Priorităţile toamnei în Parlamentul European

S-a încheiat vara și, o dată cu reînceperea activității în Parlamentul European, reiau comunicarea cu voi, prietenii mei din blogosfera. Sper că ați avut parte de o vacanță care v-a încărcat bateriile și că sunteți la fel de dornici să dialogăm pe diversele teme ale realității în care trăim.

La Parlamentul European începe o toamnă extrem de importantă, în primul rând pentru că în lunile ce vin se va decide structura de conducere a noii Comisii Europene, în care sper ca România să aibă un post pe măsura importanţei sale ca stat european. Deocamdată, în această săptămână, în comisiile de specialitate vor fi audiați candidaţii pentru posturile de comisari europeni care îi înlocuiesc pe titularii ce și-au părăsit posturile înainte de terminarea mandatului actualei comisii prezidate de Jose Manuel Barroso.

Ca vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare şi Ajutor Umanitar, voi participa marți la audierea lui Karel de Gucht, care-l va înlocui pe Louis Michel, ales parlamentar european în alegerile din iunie. Reprezentant al Belgiei, De Gucht a fost europarlamentar timp de 14 ani, apoi ministru de externe.

Tot în aceste zile vor fi audiați Algirdas Semeta – fost ministru lituanian de finanțe, candidat pentru postul de comisar pentru programare financiară și buget, deținut până acum de Dalia Grybauskaite, aleasă președintă a Lituaniei – și polonezul Pawel Samecki, care o va înlocui pe Danuta Hubner, devenită europarlamentar în această vară.

În cadrul audierilor, vom analiza pregătirea și prioritățile noilor membri ai Comisiei Europene, a căror activitate va fi una de scurtă durată în cadrul Comisiei Barroso, al cărei mandat încetează în această toamnă. Votul în plen în legătură cu cele trei candidaturi va avea loc la Strasbourg, la 16 septembrie.

Până la sfârșitul anului, Parlamentul European se va reuni în șase sesiuni și mini-sesiuni, fiind previzibilă prezența în fruntea agendei a referendumului din Irlanda, din 2 octombrie, pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona și desemnarea noii Comisii Europene, pe care Jose Manuel Barroso are cele mai mari șanse să o conducă și în noul mandat. Votul irlandezilor este hotărâtor pentru soarta tratatului constituțional al UE, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010. În această variantă fericită, va fi necesar un consens între cele 27 de state membre pentru desemnarea titularilor celor două funcții foarte importante create de Tratat: președintele Uniunii Europene și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. E de așteptat ca președinția suedeză a UE să nu aibă zile ușoare în calitate de mediator într-o asemenea perioadă.

La finalul acestei toamne vor avea loc și desemnările, audierile și votul privindu-i pe noii comisari europeni. Este extrem de important pentru România să obțină un post pe măsura ponderii sale, fiind al șaptelea stat din UE ca dimensiuni. În Parlamentul European am reușit, de altfel, să ajungem pe locul 7 ca potențial de influență în noul mandat, o dată cu alegerea a trei europarlamentari români ca vicepreședinți ai celor mai mari grupuri politice, alți șapte români fiind aleși vicepreședinți ai comisiilor parlamentare. Dintre noile state membre, înaintea României se află doar Polonia, țară din care provine noul președinte al Parlamentului European și singurul europarlamentar din estul Europei care va prezida una din cele 20 de comisii parlamentare. Subreprezentarea noilor state membre a provocat, pe bună dreptate, nemulțumirea reprezentanților acestora. România, în contextul dat, stă bine și sper că vom ști să fructificăm acest potențial. În ce mă privește, una din preocupările mele în noul mandat va fi asigurarea respectării cotei de țară a României la nivelul tuturor instituțiilor europene, în condițiile în care încă suntem departe de a fi reprezentați corespunzător la nivelul unor posturi importante din organigrama europeană, precum cele de director general, director sau șef de unitate.

Reclame

6 gânduri despre “Priorităţile toamnei în Parlamentul European

 1. Welcome back, in business!

  Am gasit o retrospectica interesanta pe care am simtiti nevoia sa o imprastii peste tot..Cristi Sutu si-a facut temele ..
  Este ziua stabilită astăzi de liderii coaliţiei guvernamentale pentru organizarea alegerilor prezidenţiale. Turul 2, pe 29 noiembrie. Poate că nu credeţi în semne sau în coincidenţe, dar pe 22 noiembrie s-au întîmplat mai multe lucruri remarcabile de-a lungul anilor. Spre exemplu, generalul Friedrich Paulus i-a trimis lui Adolf Hitler o telegramă spunându-i că armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roşie (1942), JFK a fost asasinat (1963), Margaret Thatcher a demisionat din postul de premier (1990), preşedintele Alberto Fujimori a fost destituit de către legislativul peruan (2000).

 2. Corin,
  In primul rand,sarut-mana si cu remarca ca dupa o vara „fierbinte” unde am excelat prin lipsa pe bloguri, incerc sa-mi aduc aminte de voi ,prietenii mei din virtual.
  Voi reveni la tine pe blogg imediat ce timpul imi va permite.
  Cu mult drag si respect,IonBorgo.

 3. Vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră, în susţinerea interesului naţional în cadrul complicatei arhitecturi a Uniunii Europene! Am votat candidaţii PSD şi sunt sigur că nu ne veţi dezamăgi!

 4. Multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur sa va regasesc. Intr-adevar, m-am bucurat de vacanta impreuna cu familia si in special cu nepoatele mele, dar de saptamana trecuta am reinceput activitatea la Bruxelles. Au fost mai mult actiuni organizatorice la inceput, iar in aceasta saptamana am intrat din plin in activitatea Comisiei pentru Dezvoltare – a carei vicepresedinta sunt, ceea ce inseamna responsabilitati suplimentare – si unde azi il vom audia pe noul comisar Karel de Gucht, care-l va inlocui pe fostul titular, Luis Michel, pana in noiembrie, cand isi inceteaza Comisia Barroso mandatul. Dar voi reveni intr-o postare separata pe tema prioritatilor mele in cele doua comisii din care fac parte.
  Ma bucur sa va stiu aproape si va doresc tuturor o toamna cat mai plina de impliniri!

 5. Corina, bine ai venit ‘inapoi’ in virtual!

  vom avea o toamna atat de …vesela (asta ca sa vad partea „plina” a paharului, dar, din pacate pentru noi, ne distram pe..viata noastra, asta e!)

  si, pentru toti prietenii de aici, din virtualul blogului tau, o veste buna, a unui roman (mai exact, romanca!) remarcat (evident, de altii!) si „valorificat” asa dupa cum merita: doamna Madlen Şerban care „şi-a început mandatul de cinci ani la şefia Fundaţiei Europene pentru Educaţie şi Formare Profesională (FEF) care acţionează în numele Uniunii Europene. … Madlen Şerban consideră că a fost un avantaj pentru ea faptul că provine dintr-o ţară care este membru UE de puţin timp şi alături de care a trăit tranziţia prin care România a trecut până în momentul aderării. De când a sosit la Torino, noul director are o agendă foarte încărcată: creionează planul de lucru pentru 2010 şi strategia pe termen mediu a Fundaţiei….
  „În România, am avut de administrat 250 de milioane de euro în 10 ani şi aveam 108 colegi, iar aici am 18 milioane pe an şi 120 de colegi”, mărturiseşte Madlen.
  FEF-ul este singura agenţie a Uniunii Europene care acţionează în numele UE, dar în afara spaţiului ţărilor membre.” – sursa http://www.adevarul.ro
  deci, se mai poate si de bine!

  Corina, da-ne tu vesti bune si frumoase – reusite, recunoasteri – ca de circul si mahalaua penibila ce ne inconjoara aici, in tara, suntem satuli!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s