Trei zile în Bistriţa, Bihor şi Cluj

În ultimele trei zile, am avut întâlniri cu alegătorii, militanţii PSD şi presa locală la Bistriţa, Cluj-Napoca, Dej, Gherla şi Oradea. M-a bucurat căldura cu care am fost primită şi în aceste trei judeţe ale Ardealului şi sper că am reuşit să aduc problemele europene şi mesajul partidului nostru mai aproape de acest electorat cu problemele sale specifice, cu felul său de a fi şi mentalităţile sale, de care eu, ca sălăjeancă, mă simt foarte aproape. M-a încurajat mult faptul că şi ei m-au primit ca pe una de-a lor şi că au înţeles faptul că singurul partid preocupat de soarta celor mulţi este PSD.

Cluj 2

Înainte de a vă expune pe scurt câteva din ideile pe care le-am prezentat în cadrul acestor întâlniri şi în cele opt emisuni de televiziune, în direct sau înregistrate, pe la care am participat în acest interval, aş dori să vă împărtăşesc impresia extraordinară lăsată de inimosul public care a venit la întâlnirea de la Dej. Au fost peste 500 de oameni şi am simţit solidaritatea lor şi receptivitatea la mesajul nostru. Nu vreau, însă, să nedreptăţesc celelalte organizaţii ale noastre, care s-au mobilizat, în general, foarte bine şi le mulţumesc din suflet tuturor bistriţenilor, clujenilor şi bihorenilor care m-au întâmpinat cu atâta căldură.

IMG_1380 

La Bistrita si la Cluj-Napoca, am susţinut şi câte o conferinţă de presă, în care am abordat câteva din temele pe care le consider importante în această campanie şi pentru viitorul mandat europarlamentar.

conf.presa_Cluj.27.05_2

După cum spuneam şi cu aceste prilejuri, eu cred că statele membre ale Uniunii Europene sunt mai egoiste din cauza crizei economice şi au o atitudine nedrept critică faţă de România, în loc să dovedească solidaritate şi să susţină mai puternic procesul de integrare al ţării noastre. Acest val de critici împotriva României şi Bulgariei, ţări considerate mai nou o povară pentru Uniunea Europeană, este din ce în ce mai mare şi trebuie să alegem oameni – de la preşedinte la europarlamentari – care să poată să reprezinte România cu demnitate şi cu decenţă. Este de datoria noastră să le cerem ţărilor mai bogate să îşi demonstreze solidaritatea şi să fim Uniunea Europeană nu numai în vorbe, ci şi în fapte, să se ridice aceste bariere care încă există pentru circulaţia forţei de muncă din România în vechile state membre. Trebuie să facem în continuare presiuni la Comisia Europeană, pentru ca aceasta să avertizeze ţările care menţin restricţii pentru lucrătorii români. Pentru că, în Europa, românii sunt încă discriminaţi pe diverse criterii. Este important ca noi să apărăm demnitatea conaţionalilor noştri, acolo unde trăiesc şi muncesc cinstit, este important să le apărăm drepturile şi ca ei să îşi ştie drepturile. De aceea mi-am si propus sa propus să duc mai departe, în noul mandat, demersurile pentru ca toate statele UE să renunţe la îngrădirea dreptului de muncă pentru români. 

IMG_1399

O altă idee abordată în cadrul acestor întâlniri a fost disperarea UDMR de a rămâne o forţă politică internă, în timp ce liderii Uniunii denigrează imaginea României la Bruxelles. În ultimul timp, în Parlamentul Europei, ne-am lovit de excesele separatiste ale conaţionalilor noştri. Laszlo Tokes a fost ales cu votul cetăţenilor români, dar în PE nu face decât să denigreze România. Oamenii simpli se înţeleg, problemele lor sunt aceleaşi, indiferent că sunt români sau maghiari. Din păcate, această disperare a UDMR de a rămâne ca forţă politică i-a făcut să adopte tonul acesta şi nu întâmplător l-au ales pe domnul Tokes cap de listă. La 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, maghiarii din România nu ar trebui să mai voteze pe criterii etnice, ci politic, mai ales că drepturile oferite minorităţilor, în ţara noastră, sunt peste media europeană.

DSC00398
Consider că noi am putea să le apărăm mai bine interesele pe care le au. Sărăcia este aceeaşi pentru cetăţenii români şi pentru cei de naţionalitate maghiară. Nu am auzit un coleg de la UDMR care să ridice aceste probleme concrete, de zi cu zi, ale cetăţenilor. Ei nu ştiu decât un lucru: separatism. În secolul XXI, când întreaga Europă merge spre integrare, acest lucru ne face foarte rău.

IMG_1395

În ceea ce priveşte oferta de candidaţi a partidelor pentru europarlamentare, părerea mea este că românii nu trebuie să îşi irosească voturile făcând experimente politice pe oameni care se duc să înveţe la Bruxelles. Cetăţenii României merită oameni de care să fie reprezentaţi şi care să se bată în Parlamentul Europei.

DSC00408

Am ţinut să prezint alegătorilor şi priorităţile mele legislative în materie de educatie: combaterea abandonului şcolar, a violenţei în şcoli şi stoparea degradării învăţământului românesc, precum şi necesitatea susţinerii copiilor din mediul rural să urmeze o facultate. Sunt necesare măsuri concrete pentru a sprijini copiii cu performanţe să continue şcoala. Potrivit datelor pe care le am, doar 1% dintre copiii de la ţară urmează o instituţie de învăţământ superior, sărăcia împiedicându-i pe părinţi să-şi trimită copiii la şcoală.

intalnire.sindicate.Cluj_27.05_3

La Cluj-Napoca, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai sindicatelor şi ai patronatelor. La reuniune au ţinut să fie prezente numeroase cadre didactice, situaţia învăţământului şi a profesorilor din România constituind una din temele principale dezbătute, alături de starea sistemului medical şi de implicaţiile migraţiei cadrelor medicale spre ţările occidentale. Noi ne confruntăm cu un deficit de cadre medicale şi didactice şi avem periodic cazuri de decese în spitale, fie din cauza incompetenţei, fie a numărului insuficient de medici. Trebuie să încurajăm medicii şi profesorii să rămână în ţară, pentru că pierdem de mai multe ori, investind în formarea lor şi nebeneficiind de activitatea lor aici, în ţară. Mai ales în mediul rural există o criză de medici şi profesori şi e de datoria statului să dezvolte politici care să încurajeze stabilirea lor la ţară: salarii stimulative şi condiţii de muncă decente. Am semnalat atât în ţară, cât şi în Parlamentul European riscurile şi dezechilibrele care apar în urma migraţiei medicilor şi profesorilor şi voi insista pentru a determina o schimbare de atitudine faţă de aceste domenii foarte sensibile.

DSC00404

Din toate aceste considerente, cred că este foarte important ca în viitorul Parlament European să intre cât mai mulţ social-democraţi. Suntem membri ai grupului parlamentar al Socialiştilor Europeni, care s-a bătut tot timpul pentru România, inclusiv în ceea ce priveşte integrarea. Spre deosebire de ei, Popularii, din grupul cărora fac parte şi parlamentarii PD-L şi UDMR, au cerut amânarea integrării, iar acum propun tăierea fondurilor europene pentru România. Degeaba te lauzi că faci parte dintr-un mare grup politic, dacă nu faci nimic pentru ţara ta. PD-L nu acţionează în favoarea României în cadrul Parlamentului European, subordonându-se Grupului Popularilor Europeni, care şi-a manifestat constant ostilitatea faţă de aderarea şi susţinerea procesului de integrare a României.

DSC00402

După cum le spuneam şi alegătorilor cu care m-am întâlnit, am văzut, în cursul acestor deplasări, tot felul de afişe care m-au revoltat. Candidaţii PD-L, dacă au atâta influenţă şi vor să aducă bani europeni – aşa cum se laudă, deşi acest lucru nu intră în competenţa unui europarlamentar – cred că n-ar trebui să se bată cu noi, ci să se ducă la colegii lor din Partidul Popular European, care sunt cei care propun tăierea fondurilor pentru România. Nu socialiştii fac asta, ci în primul rând creştin-democraţii germani, dar şi toţi ceilalţi membri din PPE. Nu am văzut o luare de cuvânt a celor din PD-L către Popularii europeni, nu am văzut o scrisoare a lor către grupul din care fac parte. Degeaba te lauzi că faci parte din grupul cel mai important, dacă nu ai nici un cuvânt de spus în acest grup.

 conf.presa_Cluj.27.05_5

Încă o dată, mulţumiri tuturor celor care s-au ocupat de buna organizare a acestor acţiuni şi tuturor ardelenilor care au venit la întâlnirile noastre. Mâine, primii 15 eurocandidaţi ai PSD ne vom afla, împreună cu preşedintele Mircea Geoană la Timişoara, la un miting electoral de amploare, la care ca participa şi preşedintele Partidului Socialist European, Poul Nyrup Rassmusen.

Reclame

6 gânduri despre “Trei zile în Bistriţa, Bihor şi Cluj

 1. Corina,
  Eşti caldă, consecventă, muncitoare, o Floare de Stâncă !
  Trebuie să spun că poporul dă semne de trezie.. şi musaisă punctez, pe plaiuri cărăşene reacţia reşiţenilor la chinurile şi gemetele difuzoarelor şi afişeleor pedelacheilor e o totală indiferenţă, mai mult deja se zvonesc prin urbe nişte chestiuni, cum ar fi ” promisiuni materiale ” contra vot, sunt cam disperaţi, cam dezorientaţi… DAR, nu ” aud ” PSD-ul cărăşean… şi asta mă scoate din toţi ţâţânii, sincer ! Prezenţa la vot pe 7 Iunie va fi ca atare…
  Succes la Timişoara !
  După umila mea părere sibilină, Jioana să vorbească numai ce e absolut necesar, musai, că-i păcat de munca, eforturile întregii echipe ce totuşi îl susţine… măcar să ” adere ” la aceeaşi direcţie şi să renunţe la aiureli, căci nu e timp, dar, poate costa, pe cine chiar NU merită.
  Ne bucură prezenţa Domnului Poul Nyrup Rassmusen, Preşedintele PSE, un susţinător alintereselor României şi care cunoaşte valoarea, competenţa, strădaniile tale. Măcar pe viitor PSD-ul nostru să ia act, şi mă opresc aici, din respect pentru adevăraţii social-democraţi români, dar… urechile surde se impune să se ” trateze ”.
  Susţin candidaţii credibili şi care au demonstrat şi-au făcut dovada că merită votul şi încrederea românilor şi nădăjduiesc ca cei ce au deraiat pe traseu, să se … culeagă de pe mirişti, musai!
  stimă şi respect, Corina, pentru tot ceea ce faci,
  Sibilla

 2. Pingback: Ruşinea blogosferei – I « Ioan Usca

 3. Oda Conducatorilor Iubiti, Sfintii Imparati Traian si Elena
  29/05/2009

  Intaia zi din vara, e-a noastra sarbatoare,
  Copii din toata tara vom strange cate-o floare.
  Buchet imens vom face, pentru tatuc iubit
  Cantat azi in balade, de neam fiind premarit.

  Ne-om strange-n Bucovina, sui-vom drept pe culme,
  Vom alunga ciobanii, mioarele din turme
  Si stransi uniti in cuget, simtire si in fapta
  Din trupuri noi vom scrie “BASESCU NE E TATA!”

  Iar pe Elena, Doamna, turista-ntre turiste
  O vom canta in versuri, de barzi celebri scrise.
  Traiane si Elena, iubiti conducatori
  Va multumim din suflet, sa fiti nemuritori!

  Si tu, mai Niciolaie, in veci sa nu fii trist,
  Nu ai murit degeaba, Basescu-i comunist!
  Gasit-a testamentu-ti lasat pentru popor
  Si il respecta-ntocmai, dar intr-un alt décor.

  Iar pe model bazilic, crestin si preotesc
  Sfintiti vor fi la Athos de cin calugaresc
  Traianul si Elena, modele de urmat
  Ea sacra intre sacre, el, mare Imparat!

 4. Ma bucur ca ati reusit sa ajungeti si la Oradea si va asteptam cat mai repede pentru o vizita mai lunga si in judet. La Beius si Stei avem oameni seriosi si de baza care va asteapta cu drag pentru ca sunteti singurul candidat la europarlamentare care a luat pozitie impotriva iredentismului maghiar. Nu stiu cum se vede din alte parti de tara dar aici simtim permanent agresivitatea UDMR care conduce pe plan local cu liberalii si acum a primit alte noi posturi de conducere. In Bihor avem un sfert din populatie unguri dar udemeristul Todor Adalbert a fost numit director la Centrul Creatiei Populare si Culturii Traditionale Bihor, ca si cum nu le-ar fi ajuns ca doua treimi din proiectele in domeniu care primeau finantare erau si pana acum ale fundatiilor maghiare. Si se stie bine pe ce fel de actiuni se duc acesti bani din buzunarul contribuabililor romani indiferent de nationalitate.
  Mult succes d-na Corina Cretu!

 5. Am considerat necesar sa transmit, in acest turneu electoral, un mesaj alegatorilor din Transilvania inclusiv pe tema relatiilor interetnice. Pentru ca, desi oamenii se inteleg bine intre ei si, asa cum am mai spus, saracia este aceeasi pentru toti, romani si maghiari, inaintea si in timpul acestei campanii unii lideri radicali si-au intensificat atacurile la adresa Romaniei, atat aici in tara , cat si in Parlamentul European. Iar acest tip de propaganda, bine canalizata de 20 de ani, poate sa prinda inca la concetatenii nostri de nationalitate maghiara. De aceea, cred ca trebuie sa fim consecventi in indepartarea acestui monopol electoral etnic si in convingerea lor ca e momentul sa-si indrepte votul spre curentele politice traditionale si formatiunile puternice, care le pot reprezenta mai bine interesele. De asemenea, e nevoie sa le spunem alegatorilor romani sa iasa la vot in numar cat mai mare, pentru a nu posibilitatea ca Romania sa fie reprezentata de si mai multi „neprieteni” decat pana acum in Parlamentul European.

  Imi spuneau reprezentantii organizatiilor noastre din Bihor ca in localitatile cu populatie maghiara biserica joaca un rol foarte mare in mobilizarea alegatorilor la urne. Practic, cineva – de obicei, inteleg ca sotia preotului – tine evidenta votantilor de nationalitate maghiara din sectie si are grija ca toata lumea sa voteze sau, acolo unde e cazul, ca urna mobila sa ajunga la cei bolnavi si in varsta, astfel incat nici un vot sa nu fie irosit. E un exemplu de mobilizare, care ar fi apreciat daca n-ar avea componenta aceasta de constrangere din partea bisericii. Acestui electorat tinut captiv de politicieni care incearca sa-si justifice cariera printr-un discurs separatist, acestui electorat de ale carui probleme concrete – locuri de munca, protectie sociala, drumuri, scoli, spitale etc – nu se preocupa cei care pretind ca vorbesc in numele sau, acestui electorat trebuie sa ne adresam direct si constant.

  Pentru ca placutele bilingve care impanzesc Ardealul nu tin de foame, dar vorbesc de la sine despre drepturile acordate minoritatii maghiare in Romania . Apropo de inscriptionarile bilingve, la Satu-Mare am avut o surpriza. Parcul central al municipiului are un nume foarte frumos, mai ales ca e vorba de orasul lui Vasile Lucaciu, unul din aparatorii drepturilor romanilor sub regimul austro-ungar: “Gradina Romei”. Varianta in limba maghiara a denumirii parcului, inscriptionata dedesubt, se traduce in romana prin “Gradina lui Kossuth”. E foarte bine ca exista inscriptii bilingve, dar acesta e doar unul din multele exemple in care in loc ca ele sa fie expresii ale armoniei si convietuirii interetnice, de fapt sunt folosite pentru dezgroparea adversitatilor trecutului.

  Bibliotecaru: Nu am o evidenta precisa, dar e de ordinul miilor cifra cartilor ajunse la cititori pana acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s