O declaratie jignitoare

Ma aflu printre numerosii romani pe care i-a revoltat declaratia  europarlamentarului Mogens Camre, vicelider al Grupului Europa Natiunilor din Parlamentul European si membru al Partidului Poporului din coalitia aflata la guvernare la Copenhaga, despre inteligenta popoarelor din Balcani, presupus inferioara celei a nord-europenilor.

Dupa cum am spus si in interviul acordat azi unui post de radio danez, aceasta opinie mi se pare cu atât mai inacceptabilă cu cât ea vine din partea unui cetăţean dintr-o democraţie consolidată, cum este Danemarca, ţară ce poate fi considerată un model de toleranţă.

Este îngrijorătoare ascensiunea acestui tip de discurs şi de demers politic xenofob şi populist. Toate ţările noastre au probleme de natură politică. Toate suferă de un deficit de democraţie. Dar a spune că numărul de mandate în PE şi drepturile de vot ale unei ţări trebuie alocate în funcţie de „inteligenţa” cetăţenilor ei este o gravă derivă de la valorile care stau la baza construcţiei europene. Cine şi cum măsoară „inteligenţa” unei naţiuni?

Danemarca este pentru noi un exemplu de îmbinare fericită între un model social performant şi o economie de piaţă care asigură o creştere economică durabilă. În vremuri de criză un astfel de model este pus la încercare. Sigur că forţa de muncă din exterior, necesară creşterii economice, pune probleme de integrare socială. Dar românii sunt cetăţeni europeni cu aceleaşi drepturi şi obligaţii, şi nu pot accepta niciun fel de discriminare, indiferent de motiv.

Putem face mai mult pentru integrarea lor, inclusiv printr-o legislaţie adecvată la nivel european. Dar trebuie să fim conştienţi că nu există soluţii individuale pentru criza asta, care priveşte ansamblul ţărilor UE, şi nici stimularea egoismelor naţionale sau aplicarea unor măsuri protecţioniste nu rezolvă problemele, ci le accentuează.

Extremismul naşte extremism şi Europa nu-şi mai poate permite tolerarea unor astfel de evoluţii, care au generat în trecut multă suferinţă şi sacrificii. 

Si colegii socialisti europeni si-au exprimat azi revolta fata de comentariile europarlamentarului danez. „Este o declaratie de necrezut, contrara principiilor democratice. Urmatorul pas este ca numai alegatorii din partidele de dreapta sa decida, deoarece sunt mai inteligenti ca restul. O asemenea atitudine a dus la pozitii fasciste si naziste. O divizare a Europei in natiuni bune si unele rele este total inacceptabila”, a declarat Hannes Swoboda, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European.

25 de gânduri despre “O declaratie jignitoare

 1. Aceasta declaratie vine si pe timp de criza, ceea ce ar putea avea ca o consecinta diminuare fondurilor europene pentru Romania, si intarzierea solutiilor convergente de care vorbeati dvs in postari anterioare. Desi ideile psd sunt cele mai bune si utile societatii, exista si o rezistenta la ele , pe care eu nu o inteleg.

 2. La un test IQ facut in paralel cu individul respectiv sigur multi romani care au facut doar liceul ar scoate un scor mai bun. Dar ala e politician si cum zice vorba aia a noastra „Nu exista padure fara uscaturi”…..

 3. O afirmatie destul de recenta – am uitat insa sursa ei – clasifica inteligenta romanilor ca fiind a doua din lume. Dealtfel este vizibil ca singura problema pe care o au romanii cu inteligenta este aceea ca o folosesc din plin si in special pentru a-si face rau unii altora. Dimpotriva, deschizind sirul unor criterii si clasificari de acest gen, dl Camre poate fi banuit ca poseda un IQ negativ (mai mic decit 0), afirmatie a mea pe care, doamna Cretu, va rog sa i-o transmiteti domnului respectiv asa, ca pe o opinie din popor. Trist-amuzanta, dar amuzanta, este ideea ca dl Camre deschide poarta spre cele mai ciudate criterii de apreciere pentru cetatenii europeni. Ca sa nu ziceti ca va pun singura la osteneala, redau mai jos mesajul pe care tocmai l-am transmis dlui Camre, la adresele
  eumoca@ft.dk; mogens.camre@europarl.europa.eu; dfhemo@ft.dk; anna.rosbach@europarl.europa.eu, ultimele doua fiind adresele asistentilor care sai, care sa il ajute sa citeasca. Deltfel ii puteti vedea chipul la mogenscamre.dk, are o figura de prost ce nu am mazut pina acum. Duminica placuta!

  Mr. Camre,

  I have recently heard about your declaration referring to the intelligence (on the sense of the mind) of the people of the Balkans. On my opinion, your declaration shows that you are the happy owner of a negative IQ (an IQ less than zero, to help you to understand better and without the humanitarian help of your assistants). Kindly please how many stupid people – like as you – do Denmark have in the own and in the European Parliaments. Are you realizing (calculating on your fingers) that you are a new ways opener in the criteria of the classifications of the European people, like as: the length of the penises (Oh, Lord, you are probably the last one in the Europe, bad for you), the capacity to be drunk (nice, you are surely the first one), and a lot of other criteria like as above? Please do not answer, your younger sister shall be too tired writing an thinking for you.

  Best Regards,
  The Installer,
  Romanian and European Citizen

 4. Ciudat, din mesajul meu catre dl Camre s-au pierdut trei cuvinte, ciudate si unele editoare si programe de comunicare. Asta e.

 5. Eurodeputatul danez are probabil prieteni la WordPress, mesajul meu catre el a intrat automat la moderare, banuiesc ca din cauza unui anume cuvint. Ce sa fac, el a vrut-o.

 6. Corina,
  Atat din interventia de la Antena 3 de aseara,cat si din acest articol dupa parerea mea tragi o concluzie destul de dureroasa pentru noi cei din Balcani in general si mai ales pentru noi romanii in special.
  Deducem din cele exprimate de tine ca”extremismul naste extremism” ,xenofobia naste sovinism si de aici intoleranta naste ura si violenta.
  Daca la acest nivel al U.E. in Parlamentul European,un europarlamentar,in speta danezul Mogens Camre face o asemenea apreciere jignitoare la adresa noastra,a celor din Balcani,dovedeste fie rea-credinta,fie slaba informare(in cel mai fericit caz) fie o crasa insolenta(prostie) politica de tip arianist al anilor 30-40.Daca acum in sec. XXI se fac diferentieri pe criterii de dezvoltare intelectuala pe diverse zone ale Europei demonsreaza ,asa cum am mai spus,un grad patologic de incultura si autosuficienta rasiala.Ma feresc a folosi termenii proprii pentru a nu demonsta ca si noi ne coboram la acest nivel de discurs cu un usor iz neonazist.Sper sa gresesc si sa consider ca interventia acestui domn,care numai cu deprinderi democratce nu pare a fi dotat sa fie o ratacire de moment bazata pe necunosatere si incompetenta politica.
  Ca roman sunt suficient de indignat de aceasta asertiune pentru a mai fi capabil a ma exprima intr-un limbaj civilizat.La acest gen de aprecieri orice reactie nu mi se pare suficient de dura.Poateca acest domn nu traieste in secolul nostru.Multumesc de intelegere.Duminica frumoasa.Cu respect IonBorgo.

 7. EBA poate fi linistita acu… 🙂 O depasesc altii cu mult…. Da totusi,sa faci cadou „scaun electric” unui om baran…..

 8. @ Stimata Corina Cretu.

  Sunt linistit in privinta acestei trambite,nu are succes, face agitatie…firesc. Parlamenatrii europeni romani si ceilalti nu vor lasa ca aceste consideratii voit rauvoitoare sa umbreasca cerul constructiei europene…Asta nu e primul si nici ultimu viermel, sa fim destepti ca e lumea plina de prosti1:)Sunteti unul dintre „parlamenatrii europeni”buni pe care ii avem la lucru, manifestati-va! Succes!:)

  cu respect, Maxi:)

 9. Nu ma mira declaratia. Exprima exact ceea ce gandesc natiunile care au primit tarile din est in UE STRICT pentru a le controla economia, a le „prelua” resursele naturale cu acte in regula si pentru a se folosi de o forta de munca ieftina. Pentru ca mai apoi, prin diferite pretexte, sa le faca imposibil accesul la fonduri europene. Oare chiar nu vedem ce se intampla?
  In alta ordine de idei, succes in alegeri!

 10. 🙂
  Păi nu a primit şi Hamlet o replică de la Marcellus?
  „Something is rotten in the state of Denmark.”

  Cu cât reacţia este mai puternică, cu atât acest domn îşi atinge ţinta, campania lui electorală este asigurată.

 11. De aceea Hamlet a fost votat masiv de danezi la alegerile din 1603. Domnii, domnisoarele si doamnele de pe blogul Elenei Udrea pot sa nu aiba reactie si sa se lase calcati in picioare, spre a nu usura campania electorala a prietenului popular european danez.

 12. d ce ne mai miram de mojicia unui sistem, cand mojicia unei natiuni face ca lumea sa ajunga la asta…adevarat problema e la noi…pentru ca noi suntem coordonati de doua instincte primordiale cum spunea si freud…eros si tanatos:) iar prin tanatos, se ajunge si la mojicii si rautati de genul….pararea mea:)

 13. Corina, o asemenea afirmatie nu poate fi facuta de un om inteligent si cultivat pt ca e binecunoscut faptul ca intreaga civilizatie europeana se fundamenteaza pe cultura greaca, iar Grecia este plasata in zona geografica de proximitate a Balcanilor!!!

 14. Starlete are dreptate,
  dar de ce sa ne miram ? Romania este o tara izolata din punct de vedere politic-extern.
  Cine duce tara romaneasca in rapa este actualul presedinte Traian Basescu, care du declaratiile sale iresponsabile ne pune intr-o situtatie neplacuta.

  Cine reprezinta sovinismul si fascismul nu este altul decat Basescu

  Cu Republica Moldova suntem in disputa cu Ucraina si Rusia tot la fel cu Ungaria si mai rau. Germania si Danemarca ne-a dat doar un semnal chiar daca nu ne place.

 15. Pentru cei interesati, iata aici din corespondenta acestui domn cu un roman, pe tema abordata:

  http://mogenscamre.dk/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=640&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=15

  Dl. parlamentar danez da vina pe Radio France International care ar fi tradus gresit, folosind cuvintul englez „intellingent” in loc de „clever”.

  „[..]Radio France International has certainly translated the word „clever” in a wrong manner. The headline of the interview is a falce construction by the Radio France International. I never used the word „intelligent” as you can easily hear from the tape. The full contents of the interview can be heard on http://europeanelections2009.rfi.fr/content/balkan-people-less-intelligent

  Cred ca e util sa amintesc parerea sa relativ la politicienii romani:

  „I have also said that we are much more clever in establishing a healthy and viable society than Romanian politicians – and on that background it will have a negative impact in the EU decision making proces that countries like Romania and Bulgaria have more votes than Denmark and Sweden.”

  Din pacate iarasi generalizeaza, insa are un punct valid. Cum vor ajuta Uniunea Europeana politicieni ca Elena Basescu? Aceste personaje nu au cum sa isi ajute nici macar tara, fiind un sub-produs al mediocritatii. Si-au asigurat un stagiu la un MEP roman de o vara, si apoi au pretentia de a reprezenta tara si interesele UE. MEP pe pile. Dar asta este o chestiune ce tine si de gradul de democratizare, implicit perceperea valorilor intr-o societate, care este bine inteleasa in tari ca Danemarca si Suedia, si extrem de prost in Romania, unde modelele sociale sunt foste manechine, ciobani si marinari. Forme fara fond promovate de regimul Basescu.

  Sigur ca avem oameni de valoare in PE, precum Corina Cretu. Insa caracatita romaneasca sperie, si pe buna dreptate. Sperie la fel ca si cea italiana, ca sa nu singularizam Romania (vezi scandalul cu numirea frumoaselor italience alese „individual” de un alt populit Berlusconi). Boala populismului, asta este, promovarea non-valorilor.

 16. Declaratia europarlamentarului danez vine in contextul in care Danemarca este statul membru al UE care a anulat cel mai recent, la 1 mai, restrictiile pentru romani din punctul de vedere al accesului pe piata muncii, concetatenii nostri nemaiavand nevoie de permise de munca. Probabil acest lucru provoaca ingrijorarea unei parti a populatiei si astfel de declaratii vin in intampinarea asteptarilor unei parti a danezilor la care mai tine placa demonizarii noilor membri din Est, vinovati de unele dificultati inerente acestei crize. Oamenii au nevoie uneori de tap ispasitor si politicienii populisti sunt gata oricand sa-l inventeze, daca asta le aduce voturi. Avem destule confirmari si in Romania.

  De asemenea, aceasta declaratie vine intr-un moment in care premierul italian Silvio Berlusconi redeschide tema imigratiei si afirma raspicat ca nu crede intr-o Italie multietnica, in replica la criticile venite in ultimele zile dinspre Vatican si opozitie, dar si de la ONU cu privire la reintoarcerea in Libia de catre garda de coasta italiana a trei vase cu imigranti africani care se indreptau spre Sicilia si Lampedusa. Este absurd sa negi caracterul multietnic al unei tari in care cifra imigrantilor cu permise de rezidenta se apropie de 4 milioane, dintre care circa 600.000 sunt romani, iar africanii si asiaticii reprezinta 40% din total.

  Nu in ultimul rand, iesirea politicianului danez – caruia Instalatorul i-a dat o replica inspirata – a avut loc la cateva zile dupa ce Romania a fost pusa la colt de Parlamentul german, care a ridicat problema conditionarii fondurilor europene de reformele in justitie.

  Dreapta europeana face, asadar, o demonstratie de cinism pe gustul electoratului sau, dar contrara spiritului european de solidaritate si integrare. Daca asa ar fi gandit fauritorii Europei Unite, azi aceasta constructie n-ar mai fi existat. Se vede inca o data cine, ce si cat face pentru Europa si pentru integrarea noilor sai membri.

  Dupa cum remarca si dl profesor Borgo, regasim in cuvintele politicianului danez – care s-a remarcat in timp si prin declaratii ostile la adresa Islamului – ceva din spiritul rasist al anilor interbelici, iar Roxana Lungu a observat bine ca se lucreaza la conturarea unui curent de opinie ostil noilor membri din Est. Dovada e solidarizarea colegilor de partid ai lui Camre, cel care a fost desemnat sa-i ia locul pe lista pentru alegerile europarlamentare din iunie spunand ca aderarea Romaniei si Bulgariei a fost catastrofala si exprimandu-si regretul ca nu mai exista cai de a le sanctiona pentru ca nu tin pasul cu democratiile occidentale.

  De fapt, daca romanii au mai multi reprezentanti in Parlamentul European decat statele scandinave aceasta se datoreaza exlusiv regulilor democratice. Ce fel de superioritate demonstreaza un politician din „vechea Europa”, cand neaga insasi esenta democratiei?

  Ma bucura reactiile voastre prompte pe aceasta tema, mai ales ca demonstreaza tocmai acea inteligenta care nu ne e recunoscuta…
  Va doresc tuturor o saptamana usoara!

 17. doamna cretu,
  reactii de genul asta vor aparea tot mai des.odata cu tratatul de lisabona(daca va fi votat vreodata) tarile UE vor fi reprezentate in functie de populatie.Este peste puterea de acceptare a marilor democratii din mici state (gen Olnada, danemarca, austria etc) ca state precum romania,polonia sau in viitor turcia sa aiba o forta politica mai mare ca a lor in cadrul uniunii. germania , desi sta bine deocamdata,are un viitor nu tocmai roz (populatie imbatrnita,indici demografici negativi).ne putem deci astepta sa mai exista astfel de declaratii si atitudini ostile.important este ca dvs si colegii dvs sa dati o replica pe masura, nu numai pe blogul personal.am ras la initiativa naiv-poetica a instalatorului si semnata „the installer”.:-))))
  nu discut aici cazurile concrete ce au motivat actunile in cauza.cu totii stim ca romania are probleme in sfera justitiei.si ca fara presiuni din exterior nu o sa se schimbe nimic.referitor la italia,eu cred ca nu mai are rost sa discutam.un personaj ca berlusconi are un loc caruia ii apartine fara urma de tagada: arena circului.
  desi nici romania nu este departe prin anumiti reprezentati de frunte ai scenei politice.psd-ul dvs are cel putin 2 reprezenzati de varf intre „maimutele” politice.Unul cu G si unul cu V.ghici ciuperca…
  succes la alegeri!

 18. Pingback: Rămâne cum am stabilit… « Sătmăreanca

 19. Danezii sa fie cei mai fericiti oameni de pe glob?Ce sa facem?Cam are dreptate ala.Poate nu s-a exprimat corect,in sensul ca nu despre inteligenta era vorba,ci despre hotzie.Probabil cei mai multi din politicienii nostri sunt hoti,cei mai hotzi din lume si de aia nu se dezvolta tara noastra.Noi suntem langa Balcani,pe noi nu ne-a jignit Mogens Camre.Nu consider ca m-a jignit Camre,dar nu a fost diplomat.Are totusi dreptate in felul sau.

 20. Eu am lucrat in ultimii 4 ani numai cu olandezi ,suedezi si niciodata nu
  am simtit din partea lor ca ar crede asa ceva.
  Ba din contra si-au mutat centrele de development in RO,adica exact ceea ce e mai greu si necesita materie cenusie multa (soft).
  Vorbeste si danezul respectiv prostii….sa se afle in treaba….

 21. Din pacate nu prea reusesc sa-mi stapanesc nervii si nemultumirea privind aceasta declaratie. Daca stau bine sa ma gandesc, popoarele din Balcani sunt cele care au suportat de-a lungul timpului mizeriile occidentale fara o cupla clara. Un geopolitician german spunea acum vreo 20 de ani ca daca Balcanii nu ar fi existat, acestia ar fi trebuit inventati! Romanii sunt cu mult mai inteligenti decat ar considera unii occidentali. Vizionarismul care s-a conturat despre noi este din cauza istoriei, noi nu am beneficiat de o istorie chiar linistita, noi am fost mereu supusi vitregiilor timpului inca din vechime!
  Ca nu avem laureati Nobel cati au nemtii sau francezii este din cauza ca nici parghiile afirmarii nu au fost extraordinare insa ideile au existat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s