Un moment de cotitură

Am participat la evenimentul de la Romexpo, pe care îl consider un moment de cotitură în PSD. Din mai multe motive. În primul rând, cred că a fost depăşită perioada de incertitudini şi ezitări din ultimii ani. PSD s-a obişnuit cu gândul că nu mai poate funcţiona ca un monolit, ci ca o federaţie de curente şi, de ce nu, de interese, care sunt în competiţie în anumite momente, dar care atunci când este nevoie, se mobilizează şi acţionează solidar şi eficient.

CONSILIUL NATIONAL PSD

Al doilea motiv este acela că partidul este condus azi de catre Ion Iliescu, preşedinte de onoare, Mircea Geoană, preşedintele partidului şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional, oameni care au dovedit azi că au lăsat deoparte ceea ce-i desparte şi s-au pus în slujba PSD, pentru a atinge obiective extrem de importante: câştigarea alegerilor europene şi prezidenţiale.

Buc, 1

Al treilea motiv este acela că, în sfârşit, PSD nu mai are complexe derivate din identitatea sa de stânga. Mai mult, astăzi s-a dovedit mai mândru ca niciodată de această identitate.  Şi s-a prezentat cu un veritabil proiect de stânga pentru România, un proiect care merită toată atenţia.

În al patrulea rând cred că este un moment de cotitură pentru că Ion Iliescu a fost cel care a propus Congresului desemnarea lui Mircea Geoană drept candidatul PSD pentru Cotroceni. Este un gest plin de semnificaţii pentru membrii şi simpatizanţii partidului şi un semnal mobilizator pentru stânga românească.   

A fost o atmosferă electrizantă, şi acest efort de organizare de la Romexpo dă imaginea capacităţii organizatorice a partidului, un partid care a guvernat România în momente importante şi care a contribuit esenţial la integrarea în NATO şi în UE.

Pe fugă, câteva dintre cele mai importante lucruri rostite de la tribuna Consiliului Naţional Extraordinar al PSD.

 Ion Iliescu: „Nu am nimic personal cu domnul Traian Băsescu, dar orice analiză obiectivă nu poate să nu constate un lucru: prezenţa domniei sale în fruntea ţării a însemnat un mare pas înapoi pentru ţară”.

Buc 3

Adrian Năstase: „Boala României se numeşte Traian Băsescu!”

Mircea Geoană: „Nu intru în competiţie doar pentru a-l înlocui pe Traian Băsescu, ci pentru că am încredere în şansa fiecărui român de a trăi decent în propria lui ţară şi mă arunc intr-o luptă grea conştient că adversarul va încerca să folosească orice fisură în partid şi abuzul de putere.”

Urmează ce e mai greu: să-i convingem pe români că merită să ne acorde votul lor, că au în PSD un partener de încredere.

DSC_7272

Reclame

11 gânduri despre “Un moment de cotitură

 1. De curiozitate, poti face un exercitiu de imaginatie ? Si anume: cum aratau alegerile prezidentiale anul acesta daca acum 5 ani ar fi iesit presedinte Adrian Nastase ? 🙂
  Nu ca nu mi-as fi dorit. Dar oare, ar fi avut o evolutie mai fructuoasa pe perioada acestui mandat ?
  Poate ca alegerea lui Basescu atunci a fost ‘intr-un ceas bun’ si da anul acesta PSD sansa de a fi ales si de a dovedi ca e bun intr-un moment dificil (fapt ce poate asigura continuitate ulterioara).

 2. Spuneţi:
  „A fost o atmosferă electrizantă, şi acest efort de organizare de la Romexpo dă imaginea capacităţii organizatorice a partidului, un partid care a guvernat România în momente importante şi care a contribuit esenţial la integrarea în NATO şi în UE.”
  Eu nu vreau să vă contrazic, mie, de acasă, mi s-a părut însă altfel. Atunci când camera s-a apropiat de feţele celor care scandau, am văzut nişte tineri care „făceau mişto”, după vechiul model al plăcuţelor de 23 de august. Lozincile impulsionate de responsabilii cu propaganda răsunau în cele mai neplăcute momente întrupând vorbitorul şi zăpăcindu-i textul şi mai ales vizibil nenaturale… domnul Iliescu a fost vizibil deranjat de prea desele întreruperi.
  Pentru mine cetăţeanul spectator de acasă, a fost o imensă propagandă pe noi culmi de grotesc… Poate că la nivel de partid evenimentul a fost benefic, la nivel de percepţie a populaţiei sunt absolut convins că majoritatea celor care au privit au retrăit momentele Congreselor PCR. Aceiaşi impresia am avut-o şi la manifestarea PNL şi la manifestarea PD-L, PSD-ul însă, prin spaţiul larg şi prezenţa numeroasă, dar şi din cauza unei mecanism de propagandă incontrolabil, totul a părut la un ordin de mărime superior.
  Am apreciat discursul domnului Ion Iliescu, deşi cred că foarte puţini au ascultat cu adevărat ce a avut domnia sa de spus.
  Nu vreau să vă supăr, dar am fost foarte dezamăgit. După momentul excluderi domnului Mădălin Voicu, iată, la foarte scurt timp simt că ceva în PSD iese de sub control, şi asta pentru că s-au amestecat campaniile între ele. Din păcate euro-parlamentarii au de suferit.

 3. Salut Corina,
  1. Felicitări pentru sinceritate. Eşti primul, şi până acum, singurul euro-candidat care recunoaşte faptul că nu mai speră la un comisariat cu resursegeneroase. Recunosc, când te-a chemat domnul Ţuţuianu să vb cu noi….întrebarea asta o consideram deja una retorică…auzisem prea multe „răspunsuri-clişeu” jenante. Nu mă aşteptam, dar preţuirea pt tine e acum şi mai mare.
  2. Eviţi şi evitaţi să spuneţi lucrurilor pe nume: competiţia europarlamentară e trecută în planul doi al priorităţilor electorale. N-ar fi bai, numai că se putea echilibra discursul 50 – 50 şi era ok. În acest sens, încă o dată, Ion Iliescu a demonstrat că este un politician complet.

  3. „partidul este condus azi de catre Ion Iliescu, preşedinte de onoare, Mircea Geoană, preşedintele partidului şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional, oameni care au dovedit azi că au lăsat deoparte ceea ce-i desparte şi s-au pus în slujba PSD, pentru a atinge obiective extrem de importante: câştigarea alegerilor europene şi prezidenţiale”.

  Ai perfectă dreptate. Tocmai de-asta mă tem. E acest front comun un”episod” conjuctural, determinat de „interesul” electoral imediat? Sau e răspunsul la îndemnul lui Miron Mitrea: „Prefaceţi-vă că lucraţi împreună măcar 3 luni de zile”.

  Încă o dată, felicitări pentru discursul tău în ansamblu şi pt justeţea răspunsurilor. E reconfortant să pui întrebări unor astfel de politicieni.
  P.S: Colegii mei erau ceva reticenţi în privinţa candidatei Corina Creţu, în ciuda „propagandei” subsemnatului. Un interviu de 5 minute şi 4-5 răspunsuri lipsite de demagogie i-au convins. Şi prin intermediul lor, şi pe alţii. Bravo!

  Te mai aştept pe la Tgv în campania asta.

  Petruţ Dumitru

 4. Doamna Cretu, discursul dlui Geoana a fost atit de electrizant incit am avut disponibilitate si timp sa ma uit si in alte zone ale ecranului si am putut medita in liniste la vestimentatia dumneavoastra. Concluzia mea a fost ca vestimentatia dumneavoastra vi se potrivea si va venea foarte bine. Cum nu am prins in direct discursurile dnilor Iliescu si Nastase, cu asta am ramas de la lansare (si cu o usoara senzatie, fara a dori sa fiu rautacios, ca niste organizatori au dat ceva de baut inainte si nu dupa lansare, unor participanti. Dintre cei mai rasariti, Mitica Buzatu o luase sigur pe ulei). Discursul dlui Nastase l-am citit pe blogul sau, voi vizita si blogul dlui Iliescu ca sa vad daca si-a publicat cuvintarea si sa o citesc pe indelete. Inca odata succes in campania electorala. Devenind acum elector profesionist (primul din Romania si din lume) va voi vota pe dumneavoastra in mod promotional, dar restul listei doar pe baza de contract de voting.

 5. Oare de ce lupii se strang in haita cand apare ceva sau cineva pe care sa-l doboare si in rest se tot mananca intre ei? Oare nu-i asa ca dl. Basescu v-a coalizat? Si nu-i adevarat ca daca nu era domnia lui ati fi fost tot divizati in indei si in fapte?

  Am toata consideratia pentru dumneavoastra. N-am totusi la fel de multa consideratie pentru altii care sunt mult mai mult ascunsi in intentii… Poate e cazul sa intreprindeti asemenea actiuni si in afara unei campanii sau cand aveti de dat pe cineva jos…

 6. Nu am găsit pe nicăieri discursul domnului Ion Iliescu, adică ceea ce eu am considerat cel mai interesant lucru. Nu am găsit nici transcrierea lui şi nici înregistrarea video (doar un fragment). O mai caut pentru că tare aş vrea să o pun pe blog la reflectarea evenimentului.

 7. Şi, pentru că mi-am adus aminte, nu am găsit nicăieri nici programul desfăşurat al acestei campaniei electorale. Deocamdată nu am dat decât de oferta electorală a PD-L. Ori nu am ştiut eu să caut unde trebuie, ori nu există.

 8. @Andrei:

  Nu din simpatie si nu din colegialitate sunt sigura ca un mandat prezidential al lui Adrian Nastase nu s-ar fi comparat deloc cu cel al lui Traian Basescu. Guvernarea 2000-2004 a dus Romania in NATO si in Uniunea Europeana si a relansat economia lasata vraiste de guvernarea haotica a CDR, la al carei esec PD a avut o contributie solida. Oricat de criticata ar fi guvernarea PSD, uneori pe drept cuvant, acel mandat a reprezentat un salt care a desprins tara din instabilitatea si incoerenta anilor 90 si i-a imprimat un parcurs european. Din pacate, am avut apoi patru ani in care noua putere a bifat aderarea la UE, fara sa stie sa continue procesul de reforme si sa fructifice avantajele acestei pozitii. Locul nostru in UE si in lume este undeva la coada, pentru ca politica externa din 2004 incoace este un sir de improvizatii, balbe si incoerente. Ce prezente semnificative am avut la Bucuresti din marea politica internationala din 2004 incoace? Isi face cineva iluzii ca lupta marunta care a macinat Executivul de la Bucuresti, din cauza conflictului Presedinte-Premier, nu a fost sesizata si taxata ca atare de marile cancelarii? Isi mai face cineva iluzii ca o Romanie europeana e posibila cu un sef de stat si cu o clasa politica incapabile sa tina pasul cu mersul lumii? Intre atatea provocari majore pentru Romania si UE, sunt sigura ca romanii vor alege un presedinte responsabil, experimentat si cu deschidere diplomatica, in locul celui jucaus de acum.

  @Bibliotecaru:

  Discursul presedintelui Ion Iliescu a fost foarte bun, intr-adevar, si a electrizat publicul. Domnia sa are o capacitate unica in politica noastra de a comunica si de a transmite mesajul potrivit celor din sala. Asa se explica poate reactiile de care vorbiti, pe care eu le banuiesc de spontaneitate, in general, pentru ca e extrem de greu sa dictezi unei mase de mii de oameni cum sa reactioneze. Cat despre tineri, e specifica varstei si generatiei tinere de azi o raportare mai degajata la politica, dar asta nu inseamna ca nu avem si oameni foarte seriosi din noua generatie, asa cum am vazut foarte multi si la lansarea de ieri. In ceea ce priveste suprapunerea mesajului pentru prezidentuiale pe cel pentru europarlamentare, eu cred ca poate avea si un efect benefic, stimuland oamenii sa vina la vot in 7 iunie. Dar mai ales nu cred ca putem rupe aceste doua campanii una de alta, intr-un an electoral in care, vrem nu vrem, trebuie sa admitem ca miza majora a luptei politice este cursa prezidentiala. De altfel, Romania nu face exceptie la influentarea campaniei electorale pentru europarlamentare de cursul politicii interne. Din pacate, insa, facem exceptie inca la capitolul tratarii serioase si a popularizarii temelor europene si aici avem mult de lucru mai ales in aceasta perioada, dar si dupa aceste alegeri. Nu putem pretinde alegatorilor sa gandeasca in mod european, daca noi nu le aducem in fata temele europene pe intelesul lor. Un public se si formeaza, nu se iveste cat ai bate din palme.

  @Exasperat:

  Iti raspund, la randul meu, pe puncte:

  1. Multumesc frumos. Trebuie sa fim realisti in legatura cu postul de comisar european. Dar se poate mai mult decat avem acum.

  2. O parte din raspuns o gasesti in mesajul transmis Bibliotecarului. E greu de disociat intre cele doua campanii. De regula, in cursa prezidentiala un candidat cu sanse se lanseaza cel mai tarziu cu sase luni inainte de alegeri. Ceea ce, repet, nu inseamna ca e cazul ca europarlamentarele sa treaca in plan secund. Sunt sigura ca vom gasi calea echilibrata si benefica pentru comunicarea cu cetatenii. Domnul Presedinte Iliescu ramane un model in acest sens.

  3. Eu cred ca toti cei trei lideri ai partidului au demonstrat maturitate, intelepciune si pragmatism, dandu-si mana in momentul cel mai important pentru partid. In general, dincolo de speculatii si de accidente, noi, pesedistii, am stiut sa fim uniti in momentele esentiale. In rest, sunt inerente intr-un partid atat de mare si cu atatea tendinte firesc diferite sa existe si disensiuni, dar iata ca ele sunt depasite atunci cand primeaza experienta politica si umana.

  Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si sper sa ne revedem curand.

  @Instalatorul:

  Imi pare rau ca nu ai prins si discursurile excelente ale domnilor Iliescu si Nastase si ma bucura aprecierea la adresa vestimentatiei mele. Raman totusi cu regretul ca nu ai apreciat si altceva din aceasta lansare. Tot mai bine decat nimic, totusi… Mult succes in cariera de elector profesionist!

  @Crash:

  Nu inteleg de ce priviti negativ strangerea randurilor unui mare partid, care reprezinta singura alternativa de stanga pentru tara, dupa patru ani de haos patronat de o dreapta dezbinata de lupte interne pentru putere. Cred ca solidaritatea pesedistilor intr-un an decisiv e un exemplu de maturitate politica. Mai ales ca nu e deloc usor sa strangi randurile atunci cand ai numeroase personalitati de mare calibru. Cand faceti comparatia intre PSD si alte partide, nu uitati ca suntem diferiti de un PD-L in care toata lumea sta incolonata in spatele comandantului suprem si de un PNL in care fostul premier Tariceanu a fost inlaturat din prim-plan fara a se gandi cineva la experienta pe care a acumulat-o, inclusiv in confruntarile cu Traian Basescu, si la rezultatele bune ale liberalilor in alegerile de anul trecut. PSD a trecut destule teste de democratie interna si prin momente de cumpana, incat sa nu fie complet rasuflate acuzatiile ce ni se tot aduc din anii 90 incoace.

  Din nou Bibliotecarul – dl Presedinte Iliescu a avut doar de mana schitate unele idei, dar sunt convinsa ca va posta pe blog ceea ce a spus la lansare. Imi pare rau si mie ca nu gasesc o inregistrare video, as fi pus-o si eu.

 9. Corina,
  Ieri dupa-amiaza am urmarit „Conferinta Nationala ,largita a PSD” si fara sa ma rusinez,cu ceva emotie.Urmarindu-va in ultima vreme ,pe la diverse posturi TV unde ati fost invitati cativa dinre candidatii cu notorietate,pentru europarlamentarele din 7 iunie ,am asteptat un nou discur al elitei PSD.
  Cu toate rautatile unei crainice tv,de la postul Realitatea la care nu rareori se remarca un puternic partipriu nedisimulat fata de PD-L,modul de organizare si desfasurare al acestei Conferinte Nationale obligatoriu trebuie sa ne sugereze modernismul manifest al actiunii.Am avut senzatia ca ma aflul in „State” la Conventia Nationala a Partidului Republican.Indiferent de reactiile ulterioare ale unora sau altora ,nechemati in marea politica in devenire in tara noastra,actiunea de aseara se incadreaza cu prisosinta in plasarea PSD in marea famielie Social Democrata de pe Mapamond.Sigur,mai sunt multe de facut,dar modul de „predare a stafetei” de la politicienii mai vechi la politicieni mai tineri,intr-un mod gradual si discret ma duce cu gandul la organizarea familiala.Cei mai in varsta devin sfatuitori ai celor tineri,iar cei tineri devin „varf de lance” percutanta a noi politici a noului PSD.Numai cei cu rea-credinta si pizmasi nu vor sa constate ca PSD este un nou partid,aliniat si ancorat concret si sigur la doctrina Social Democrata moderna,cu membrii apartinand tuturor claselor si categoriilor sociale dar animati de credinta ca acest partid este al lor a celor truditori cu mintea si bratele.Un partid reformat si structurat in mentalitate si actiune.
  Un fapt remarcabil! Abundenta de tineri la aceasta Conferinta Nationala si nu pe post de sustinatori ci ca activisti seriosi si dedicati acestei manifestari remarcabile.
  Nu voi face apologia interventilor „greilor” partidului pentru a nu cadea in obscur ci voi remarca soliditatea propunerilor de candidati pentu fotoliile de europarlamentari,remarcand in particular”CAREUL DE DOAMNE” a primelor zece locuri unde un loc deosebit il ocupi tu.Corina Cretu,o prietena cu care ma falesc.Ti-am urmarit tot parcursul politic ,de la inceputuri si pana in prezent si satisfactia mea personala este ca te detasezi de multi politicieni prin competenta , probitate morala si intelectuala precum si prin capacitatea organizatorica a evenimentelor politice de politica europeana.Poate vei spune ca exagerez sau sunt usor subiectiv pentru ca iti cunosc modestia dar trebuie sa acceptam ca valoare se dezvaluie singura si nu trebuie sa nu o negam di mare modestie.Inca odata ,felicitari Corina si succes pe 7 iunie.Sunt alaturi de tine si stiu ca acest fapt conteaza.Cu mult respect si drag,IonBorgo.

 10. Domnule profesor, va multumesc pentru cuvintele dumneavoastra si sper sa ma ridic la inaltimea lor. Cu atat mai mult cu cat vin din partea unuia din cei mai lucizi cititori ai acestui blog. Acest fapt reiese si din observatiile facute asupra lansarii candidatilor PSD. Dincolo de elementele de spectacol, dincolo de detaliile care atrag de regula atentia, a fost, dupa cum ati observat si dumneavoastra, ceva mult mai mult in sala aceea cu adevarat impresionanta de la Romexpo: s-a manifestat foarte puternic, in sala si pe scena, solidaritatea intre generatii. Este spiritul de care cred ca are nevoie un partid autentic social-democrat si eu sper ca nu vom abdica de la acest spirit indiferent de ceea ce va urma. Asa cum s-a intamplat in toate momentele decisive, PSD s-a exprimat ca o forta puternica de stanga si eu sper ca vom sti sa-i reprezentam onest pe toti cei care-si pun sperantele in noi.
  Multa sanatate, domnule profesor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s