Audierea lui Barroso si discutii cu reprezentantii FMI

Punctul principal al agendei europarlamentare a acestei saptamani a fost prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in fata Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor. Ieri, timp de doua ore si jumatate, candidatul propus de sefii de state si guverne ai tuturor tarilor din Uniunea Europeana si-a prezentat programul pentru noul mandat si a raspuns intrebarilor europarlamentarilor socialisti. Decizia grupului nostru europarlamentar cu privire la votul pentru presedintia Comisiei Europene va fi luata martea viitoare, la Strasbourg, in preziua supunerii la vot in plen a candidaturii d-lui Barroso.

Va conta decisiv modul in care programul presedintelui Comisiei va fi adaptat la solicitarile Grupului Socialist. Acestea vizeaza in primul rand sfera sociala: solutionarea problemelor existente privind timpul de lucru, garantarea egalitatii de salarii si drepturi ale angajatilor pentru femei si barbati, reglementarea si supravegherea severa a pietelor financiare si o Directiva-cadru la nivel european pentru calitatea serviciilor publice. In plus, a fost formulata cererea ca Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate a UE, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, sa apartina familiei politice socialiste. Voi reveni pe aceasta tema, saptamana viitoare, o data cu audierea lui Jose Manuel Barroso in plenul Parlamentului European.

Am participat, tot ieri, la o reuniune cu reprezentantii Fondului Monetar International, in cadrul careia m-am referit la importanta adaptarii programelor si standardelor acestei institutii la realitatea din tarile beneficiare ale asistentei financiare. FMI si Banca Mondiala au sansa istorica de a contribui major la depasirea actualei crize economice, dar numai daca vor continua procesul de reformare deja inceput. Faptul ca nu au putut anticipa aceasta criza, reactia greoaie in prima faza si omiterea din lista de beneficiare a asistentei FMI a tarilor celor mai afectate de recesiune – toate acestea sunt aspecte care cred ca trebuie avute in vedere in evaluarea activitatii institutiilor financiare internationale.

Noi, in Romania si in celelalte tari est-europene, stim foarte bine ce inseamna acordul cu FMI si ce obligatii severe implica mai ales in plan social. Este motivul pentru care am pledat pentru o adaptare la realitatea din tarile beneficiare, altfel exista riscul ca beneficiile in plan economic sa fie dublate de injustitie sociala si tensiuni interne care, inevitabil, se repercuteaza in plan politic si, ulterior, in cel economic. In opinia mea, riscul acestui cerc vicios poate si trebuie sa fie evitat. Iar in cazul celor mai sarace tari ale lumii, faptul ca sunt din start excluse de la asistenta FMI, pentru ca nu indeplinesc criteriile impuse, nu face decat sa amplifice situatia interna dezastruoasa, urmata de conflicte sangeroase, tragedii umanitare si migratie masiva, pe care, mai devreme sau mai tarziu, tot statele dezvoltate le vor deconta. Cred ca acest efect de bumerang merita mai multa atentie si am primit asigurari ca aspectele semnalate vor fi puse in discutie la reuniunea G20 de la Pittsburgh, la sfarsitul acestei luni, si in octombrie, la Istanbul, la intalnirea anuala a FMI si Bancii Mondiale, la care voi participa ca membra in conducerea Retelei Mondiale de Lucru pentru Banca Mondiala.

Reclame

10 gânduri despre “Audierea lui Barroso si discutii cu reprezentantii FMI

 1. Desi Uniunea Europeana se considera un model al guvernarii multinationale, inabilitatea sa de a prezenta o pozitie comuna in cadrul grupurilor internationale, precum G20, ii slabeste influenta in fata marilor puteri emergente, gen China si India, dar si in fata Statelor Unite.

 2. Puteti va rog sa dati citeva detalii ?
  Care sunt problemele inca existente cu timpul de lucru?

  Cum ar putea fi implementata egalitatea de salari a femeilor cu barbatii.
  Mi se pare oricum o problema dificil de controlat si implementat prin ucaz. Angajatorii pot argumenta da are aceeasi functie si vechime dar stiti este ceva mai putin competenta bla, bla.
  Cam ce solutii se au in vedere la PE ?
  Poate este mai curand o problema pt. autoritatile nationale anti-discriminare decat pt. PE.

  Ca sa-mi dau si eu cu parerea.
  -Poate impunerea publicarii publice de catre companii si institutii publice a acestor diferente si a unui audit periodic privind egalitatea de sanse.?
  Asa macar s-ar sti cine sunt campionii discriminarii si name and shame ar putea merge.

  -Finantarea unor programe model de discriminare pozitiva sau extra-training pt. femei in domeniile unde exista diferente flagrante ?
  De exemplu pt. a creste numarul femeilor in constructii, architectura tehnica , management , pozitii de top in finnante (poate nu aveam criza fara riscuri macho ale bancherilor)

 3. @Eugen:
  Exista un diferend pe tema timpului saptamanal de lucru intre Parlamentul European si Consiliul UE, care reprezinta guvernele statelor membre. Potrivit pozitiei adoptate de Parlamentul European, in cele 27 de state membre timpul de lucur ar trebui sa fie de maxim 48 de ore pe saptamana, iar derogarile actuale sa fie anulate in maxim trei ani. S-a pornit de la premisa reconcilierii vietii profesionale cu cea de familie si de la studiile ce arata ca o perioada excesiva de munca are efecte negative asupra sanatatii. In privinta timpului de garda, Parlamentul European considera ca acesta trebuie considerat efectiv timp de lucru, in integralitatea sa, inclusiv perioada inactiva. Pana acum, eforturile de conciliere intre europarlamentari si ministrii din guvernele unor state membre au esuat.
  Pentru detalii, va recomand o postare anterioara: https://corinacretu.wordpress.com/2008/11/12/controverse-pe-marginea-timpului-de-lucru/

  De asemenea, in ceea ce priveste egalitatea de salarii femei-barbati, iata cateva date, cauze si propuneri in acest sens: https://corinacretu.wordpress.com/2008/11/19/egalitatea-de-salarii-intre-femei-si-barbati/
  Ma bucura preocuparea ta in acest sens si am retinut recomandarile formulate.

  @Sibilla:
  Multumesc frumos si o saptamana cu mult spor, tie si tuturor prietenilor din blogosfera!

 4. buna seara,

  cred ca barroso va trece ca prin branza. are nevoie mai degraba de sustinerea statelor decat de cea a grupurilor. cum spania si anglia, care sunt conduse de stanga, il sustin, precum si spd german din pricini de solidaritate guvernamentala, eu pariez un 20 de euro contra unuia singur. doar verzii vor vota cu toata inima impotriva lui.

  mai mult, fiecare va primi un comisar pe masura. a trecut doar un ciclu si ue s-a reasezat. daca romania primeste agricultura, portofoliu gigant, este fiindca e o tara maricica si cei de-a binelea mari au optat pentru alte posturi. si asta cu coruptia si xenofobia de care dispunem din belsug.

  deci barrosos alla the way. (care nici macar nu ar fi rau daca nu ar fi excesiv de tampit in liberalizarea a tot ce nu trebuie si pastrarea monopolurilor tot pe ce nu trebuie)

  bine, eu cred ca nu fac decat sa spun niste lucruri pe care toata lumea le stie si nu poate sa le spuna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s