Autonomia secuiasca – de la politica pasilor marunti, la politica faptului implinit

In toata valtoarea sociala si politica a inceputului de toamna, pe fundalul tot mai sumbru al recesiunii economice, numai reaprinderea ideilor separatiste mai lipsea. Exista riscul ca, in agitatia preelectorala in care am intrat, o tema de o asemenea importanta fie sa treaca neobservata – ceea ce poate fi foarte grav prin efectele ulterioare ale nepasarii – fie sa ajunga a fi exploatata politicianist, fapt ce risca sa inflameze si mai mult spiritele si sa deturneze lucrurile in directii foarte periculoase.

La sfarsitul saptamanii trecute, am asistat la o intrecere intre cele doua formatiuni reprezentative politic pentru minoritatea maghiara. Din pacate, competitia a avut ca miza lovirea integritatii teritoriale a statului roman. Mai ales ceea ce s-a intamplat sambata la Odorheiu Secuiesc, la adunarea organizata de Consiliul National Secuiesc si Partidul Civic Maghiar, ar trebui sa faca obiectul nu al replicilor politice, ci al actiunii institutiilor abilitate ale statului, care ar trebui sa se sesizeze. Adoptarea imnului, stemei si drapelului Tinutului Secuiesc si decizia de organizarea de referendumuri locale pentru autonomia teritoriala reprezinta incalcari ale cadrului legal. Una sunt amenintarile europarlamentarului Laszlo Tokes ca va aduce in discutia forului din care facem parte „cauza Tinutului Secuiesc” sau criticile la adresa Tratatului de la Trianon si a Constitutiei Romaniei si cu totul altceva sunt pasii concreti in directia separarii teritoriale. Dincolo de intentia de a lansa tema autonomiei in dezbatere politica, in Parlamentul Romaniei sau in cel European, e clar ca exista intentia de a forta in practica lucrurile.

Politica pasilor marunti incepe sa fie dublata de politica faptului implinit. Acesta e pericolul cel mai mare si s-ar putea sa fie prea tarziu atunci cand institutiile raspunzatoare ale statului roman vor realiza ce se intampla in aria lor de competenta.

M-au revoltat profund afirmatii precum cea de sambata a presedintelui Consiliului National Secuiesc potrivit caruia „viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti formate in cursul istoriei” sau calcule in genul celor facute vineri de liderul UDMR, Marko Bela – „7% din acest stat ii are ca proprietari pe maghiari. In Ardeal, in proporţie de 25% noi suntem proprietari si daca Ardealul va deveni vreodata regiune autonoma si independenta, si nadajduiesc asta, asa trebuie sa stea lucrurile. In Secuime 80% suntem proprietari”.

Vad ca se agita mult fantoma Trianonului, mai ales ca se apropie implinirea a 90 de ani de la semnarea Tratatului ce a restabilit dreptatea istorica in aceasta parte a Europei. Dar ne mai indreptam spre o aniversare rotunda, anul viitor, in conditiile in care, zilele trecute, s-au implinit 59 de ani de la Diktatul de la Viena si tocmai in aceasta perioada, in acea sinistra toamna a anului 1940, horthystii au comis masacre oribile in nord-vestul Ardealului. Recursul la istorie inseamna, inevitabil, si recursul la aceste crime scrijelite cu sange in memoria romanilor.

La doua decenii de la caderea comunismului, insa, cred ca e extrem de trist ca traim cu fata inapoi si ca, integrati cu numele in familia europeana, ne e atat de greu, aici, in noile state membre, sa adoptam si spiritul european al reconcilierii si comuniunii bazate pe respect reciproc si toleranta, nu pe ura si segregare.

Una din putinele puternice voci lucide ale Estului, Adam Michnik, spunea ca aici trecutul e intotdeauna mai greu de prezis decat viitorul. Cred ca ar fi timpul sa invatam sa privim impreuna spre viitorul comun, in Europa Unita.

Reclame

17 gânduri despre “Autonomia secuiasca – de la politica pasilor marunti, la politica faptului implinit

 1. Salutare, Corina şi bine te-am regăsit!

  Spui că „s-ar putea sa fie prea tarziu atunci cand institutiile raspunzatoare ale statului roman vor realiza ce se intampla in aria lor de competenta”. Explică-mi şi mie, cam ce ar trebui să se întâmple mai mult pentru ca autorităţile să-şi dea seama că „ceva se petrece” acolo? Vorbeşti de politica paşilor mărunţi şi a faptului împlinit în paralel cu grave tulburări de vedere din partea autorităţilor. Nu ţi se pare incredibil că toată lumea bagă de seamă avântul separatist al maghiarilor români şi taman cei care chiar pot lua măsuri concrete sunt inexistenţi ca reacţii oficiale?

 2. Ca traitor in Ardeal si provenind dintr-o familie mixta mi se par de-a dreptul tampite ideile astea.Si de o parte si de cealalta. E evident ca clasa politica de etnie maghiara agita steagul Trianonului,dar ce naiba Romania e tara membra a Uniunii Europene si idei de astea nu au nici o sansa de reusita. Ce ar fi de s-ar apuca nemtii sa revendice Alsacia si Lorena sau austriecii Tirolul italian?

 3. Buna interventia! Cred ca trebuie sa ne asteptam in continuare la asemenea provocari. Si sa fim pregatiti nu doar sa reactionam, ci sa impunem ordinea de drept constitutional, daca separatistii nu inteleg care sunt limitele descentralizarii si a autonomiei, asa cum sunt ele definite in conventiile europene.

 4. Un exemplu foarte bun de lipsa a implementarii sau a inexistentei unui cadre legislativ: website-ul localitatii Ghiorghieni din Romania e numai in limba maghiara

  http://www.realitatea.net/site-ul-localitatii-gheorgheni-este-redactat-exclusiv-in-limba-maghiara–cum-comentati_609032.html

  Daca era un site privat totul ar fi ok. Dar daca este a unei localitati din Romania, ar trebui sa existe si varianta in limba romana a site-ului respectiv.

  Iar politicienii maghiari ai PCM nu cred ca traiesc in UE ci in secolul trecut:

  Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a declarat că „este absolut normal ca site-ul să fie scris în ungureşte, câtă vreme într-o comunitate aproape 90% sunt maghiari”.

  Daca acolo ar fi locuit chiar si un singur roman, atunci siteul trebuia facut si in limba romana. Iar autoritatile statului ar trebui sa nu accepte discriminarea romanilor. Romanii de acolo traiesc tot in Romania, si trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si ceilalti care nu sunt atit de „norocosi” sa traiasca in Ghierghieni. Ce fel de stat de drept este asta in care romanii sunt discriminati in functie de unde traiesc in Romania?

 5. Pe ce tema este Europa „unita”?. In afara de comertul liber .
  Nici macar pe chestiunea pur tehnica a tratatului de la Lisabona .
  Politica agrara ?. Se cearta ca romii.
  Politica externa ?. UE este impartita in rusofili si rusofobi si in trecut in bushofobi si bushofili.
  Libera circulatie ?. In cate tari din vechea Europa pot lucra est-europenii ?.

  OK secuii vor ceva ce Constitutia prevede ca inalienabil.
  Dar libertatea de exprimare este si ea garantata de Constitutie.
  Care-i problema.
  Daca administatia locala din Tinutul Secuiesc se va coordona in dezvoltarea economica cu atat mai bine. Realitatea lingvistica si trecutul istoric nu pot fi sterse si reduse la festivaluri in costume nationale.
  Iar impartirea secuilor in 3 judete este cred eu negociabila .

  Sa vedem exact ce vor. Poate dracul nu este asa de negru.

  O fi fost domnul Bela brutal in exprimare dar toti stim ca alegerile prezidentiale vor fi decise de udmr.La fel ca si in2004 si 1996.
  Si toti stim ca UDMR este fauritor de guverne si ca sistemul electoral permite unui partid de 7% sa aiba o influenta de 50%.

  Sunt alegeri care decid nunumai presedintele dar si Guvernul caci cine pierde zboara din Guvern. Domnul Bela bate saua sa inteleaga iapa.

 6. Din pacate noi ramanem cu comentariile iar marinarul cu voturile. Cashalotul trebuie dus la mare(distanta) de uscat. Pe unde umbla ‘descentralizeaza’ la greu, ofera autonomii si, biensur, steagul piratilor.

 7. Bine v-am regasit. Ma bucur sa vad ca-mi impartasiti ingrijorarea in aceasta privinta.

  @exasperat:
  Exact aceasta nedumerire o exprimam si eu: in fata evidentelor, unele institutii tac. Apreciez faptul ca azi directorul SRI George Maior a exprimat ingrijorarea Serviciului fata de intensificarea discursului autonomist si a afirmat ca se asteapta la o amplificare a lui, date fiind circumstantele politice si electorale.

  @Adrian SM:
  Faptul ca suntem in UE nu ne apara de separatisme, la fel cum nu ne face automat mai bogati sau mai civilizati. Se lucreaza foarte precaut si cu rabdare, de ani de zile, pentru autonomia etnica, inclusiv printr-un lobby constant la nivelul cancelariilor occidentale si al institutiilor europene…

  @Diasporean:
  Faptul ca primaria din Gheorgheni are un site numai in limba maghiara este un exemplu elocvent inclusiv pentru lipsa de bun simt si de civilitate. Probabil asta inseamna descentralizarea autentica despre care vorbeste dl Szasz Jeno: jignirea si ignorarea minoritatii, pentru ca exista o minoritate romaneasca in Harghita, cata a mai ramas, si care, iata, e supusa unei discriminari care, daca ar fi intalnita in localitati cu majoritate romaneasca si cu minoritari maghiari, ar face Europa sa rasune de vaicareli. Suntem vinovati fata de romanii din centrul tarii, supusi presiunilor si excluderii si abandonati de cei care ar trebui sa-i reprezinte.

  @eugen:
  Exista numeroase puncte de convergenta la nivel european, la fel cum avem inca destule aspecte divergente. Pe de alta parte, am intalnit la multi comentatori aceasta explicatie a recrudescentei autonomiste in perioada preelectorala doar prin prisma alegerilor prezidentiale. Ma tem ca e o explicatie simplista. Chiar exista radicali maghiari pe care-i doare-n cot de cine este sau va fi presedintele Romaniei, asa cum ii doare-n cot de statul roman si legile sale. Acesti fanatici trebuie facuti sa priceapa ca libertatea nu exclude respectarea legilor si a celui care traieste langa tine.

  @Antoniu:
  Ramane de vazut incotro se vor indrepta voturile… Nu cred ca romanii au o memorie atat de scurta incat sa uite ca de 5 ani de zile batem pasul pe loc in circuri sterile, cu contributia nemijlocita a sefului statului.

  @Bibliotecaru:
  A aparut in aceste zile ideea unui referendum in ziua alegerilor pe tema autonomiei. Nu cred ca e cazul unui asemenea tam-tam (ce se poate dovedi foarte folositor in plan electoral pentru unii), ci pur si simplu, asa cum spuneti, sa se aplice legile acestei tari…

 8. @eugen
  „OK secuii vor ceva ce Constitutia prevede ca inalienabil.
  Dar libertatea de exprimare este si ea garantata de Constitutie.”

  „ARTICOLUL 1
  (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.”-CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

  „Art. 3.
  Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele:
  -planurile si actiunile care vizeaza suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman; (…)
  -initierea sau constituirea de organizatii sau grupari ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a acestora, in scopul desfasurarii vreuneia din activitatile enumerate”-Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei.

  „ARTICOLUL 30
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”-CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

 9. ar fi lpsit de inspiratie o astfel de miscare din partea secuilor si sa nu uitam totusi faptul ca exista o serie de astfel de miscari mereu inainte de alegeri.

 10. Ungaria face totul sa nu apara ca fiind ,oficial,implicata in ceea ce se intampla in Harkov.In schimb,face tot totul pe partea nevazuta a lucrurilor pentru ca o regiune „autonoma” ungureasca sa apara in SE Transilvania.Totul va aparea ca fiind expresia vointei „natiunii secuiesti”(care,cea formata din 284 membri,atatia s-au declarat secui…??!)..Natiunile au cica dreptul la autodeterminare,minoritatile,nu!Sau aveau..acum in UE nu este agreeata faramitarea,in principiu fiecare stat isi apara interesul.Interesul nostru nu e in aparitia unei entitati straine si ostile in inima Romaniei.Oricum,un rol important pentru blocarea extremistilor pot si trebuie sa-l joace si etnicii romani din zona,care stiu cu cine joaca,si cat de tare joaca ungurii.

 11. Nu vreau sa insist asupra subiectului mai mult decat e cazul, dar cererea de ieri a presedintelui organizatiei Covasna a Partidului Civic Maghiar ca steagul secuiesc sa fie arborat in Parlamentul Romaniei, alaturi de drapelul national si de cel al UE, mi se pare de o obraznicie provocatoare.
  O stire tot de ieri ne confirma ca exista unele similitudini intre judetele din asa-zisul Tinut Secuiesc si Ungaria. De exemplu, faptul ca in acea zona se inregistreaza cea mai mare rata a sinuciderilor din Romania, comparabila cu rata inregistrata in Ungaria, aflata pe primul loc in lume in aceasta privinta…
  In alta ordine de idei, n-am vazut, inca, o singura propunere din partea politicienilor de nationalitate maghiara pentru imbunatatirea situatiei locuitorilor din Harghita si Covasna, afectati si de saracie, de starea infrastructurii si lde ipsa investitiilor. Cine isi inchipuie ca enclavizarea este o solutie in lumea in care traim e complet rupt de realitate.
  Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca demersurile autonomiste in asa-zisul Tinut Secuiesc au fost stimulate, in prima parte a mandatului sau, de presedintele Basescu prin atitudinea incurajatoare fata de radicalii maghiari.
  E bine sa nu uitam unele lucruri, mai ales in momentele in care se deconteaza responsabilitatea sau lipsa ei…

 12. Pe masura ce autoritatea statului, fie acest unitar, national si indivizibil, scade ori se afunda in desuetitudinea ridicolului, cu atat „nishele” de putere tind sa fie ocupate de organizatii ori institutii ce se simt mai viguroase si indreptatite in demersul lor, in raport cu acelasi stat. Iar logica actiunilor PCM poate fi integrata si-n acest patern..

  Cele bune,
  SorinP.

 13. Din pacate,iredentistii maghiarai se folosesc de secui pentruca, in final,sa conteste pacea de la Paris si Ardealul de Nord sa revina Ungariei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s