America, tot mai departe

Ironia sortii face ca tocmai in preajma aniversarii Declaratiei de independenta nu doar a unui nou stat, ci a unei lumi noi, in calea liberei circulatii a romanilor sa fie asezat un obstacol major.

De la 1 iulie, Statele Unite ale Americii au inasprit conditiile pentru admiterea tarilor aspirante in programul Visa Waiver in vederea eliminarii vizelor pentru cetatenii acestor state. Pragul de refuz al acordarii vizelor a fost redus de la 10%, cat era pana acum, la 3%. In ultima vreme, rata medie de respingere a solicitarilor de vize pentru romani a fost de 25%. 10% reprezenta o tinta foarte greu de atins, dar nu imposibila. Pragul de 3%, insa, anuleaza orice speranta de calificare, intr-o perspectiva medie de timp, a Romaniei pentru programul de renuntare la vize.

Masura vine dupa ce, la sfarsitul lunii iunie, Parlamentul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care instituie pasapoartele biometrice – una din conditiile de admisie in programul de renuntare la vize. In mai, ministrul Cristian Diaconescu a discutat problema vizelor cu Hillary Clinton, la Washington, iar in martie Parlamentul European solicitase oficial ridicarea vizelor SUA pentru toti cetatenii din tarile UE, inclusiv in urma eforturilor noastre, ale europarlamentarilor romani. Ca membra a Delegatiei Parlamentului European pentru Relatiile cu Congresul SUA am pledat de nenumarate ori in discutiile cu colegii americani si in Parlamentul European pentru eliminarea acestei masuri discriminatorii. La randul ei, Comisia Europeana exercita, in ultimul an, presiuni intensificate in aceeasi directie.

In aceste conditii, nu ne ramane decat sa continuam demersurile deja demarate, pornind insa de la realitatea nefavorabila noua, ca masura adoptata la 1 iulie reflecta viziunea democratilor in materie de politica externa. In ceea ce ma priveste, mi-am exprimat dorinta de a face in continuare parte din Delegatia Parlamentului European pentru SUA, tocmai pentru a putea actiona in contact direct cu membrii Congresului american pentru renuntarea la vizele pentru cetatenii romani si in noul mandat.

Anunțuri

8 gânduri despre “America, tot mai departe

 1. Oricum nu ma intereseaza America.Sa le ramana in gat viza si criza si tot modul lor de viata. Poate daca ma invita Obama si trimite Air Force 1 dupa mine s-ar putea sa ma duc. Dar cum probabilitatea ca asta sa se intample e similara cu pacea vesnica intre evrei si musulmani nu-mi bat capul cu o asemenea problema.

 2. asta ca asta, sa vedem daca obama face plocon rusilor si moldova in vizita care urmeaza.
  partea buna a lui obama este ca este legat de pacea in orientul mijlociu. partea proasta e ca procedeaza exact ca chamberlain.
  rezultatul va fi probabil vreo cativa hitler.

 3. Sa politique favorise, non sans difficultés sociales, le redressement de l’économie britannique après la crise de 1929-1931.

  En 1937, il succède à Stanley Baldwin comme premier ministre et comme leader des conservateurs. Il conteste cependant le terme de conservateur, préférant employer celui de unioniste.

  Son nom reste attaché à la politique d’apaisement (ses critiques disent de faiblesse) qu’il mène en tant que Premier ministre, à partir de 1937, avec l’Allemagne. Il cède ainsi à toutes les exigences de Hitler sur les Sudètes lors de la conférence qui aboutit aux accords de Munich en septembre 1938. Il oppose également longtemps un refus aux volontés françaises d’intervention contre Hitler, menaçant Paris, en cas d’invasion de l’Allemagne, de couper l’approvisionnement de la France en pétrole (les régions pétrolières du Moyen-Orient sont alors presque toutes sous domination britannique).

  – de altfel, cu tot respectul pentru marele kennedy, obama il urmeaza in politica de facut concesii. rezultatul va fi probabil o criza nou-nouta a rachetelor.

  ce va urma? interdictia vizelor pentru vizitele lui dalai lama? „dezghet” cu ayatollahul? acord de prietenie cu coreea de nord?

  sunt foarte dezamagit. pe cat ma bucuram de perspectivele unei pozitii echilibrate in orientul mijlociu si pe masura sperantelor ca va continua atitudinea lui clinton in privinta drepturilor omului.

 4. Sal Cor!
  Nefericită veste, într-adevăr. Fac parte din grupul pro – America; am fost acolo cu o viză Work & Travel şi am rămas plăcut impresionat.

  Acum, revenind forţat în peisajul autohton, uite şi tu ce ne spune un vicepreşedinte PD-L cu privire la acordarea primelor de vacanţă angajaţilor din Ministerul de Finanţe: „E legal, dom’le. Ce să le facem dacă legea le permite?”. De parcă asta era revoltător şi nu faptul că e profun imoral ca aşa ceva să se întâmple, în contextul în care clasa politică (în ansamblul ei) ne vorbeşte energic despre sacrificiu şi solidaritate.
  Ştiu că nu rezolv nimic scriindu-ţi asta, dar îmi oferă mie confortul psihic al transmiterii unor astfel de mesaje câtor mai multe persoane.

  Petruţ

 5. Va multumesc pentru comentarii. Indiferent ca suntem sau nu preocupati cu totii de aceasta problema, dincolo de ecourile vizitei lui Obama la Moscova, in ceea ce priveste problema vizelor americane pentru romani cred ca este descurajanta aceasta reducere la 3% a pragului de acordare a vizelor. De la o rata de refuz a acordarii vizelor de 37,7% in 2007 (cea mai ridicata din UE), s-a ajuns la 25% in 2008. In ciuda acestei scaderi semnificative, Romania sta inca foarte prost la acest indicator considerat principalul obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver. Bulgaria, de exemplu, avea o rata de refuz de 13% in 2008, iar Serbia de 11%.
  Din pacate, autoritatile romane nu prea pot sa faca mare lucru in aceasta privinta, cata vreme procedura de analizare a solicitarii de vize se desfasoara sub competenta exclusiva americana. Stiu ca autoritatile noastre au cerut mai multa transparenta cu privire la motivele pentru care exista un numar atat de mare de vize respinse. O posibila solutie ar fi, in opinia mea, colaborarea bilaterala pentru o informare mai buna a cetatenilor romani in legatura cu cerintele impuse de SUA pentru acordarea vizelor.

 6. Pingback: Campanie de informare privind vizele SUA «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s