Despre criza si reformarea arhitecturii financiare, la FMI

Ieri am participat la dezbateri pe tema cooperarii intre forurile parlamentare si institutiile financiare, la sediul Fondului Monetar International din Washington si la Congresul SUA.

Principalele subiecte abordate la FMI, cu directorul adjunct al Fondului, John Lipsky, si cu reprezentantii conducerilor Departamentului European si a celui pentru Strategie, Politici si Analiza, au fost impactul crizei financiare asupra Europei de Est si reformarea arhitecturii financiare internationale. 

Seria de discutii cu oficialii FMI s-a axat atat asupra reglementarilor necesare la nivelul actualului sistem financiar, cat si asupra impactului pe care criza economica il are asupra statelor lumii, cu accent pe realitatea economico-sociala si politica din tarile Europei de Est, unde Fondul Monetar International a fost solicitat intens sa intervina in ultimele luni.

Referindu-se la tara noastra, oficialii FMI au subliniat ca e important ca, in perioada urmatoare, Romania sa protejeze investitiile straine si sa-si imbunatateasca politica fiscala, pentru a putea beneficia de pe urma rezultatelor economice si a imprumuturilor contractate de la institutiile financiare internationale.

Ca reprezentanta a Romaniei, pentru mine subiectul a fost cu atat mai important, cu cat tocmai ieri Consiliul Executiv al FMI a aprobat acordul stand-by convenit cu Romania pe o perioada de doi ani. Acest acord implica o serie de conditii pentru partea romana in ceea ce priveste reformele structurale si tintele obligatorii de indeplinit la nivelul indicatorilor macroeconomici. Romania are, insa, experienta cooperarii cu FMI in anii 90 si a fost acum un bun prilej pentru a expune ratiunile ce au determinat rezervele unei parti a clasei politice si a opiniei publice romanesti cu privire la acest acord, mai ales in acest context dificil al recesiunii economice, in care avem nevoie atat de suport financiar, cat si de girul FMI in privinta credibilitatii externe. Dar nu cred ca preocuparea pentru realitatea rece a cifrelor trebuie sa primeze asupra grijii pentru starea cetatenilor, mai ales a celor nevoiasi, care sunt amenintati sa suporte atat costurile crizei, cat si, ulterior, povara datoriilor acumulate pentru iesirea din criza.

De altfel, FMI are un bogat istoric al cooperarii cu state in curs de dezvoltare din lumea intreaga si e timpul sa tragem invatamintele de rigoare din succesele si esecurile inregistrate, pentru o cat mai eficienta gestionare a celei mai grave crize economice de la crearea, acum 65 de ani, a FMI.

Membrii Delegatiei Retelei Parlamentare pentru Banca Mondiala am avut, de asemenea, intrevederi cu directorul general al Gupului de Evaluare Independenta, Vinod Thomas, si, la Congresul SUA, cu Betty McCollum, membra a Camerei Reprezentantilor si fosta presedinta a Retelei Parlamentare pentru Banca Mondiala. Dialogul cu d-na McCollum a fost deosebit de interesant, mai ales cu referire la experienta sa in fruntea Retelei Parlamentare pentru Banca Mondiala, dar si la reprezentarea femeilor in politica. Democrata Betty McCallum este a doua femeie ce reprezinta, in Congresul SUA, statul Minnesota din 1858 incoace si alegerea si activitatea ei politica sunt momente incurajatoare din procesul de afirmare a femeilor in viata politica.

Anunțuri

12 gânduri despre “Despre criza si reformarea arhitecturii financiare, la FMI

 1. Corina,
  Mircea Geoană declara săptămâna trecută la Târgovişte, referindu-se la acordul cu FMI: Urăsc să fiu la „figuri impuse”. Ai idee la ce se referea preşedintele PSD în această expresie de gimnastică politică?
  Eu înţeleg unde bătea Mircea Geoană, însă tot domnia-sa ne destăinuia cu aplomb cât de mult am câştigat în stabilirea termenilor acordului prin prezenţa PSD la guvernare.
  Şi atunci, despre ce figuri să fie vorba?

  Petruţ

 2. Consider că cel mai important lucru pentru România este crearea unui mecanism corect de control financiar al fondurilor pe care le va primii de atît de la FMI cît şi de la UE. Acest mecanism trebue să controleze nu numai distribuţia fondurilor, ci şi modul de folosire.

 3. Apropo de afirmarea femeilor in viata politica, sunteti un exemplu fericit de afirmare profesionala „pe bune” si la nivel international. Nu v-ar tenta si un post de comisar european? Imi place Adrian Severin ca diplomat si politician, dar nu m-ar supara sa va vad contracandidata a Domniei Sale pentru postul de comisar european. Va astept cu interes la lansarea de la Pitesti. Ultima oara v-am vazut „live” la summitul NATO de la Istanbul. O tempora…

 4. Denis si eu astept cu nerabdare ziua de duminica :). Corina, iti urez mult succes in tot ceea ce faci!! Cu respect, Mihaela.

 5. @Exasperat:

  Petrut, Mircea Geoana avea in vedere unele conditii pe care FMI a incercat sa le impuna si, intr-adevar, PSD-ului ii revine meritul de a nu fi acceptat un continut al acordului dezavantajos pentru cetateni.

  @George Gross:

  D-le Gross, ati pus punctul pe i: ar fi dramatic pentru romani ca aceste imprumuturi sa se scurga, prin diverse metode, spre buzunarele unora, fara ca ei sa fie folositi pentru sustinerea procesului de redresare economica si sociala, asa cum au fost destinati. Ati punctat foarte bine necesitatea acestui mecanism de control si e o tema de urmarit.

  @Denis:

  Multumesc pentru cuvintele frumoase si sper sa ne vedem la Pitesti. De fapt, sa ne revedem, dupa cum inteleg. Cat priveste postul de comisar european, cred ca e necesara o pregatire si experienta in zona executiva. In plus, asa cum am mai spus, mie-mi place ceea ce fac, activitatea europarlamentara ma pasioneaza si nu fac parte din categoria celor care vaneaza mereu posturi. PSD are resurse umane foarte bine pregatite pentru un post de comisar european, dar sa asteptam mai intai rezultatul alegerilor.

  @Mihaella1:

  Multumesc, Mihaela, toate cele bune si tie si tuturor cititorilor blogului!

 6. Pingback: LEAPSA CULTA « MariaBarbu Weblog - idee şi expresie

 7. ma gandeam ca e week-end…si ma mai gandeam ca pot sa visez…asa ca…sper ca „Scent of a Women” cat si Al PACINO…sa nu deranjeze…

  enjoy!!!

 8. ODIOS.Toata acea harmalaie ,toata nebunia aia grotesca,tot kitch-ul asta incalificabil si greu digerabil nu au a va aduce decat deservicii.O armata dezordonata ,gregara si total neinstruita ,multa mucava si circ vulgar.M-a durut sa vad ca ,acolo fiind,nu contati decat ca podoabe puse-n vitrina ,ca orice prada de razboi,ca nestematele in vitrina juvaergiului,falindu-se cu ele si asteptand nu pretuirea corecta ci ,ca profitul camatarului sa se extraga dintr-o contributie cat mai substantiala a neofitului,a nestiutorului,…
  Nu au avut nici o contributie la formarea diamantului,nu si-au ranit mainile cizelandu-l,nu au investit im faurar dar, vor sa profite de stralucire si lumina pe care acesta o reflecta natural,prin insasi faptul ca exista.
  Daca as fi dumnezeu ,stiu, este o blasfemie ,as face ca hartia sa nu poata reda privirii decat cea ce zideste gandul,ca imaginea transpusa in indiferent ce mediu suport,(foto,sticla,hartie,it)sa redea doar ce se-nfaptuieste din aceasta zidire,ca urechea sa nu auda decat lacrima trudei ,scancet de-nceput de viata,cantecul pasarilor,al apei pravalindu-se din inalt,al rostului implinit….dar as fi un dumnezeu schilod si nedrept ,fara suflet si minte…Personal ,va doresc tot ce va poate face viata mai frumoasa ,sanatate si mult succes in aceasta campanie si sa o treceti cu cat mai putine neplaceri.

  spedy/10/05/2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s