Audieri si alegeri in Comisia pentru Dezvoltare

In aceasta saptamana, in Comisia pentru Dezvoltare, i-am audiat pe comisarul Karel de Gucht si pe ministrul suedez al cooperarii internationale pentru dezvoltare, Gunilla Carlsson. De asemenea, prin votul colegilor mei am fost desemnata responsabila in cadrul comisiei pentru abordarea egalitatii de gen.

Cu prilejul audierii din Comisia pentru Dezvoltare, comisarul Karel de Gucht si-a prezentat marti prioritatile pentru scurtul mandat pe care il va exercita pana in noiembrie in cadrul actualei Comisii Europene. Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European si-a dat, in urma acestor audieri, acordul pentru desemnarea lui Karel de Gucht in postul de comisar european pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar.

Am tinut sa aduc in discutie importanta continuarii actiunilor de ajutor umanitar, in ciuda obstacolelor tot mai grave intampinate pe acest plan, de la uciderea in numar ingrijorator a lucratorilor din domeniul umanitar pana la diminuarea fondurilor pentru ajutor international, in conditiile crizei economice. Faptul ca anul trecut au fost ucise 122 de persoane care activau in domeniul umanitar in diverse puncte critice ale planetei trebuie sa constituie un avertisment pentru intarirea securitatii in zonele in care actioneaza. Am apreciat angajamentul d-lui de Gucht pentru asigurarea unei mai mari protectii militare a lucratorilor umanitari si impartasesc opinia sa ca e nevoie de o afirmare mai pronuntata a independentei politice a lucratorilor umanitari, mai ales in zonele de conflict, pentru a fi protejati.

In ce ma priveste, cred ca este incurajatoare experienta d-lui Karel de Gucht, ca fost europarlamentar si ministru de externe al Belgiei, in dosarele aflate in centrul cooperarii internationale pentru Dezvoltare si sper ca durata redusa a mandatului sau nu il va impedica sa se implice, dupa cum s-a si angajat de altfel, in organizarea reuniunilor importante pentru sfera dezvoltarii internationale, care vor avea loc in acest an: Summitul G20 de la Pittsburgh si Conferinta ONU pentru Schimbarile Climatice de la Copenhaga. De asemenea, ramane prioritara impulsionarea ajutorului umanitar, in conditiile crizei donatorilor, pe fondul recesiunii economice.

Ieri, am participat la doua runde de dialog cu ministrul suedez al cooperarii internationale pentru dezvoltare, Gunilla Carlsson, atat cu prilejul unui pranz de lucru cu reprezentanti ai Comisiei pentru Dezvoltare, cat si in cadrul reuniunii oficiale a comisiei. In urma prezentarii pozitiei si prioritatilor presedintiei suedeze, precum si a colaborarii de pana acum in domeniul dezvoltarii si ajutorului umanitar, concluzia mea este ca Suedia, detinatoarea presedintiei semestriale a Uniunii Europene, trebuie sa constituie un model pentru celelalte tari membre ale UE in privinta asumarii politicii de dezvoltare, in primul rand pentru ca este un actor credibil si serios inclusiv in acest domeniu. Iata un exemplu elocvent. Cele mai multe state membre si-au redus, din cauza crizei economice, contributiile in materie de ajutor pentru dezvoltare si umanitar, procentul de 0,7% din PIB ce va trebui alocat in acest sens ramanand din pacate un obiectiv mai mult decat ambitios. In acest timp, Suedia isi propune o contributie de 1% din PIB pentru ajutorul de dezvoltare. Sper, in aceste conditii, ca presedintia suedeza va reusi sa impulsioneze cooperarea internationala pe acest plan, iar Zilele Europene ale Dezvoltarii, organizate la Stockholm in octombrie, pot reprezenta un moment important in acest sens. Ma voi implica, pe baza experientei dobandite anul trecut, ca organizatoare la Bucuresti a primei editii a acestei reuniuni, in buna desfasurare a Zilelor Dezvoltarii si voi sustine, de asemenea, eforturile presedintiei suedeze a UE pentru a canaliza spre Africa 50% din suplimentarile colective de fonduri destinate asistentei pentru dezvoltare, in conditiile in care exista riscul ca Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, asumate pe plan mondial, sa nu poata fi atinse, mai ales in ceea ce priveste reducerea ponderii saraciei in lume.

Dupa cum va spuenam, prin votul colegilor mei din Comisia pentru Dezvoltare, luni am fost aleasa responsabila pentru abordarea integrata a egalitatii de gen in cadrul acestei comisii. Misiunea pe care o voia vea porneste de la realitatea ca, desi numarul femeilor membre in Parlamentul European este intr-o crestere constanta, iar aceasta tendinta imbucuratoare se constata si in cazul functiilor de conducere din comisiile, delegatiile si directiile generale ale Parlamentului European, inca ne confruntam cu subreprezentarea femeilor la nivelul principalei institutii reprezentative a cetatenilor UE.

Obiectivele mele sunt, in consecinta, definirea si aplicarea unei strategii privind dimensiunea de gen in diferitele sectoare vizate de activitatea comisiei, pentru a promova activ egalitatea de gen in cadrul lucrarilor, in atribuirea si elaborarea rapoartelor si avizelor, in promovarea unui limbaj neutru din punctul de vedere al genului in documentele si reuniunile Comisiei pentru Dezvoltare, precum si aplicarea principiului sanselor egale in cadrul procesului de numire a membrilor secretariatului comisiei. De altfel, si Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului – una din sferele noastre majore de activitate – inglobeaza o perspectiva de gen, vizand inclusiv egalitatea intre genuri si emanciparea femeilor. Parerea mea e ca revendicarea egalitatii intre femei si barbati trebuie realizata fara a-i pune in opozitie, iar abordarea integrata a egalitatii de gen constituie o evolutie pozitiva atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Reclame

16 gânduri despre “Audieri si alegeri in Comisia pentru Dezvoltare

 1. Intre timp tinutul secuiesc si-a declarat autonomia! PSD-ul , aflat la guvernare si la conducerea MAI, nu a facut nimic. Va dorim succese in minunata comisie de dezvoltare !!!

 2. Bonjour,
  A propos de noutatea, socialisti francezi doresc sa-si schimbe numele in partid republican.

  Daca dispui si de alte nouvelles un bip si-ti raspund

  Amicalement

 3. Corina, am recuperat acum ultima saptamana pe blogul tau.
  Intotdeauna mi s-a parut nedrept ca cei care lupta pentru cauze umanitare sa cada victime acolo unde-si desfasoara activitatea, dar nu ar fi singura nedreptate…
  Sunt convinsa ca esti foarte ocupata, iti doresc numai bine si succes in ceea ce faci!
  Cu mult drag!

 4. Dragi prieteni, ma bucura revenirea voastra pe blog si va multumesc pentru cuvintele voastre calde. Am urmarit cu atentie cele intamplate in acest sfarsit de saptamana si va propun o postare separata pe tema pe care o consider cea mai importanta. Sunt curioasa care este parerea voastra.
  Azi am revenit la Bruxelles. E o saptamana a reuniunilor de grupuri politice, premergatoare sesiunii plenare de la Strasbourg. Principalul punct de pe agenda noastra, a Socialistilor si Democratilor Europeni, este audierea de miercuri a presedintelui actualei si, probabil, al viitoarei Comisii Europene, Jose Manuel Barroso. Voi reveni pe acest subiect. Pana atunci, as vrea sa va semnalez o declaratie pe care o consider semnificativa si oportuna a ambasadorului Frantei la Bucuresti, care afirma ca portofoliul multilingvismului a fost dat Romaniei ca un premiu de consolare si ca tara nostra nu merita sa mai fie prost tratata la acest nivel. E un semnal incurajator, dar mai este mult de la vorba la realitate…
  O seara buna tuturor!

 5. Corina,
  Cu tot respectul, si apropo de… responsabilitate, ca se trezi * modelul * vorbind :

  „Mă număr printre cei care au cerut ca unii miniştri PSD să plece din Guvernul Boc. Prestaţia lor lasă de dorit şi consider că nu mai au ce să caute la guvernare“, a susţinut preşedintele PD-L Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, în cadrul ultimei conferinţe de presă.

  O astfel de cerinţă vine, conform spuselor sale, în urma „deselor atacuri ale membrilor PSD asupra membrilor PD-L, atacuri care nu arată că suntem într-o coaliţie. Mai mult, într-un discurs agresiv, preşedintele PSD, Mircea Geoană, vorbeşte de urmările Guvernului Boc-Băsescu ca şi cum PSD-ul nu ar face parte din acest guvern. Mă revoltă dispreţul şi acţiunile aşa-zişilor parteneri de coaliţie şi dispreţul cu care vorbesc de actuala guvernare. Cum se explică plângerea penală făcută Robertei Anastase sau ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea? Nu e corect, şi de aceea consider că PSD nu mai are ce să caute la guvernare alături de noi. Responsabilitatea faţă de România ne-a determinat să încheiem o astfel de alianţă, dar văd că nu toţi şi ştim să fim responsabili“.

  Nina Curiţa
  © 2005-2009 – Inform Media
  http://www.caon.ro/

  Nu zic decat ca : mi-e sila, de * modele * pedelachee, si de anumite personaje, la care facea referire Echilibrul candva : * aveti grija pe mana cui dati partidul…*…
  tare-s mic si nacajit…
  Sibilla

 6. * O, Prea Sfântă Fecioară Maria, Împărăteasa cerului şi a pământului, care te-ai născut din sfinţii tăi părinţi Ioachim şi Ana, ni nu avem cununi de aur ca să încununăm cinstită fruntea ta şi nu putem să-ţi înălţăm atâtea biserici şi altare după meritul pe care-l ai. Sufletul nostru însă să fie biserică, iar inima altarul, unde să ardă tămâia rugăciunilor noastre.
  Roagă pe Fiul tău neîncetat pentru tot neamul nostru creştinesc ca să ne ierte şi să ne ajute să putem face şi noi voia Sa, pentru ca şi noi să fim în partea celor ce se mântuiesc în vecii vecilor. Amin. *
  O Zi Binecuvantata, Corina ! Domne Ajuta!
  respecte,
  Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s