Criza abia incepe

Un prieten îmi semnalează un articol din „Le Monde”, despre întâlnirea de la Aix-en-Provence a Cercului Economiştilor, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Această întâlnire precede lucrările G 8 de la L’Acquila, din Italia. Unde economia va fi pe ordinea de zi, fără îndoială. Deşi optimismul decidenţilor politici pare să fie ceva mai robust, la Aix-en-Provence alta a fost atmosfera. Mult mai pesimistă şi intervenţiile majorităţii celor 150 de participanţi mai alarmiste.
Cifrele OCDE despre şomaj sunt extrem de îngrijorătoare: între aprilie 2008 şi aprilie 2009 el a crescut cu 40% în ţările cele mai bogate. Se crede că între 2007 şi 2010 vor fi 26 de milioane de şomeri în plus în aceste ţări, adică o creşte de 80%, nemaiîntâlnită într-un timp atât de scurt.
Şi nu doar şomajul. Datoria ţărilor bogate, membre ale OCDE, va depăşi curând PIB ul lor. Asta va duce, obligatoriu, la reducerea cheltuielilor pentru protecţia socială, a numărului celor plătiţi de la buget şi la creşterea impozitelor, spun unii dintre cei prezenţi la Aix.
Pentru o ţară ca România aceste veşti sunt încă şi mai proaste. Ţările bogate sunt principalii clienţi pentru produsele economiei româneşti. În România s-a produs deja o ajustare drastică a consumului. Nu putem spune că pierderile la export pot fi compensate prin consumul intern, pentru că puterea de cumpărare cunoaşte o scădere, ca să nu mai vorbim de creşterea şomajului.
Citez dintr-un material de analiză al PSD, care a lansat azi un program economic în 24 de puncte, destinat relansării creşterii economice: “După şocul rezultatelor negative din trimestrul 1 faţă de ipoteza pe care s-a construit bugetul, o scădere a PIB de 6,2% faţă de 4%, pentru trimestrul 2 şi trimestrul 3, Guvernul ia în calcul scăderi mai drastice, de 8,9%, respectiv 9,1%. Corecţia presupusă în trimestrul patru, când scăderea PIB va fi de 4,9%, ar conduce la scădere pe întreg anul 2009 de 7%, adică cu 3% mai mult peste ceea ce s-a prevăzut în buget.”
Mă bucur să constat că prima măsură anti – criză a PSD este aceea care prevede crearea unui Fond Naţional de Locuinţe, care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, supuse regimului de închiriere, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Este într-adevăr o măsură care poate genera creştere economică, pentru că antrenează industria şi pe verticală, şi pe orizontală.
Extinderea primei de casare şi pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009, precum şi cuprinderea în program a tractoarelor şi a alte utilaje agricole, începând de la 1 ianuarie 2010 vizează înlocuirea parcurilor auto şi de utilaje şi încurajarea industriei constructoare de maşini agricole. Trebuie să spunem că dotarea exploataţiilor agricole cu tractoare şi utilaje este mult sub media din UE.
Reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte este, indiscutabil, o măsură care are ca scop asigurarea protecţiei sociale a celor mai săraci români şi va fi dublată de un mecanism de control prin care micşorarea TVA să se regăsească în reducerea preţurilor, şi nu în creşterea profiturilor comercianţilor.
Măsurile propuse de PSD trebuie discutate, înainte de toate, cu partenerii de coaliţie, dar şi cu cetăţenii. Cetăţenii trebuie asociaţi la luarea deciziilor, pentru că ei suportă costurile acestei crize.
Dacă este adevărat scenariul celor care spun că abia acum începe criza, trebuie să ne aşteptăm la mari frământări sociale, la instabilitate politică şi chiar la violenţă socială. De aceea este nevoie de crearea unui consens naţional pentru susţinerea unui pachet mai consistent şi mai bine ţintit de măsuri anti – criză. Consens care implică mai mută solidaritate socială şi naţională.

Reclame

6 gânduri despre “Criza abia incepe

 1. Mi-as dori cat mai multe femei ca dv , care spun adevarul si atunci vom suporta mai usor costurile crizei.Mai multe femei tinere as dori in politica.

 2. Cred că singura şansă reală a României în acest moment este scăderea nivelului de trai cel puţin cu ceea ce este crescut artificial. Dacă nu vom înţelege cu toţii că avem un consum de cel puţin două ori mai mare decât ne permitem, criza se va adâncii până vom intra în incapacitate de plată şi într-o cădere economică bruscă, atât de bruscă încât va cauza valuri de sinucideri.

 3. stiu si cred ca singurul pardid care ne-ar putea scoate din criza este normal PSD-ul are ce-i mai capabili oameni de a conduce Romania,oameni care au idei si au proiecte , avem nevoie si de presedinte sa putem face ceva ca cu presedintele care-l avem , nu vom putea scoate Romania din criza eventual sa o adancim mai tare, ar fi bine sa vada toata lumea si sa-si deschida ochii cand voteaza,si sa aleaga PSD ,pentru ca altfel nu vom scapa niciodata de criza asta! cu stima ri respect ady borna

 4. presedintele respectivului club a zis o chestie foarte intereseanta si anume ca va exista o reinnoire a cresterii economice datorata infuziei de capital de stat si eliminarii stocurilor.

  DAR :
  nu stie daca acest rebond va fi permanentizat fiindca statele occidentale nu mai produc ca inainte si implicit nu mai produc plus valoarea necesara pentru a putea mentine nivelul de trai. si asta fiindca sferele de influenta geopolitice sunt total bulversate. mai simplu zis, o crestere infima a productiei „dehors l’occident” duce la o degradare drastica a nivelului de trai occidental.
  solutia sugerata de domnia sa, dupa cate inteleg eu, fara a fi explicit declarata, este ca ar trebui ca occidentul sa reia, macar intr-o oarecare masura, protectionismul si retinerea capitalului (prin masuri administrative) de a pleca spre noile economii.
  intre noi fie vorba este nu foarte departe de ceea ce propun populistii. din pacate asta vine din partea unui om pragmatic, deloc xenofob, deloc rasist, deloc incalzit la cap.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s