. Cum să rezolvi criza dacă ceea ce o cauzează real nu se schimbă?

 5. @instalatorul si radu georgescu:

  Comisia de Dezvoltare a Parlamentului European, a carei membra sunt, are in sfera sa si ajutorul umanitar si cel pentru dezvoltare pentru tarile in curs de dezvoltare. Uniunea Europeana este principalul donator de ajutor international din lume: 56% din totalul asistentei pentru dezvoltare este asigurat de UE, ceea ce inseamna circa 50 de miliarde de euro anual. In cadrul Uniunii, exista o distinctie intre contributia vechilor si noilor state membre. Cele mai vechi si mai dezvoltate tari din cadrul UE si-au propus ca pana in 2015 sa ajunga la 0,7% din venitul national brut pentru sprijinirea statelor mai sarace ale planetei, iar tarile noi membre din est trebuie sa ajunga pana in 2015 la 0,33% contributie, cu mentiunea ca pana in 2010 beneficiaza de un prag intermediar de 0,17%. Anul trecut, aportul Romaniei la fondul pentru dezvoltare al UE a fost de 80 de milioane de euro. In afara UE si a catorva state bogate ale planetei, exista institutii internationale donatoare, companii donatoare si organizatii non-guvernamentale specializate. In multe tari foarte sarace ale lumii, ajutorul umanitar se acorda sub forma de alimente si medicamente, pentru a preveni tragediile umanitare. Din pacate, exista milioane de oameni care supravietuiesc datorita acestui ajutor si mult mai multi care mor din lipsa lui. Si tot din pacate, criza economica a redus contributiile unor donatori semnificativi.

  @balbeck:

  Nu cred ca e rau ca un sef de guvern se inconjoara de consilieri. Problema nu cred ca e numarul, ci calitatea profesionala a acestora. Cat priveste relansarea turismului, daca reuseste acest proiect ambitios atunci inseamna ca investitia a fost cu folos. Deocamdata, de ani de zile asistam doar la experimente lansate cu surle si trambite si care se rasufla dezamagitor de repede.

  @Bibliotecaru:

  Aveti dreptate. Un exemplu: supermarketurile romanesti inainte de Pasti nu ilustrau deloc o vreme de criza. Dar problema cea mai grava e a celor care nu mai au unde sa coboare nivelul de trai…

 6. Doamna Cretu, va multumesc pentru raspuns. Dupa alegerile europarlamentare, va voi trimite un mesaj in continuarea acestui subiect deschis de mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s