Interviu acordat Agerpres

cc1305

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ – Europarlamentarul social-democrat Corina Creţu a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că a ales să candideze din nou pentru un mandat în PE din respect faţă de sine şi faţă de cei care i-au acordat încrederea lor.
Corina Creţu vorbeşte în interviu despre priorităţile sale ca europarlamentar, despre campania electorală, despre prezenţa la vot a românilor.

AGERPRES: Ce v-a determinat să candidaţi din nou pentru un mandat de europarlamentar?
Corina Creţu: Factorul determinant, în ceea ce mă priveşte, a fost consecvenţa, care, din punctul meu de vedere, este o formă de respect faţă de mine însămi şi faţă de cei care mi-au acordat încrederea lor de-a lungul timpului. Întotdeauna am privit cu uimire salturile unora dintr-un domeniu în altul, acea dexteritate facilitată de conjuncturi care ne face să avem atâţia oameni care se pricep la toate şi, în fapt, la nimic.
Pentru mine, activitatea europarlamentară a fost consecinţa unui parcurs de un deceniu şi jumătate în zona comunicării politice, mai întâi ca jurnalist, apoi ca purtător de cuvânt al preşedintelui Ion Iliescu, precum şi a experienţei politice în calitate de senator şi membru al Comisiei de Politică Externă a Senatului, postură din care am fost desemnată ca euro-observator în faza premergătoare aderării ţării noastre la Uniunea Europeană.
Mă pasionează munca în Parlamentul European, sunt membră în două comisii de specialitate care acoperă domeniile ce mă interesează cel mai mult – Dezvoltarea, respectiv Ocuparea forţei de muncă – şi în două delegaţii pentru relaţiile externe ale Parlamentului European pe care eu le consider de maxim interes atât pentru UE în general, cât şi pentru România în special: SUA şi Republica Moldova. În toate aceste direcţii am demarat o serie de proiecte şi îmi doresc ca în acest prim mandat întreg în care România va fi reprezentată în Legislativul european să mă dedic în continuare punerii lor în aplicare.

AGERPRES: Care vor fi priorităţile dumneavoastră ca europarlamentar? S-a schimbat ceva între priorităţile pe care le-aţi avut în mandatul actual faţă de următorul?
Corina Creţu: Mandatul viitor se suprapune peste câteva momente semnificative pentru români. Mă refer în primul rând la aderarea la Spaţiul Schengen şi la adoptarea monedei euro, precum şi la definirea noului cadru multianual de acordare a fondurilor europene, cel în curs urmând să se încheie în anul 2013. România înregistrează decalaje majore faţă de ţările UE, iar în plan intern există diferenţe semnificative între regiunile ţării şi între categoriile sociale.
De asemenea, încă există 12 state, vechi membre ale Uniunii Europene, care mai menţin restricţii pentru accesul românilor pe pieţele interne ale muncii. Nu numai aceasta este o situaţie discriminatorie pentru noi, în calitate de cetăţeni europeni, ci şi obligativitatea vizelor pentru intrarea în SUA. Ca să nu mai vorbesc despre cazurile de încălcare a drepturilor omului, aşa cum s-a întâmplat în Italia, unde o comunitate românească de un milion de cetăţeni a fost jignită şi atacată sistematic pentru câteva cazuri antisociale, e adevărat grave, dar izolate şi nereprezentative pentru românii care trăiesc în Italia şi care au de suferit în urma transformării unor infracţiuni comise de imigranţi în calul de bătaie preferat al Dreptei populiste.
Sunt numai câteva dintre direcţiile în care mi-am concentrat şi până acum eforturile şi în care îmi propun să acţionez în continuare. Sintetizând, consider că mandatul 2009-2014 coincide cu momentul decisiv al ancorării societăţii româneşti şi în fapt, nu doar cu numele, pe orbita europeană. Avem nevoie de un efort conjugat, dincolo de limitele competiţiei politice, pentru modernizarea societăţii în care trăim.

AGERPRES: Traversăm o perioadă de criză. Cum afectează ea finanţarea campaniei electorale?
Corina Creţu: Eu am un contact permanent cu cetăţenii, atât prin întâlnirile directe din ţară, cât şi prin intermediul blogului meu. Părerea mea e că, din fericire, electoratul românesc a ajuns la stadiul de maturitate în care distinge între politicianul preocupat de modul în care criza îi afectează campania electorală şi omul politic atent mai degrabă la impactul crizei asupra concetăţenilor săi.
Desigur că o campanie presupune un efort material şi logistic imens, mai ales în condiţiile în care ne adresăm unei mari circumscripţii naţionale, cu 18 milioane de alegători, iar partidele au, cu structura lor organizatorică, un rol foarte important.
Dar eu cred că opţiunile cetăţenilor sunt cristalizate deja şi că această lună de campanie nu schimbă foarte mult opţiunile celor care ne urmăresc activitatea de-a lungul timpului. De aceea privesc campania electorală mai degrabă ca pe un prilej de a comunica şi mai strâns cu alegătorii, decât ca pe o vânătoare de voturi în care fondurile electorale puse la bătaie să aibă un cuvânt decisiv.

AGERPRES: Care credeţi că va fi prezenţa la vot la aceste alegeri, pentru că la precedentul scrutin european s-a văzut că interesul românilor a fost destul de scăzut?
Corina Creţu: E o tendinţă general-europeană, din păcate, absenteismul de la acest tip de scrutin. De la primele alegeri europarlamentare, în 1979, s-a înregistrat o scădere constantă a participării la vot, iar această tendinţă negativă este specifică şi vieţii politice româneşti în comparaţie cu primele alegeri libere din 1990. Este şi motivul principal pentru care eu cred că suntem datori să explicăm mai bine electoratului importanţa politicilor europene asupra vieţii cetăţeanului. Când aproape două treimi din legislaţia românească este legislaţie europeană, cred că e cazul să fim cu toţii mult mai preocupaţi de dezbaterea politică de la Bruxelles şi Strasbourg. Din dorinţa de a aduce actualitatea europarlamentară cât mai aproape de concetăţenii mei, am lansat recent o carte care oglindeşte, sper, activitatea mea ca reprezentantă a românilor în Legislativul european.

AGERPRES: Ce gen de campanie credeţi că atrage votul electoratului – cea agresivă sau cea civilizată? Dacă veţi fi atacată de contracandidaţi, veţi răspunde acestor atacuri?
Corina Creţu: Calitatea discursului politic în România, în ansamblul său, s-a degradat de la an la an, iar în ultima perioadă acest fenomen cunoaşte un ritm îngrijorător. Din păcate, discrepanţa între stilul european de a face politică şi nivelul românesc a devenit tot mai mare, în loc să asistăm la o ridicare a ştachetei civilităţii în plan intern. Dar cred că s-a ajuns la o saturaţie în faţa derizoriului şi oamenii aşteaptă să ne ocupăm la modul serios de lucrurile care le influenţează cu adevărat viaţa. Această criza economică este un duş rece pentru toată lumea, în multe privinţe.
În ceea ce mă priveşte, deşi nu sunt genul de om care să rămână dator atunci când este atacat pe nedrept, am învăţat, de-a lungul timpului, că aceia care se pretează la agresivităţi ieftine se descalifică de unii singuri în faţa cetăţenilor.

AGERPRES: Cine va „beneficia” şi cine va pierde în cazul unei prezenţe reduse la vot, la alegerile europarlamentare?
Corina Creţu: O prezenţă scăzută la alegeri va avea infinit mai puţini beneficiari decât perdanţi. Vor avea de câştigat partidele cu un electorat fidel, pe care vor reuşi să-l mobilizeze la urne. Per ansamblu, însă, vom avea cu toţii de pierdut. Va pierde ideea de democraţie în primul rând. Apoi, să nu uităm că timp de aproape două decenii principalul obiectiv naţional a fost aderarea la structurile europene. Acum, când avem şansa de a vota, prima dată pentru un mandat întreg, reprezentanţii României în Parlamentul European, o rată mare a absenteismului va fi o oglindă în care nu ne vom putea uita cu prea multă plăcere, pentru că va spune adevăruri dureroase despre noi înşine, ca membri ai comunităţii europene.

Reclame

9 gânduri despre “Interviu acordat Agerpres

 1. Un exemplu de gandire europeana moderna, fara sofisticarii, direct si la obiect. Dar si un bun roman ancorat problemelor dificile ale tarii. Un asemenea candidat merita pe deplin votul romanilor. Dar de ce nu si un loc de COMISAR EUROPEAN?- Sincer…Orban ne-a uitat de la inceputul mandatului sau!

 2. Stimata Doamna Corina,
  Va multumesc pentru raspuns si va doresc din toata inima succes in alegeri si multa, multa sanatate. Pentru a un va mai invada spatiul cu postari personale , de multe ori off topic, va rog ca, in masura timpului dvs. disponibil, sa-mi vizitai blog-ul la adresa:
  http://marcus64.wordpress.com/
  Sa fiti iubita, succes si sanatate
  marcus

 3. Don`soara Corina Cretu, mai lasati putin aceasta propaganda care nu impresioneaza decat persoane gen Lucia si lamuriti`ne si pe noi in legatura cu rezolutia Catania. Ca vorba aia, doar pe romani ii reprezentati pe la UE pe`acolo, nu ?
  Ca un roman ingrijorat ce sunt, as dori lamuriri in leg. cu acea rezolutie despre care stim cu totii ce parere aveti dumneavoastra.

 4. Elocvent si definitoriu pentru omul politic Corina Cretu.Sper din tot sufletul ca o parte cat mai mare dintre alegatori sa va sustina si inca odata va urez multa sanatate si multe bucurii.Personal consider ca santeti una dintre persoanele ce nu pot lipsi din echipa ce va reprezenta Romania in Parlamentul European.Cu mult respect ,

  spedy/14/05/2009

 5. Intr-adevar acest mandat decisiv. Atat pentru aderarea la Euro cat si pentru spatiul Schengen doar ca pana la urma, totusi, s-ar putea sa nu prindem niciuna in acest mandat ci in cel ulterior.

 6. @Lucia
  Multumesc frumos pentru aprecierile tale. Dupa cum spuneam si cu alt prilej, PSD are multi specialisti foarte bine pregatiti care ar putea face fata cu succes unui post de comisar european, dar pana se va pune problema desemnarii pentru acest post, avem de trecut testul alegerilor. Sunt increzatoare ca romanii fac diferenta intre ofertele umane si politice propuse.

  @Exasperat:
  Din pacate, a fost cam greu sa ne vedem in marea de oameni prezenta la lansarea de azi…

  @Spedy si Marcus:
  Va multumesc pentru cuvintele voastre de incurajare si in general multumesc tuturor prietenilor, din blogosfera si nu numai, care sunt alaturi de mine si de colegii mei in aceasta competitie.

  @Saggitarius:
  Imi pare rau ca n-ati gasit un limbaj mai potrivit pentru a va exprima doleanta. M-am referit la rezolutia privind situatia drepturilor omului in UE pentru perioada 2004-2008 in cadrul unei emisiuni radiofonice, luni, si voi reveni pe blog mai pe larg pe aceasta tema.

  @Andrei:
  Nu cred ca trebuie sa fim atat de pesimisti. Sper ca alegerile europarlamentare vor marca inceputul unei perioade si mai favorabile Romaniei, mai ales daca partidele de stanga, care au fost solidare cu efortul nostru de integrare, vor obtine un scor bun. De acest vot va depinde orientarea viitoarei Comisii Europene, care trebuie sa impuna un spirit de solidaritate intregii Uniuni Europene, atat intre tarile membre, cat si intre cetateni, prin programe sociale mai eficiente.

 7. Corina,
  Da, se va obţine un scor mulţumitor, dar subliniez, datorită Oamenilor deosebiţi ca tine, şi zic : Har Domnului că vă avem, căci dinspre partea altora, vai steaua noastră…
  Votul meu, al apropiaţilor mei e pus deoparte, şi e destinat florilor de colţ şi-acelor rara avis din politichia mioritică, în voi ne-am pus speranţele şi vă susţinem pentru că MERITAŢI, aţi dovedit !
  SUCCES !
  Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s