Dupa douazeci de ani

Azi m-am întâlnit cu foştii mei colegi de an – ASE, Facultatea de Planificare si Cibernetică Economică, promoţia 1989. Recunosc, atmosfera a fost pe cât de nostalgică, pe atât de veselă. Douăzeci de ani înseamnă şi mult, şi puţin. Mult, dacă ne privim cu ochii cu care ne priveam atunci, la absolvire. Trecerea timpului a lăsat urme pe chipul tuturor, oricât am vrut noi să arătăm ca ATUNCI! Puţin, dacă ne gândim ce am realizat în aceşti douăzeci de ani. Schimbările începute în decembrie 1989 ne-au deschis tuturor noi oportunităţi, am realizat atât de multe în atât de puţin timp.

1
Am fost şefă de grupă, şi mi-a revenit onoarea şi plăcerea să strig din nou condica. M-am întristat când am aflat că din promoţia noastră cinci colegi nu mai sunt printre noi. Le-am închinat un gând pios.
N-am aflat nici azi răspunsul la întrebarea: „de ce m-aţi ales pe mine şefă de grupă?” Glumeţii mi-au răspuns aşa cum îmi răspundeau acum două decenii în urmă: „pentru că ai inimă bună şi nu pui absenţe şi eşti rea de gură şi te cerţi cu profesorii pentru noi!” N-a suflat unul un cuvânt despre corvoada de a fi prezentă la ore, când ei erau la  o bere!

M-am bucurat să văd că vremurile pe care le trăim, aspre şi adesea nemiloase, nu i-au schimbat prea mult pe foştii mei colegi. I-am simţit a fi aceeaşi, dincolo de emoţia revederii, de solemnitatea reîntâlnirii cu unii dintre profesorii noştri. Le multumesc profesorilor care au venit azi la intalnirea noastra, dlui prof Ioan Rosca (astazi Rector al ASE), dnei profesoare Biji si, nu in ultimul rand, dlui profesor Dodescu..

4
Am discutat, am făcut planuri de viitor, ne-am promis să ne întâlnim mai des, familiştii ne-au arătat mândri fotografiile copiilor lor. Mă gândeam că greutăţile acelor vremuri din studenţie ne-au făcut să fim mai uniţi, mai sensibili la problemele celor de lângă noi, şi acele reflexe nu s-au pierdut, deşi s-au mai estompat.
Generaţia mea a dat mulţi oameni de valoare, care, într-un fel sau altul, au reuşit profesional într-un mediu care le era cunoscut cel mult teoretic. Asta dovedeşte soliditatea educaţiei pe care am primit-o, reuşita eforturilor profesorilor noştri, care ne-au pregătit să facem faţă schimbărilor care au marcat aceşti douăzeci de ani scurşi de la absolvire.
Sunt oameni care conduc afaceri şi au grija multor zeci şi sute de angajaţi. Sunt oameni care au intrat în administraţie, unii dintre colegii noştri au rămas în facultate, pentru a forma la rândul lor noi specialişti. Sunt multi colegi care s-au stabilit în străinătate.
Puţini s-au implicat în politică…

3

Le mulţumesc colegilor care au contribuit la organizarea întâlnirii pentru efortul lor, pentru stăruinţă şi pentru această călătorie în timp. Care face bine la suflet.

Anunțuri

14 gânduri despre “Dupa douazeci de ani

 1. Neinfectat, la cibernetica economica te puteai specializa ori in informatica, ori in statistica, ori in programe pentru intreprinderi, in general pentru plata salariilor. Repartitia mea a fost inr-un centru de calcul.. Ai tu un fix cu socialismul, parca nu am fi trait cu totii aceleasi vremuri.

 2. Asta e chiar buna, cibernetica economica – un concept socialist. 🙂 Deja ma intreb cum de nu s-a gandit nimeni, pe vremuri, la o lucrare de genul „socialismul – o perspectiva cibernetica” sau la un eseu cu tema „socialismul in viziune sistemica” etc.
  Sunt si eu absolventa de cibernetica (1986)… asa ca m-am uitat cu interes si nostalgie la fotografii.

 3. Foarte emotionant momentul rentalnirii cu fostii colegi :), dupa 20 ani.
  Duminica frumoasa in continuare, cu mult soare!! Cu stima, Mihaela.

  P.S. Mi-a placut foarte mult rochia rosie, iti sta foarte bine.

 4. Mai mult ca niciodata, este evident ca Politica si Administratia, in Romania, au nevoie de o prezenta mai mare a femeilor. Este un exemplu de colaborare inteligenta si civilizata. Fiecare isi apara principiile si convingerile. Fiecare, in parte, stie sa-si flexibilizeze atitudinea si discursul atunci cand este vorba de o cauza comuna. Ma bucur, felicitari!
  PS Eu zic ca „doamna Ritza” suna mai bine si caracterizeaza perfect situatia.

 5. Multumesc mult pentru aprecieri si comentarii. Am avut un sfarsit de saptamana care a stat sub semnul acestei emotionante intalniri, pe care ma bucur ca am reusit sa o avem. A fost o ocazie fericita sa reintalnesc colegi si profesori, dupa atatia ani…

  George Serban, multumesc pentru trimiterea la secventele din emisiunea de ieri dimineata de la Antena 3 si ii multumesc cu acest prilej Chinezului pentru inregistrari. A fost o discutie, impreuna cu colega Adina Valean, despre situatia Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti, care este amenintata de colosul ce se construieste in imediata sa vecinatate si despre implicarea noastra, a europarlamentarilor romani in acest sens. In 2007, impreuna cu patru colegi europarlamentari din partea PSD, am initiat prima declaratie scrisa formulata doar de europarlamentari romani si adoptata de Parlamentul European, tocmai pe aceasta tema a condamnarii constructiei ilegale, care incalca normele europene referitoare la conservarea si protejarea patrimoniului cultural si arhitectural. Dupa cum spuneam si in emisiune, declaratia a fost semnata de peste 400 de europarlamentari, intre care si toti reprezentantii romani, mai putin de cei ai PD. Din pacate, Comisia Europeana nu a reactionat asa cum ar fi trebuit la solicitarea Parlamentului European de a se implica pentru a obliga autoritatile romane sa respecte normele comunitare, asa ca voi analiza acest subiect, pentru a vedea ce se mai poate face dupa sentinta pronuntata zilele trecute.
  Am discutat, de asemenea, in emisiune despre cazurile Boureanu si Ridzi. Vad ca aprecierile pe care le-am exprimat pe blog la adresa d-lui Cristian Boureanu au fost preluate de unele ziare. Din pacate, asa cum am mai spus, este revoltatoare atat atitudinea d-lui Boureanu, cat si pasivitatea colegilor nostri din viata politica fata de un asemenea mod de abordare, care risca sa devina obisnuinta daca nu este taxat ca atare la timp. Cat priveste situatia de la Ministerul Tineretului si Sportului, cred ca vom avea in aceste zile, poate chiar azi, o prima masura pentru a pune capat acestui scandal.

  O saptamana cat mai reusita tuturor!

 6. Ma bucur! Cu o precizare. Pe Chnezu, l-am cunoscut la Bookfest la lansarea cartilor Oanei si Luciei Verona. Mi-a placut Chinezu! Dar inregistrarile sunt ale mele 🙂 Folosesc foarte rar meterialele altora si, atunci, precizez sursa 🙂 O saptamana buna, asemenea!

 7. Multumesc mult, George. Uite ce inseamna obisnuinta… Am deschis inregistrarile pe blog, nu si pe youtube si nu aparea autorul, iar Chinezu e cel care ma ajuta de regula cu inregistrarile. Multumesc frumos.

 8. Independenta. E suficient ca judecatorul sa fie independent sau trebuie sa se lupte ca si colegii lui si, in cele din urma, sistemul sa fie independent? Independenta pentru magistrat e mai degraba un drept sau o responsabilitate? Judecatorul trebuie sa fie surd la sau sa dea hotarari confom criticilor publicului? Trebuie sa fie judecatorul izolat de societate? Ar inseamna asta ca judecatorul nu se poate intalni cu prietenii sau care sunt avocati sau procurori? E importanta increderea populatiei? Poate judecatorul sa ajute la cresterea ei? Poate fi dependent judecatorul de colegii de complet, colegii din instanta, sefii instantelor, instantele ierarhic superioare, deciziile instantei supreme? Judecatorul este tinut doar sa apere drepturile omului sau trebuie sa si le promoveze?
  Impartialitatea. Poate un judecator lipsit de independenta sa fie impartial? Dar invers? E suficient ca judecatorul sa fie impartial in constiinta lui, sau trebuie sa se si vada acest lucru in comportamentul sau judiciar si chiar cel din afara instantei? Este permis ca judecatorul sa critice activitatea institutiilor politice? Se poate implica judecatorul in redactarea unor proiecte de legi? Poate judecatorul lucra in ministere sau alte institutii politice ori administrative? Ce este subiectismul? Ce este prejudecata? Ce este conflictul de interese? Poate avea judecatorul intalniri private cu partea? Sau cu avocatul acesteia? Trebuie judecatorul sa fie interestat de afacerile si relatiile membrilor apropiati ai familiei? Are voie un judecator sa comenteze o cauza? Dar sa isi motiveze public solutia? Poate un judecator sa aiba relatii cu presa? E admisibil ca un judecator sa isi caute un alt loc de munca cat mai este inca judecator? Poate o prietenie sau o relatie de vecinatate cu o parte sau cu un avocat, ori propria cunoasterea a faptelor din cauza sa duca la abtinerea/recuzarea judecatorului?
  Integritatea. Conduita ireprosabila ceruta unui judecator priveste doar activitatea din instanta sau si in afara acesteia? In ce masura e importanta parerea tertilor in aprecierea conduitei magistratului? Conduita personala a unui judecator influenteaza increderea in intreg sistemul?
  Corectitudinea. E adecvat ca judecatorul sa fie condus cu masina procurorului sau a politistului, ori in autobuz sa stea langa o parte? Poate judecatorul sa frecventeze barurile, cluburile, sa cante karaoke, sa fie membru in asociatii sau societati secrete? Poate practica jocuri de noroc? Ce impedimente poate genera o relatie amoroasa cu un avocat? Ce se intampla daca singurul judecator dintr-o instanta este recuzabil si totusi trebuie luata rapid o solutie intr-un caz? Pot avea loc intalniri in casa judecatorului? Daca sotul judecatorului e avocat sau politician, pot folosi aceeasi linie telefonica? Pot fi criticate actiunile judecatorului, hotararile acestuia, viata sa privata? In ce masura poate judecatorul sa utilizeze resursele instantei sau personalul acesteia in interes privat? Poate judecatorul sa scrie carti? Chiar daca aceasta i-ar aduce beneficii financiare mai mari decat cele din exercitarea profesiei? E permis sa apara la posturi comerciale tv sau radio? Poate judecatorul sa participe la educarea comunitatii? Poate fi tutore, curator? Poate fi membru in conducerea unei asociatii de proprietari? E permis sa fie arbitru, mediator, sau sa dea sfaturi juridice prietenilor sau rudelor? Poate fi judecatorul membru intr-un sindicat? Poate participa la evenimente mondene? In ce conditii are voie sa accepte daruri?

 9. Afirm, ca ati facut bine ca va gasiti in politica, si cu titlu personal, faceti o buna politica, nu este vorba aici de partid/doctrine. Lipsa implicarii politice si/sau sociale, cat si lipsa unei educatie/autoeducati a facut posibila ascederea derbedeului de basescu, pana la fotoliu prezidential. Desigur ca mai este un pachet de cauze ce a condus la votarea lui basescu de peste 5000000 votantii. Cred ca ar trebui sa fiti mai mult prezenta in presa, luciditatea d.-voasta, sentimentul detasari pe care il transmiteti, apreciez ca este o necesitate. Toate cele de bine, cornel.

 10. Vă consider unul dintre cei mai inteligenţi europarlamentari din PE. Luările dvs. de cuvânt sunt interesante şi, de fiecare data, de actualitate. Aştept de la dvs. păreri referitoare la actuala criză. Americanii susţin că austeritatea este o cale greşită, înşelătoare, de ieşire din criză iar datoriile suverane … o mare mistificare. Toate cele bune !
  PS. Salutări de la Antonela, colega dvs. de facultate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s