Politica si mitocanie

Nu aş fi vrut să ajung să scriu despre mitocănia unui parlamentar român. Am aparat nu o data institutia Parlamentului si am fost de multe ori revoltata in fata incercarilor de discreditare a parlamentarilor romani.  Parlamentul este o arenă de confruntare între forţele politice, între viziuni diferite asupra unor subiecte sensibile. Aceste confruntări se pot desfăşura între nişte limite civilizate, sau, aşa cum s-a întâmplat în cazul schimbului de replici dintre deputaţii Cristian Boureanu şi Alina Gorghiu. Domnul Boureanu a depăşit o limită pe care ca femeie nu credeam că ar putea fi trecută de un individ presupus educat, care admite şi respectă un sistem de valori etice şi morale.
Suntem o societate care a fost şi este dominată de o atitudine dispreţuitoare faţă de femeie. Care nu a fost şi nu este considerată egala bărbatului. Care poate fi jignită şi umilită, care trebuie să meargă doi paşi în urma bărbatului, la propriu şi la figurat. M-a revoltat lipsa de reacţie a celor care îi sunt colegi domnului Boureanu.
Femeile care au intrat în politică nu sunt nişte „domnişorici”. În gura domnului Boureanu cuvântul este o insultă. Atitudinea acestui macho de Dâmboviţa este o insultă. Prezenţa sa în Parlamentul României este o insultă. Nu, ele şi-au asumat nişte responsabilităţi, au consimţit la nişte sacrificii, inclusiv în plan personal. S-au expus, inclusiv mediatic. Sunt egalele bărbaţilor în ceea ce fac în politică.
Astfel de atitudini trebuie să ne facă atenţi asupra statutului femeii în societatea românească. Care, din punctul meu de vedere, s-a degradat în ultima vreme: tot mai puţine femei în Parlament şi în administraţia publică, atitudini tot mai insultătoare din partea mediilor de informare, care le prezintă în situaţii degradante.
Nu sunt o feministă în sensul clasic al cuvântului. Dar nu pot accepta să fiu tratată aşa cum a fost tratată Alina Gorghiu de un mitocan macho, doar pentru că sunt femeie. Şi cred că domnul Boureanu nu a primit replica meritată nu doar din partea femeilor, ci şi din partea clasei politice. Pentru că astfel de oameni duc la scăderea încrederii în politicieni şi în capacitatea lor de a gestiona problemele ţării.
Mi-a lăsat un gust extrem de amar acest episod, şi trebuie să înţelegem cât de mult avem de luptat până la schimbarea mentalităţilor. Şi până să devenim o societate normală, în care toţi să fie respectaţi, fără discriminări şi fără insulte.

Reclame

24 de gânduri despre “Politica si mitocanie

 1. Domnul deputat Cristian Boureanu are un limbaj total nepotrivit inui politician.daca nu stie sa-si controleze iesirile,mai bine ar iesi din politica,iar colegii lui de partid ar trebui sa ia atitudine,desi nu cred.
  Ce sa zicem noi,romanii de rand cand asistam la scandaluri in aceasta perioada grea? 😦
  Un weekend placut,
  Gabi.

 2. Şi cînd ne gândim că nu DOAR Boureanu e arogant şi cam .. isteric, să-mi fie scuzat, de ceva timp… oare ce-i ” mână-n luptă ” aşe dihai… iaca ” arme ” la înaintare, tipic lor, că dacă zăusul îşi permite cu neruşinarea-i arhicunoscută ” Ţigancă împuţită ” şi câte cele… nah ” macho ” cu pretenţii de politicieni…
  Un nesimţit, punctum !
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/07/03/de-ziua-%E2%80%9D-justitiei-%E2%80%9D/
  respecte şi Felicitări pentru atitudine,
  Sibilla

 3. Nici măcar nu merită titlul de „macho”. E un mic golănaş folosit de cineva la căratul servietei. Din nefericire, spaţiul politic românesc abundă de asemenea inşi patibulari cu viscerele înfierbântate pentru care femeia este un mijloc sau un prilej. Şi când te gândeşti că şi pe asemenea ipochimene le-a născut cineva…

 4. eu inca nu am vazut politicieni,sau vocatie de politician.(exceptiile intaresc regula).stiu doar si vad ca, cea ce ar trebui sa fie disputa de idei este doar injuratura iar argumentul -pumn in masa,ca o dezbatere intr-o comisie parlamentara este doar o balacareala de mahala,ca cei ce ar trebui sa stapaneasca arta discursului sunt doar golanasi de bulevard,pripasiti , printr-o conjunctura nefericita in forumul de desbatere…spun doar ca , acestia-s noua generatie plamadita in cadenta tunurilor financiare,caliti in focul nesimtirii si asmutiti asupra turmei ,nu pentru a o pazi de lupi ci pentru a o inpila si prapadi in folosul lor exclusiv.simtul datoriei,sacrificiul de sine,instruire si probitate profesionala,buna crestere si respect pentru cel ce-i inlesneste,prin votul sau, accesul spre niveluri de decizie ridicate,iata termeni si caracteristici ce nu se mai afla in portofoliul postului nici unui (sau aproape nici unui)politician de la revolutie incoace sau chiar de mai inainte…oricum indolenta,mitocania si prostia guverneaza aceasta tara si este singurul lucru asupra caruia trebuie sa convenim ca se face temeinic…

  spedy/03/07/2009

 5. Corina, nici mie nu mi-a placut atitudinea dl.Boureanu…a fost una nepotrivita. Asa cum subliniezi si tu, mai avem de luptat pana la schimbarea mentalitatilor. Un week-end placut iti doresc!! cu stima, Mihaela.

 6. @ Corina Creţu
  Eu am simţit că la acel circ cu clovni (sau mascaradă) de sub aula Parlamentului, între oameni trimişi de partide ca fiind cei mai buni, cei mai bine pregătiţi, elitele României, oamenii capabili să gândească la nivel înalt deasupra tuturor, oameni care sunt capabil să gândească ansamblul, să clădească în macro… personal am fost jignit grav. Nu „protagoniştii” care au fost vedete pe filmuleţele televiziunilor m-au jignit, ci faptul că politica de astăzi se îndepărtează din ce în ce de domeniul de excelenţă şi se înscrie natural în domeniul maidanez.

  Aţi spus foarte bine, „nu credeam că ar putea fi trecută de un individ presupus educat”, dar aici este vorba de ceva şi mai profund, anume de bun-simţ. Sunt oameni care nu au educaţie dar care „se scot” foarte bine cu bunul simţ şi cei 7 ani de acasă.

  Eu sunt convins că aceste lucruri se întâmplă de fapt foarte des, doar că presa nu este acolo şi noi nu le aflăm. Eu tot insist ca activităţile comisiilor să fie, conform regulamentului camerelor, publice, înregistrate şi postate pe site-ul Parlamentului României. Din păcate nesimţirea e la ea acasă, la emailurile trimise nu am primit nici măcar răspuns. Pentru că tot zice lumea că sunt pesedist, un astfel de act de nesimţire am simţit-o şi de la un preşedinte de comisie membru PSD (Comisia de Industrii şi Servicii).

  Eu am o mare problemă de la un timp, mai ales că observ că membrii de partid de bun simţ sunt rezervaţi, stau într-un con de umbră, neobservaţi. Din păcate opinia publică nu are cum să delimiteze politica românească în politicieni buni şi în politicieni răi şi atunci bagă toţi politicienii în aceiaşi fosă septică. Mă gândesc din ce în ce mai des că ar trebui făcut ceva astfel încât populaţia să propulseze în faţă pe cei care au bun simţ şi să marginalizeze grobianismul. Din păcate votul nu pare să funcţioneze, protestul public nici atât, critica, luările de opinie, articolele de ziar… nimic nu pare să funcţioneze. Şi atunci, ce altceva?

 7. corect: numele sau real de azi inainte este BOULEANU.
  merita doua palme.
  nu te supara insa dar si el si baniciou sunt din aceeasi
  generatie de politicieni. ambii sunt niste mitocani niste pustani ce bani gata. prezenta lor in politica este o insulta. dar asta este electoratul roman…
  i-am cunoscut pe amandoi asa ca stiu ce vorbesc.

 8. Am vazut acum aceasta stire: un deputat din opozitia portugheza l-a enervat intr-atat pe ministrul economiei, la o dezbatere din aceasta saptamana in Parlament, incat acesta din urma i-a replicat punandu-si coarne cu degetele si mimand atitudinea unui taur. Inteleg ca in Portugalia acest gest poate insemna si ca sotia barbatului caruia ii este adresat are un amant si numai sotul incornorat nu stie acest lucru. O zi dupa incident, ieri adica, ministrul a demisionat, iar primul-ministru s-a scuzat in fata Parlamentului, calificand gestul colegului sau drept inadmisibil. Nici pomeneala de demisie refuzata si alte tertipuri pentru pastrarea functiei, chiar daca ministrul respectiv era apreciat pentru proiectele sale cu privire la folosirea energiei din surse regenerabile. O astfel de demisie reflecta, dupa parerea mea, atitudinea unui om de onoare, care a gresit si isi asuma gestul necuviincios pe care l-a facut.
  Nu pot sa nu fac o comparatie intre deznodamantul acestui incident si ceea ce se intampla in politica romaneasca…

 9. Sint curios daca acest domn , al carui nume rimeaza cu orice cuvint avind „nu” in coada :), are idee care sint cele trei valori fundamentale ale lumii.

  Intrebarea e retorica, daca le-ar cunoaste sau macar banui din bun-simt, nu ar fi apelat la caterinca de cocalar. Probabil niste fire nevazute il duc spre afacerea asta cu sonor si pe el. NU SINT PSD- ist, nota bene. Si nici nu voi fi vreodata.

 10. „O astfel de demisie reflecta, dupa parerea mea, atitudinea unui om de onoare”
  Nici ca se poate descrie mai bine ,comparativ cu ce e la noi.
  Asta e , la noi majoritatea oamenilor si nu vorbesc de numai de politicieni ,nu au bunul simt, daramite onoare.
  Din popor viciat, asa conducatori.

 11. Alina Gheorghiu este o persoana careia eu ii multumesc ca sa aflat acolo,ca si tuturor celorlalti care vor sa demonstreze vinovatia unui ministru care se vrea a fi al tineretului dar in care eu NU POT SI NU VREAU sa cred…
  daca poti sa te joci cu banii cand tara geme de someri cand sunt copii cu premii nationale si internationale care nu au burese si nu au loc in tabere,cand sunt copii care trebuiau sa reprezinte tara pe scena de la Sanremo si nu aveau sustinere ,cand sunt proiecte pt tineret si nu au finantare ….iar ministrul tineretului inchiriaza scena cu 75 miii euro…eu cred ca nu numai ca nu se paote numi ministru o astfel de persoana ci nu se poate numi om…
  dar…traim in romania si totul e posibil…sa nu ne miram…dar putem macar asa cum spunea domnisoara eba…sa luam atitudine…oare ea de ce no fi luat???

 12. Ei… în Portugalia…
  É realmente intolerável!
  Aprenda Português, a única solução …

  Poate seamănă portugheza cu româna, dar portughezii nu seamănă deloc cu românii.

 13. Nu stiu cum a sunat termenul „domnisorica” in gura deputatului CB. Cert este ca termenul are o uzitare destul de larga, fiind des intalnit in mediul rural. Nu sunt fan C Boureanu. Dar imi place echilibrul pe care, la un moment dat, am crezut ca il aveti. Evident, m-am inselat. Prezenta lui CB in parlament este o insulta. Poate… Spuneti-mi va rog, pentru linistea mea de necititor al operelor complete M. Vanghelie, prezenta lui Nastase, a lui Vanghelie in politica nu este o insulta la adresa poporului roman? In cazul in care este, va rog sa luati atitudine. Daca nu, ca de obicei aveti dreptate si sunteti un adevarat membru psd.

  Ion

 14. Colegii? Pai mai coleg decit Tariceanu, care l-a numit Mitocan cu mucii in freza…
  Macho? Pai nu l-a lasat nevasta pentru unu mai batrin?
  Camera Deputatilor nu are si o comisie de disciplina?

 15. Corina, atat timp cat in Romania modelul cel mai important al mitocaniei si grobianismului este chiar presedintele tarii este imposibil sa nu se infecteze toata societatea! Cat despre bietul Boureanu si frustrarile lui virile …. imi este jena sa vorbesc. El ar trebui sanctionat de Parlament, dar, din pacate, ceea ce am spus in prima fraza ramane valabil, ca o permanenta cauza a raului politic!

 16. Ma scuzati, sunteti o persoana respectabila, dar Parlamentul Romaniei insusi e o insulta la adresa celorlalti. Guvernul, de asemenea, a devenit un centru de colectare a non-valorilor. Actuala clasa politica romaneasca are nu 7, ci 20 de ani, dar nu de acasa. Si nici de scoala. Are 20 de ani… degeaba.
  MIR de la MTS, Eba, Vanghelie, Gigi etc sunt oare oameni care au ceva in comun cu politica, cu educatia si cu bunul simt?
  Eu ma intreb aproape in fiecare zi cum rezista niste persoane decente (printre care va numarati) printre mizerabili. Nu ai lui Victoras Hugo, ci ai Romaniei politice. Nici dumneavoastra nu cred ca va puteti raspunde la intrebare si sunt atat de putine sanse sa se schimbe ceva in mod real…
  In concluzie, cu ce face Boureanu nota discordanta fatza de restul alesilor si numitilor? Pacat de exceptiile care intaresc regula. Exceptii feminine si masculine deopotriva.

 17. Sunt atatea zoaie in asazisa politica romaneasca incat te murdaresti numai privind sau ascultand . Trebuie sa mai stiti ca femeia si barbatul sunt doua specii diferite obligate sa vietuiasca impreuna in lipsa de alternative si de aceia mi se pare normal ce se intampla .Sa aveti sanatate!
  P.S.Vezi devierile de statut al ambelor specii(homosecsuali, lesbiene etc).

 18. Felicitari pentru curajul de-a spune adevarul !

  Am avut ocazia nefericita sa interactionez cu acest Boureanu.Este un primitv cu accese de smenar.
  Sa stiti ca in fata camerelor tv, se abtine extraordinar de bine. Sunt surprins ca si-a demonstrat „valoarea” abia acum.
  Omul este insa disperat si nervos.Are datorii mari, desi a tras niste tunuri imobiliare de-o penalitate flagranta.Veti vedea ca in scurta vreme, multi amici de-ai lui,se vor descotorosi de acest tip inapt pentru politica.

  Sper ca domnii procurori, sa solutioneze mai rapid dosarele in care apare si acest nume de Bourean.

 19. Ma bucur ca v-ati intors din vacanta, pentru ca prietenii nostri maghiari organizeaza o intalnire in vederea proclamarii autonomiei pe 5 septembrie. Cat cinism! Este data la care in 1940 trupele maghiare invadau Ardealul de Nord, incepand seria unor atrocitati de neimaginat!

  Va rog, daca gasiti cu cale, sa luati atitudine. Daca nu, nu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s