Interpelare catre Comisia Europeana privind combaterea somajului

In cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, am adresat o interpelare catre Comisia Europeana, pentru a atrage atentia asupra nivelului somajului in UE, aflat intr-o crestere ingrijoratoare, si pentru a afla ce masuri are in vedere Comisia pentru crearea de noi locuri de munca. Iata textul interpelarii:

La un an de zile de la intrarea economiei mondiale in faza severa a recesiunii, efectele sociale ale crizei pe care o traversam se resimt din ce in ce mai dur la nivelul Uniunii Europene.

In numai un an, peste 5 milioane de cetateni ai tarilor UE si-au pierdut locurile de munca. Rata somajului la nivelul celor 27 de state membre este cea mai ridicata din ultimii 5 ani, iar in Zona Euro nivelul actual este fara precedent in ultimul deceniu. In iulie 2009, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, rata somajului in UE era de 9%, iar in cele 16 tari ale Zonei Euro ajunsese la 9,5%, depasind nivelul inregistrat in Statele Unite ale Americii.

Am ajuns, asadar, sa avem 22 de milioane de someri in Uniunea Europeana. Dincolo de realitatea severa a cifrelor se afla dificultatile cu care se confrunta acesti concetateni ai nostri si familiile lor. Poate si mai rea decat greutatile prezentului este, insa, lipsa unui orizont optimist. Consider ingrijorator, de asemenea, faptul ca printre cei mai afectati de diminuarea locurilor de munca sunt tinerii. In ultimul an, rata somajului pentru tinerii sub 25 de ani a crescut de la 15,4% la 19,8%. Faptul ca unu din cinci tineri nu are loc de munca poate avea grave consecinte asupra societatilor in care traim, inclusiv cu implicatii in plan infractional.

In aceasta perioada marcata de un declin economic si social atat de dureros, suntem datori sa gasim solutii pentru a oferi o viata decenta si sanse mai mari semenilor nostri. Ce masuri are in vedere Comisia Europeana pentru a favoriza crearea de noi locuri de munca si pentru a contribui la facilitarea reintegrarii in campul muncii a persoanelor disponibilizate, in conditiile in care piata europeana a muncii sufera schimbari radicale, iar lucratorii si societatile trebuie sa aiba mijloacele necesare pentru a se adapta la aceste realitati in schimbare?

Anunțuri

5 gânduri despre “Interpelare catre Comisia Europeana privind combaterea somajului

 1. Felicitari pentru interventie Corina!
  Din cite vad eu Comisia are doar „rolul” de a le lasa pe statele membre sa isi vada fiecare de problemele sociale ce decurg din criza asta fara precedent. Chiar ar fi interesat de stiut o lista pe puncte despre ce a facut Comisia in acest sens.

 2. Felicitari pt ce faceti doamna Corina!
  Foarte trist si revoltator,cel putin pt mine,este faptul ca desi sunt atatia someri in tara noastra,desi oamenii sunt tot mai saraci,tot mai bolnavi de grija zilei de maine,cu toate acestea sunt ministrii care isi permit sa arunce cu banii pe fie ce.Rusine lor!
  Dar sa nu uitam ca asa cum fiecare bine se intoarce candva la cel ce la facut poate sub o alta forma,tot la fel se intampla si cu raul.
  Va doresc o seara linistita!

 3. Buna seara Corina si felicitari pentru interventie! Este intr-adevar o crestere alarmanta a somajului in U.E., cea mai mare rata s-a inregistrat in Spania aproape 18,3%. In ceea ce priveste tinerii, inclusiv la noi aproape 20% din tineri nu au loc de munca. Ramane de vazut ce masuri va lua Comisia in acest sens.
  O seara frumoasa in continuare iti doresc!

  http://mihaella1.wordpress.com/2009/09/15/871/

 4. Karakas, Loredana, Mihaela, abia m-am intors de la Strasbourg si m-am bucurat sa va gasesc aici, alaturi de mine. Va multumesc pentru felicitari, dar cred ca suntem abia la inceputul unui drum greu – sunt atatea probleme seriose care apasa viata oamenilor, mai ales a tinerilor – cum spune Mihaela. Datele le aveti. Karakas inclina sa anticipeze ca raspunsul Comisiei va directiona totul catre tarile membre, sa isi gaseasca solutii pe cont propriu. Din pacate, propriul interes si protectionismul prevaleaza in aceste vremuri de criza. Dar raspunsul cel mai normal ar fi solidaritatea. In opinia mea, solutiile pe cont propriu pot fi doar paleative, doar marile programe sociale, care tine cont si de cei vulnerabili si care vizeaza solutii pe termen mediu si lung, doar acestea au sanse de succes.
  Ma bucura ca va preocupa aceste subiecte si va urez numai bine.

 5. -Multumesc mult pt. clarificarile cu problematica timpului de munca si a egalitatii de salarii.

  Sunt curios ce raspuns o sa va dea la interpelare.Sper ca nu evaziv.

  Comisia are un buget penibil de doar 1% din PIB-ul UE si implicit posibilitati reduse in lupta anti-criza. Asta nu-i scuteste de obligatia ca sa faca si ei tot ce pot. Dar aveti dreptate nu vad nici un plan al Comisiei de a face ceva.

  Ceva -ceva au facut inchizand ochii la ajutoarele de stat care in alte vremuri nu ar fi fost permise si reducand o tira birocratia la accesarea fondurilor UE. In directia asta cred ca ar trebui sa mearga.

  Si fondurile UE de la agricultura la educatie si cercetare ar putea fi conditionate de scheme de angajare a celor mai loviti de criza -cum ar fi tinerii intre 18-25 ani.

  Poate ar putea lua macar masuri ca speculatiile imobiliare nebunesti care au ruinat Spania , Romania, Ungaria, Anglia si pe baltici sa nu mai fie posibile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s