Impotriva atacurilor extremiste de la Belfast

Astăzi, împreună cu Daciana Sârbu, am transmis un mesaj de sprijin către Comitetul Nord-Irlandez al Congresului Irlandez al Sindicatelor, cea mai puternică structură sindicală din Irlanda şi Irlanda de Nord, care organizează mâine la Belfast un miting de protest împotriva rasismului. Acţiunea, intitulată “Muncitorii uniţi împotriva rasismului” (Working People United Against Racism), este o modalitate prin care organizaţia sindicală îşi manifestă solidaritatea cu imigranţii români, dar şi cu cei polonezi şi indieni care au fost recent victimele unor atacuri din partea unor grupări extremiste din capitala nord-irlandeză.

In cadrul acestui mesaj, ne-am exprimat aprecierea faţă de suportul arătat cetăţenilor români atât de structura sindicală, cât şi de întreaga comunitate din Belfast. Dovedind dorinţa sinceră de integrare a conaţionalilor noştri, dar şi disponibilitatea de a-i proteja atunci când s-au văzut atacaţi pe nedrept, comunitatea din capitala nord-irlandeză a dovedit respect faţă de România, iar comportamentul său reprezintă o lecţie în privinţa atitudinii faţă de imigranţi.

Vom comunica în continuare cu sindicatele nord-irlandeze si cu reprezentanţii politici britanici, pentru a analiza problemele existente în legatură cu drepturile lucrătorilor imigranţi, prevenirea dificultăţilor în integrarea acestora, dar şi ridicarea barierelor pentru muncitorii români de pe piaţa britanică a muncii. Azi am luat legătura pe această temă şi cu ambasadorul nostru la Londra, dl Ioan Jinga, şi cu colegi europarlamentari britanici din Grupul Socialist, iar dacă situaţia o va impune ne propunem să ne deplasăm la Belfast pentru a interveni pentru apărarea conaţionalilor nostri.

11 gânduri despre “Impotriva atacurilor extremiste de la Belfast

 1. Fiind cetateni europeni, firesc este ca muncitorii, indiferent de nationalitate sau etnie, sa circule in cautarea unui loc de munca.
  Felicitari pentru implicare !

 2. Felicitări, Corina, ţie şi Dacianei !
  Se impune ca românii noştri să bage la cap CINE le tot vine-n sprijin, asta ca să voteze obiectiv măcar pe viitor, dar şi să adopte o conduită , modele de comportament prosocial, altfel…
  Doamne Ajută !
  respecte şi stimă,
  Sibilla

 3. Din imaginile vazute la televizor nu erau decat niste nenorociti de tigani care cine stie ce magarii or fi facut.Ca peste tot in Europa…. Am vazut in Italia ce le poate capul. Stiu ca au prezumtia de nevinovatie dar ca irlandezii sa se manifeste in felul respectiv inseamna ca tuciurii nostri i-au calcat rau pe batatura pe localnici.

 4. @neinfectatule,
  Ne bazăm pe tălică, ai timp berechet, ocupă-te şi de asta… sau tu numa cu neşte trebi anume prin zonă, contra simbrie de la oamenii tătucului ?
  Problema rromilor e a întregii Europe, implicare din partea tuturor trebuie şi pedepsiţi DOAR cei vinovaţi, nu să se ajungă la extremism, nu la altele…

 5. @matilda:

  Multumesc. Din pacate, barierelor de pe piata muncii li se adauga si atmosfera de ostilitate la adresa est-europenilor. Va trebui sa contracaram mai hotarat aceasta discriminare care interzice accesul romanilor inca in 12 state membre ale UE si imi propun sa ma implic in continuare, in acest sens, in comisia de Munca din care doresc sa fac parte si in noul mandat.

  @toader:

  E adevarat, de multe ori unii conationali ai nostri isi dau in petec pe unde se duc, dar asta n-ar trebui sa-i afecteze pe toti romanii din tarile respective, asa cum s-a intamplat si in Italia, unde o comunitate de un milion de oameni a fost pusa la zid pentru infractiunile unora.

  @Sibilla:

  Ai dreptate, Sibilla, si vreau sa insist in continuare in Parlamentul European pentru asumarea de catre Comisia Europeana a unui rol concret in integrarea romilor, pentru ca, asa cum am repetat de multe ori, problema lor depaseste puterile unui singur stat.

  Pe de alta parte, nici nu putem ignora faptul ca acest gen de incidente spune multe si despre tarile respective. Am vazut azi o stire potrivit careia Marea Britanie este tara cu cele mai multe agresiuni violente din Europa.

  @Adrian SM:

  Nu pot sa fiu deloc de acord cu un asemenea rationament care-i transforma pe oameni in vinovati doar prin simplul fapt ca apartin unei etnii sau rase. Mi se pare foarte ingrijorator ca mai persista acest gen de prejudecati, pe care in unele tari extrema dreapta are grija sa le exploateze din plin pentru a castiga teren.

  @neinfectat de comunism:

  Cei care s-au refugiat in biserica din Belfast au facut-o dupa ce au fost atacati de o grupare fascista, care a amenintat ca va ucide un copil nou-nascut din comunitatea de romi. De altfel, si biserica a fost atacata cu pietre, iar geamurile au fost sparte. Cred ca nu asta e solutia, chiar daca romii respectivi ar fi deranjat in vreun fel. Exista politie, nu pot sa fiu de acord cu cei care inteleg sa-si faca legea singuri.

  Multumesc pentru comentarii, o seara buna tuturor!

 6. la belfast, in cartierul respectiv, dupa cate am auzit, nici unul dintre cetatenii romani (se pare ca in numar de cateva zeci) nu aveau un loc de munca fie el si „la negru”… bine … nu pot fi sigur.

  desigur, asta nu e un motiv sa le dai in cap rromilor din comunitatea respectiva.

 7. Azi am citit o stire despre mesajul pe care l-ati trtansmis impreuna cu doamna Daciana Sarbu catre Comitetul Nord-Irlandez al Congresului Irlandez al Sindicatelor,care organizeaza la Belfast un miting de protest împotriva rasismului.
  De aceea am venit sa va felicit si ma bucur ca ati fost realese europarlamentari.
  Toate cele bune,
  Gabi.

 8. Pingback: Europarlamentarii romani Corina Cretu si Daciana Sarbu se implica in actiunile de combatere a rasismului de la Belfast « Supravietuitor's Blog

 9. Am mentionat Corina faptul ca daca localnicii au fost asa de porniti impotriva lor nu au facut-o doar ca asa le-a venit lor.Si sa-l enervezi rau pe un britanic trebuie sa faci ceva al naibii de urat.De ce nu au loc asemenea atacuri asupra indienilor, marocanilor, sri lankezilor etc…? Pentru ca pur si simplu isi vad de ale lor.Ca de nu era asa presa noastra sigur ar fi sarit in sus. Nu am nimic cu tiganii atata vreme cat isi vad de ale lor si nu fac prostii.Am colegi de etnie roma pentru care nutresc cel mai mare respect, am multi prieteni in cartier de etnie roma,cat am fost taximetrist nu am facut discriminari fata de ei (era sa fiu nasul copilului unuia.. 🙂 ) dar urasc sa fiu catalogat tigan in Italia sau pe unde mai merg din cauza unor reprezentanti ai acestei etnii care merge in strainatate de cele mai multe ori pentru prostii. Acum 10 ani am fost injurat pe Corso Palladio din Vicenza de o reprezentanta a acestei etnii care afisa un carton mare pe care scria ,,Ranita in revolutie”. Pur si simplu nu am vrut sa-i dau un banut si m-a injurat in maghiara.Norocul ei a fost ca au venit carabinierii..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s