Scoala Romana pentru Dezvoltare

Am participat, la acest sfarsit de saptamana, la lucrarile Scolii Romane de Dezvoltare, ce a avut loc in statiunea Venus. In calitate de vicepresedinta a Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, am tinut sa subliniez necesitatea implicarii mai pronuntate a Romaniei in cooperarea internationala pentru dezvoltare si sa atrag atentia asupra consecintelor dramatice pe care le poate avea diminuarea asistentei internationale pentru tarile cele mai sarace ale lumii, in conditiile crizei economice.

P1010699

Este esential ca in conditiile recesiunii economice si ale gravelor sale consecinte in plan social sa nu uitam ca langa noi sute de milioane de oameni se zbat la limita supravietuirii din cauza foametei, violentelor, razboaielor si schimbarilor climatice, fiind depedenti de ajutorul umanitar. De asemenea, alte sute de milioane de semeni ai nostri au nevoie de suportul international pentru dezvoltare, in vederea imbunatatirii nivelului lor de trai si a climatului politic in care traiesc.

Criza economica afecteaza cel mai grav tocmai statele cel mai putin vinovate de producerea ei. Tarile in curs de dezvoltare sunt, insa, lovite nu doar de criza, ci si, pe de o parte, de reducerea sprijinului international, in conditiile unei crize a donatorilor, iar pe de alta parte de dificultatile de adaptare a actualului sistem institutional international la realitatile in permanenta schimbare sub impactul crizei economice.

P1010693

O data devenita membra a Uniunii Europene, Romania  a devenit si membra a comunitatii europene a protagonistilor internationali in domeniul politicii de dezvoltare, fiind de datoria noastra sa contribuim, cu mijloacele ce le avem, la indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Nu trebuie, de asemenea, trecut cu vederea rolul asistentei pentru dezvoltare asupra stabilitatii in regiunea noastra.

In aceste conditii, consider ca Scoala Romana pentru Dezvoltare este un demers binevenit al specialistilor romani in materie de dezvoltare si al tuturor celor implicati profund in aceasta directie in tara noastra si sper ca dezbaterile de la Venus vor contribui la cresterea capacitatii institutionale si educationale in domeniul politicii de cooperare internationala pentru dezvoltare.

P1010681

Scoala se adreseaza specialistilor din institutiile guvernamentale ce gestioneaza proiecte de asistenta pentru dezvoltare, societatii civile, mediului academic si mass-mediei. Cea de-a doua editie s-a desfasurat in perioada 16-19 septembrie, la Venus – judetul Constanta, iar la lucrari au participat reprezentanti ai ministerelor de externe din statele est-europene ce au aderat recent la UE, lectori din tarile donatoare cu traditie (Franta, Germania, Suedia), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai ONG-urilor din statele ce beneficiaza de asistenta romaneasca pentru dezvoltare – Republica Moldova, Serbia si Georgia. Cu acest prilej, a fost lansat site-ul asistentei oficiale pentru dezvoltare, www.aod.ro, prima sursa de informare din Romania pe teme legate de cooperarea pentru dezvoltare.

18 gânduri despre “Scoala Romana pentru Dezvoltare

 1. scoala asta se adreseaza doar celor cu simpatii de stanga?

  te astept la mine pe blog unde discutam despre cum Octav Cozmanca, scarbit de cat de mult se poate fura in PSD, se „autosuspenda” si vrea sa pregateasca campania lui Oprescu

 2. Poate că dacă nu am cunoaşte moartea, am putea să trăim la nesfârşit.
  Aş vrea ca dincolo de protocolul unor astfel în întruniri să existe un pic de bucurie pentru popor. După ce se încheie însă festivitatea, după ce pliantele s-au împărţit, după ce se dau jos afişele promoţionale… nimic nu se va fi schimbat, nici o urmă nuv a depune mărturie. Ce bine ar fi ca oamenii să se schimbe fundamental în urma cunoaşterii!

  Oricât de profunde ar fi pentru români informaţiile primite în astfel de manifestări, politica românească este condamnată la a se restrânge la parul de soc ce pocneşte cu foc. De ce politicianul intelectual este retras, este timid, este aproape invizibil emisiunilor de ştiri, de ce este el sufocat de politicianul ghelban pe care stau toate camerele care îi vânează gherlele verbale?

  De ce „înjurătura politică” face valuri cât tsunamiul iar o astfel de „întâmplare” nici măcar nu este semnalată cu un rând la ştiri?

 3. @Bibliotecarul a pus degetul pe rana cu intrebarea din final.

  Sistemul capitalist in aceasta varianta inumana, in care egoismul, violenta si lacomia sunt „valori” propagate in forta pe toate canalele media este principalul cap de acuzare. Democratia nu are cum sa lucreze pentru cei multi si nevoiasi, atita timp cit cei care ne conduc nu stiu sau nu vor sa imbunatateasca sistemul. In fapt s-a creat un sistem piramidal in care cei bogati conduc pe cei saraci. Iar cei bogati sunt mult prea preocupati sa isi amplifice bogatia cu orice pret. De aceea nici nu se grabesc sa introduca legislatie care le-ar limita din prerogative. Stiu, suna simplist, dar in final cam asa stau lucrurile. De altfel, cred ca este singurul raspuns plauzibil la intrebarea de ce exista atita inechitate si injustitie in lume.

 4. Pingback: Ştiaţi că există Şcoala Română pentru Dezvoltare? « Chinezu

 5. @neinfectat de comunism:

  Scoala se adreseaza mai ales specialistilor si ONG-urilor din domeniu, asa cum spuneam si in postare, de altfel.

  In ceea ce priveste declaratiile d-lui Cozmanca, exista libertate de expresie si de apartenenta la un partid sau altul. Iar contextul electoral isi pune amprenta tot mai mult pe pozitiile oamenilor politici.

  @Bibliotecaru:

  Incerc un raspuns, la fel de amar ca si intrebarea ta: pentru ca suntem prea straini de preocuparile Europei si de temele in jurul carora graviteaza ea, iar prima consecinta este ca aceasta distanta lucreaza in defavoarea noastra. Parerea mea e ca de la aderarea din 1 ianuarie 2007 incoace am regresat foarte mult, atat politic, cat si la nivel de societate, din punctul de vedere al aderarii efective la valorile europene. Asa ca nu putem decat sa ne intrebam retoric de ce un astfel de eveniment – unul din putinele fapte pozitive care se intampla – trece nebagat in seama in fata circului mediatic cotidian…

  @Diasporean:

  Inainte de a acuza sistemul capitalist in ansamblul sau, as fi vrut, sincera sa fiu, sa vad acest sistem transpus mai intai in Romania, sa-i simtim avantajele si neajunsurile si sa ne facem o idee precisa despre ce inseamna. Multi dintre noi nu cred ca stim ce inseamna capitalismul decat ca turisti sau din carti si filme, pentru ca in Romania nu putem vorbi despre capitalism autentic. Mai degraba ne aflam intr-o jungla fara norme si valori, ratacind intre comunism si capitalism…

  @Ovidiu:

  Eu nu regret ca nu-mi permit doua luni de concediu, pentru ca sunt destul de dinamica de felul meu.

  @Chinezu:

  Ma bucur ca ai remarcat evenimentul si ca ai sesizat micile imperfectiuni, inerente inceputului, ale site-ului lansat la acest sfarsit de saptamana.

  O saptamana frumoasa tuturor!

 6. A fost un eveniment important.
  @Televiziunile vor rating,cu asa ceva nu prea il obtin.Cu o injuratura,cu o comisie,cu o scrisoare,cu un omor,cu un viol,cu o demisie ar mai obtine rating.

 7. Cum mai spunea cineva aici, dacă nu scriai tu despre Şcoala Română pentru Dezvoltare, nici n-am fi aflat că există. Ne plîngem toată ziua că toate merg prost, dar cînd se întîmplă lucruri bune nu le observăm.
  Corina, succes în tot ce faci!

 8. @ corinacretu
  Stimată doamnă,
  Sunt mai mulţi politicieni care sunt nemulţumiţi de calitatea politicii româneşti, de la toate partidele României. Din păcate ei nu se pot coaliza într-un obiectiv cum ar fi raţionalitatea politicii româneşti sau soluţia optimă născută din negociere doctrinară, ar fi acuzaţi imediat de pactizare cu duşmanul.

  Trist este mai ales că Parlamentul României a fost gândit tocmai ca un astfel de grup al excelenţei şi se vede, tot mai mult cu trecerea timpului, că scopul lui a eşuat.

 9. Va multumesc pentru comentarii. Ma bucura interesul vostru pentru acest eveniment. Cu o floare nu se face primavara, e adevarat, dar lucrurile incep sa se urneasca. Iata ca de la Ziua Europeana a Dezvoltarii, pe care am organizat-o in octombrie anul trecut la Bucuresti – o premiera, prin amploare, din punctul de vedere al conectarii Romaniei la dezvaterile internationale pe teme de dezvoltare – iata ca in ultimul an, asadar, a sporit preocuparea fata de acest domeniu.

  Balbeck:
  O mare parte de responsabilitate o poarta cei care asigura ratingul unor asemenea programe tv, nu doar cei care le propun publicului.

  Darius:
  Multumim frumos pentru urari, toate cele bune!

  Lucia Verona:
  Multumesc, mult succes si tie si sa speram ca vom avea parte de cat mai multe fapte pozitive. Prea ne-am resemnat sa vedem totul in negru, iar asta nu e prea stimulativ…

  Bibliotecaru:
  Mie imi pare ca Parlamentul Romaniei, dupa ce a fost denigrat ani in sir cu o furie demolatoare, e minimalizat si adus la tacere in fata politicii de forta in stil basescian. Distrugerea parlamentarismului, fie el si incipent cum era la noi, dauneaza grav democratiei.

  Sibilla:
  Multumesc, mult succes si tie si sper sa ne vedem cat de curand!
  O zi frumoasa tuturor!

 10. Cu o Scoala Romana pt Dezvoltare ,poate ca absolventii ei,vor putea initia proiecte de dezvoltare pt Romania,sa putem accesa banii europeni .Cu o Floare de colt gingasa si in acelasi timp puternica,sper ca tineretul sa va urmeze exemplul.

 11. @ corinacretu
  Absolut de acord, un Parlament slab înseamnă practic non-democraţie. Poate se poate imagina o democraţie fără un guvern politic, fără un guvern care să urmeze un rezultat al alegerilor (am trecut destul de des în astfel de situaţii), poate se poate imagina o democraţie fără o putere judecătorească, Judecătorii fiind transformaţi în funcţionari (iată că ministrul Justiţiei vrea să transforme deja Registrul Comerţului în instituţie care nu are de-a face cu actul judecătoresc), dar singura cale de dispariţie a Parlamentului este votul de tip referendum şi asta de fiecare dată când trebuie votată o lege, soluţie posibilă dar neaplicabilă… cel puţin deocamdată.

  Problema este că astăzi avem un Parlament, nu al României, ci al clasei politice, subjugat interesului politic. Votul parlamentar nu mai are legătură cu interesul poporul, ci cu jocul politic, „votăm împotriva lor”, „vă ajutăm dacă ne ajutaţi”, „votăm pentru imagine”, „este campanie, deci…”, şi alte astfel de raţiuni care nu au nici o treabă cu politica. Aparentele voturi pentru popor, cum ar fi mărirea pensiilor, sunt mijloace de propagandă… şi toate aceste lucruri sunt vizibile şi enervante. Şi mai enervant este că politicienii nu realizează că sunt vizibile şi enervante…

  Această „politică” este un altceva peste care sunt lipite etichete de politică, dar în spatele ambalajului nu găseşti decât un război al intereselor personale, o bătaie fără legătură cu doctrinele politice, pe posturi, avantaje, trafic de influenţă.

  Priviţi parlamentarii României la televizor. Mare parte dintre ei apără necondiţionat lideri (găsesc o justificare orice ar face aceşti lideri), îşi apără partidul, încearcă să crească în sondaje… foarte rar când vezi pe cineva să-i pese de popor… Reluaţi problema legii educaţiei şi veţi vedea cum foarte rapid problematica nu a mai fost legată de soluţii, ci s-a transformat într-un război între varianta Miclea varianta Andronescu, şi imediat în unul pro-anti Băsescu. Câţi dintre cei care au votat indirect (prin nesemnarea moţiunii de cenzură) au citit integral proiectul de lege (doar era în sarcina lor de legiuitori)?

  Vedeţi domnia voastră?,
  Parlamentul ca instituţie îşi face treaba democratică numai şi numai atunci când câştigă autoritatea morală necesară. În momentul în care poporul român nu se simte reprezentat de parlament, în momentul în care poporul român simte politica, în ansamblul ei, ca pe o entitate în afara societăţii normale a României, ca pe un parazit social care-i consumă şi bruma de resursă (vorbesc despre percepţie, poate nu este real), despre ce reprezentativitate vorbim, despre ce democraţie? Politica ar trebui să plece, în gândirea ei politică, de la o realitate simplă, anume că în integritatea ei reprezintă maxim numărul de români veniţi la vot. În momentul în care întreaga politică nu reuşeşte să reprezinte un 50% din populaţia cu drept de vot, mai putem vorbi despre reprezentativitate, despre democraţie?

  Ei, iată ca am ajuns şi la finalul „pledoariei”. Cât timp politicienii nu se vor canaliza pe reprezentare, ci vor trata poporul ca pe o justificare a ocupării votului, cât timp vor gândi „oricum, numai să câştigăm”, Parlamentul României nu va reprezenta poporul, democraţia nu există, Guvernul nu are nici o justificare democratică, preşedintele este din start un dictator pentru că nu-l poate controla nimeni dacă este sau nu este „jucător”.

  Asta încerc şi eu să spun politicienilor la care am acces, de ani de zile, înşelarea aşteptărilor poporului român nu poate duce decât la disoluţia democraţiei. Merge o dată, merge 25 de ani, 50 de ani… până nu va mai merge. A fost dictatura PCR, acum este dictatura pluripartidă… ce ar mai putea alege poporul român la următoarea revoluţie, ce sistem politic? Până şi dictatură militară am avut şi nu a fost bine. Da, poporul român nu are viitor, nu are o soluţie şi asta îl face cu atât mai furios.

  Şi acum revin la ce am spus mai sus…
  Sunt mai mulţi politicieni care sunt nemulţumiţi de calitatea politicii româneşti, de la toate partidele României. Din păcate ei nu se pot coaliza într-un obiectiv cum ar fi raţionalitatea politicii româneşti sau soluţia optimă născută din negociere doctrinară, ar fi acuzaţi imediat de pactizare cu duşmanul.

  Singura mea speranţă este ca politica românească să se scuture o dată de paraziţii politici şi să se transforme, precum calul care a mâncat jăratec, renăscând la adevărata ei menire.

 12. Corina, multumesc pentru raspuns. Mi-a placut.

  Ca sa fiu mai clar, ma refeream la sistemul economic neo-liberal, cel care a dus la criza economica actuala. Sper ca Romania sa preia sistemul care o avantajeaza cel mai bine. In orice caz, exista o dezbatere destul de fierbinte la nivel european, care tine de reglementari in industria financiar-bancara. Rapoarte de presa indica faptul ca Anglia blocheaza un acord european in domeniu:

  German Finance Minister Peer Steinbrueck has accused the UK of blocking tougher financial rules ahead of the G20 summit.

  „There clearly is a lobby in London that wants to defend its competitive advantage tooth and claw,” Mr Steinbrueck told Stern magazine

  The UK has „particular difficulties” regulating hedge funds „to put it politely”, Mr Steinbrueck told the weekly German news magazine.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8270404.stm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s