Sesiune plenara la Strasbourg

In aceasta saptamana, Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, se pronunta prin vot asupra viitorului presedinte al Comisiei Europene. Nominalizat oficial in iulie de sefii de state si guverne din Uniunea Europeana, Jose Manuel Barroso este singurul candidat. Dupa ce saptamana trecuta s-a intalnit cu reprezentantii tuturor grupurilor politice, astazi isi va prezenta in plen programul pentru urmatorii cinci ani in fruntea Comisiei Europene, iar votul Parlamentului va avea loc maine. Votul pentru comisarii desemnati din Lituania, Polonia si Belgia pentru a face parte din actuala Comisie pana la sfarsitul mandatului a avut loc ieri.

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, isi sustine azi discursul inaugural. Momentul are o semnificatie puternica, fostul premier polonez fiind primul om politic din noile state membre care ajunge intr-o functie atat de importanta in cadrul UE.

Un alt punct important pe agenda acestei sesiuni il reprezinta dezbaterile de maine consacrate pozitiei UE la Summit-ul G20 de la Pittsburgh, care va avea loc in 24 si 25 septembrie. Consiliul European si Comisia isi vor prezenta punctele de vedere referitoare la reglementarea si supravegherea pietelor financiare, salariile si primele la varful sectorului bancar, resursele FMI, crearea de noi locuri de munca si ajutorarea tarilor sarace – teme ce vor tine capul de afis al reuniunii liderilor statelor puternic industrializate si ai tarilor emergente.

Protectia vietii private este un subiect ce revine in discutie o data cu noul acord UE-SUA pentru controversatul transfer de date, iar securitatea energetica va fi abordata joi o data cu noile dezbateri dedicate gazoductului Nabucco, menit sa reduca dependenta UE de gazul rusesc prin conectarea la resursele din Asia Centrala. Tot joi ne vom pronunta prin vot asupra propunerii Comisiei Europene pentru prelungirea ajutoarelor publice destinate achizitionarii de unt si lapte praf degresat pana in februarie anul viitor, pentru a remedia situatia critica de pe piata lactatelor.

Nu in ultimul rand, in aceasta saptamana se decide componenta delegatiilor pentru relatiile cu parlamentele statelor din afara Uniunii Europene si cu foruri parlamentare din intreaga lume. Voi reveni cu detalii despre unele puncte ale programului nostru din aceste zile.

Reclame

5 gânduri despre “Sesiune plenara la Strasbourg

 1. Inteleg ca Barosso e unic candidat, fiind sprijinit si de stinga si de dreapta europeana. Totusi, asta imi suna mai mult a lene de a avea o minima competitie de leadership. Si este destul de trist ca nici o alta grupare politica – mai ales socialistii – nu au avut o alternativa de propus.

  Nu stiu care sunt realizarile lui Barosso. „Mostenirea” sa politica se observa insa cu ochiul liber: disparitatile vest-est ramin pregnante, politicile de extindere sunt sub semnul intrebarii, iar UE ramine un actor slab pe scena internationala.

 2. In urma votului de azi din plenul Parlamentului European, Jose Manuel Barroso a fost ales presedinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat de cinci ani. Au fost 382 voturi pentru, 219 impotriva si 117 abtineri. Conform Tratatului de la Nisa, in vigoare inca, pentru desemnarea presedintelui Comisiei a fost suficienta majoritatea simpla a voturilor exprimate.
  Ieri, dl Barroso si-a prezentat programul in plen si am remarcat preluarea recomandarilor Socialistilor Europeni privind actiunile in plan social. Drept urmare, decizia la nivelul grupului nostru parlamentar a fost de abtinere, intrucat nu pot fi trecute cu vederea nerealizarile Comisiei din mandatul 2004-2009. Regret si eu ca Socialistii nu au avut un contracandidat.
  Cred ca o alternativa la Jose Manuel Barroso ne-ar fi ajutat si in campania electorala. In acelasi timp, realist vorbind, oricine altcineva ar fi avut sanse minime, in conditiile in care dl Barroso s-a bucurat de suportul unanim al sefilor de state si guverne din UE, inclusiv al celor de stanga.

 3. Corina,
  Oarecum offtopic. Peste câteva ceasuri vine la Târgovişte Leonard Orban şi asta mi-a trezit câteva întrebări. Le adresez şi aici:
  – Cum crezi că trebuie să abordeze România numirea noului comisar european?
  – Faptul că pe toate posturile partidele politice din ţară se contrează pe tema numelui şi portofoliului dorit nu e un handicap cu care plecăm din start la negocieri? Şi, în contextul ăsta, „circul” mediatic intern afectează o astfel de numire?
  – Spunea Leonard Orban la un moment dat că „in ideea de a obtine un portofoliu bun e important sa se mearga cu mai multe propuneri, cu un numar de propuneri, vizand acoperirea unei zone cat mai largi. In cazul in care nu se poate obtine un portofoliu, sa se poata obtine un altul, relativ important, pentru o alta persoana”. Nu ştiu dacă ai urmărit buletinele de ştiri din ţară, dar în afară de nominalizarea d-lui Cioloş la Agricultură, nimeni nu mai spune nimic. Ca şi cum asta ar fi unica noastră variantă şi basta. Cum e posibil?

  Petruţ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s